Facebook

Twitter

Draugiem

Sākums
Rīgas radio
Interneta radio
Vislatvijas radio
Reģionālais radio
Baltijas radio
Ukrainas radio
Radio reitingi
Online TV
Web kameras
Forums

::Diskusijas

DAB+ apraide Rīgā ir sākusies!

Jāni, šobrīd aptuveni 420 DAB+ klausītāju un veikalu plauktos Rīgā jau parādījušies dažādu firmu DAB+ uztvērēji.

Minivat, mobilā telefonā arī ir iespēja klausīties DAB+ LG Stylus 2 un nav vajadzīgs interneta pieslēgums. Pāriet raidīt radio tikai internetā nav ekonomiski izdevīgi. Norvēģija arī sākumā plānoja izmantot radio apraidei G4 bet DAB apraide sanāca lētāka un drošāka. Pamēģini, paskatīties TV tiešraidi internetā, kad pieslēgušies tūkstošiem lietotāju,skatīšanās ar attēla raustīšanos garantēta:D
Arnis @ otrdien, 2016. gada 13. decembrī 19:01
Arni, pie ciparu skaņas obligāti jāpiestrādā. Šobrīd Latvijas radio 2 dziesmas pie 144 kbps skan kā zem ūdens. Ar pārējām stacijām viss ir kārtībā. LVRTC-LR4 arī laikam testa nolūkos esat samazinājuši bitreitu.
Jānis @ otrdien, 2016. gada 13. decembrī 19:30
Davai testa nolūkos uz Dod5 LR5 uzliekat lielāko bitreitu
Desa @ trešdien, 2016. gada 14. decembrī 09:06
Cik tagad ir vidējais? Gribētu piedalīties testos, bet pagaidām aparāta nav.
Janka @ trešdien, 2016. gada 14. decembrī 09:37
Janka, šobrīd vidējais 144 kbps AAC kvalitātē. Ir dažas ar 64 kbps, kas domātas testa nolūkos un spektrālā diapazona replikācijas testēšanai. Audio sample rate ir 48 Khz visām stacijām.
Jānis @ trešdien, 2016. gada 14. decembrī 09:43
Janka,LR veidos konkursus un akcijas, DAB+ aparātu varēsi dabūt par brīvu.
Arnis @ trešdien, 2016. gada 14. decembrī 10:40
Nu nav jau tā, ka nevaru atļauties, vienkārši neredzu jēgu pagaidām.
Janka @ trešdien, 2016. gada 14. decembrī 11:00
Ziemassvetki LR5 vajag augstāku bitreitu. Ziemassvētki tuvojas, gribu normālā kvalitātē klausīties Ziemassvētku dziesmas :)
Jānis @ trešdien, 2016. gada 14. decembrī 11:33
Šovakar beidzot tiku klāt DAB. Brīnumi nenotiek. Noimitēju ķēķa radio ar USB SDR uztvērēju. Antena ķipa groun plane, laptops virtuvē uz galda, lai maksimāli pietuvinātu ''ķēķa'' radio klasei. Nekā, signāls uz robežas, skaņa raustās. Spekta analizātors arī rāda, ka gaisā ne sūda nav. Protams, otrā stāvā ar klasisku dipolu uz 230Mhz signāls ideāls un viss notiek. Skaņas kvalitāti nesanāca novērtēt. Uz laptopa neko nesapratīsi, bet stacionārajā datorā, kurš pie kvalitatīvas akustikas pieslēgts, sakāvās dažādi RTL čipa draiveri tā, ka vispār nekas nedarbojas. Ciest nevaru tās datorlietas. Uztaisi pareizu antenu un viss momentāli štokos, bet pisties ar draiveriem un softiem, tas nav mans lauciņš. Labi, rīt, pie svaigas galvas, tīrīšu reģistrus un mēģināšu skaņas kvalitāti nočekot.

Jā, man līdz tornim 45km un ,no mājai blakus augošās egles, torni var redzēt. DVB-T visur ar naglu rāda, bet DAB nekā.
Minivat @ ceturtdien, 2016. gada 15. decembrī 00:12
Man arī vispār abi DAB+ softi atsakās darboties, varbūt problēma manā Intel celerijā, kurš nevar pavilkt dekodēšanu. Vienīgā īsti strādajošā sdr proga kas darbojas visiem ir SDRsharp.
Desa @ ceturtdien, 2016. gada 15. decembrī 06:58
SDRsharp draiveris vienmēr ir konfliktējis ar citiem USB RTL uztvērējam domātajiem draiveriem. Tur jāņem rokā bubens un ap datoru rituāldejas jāveic.
Minivat @ ceturtdien, 2016. gada 15. decembrī 07:31
Uz manu stulbo jautājumu, kāpēc datorā jāmēģina noķert kaut kāds radio, gan jau neviens neatbildēs ;)
marss @ ceturtdien, 2016. gada 15. decembrī 09:43
@marss - tas ir TESTS entuziastiem. ENTUZIASTIEM. Un vēl dažiem mirstīgajiem, kuriem jau tagad ir DAB+ uztvērēji. Tāda ir atbilde uz to, kāpēc kāds mēģina kaut ko noķert datorā. Nu kamōn, beidz čīkstēt, esi radio forumā. Visi tāpat zin, ka Tu ienīsti DAB un Radio Skonto un visas pārējās LV radiostacijas.
Janka @ ceturtdien, 2016. gada 15. decembrī 11:08
Marss, neesmu dzirdējis ka tev kas patiktu.
Desa @ ceturtdien, 2016. gada 15. decembrī 11:09
Marss, Es piemēram netaisos pirkt DAB+ uztvērēju. Man, sporta pēc, pilnīgi pietiek ar USB SDR uztvērēju, kuram tehniskie parametri un iespējas ir par kārtu augstākas, kā DAB+ ķēķa radioaparātam. Datorā redzu gan radio spektru, gan harmonikas, gan attiecību signāls-troksnis, u.t.t. Skaidrs, parastam radio klausītājam viss tas neinteresē, ka tik rāčiņš skan. Man savukārt pilnīgi pofig, kas tai rāčciņā skan, tāpat neklausos.
Pabiju es vakar DAB+ radio testa apraides prezentācijā. Runas protams skaistas, bet īsti neviens neko konkrētu tā arī nepateica. Nav skaidrs, cik maksās vienas programas translācija, jo viss projektēts orientējoties uz LVRTC torņiem- tātad viņu monopols. Būšot daudz lētāk, kā tagad, bet mēs ta zinām, kāda LVRTC peļņa un lēti parasti nav. Komercradio savus tagadējos raidītājus uztur bez peļņas. Protams, ar tehniku, kā vienmēr, tornī viss OK. Vīri zin ko pirkt un kā lietas jādara. Tur nu LVRTC priekšā cepuri nost. Patreiz gaisā iet 500W, bet ir iespēja jaudu palielināt. Raidīts tiek no vecajām desmitā kanāla metru viļņu antenām un aprēķinātā drošā apraides zona ap 40km. Mani eksperimenti to tikai apliecina. Protams, tas neattiecas uz radiosportu un tāluztveršanu. Teorētiski iespējams raidīt 18 programas, bet reāli patreiz var ieslēgt 16. Par skaņas kvalitāti netiek iespringts- skan un 90% klausītāju tāda skaņa apmierinot, tātad ir OK. Īstenībā, no izstādītajiem DAB radiouztvērējiem nekādu labo skaņu arī nevar gaidīt- tipiski ķēķa radioaparāti. Droši vien tā arī ir, ka 90% klausitāju ir pofig, kā skan, bet pārejie 10% radio neklausās :) .
Minivat @ piektdien, 2016. gada 16. decembrī 07:13
Es, atšķirībā no citiem, nesēdu un nesmaidu, kā zīdainis, svaigi apirsies, un neklausos kaut kādu gružkasti, kaut vai to pašu Skonto vai Grē bērnudārzu.
Piem citi te vienkārši pasaka ka neklausās neko. Tas neder. Ir jākritizē! Kā citādāk kaut ko mainīsim?
marss @ svētdien, 2016. gada 18. decembrī 11:09
Marss - Tu konstruktīvi neko nekritizē. Tikai brutāli no*irs pilnīgi visu, kas šeit tiek ierakstīts. Šāda "kritizēšana" neko racionālu no Tavas puses diskusijai neiedod.
Pirmais ieraksts no Tevis šajā tēmā:

Spomnil govno, vot I ono! (..)
Lai tas LR tur ir, nafig man viņš nav vajadzīgs. (..)

Un tādā stilā visi komentāri.
Janka @ svētdien, 2016. gada 18. decembrī 12:29
Nu ja nav vajadzīgs, tad vācies prom no šīs tēmas un ļauj runāt tiem, kuriem interesē.
Janka @ svētdien, 2016. gada 18. decembrī 12:30
Katram savs, vienam patīk klausīties radio, bet citam tikai pamuldēt par radio tēmu. Mani interesē tehniskā puse, bet ko tur raida dziļi vienalga. Te kautkā apsīka informācija par DAB+ uztveršanu. Interesanti būtu uzzināt, cik tad tālu var DAB+ uztvert ar āra antenu.Tāpat būtu interesanti pačekot strīma parametrus, vienas programas bitraitu, skaņas kvalitāti uz labas atskaņojošas aparatūras, u.t.t. Nu jā, te laikam vairāk tusē parasti klausītāji, kuri izmanto ķēķa radio.
Minivat @ pirmdien, 2016. gada 19. decembrī 10:50
Minivat, Arnis teica, ka DAB+ ir uztverts pat Pērnavā ar āra antenu. Neuzskatu, ka mans radio, kurš arī bija viens no izstādītajiem LVRTC DAB testēšanas pasākumā, ir ķēķa radio aparāts. Arī es varu redzēt, katras stacijas bitreitu un kodeku, signāla kvalitāti un stiprumu. Tāpat man ir iespēja aparātam pieslēgt austiņas un savienot to ar AUX kabeli pie mūzikas centra. Ar savu teleskopisko antenu DAB+ signālu uztveru pat iekštelpās. Attālums līdz Zaķusalas TV tornim 90 km.
Jānis @ pirmdien, 2016. gada 19. decembrī 12:10
Jaņi, es tak neteicu, ka Tavs radio ir ķēķa radio. Tu esi vienīgais, kurš te patiesi sniedz tehnisku informāciju par skaņas kvalitāti un bitraitu. Visu cieņu. Ja par Pērnavu, tad tur signāls iet pāri jūrai un nav brīnums, ka var 160km attālumā uztvert DAB+. Kurzemes piekrastē arī var uztvert zviedru digitālo radio. Būtu interesanti cik tālu ķer Ŗīgas raidītāju Kurzemes un Ladgales virzienā, bez speciāļas antenas. Ar kārtīgu āra antenu, domāju, ka līdz Jēkabpilij un Valmierai vajadzētu vilkt, bet laikam jau tāluztveršanas fani vairs nav palikuši.
Minivat @ pirmdien, 2016. gada 19. decembrī 19:08
(Offtpic) Minivat, starp citu, es arī esmu sācis aizrauties ar tāluztveršanu FM diapazonā. Tagad man ir arī DAB aparāts, tad sākšu arī tur darboties. Šī gada rekords pagaidām ir YLE Radio Suomi no Vuokatti 754 km tālu. Tālākais signāls ar RDS, kurš tika uztverts ar mobilo telefonu - SR P4 Dalarna no Borlanges (Dalarnas apriņķī) 652 km.
Jānis @ pirmdien, 2016. gada 19. decembrī 19:31
Minivat, ir jau ir palikuši...

Es jau te minēju, ka Mazsalacā arī uztver, bet ar dipolu no 6 - 12 kanāla antenas. Tas jau laikam neskaitās pie parastas uztveršanas, bet gan ar speciālu antenu.
ricis @ otrdien, 2016. gada 20. decembrī 04:22
Offtopic. Šobrīd uztveru Zviedru DAB raidītāju no Gavles (570km)
Jānis @ otrdien, 2016. gada 20. decembrī 23:00
Drīzumā "piebērsim ogles" būs pāri 1 kw, testi ar bitreitiem turpināsies.
Jāni, visticamāk, tā bija auroras (ziemeļblāzmas) uztveršana, vidzemē Zviedru DAB uztveršana nav retums.
Arnis @ trešdien, 2016. gada 21. decembrī 10:04
Arni, tu maldies tā nebija auroras uztveršana. Tā bija troposfēriskā izplatība. Auroras uztveršana izpaužas kā vāji izkropļoti signāli. Troposfēriskā izplatības laikā signāls bija labs un brīžiem ļoti stabils.
Jānis @ trešdien, 2016. gada 21. decembrī 12:20
Nu Arni... kur mēs esam... auroras...
DAB tas nav iespējams.

73!
Rolands Strautmalis @ trešdien, 2016. gada 21. decembrī 14:42
Atsauksmes no DAB+ testētājiem tikai vidzemē uzrāda, ka uztver neregulāri ārzemju DAB stacijas, bet no kurzemes neviens. Tālākais punkts kurzemē kur tika uztverts DAB+signāls no Rīgas bija Valdemārpils.
Arnis @ trešdien, 2016. gada 21. decembrī 17:31
Arni, ziņu patiesums ir kārtīgi jāpārbauda. Piemērs, jūsu minētais stāsts par klausītāju no Tūjas, kurš esot dzirdējis zviedru DAB radio 13B blokā, kurā, patiesībā neraida neviens Zviedru DAB raidītājs. Tātad informācija šajā gadījumā nebija patiesa!
Jānis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 16:10
Jāni,par 13B informācija pienāca no Tūjas un uztvēra viens no mūsu darbiniekiem automašīnā Hyndai, ir pat nofilmēts un nonstopā mūzika. Būsim reālisti, pirāti tie taču nebija:D Neviens cienošs pirāts nevar atļauties tādu greznību, kā raidīt DAB, ja visa raidošā DAB+ iekārta maksā pie 70K:)))
Arnis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 17:38
Arni, kāda bija stacijas informācija?. Kā sauca raidošā muliplexa ansambli? Kas bija rakstīt Radio tekstā? Kādi bija multiplexā raidošo staciju nosaukumi? Vai kādā no stacijām bija dzirdama saruna attiecīgajā valodā? Kāda tā bija? Es neuzsvēru par pirātu esmību DAB, bet vēlos noskaidrot programmu un multiplexa indentifikāciju. Tā kā nodarbojos ar dxingu, tad vēlos atbildes uz šiem jautājumiem!
Jānis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 17:45
LVRTC mux tas nebija, līdz ar to interese par to izpalika.
Varbūt, pamēģini uztvert un noskaidrot, ja interesē dxings.
Arnis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 18:05
Nu lūk, te mēs atduramies par DAB programmu identifikāciju. Tajā dienā, kad ierakstījāt ziņu par kāda klausītāja no Tūjas, kurš uztvēris Zviedru 13B bloku. Uzsveru, Zviedru DAB neraida 13B blokā! Tajā dienā, kad rakstījāt nebija labvēlīga troposfēriskā izplatība tālu signālu uztveršanai! 13B bloks, starp citu, tiek lietots Norvēģijā. ĻOTI šaubos, ka 4,7 kw raidītāju, (kāds ir Oslo, jo citur Norvēģijā ir pat vēl mazākas jaudas raidītāji) vispār varēja tik tālu uztvert, ņemot vērā, ka tanī dienā nebija labvēlīgi apstākļu tālu DAB signālu uztveršanai! Nu nevarēja uztvert 800 km tālu signālu! Ja šo gadījumu Jūs arni, nevarat pierādīt, tad to nevar uzskatīt par Zviedru DAB uztveršanu! Ja, kādreiz uztverat DAB signālu 13B, tad lūģums pārliecināties, par to, kas tiek uztverts un pēc tam ziņojiet.
Jānis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 19:52
Jāni, mūsu mērķis nav uztvert ārzemju DAB signālus, dxistiem maizi negrasāmies atņemt:) Interese ir tikai par Rīgas DAB+ apraidi.
Arnis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 20:17
Lūgums turpmāk izplatīt patiesu un pārbaudītu informāciju.

P.S Derētu jums iepazīties ar info, kas ir troposfēriskā izplatība. https://en.wikipedia.org/wiki/Tropospheric_propagation Cilvēkam, kā Jums, kas strādā jomā, kas saistīta ar radio un televīziju būtu jāzina.
Jānis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 20:25
Jāni, OK:)par troposfēras izplatību ļoti labi zinu, savulaik biju V.Kanupera,L.Ozola,J.Kroņa fans!
Arnis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 20:39
Arī es uztēru 13b kanālā 2 kanāli DAB+ test freefm un DAB+ test Ziemassvētki ,uztveru Priekuļos 192kb/s
alvisK @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 21:41
Ziemassvētki LR5 iet tikai ar 64 kbps nevis 192 kbps.
Arnis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 22:01
AlvisK, tas nav zviedru DAB kā Arnis minēja.

Tad acīmredzot vēl kāds no Rīgas(?) raida/īja...
Jānis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 22:04
Jāni, cilvēks ir vienkārši sajaucis 12D ar 13b.
Arnis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 22:17
Nevar būt, ka sajaucis. AlvisK ir uztvēris pat divus kanālus DAB+ test freefm un DAB+ test Ziemassvētki. Man liekas, ka tiek apzināti melots. Kāds te laiž gaisā sporādiskos DAB testus 13B blokā...
Jānis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 22:31
Aha. Arnis tiešām melo! Worlddab.org mājaslapā rakstīts: "Sporadic DAB+ test broadcasts are also on air on channel 13B as broadcasters are testing equipment" http://www.worlddab.org/country-information/latvia
Jānis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 22:35
Arni, pieminot auroru neatbilstoši loģikai, neizskatījās, ka Jūs kaut ko jēdzat par izplatību veidiem vai arī tiešām tikai "lejat ūdeni".

73!
Rolands Strautmalis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 22:48
Jāni,lūgums pārtraukt skaļus paziņojumus. Šobrīd gaisā 13B Rīgā nekā nav un nevar būt.LVRTC raida 12D blokā.
Arnis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 22:48
Roland Strautmali tas bija tikai minējums nevis 100% apgalvojums.Diemžēl kļudījos. Nu,palika vieglāk?
Arnis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 23:02
Arnolds Vītols sava grāmatā"Palīgs TV skatītājam" par tāluztveršanu!

Orientējot antenu ziemeļblāzmas "aizkariem",izdodas uztvert no tās reflektētos televīzijas raidītāju signālus.Šis supertāluztveršanas veids īpatnējs ar to,ka tam nav klusuma zonas,bez tam uztveršana iespējama pat līdz 200 MHz frekvencēm. ŠIs paņēmiens gan populārāks ziemeļu apgabalos,bet iespējams arī pie mums ,parasti vēlā rudenī un ziemā.
Arnis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 23:22
Arni. Kļūdījāties? Gadās. Atzināt kļūdu? Labi!

Tomēr redzu, nesapratne nav pazudusi, ja jau citējāt grāmatu. Tātad es neesmu kļūdījies, sakot, ka nejēdzat. Vienkārši nevajag gvelzt niekus par tēmām, par kurām ir tikai aptuvena teorētiska nojausma.

Es taču neteicu, ka Latvijā nav iespējama aurorālās izplatības uztveršana, bet gan tikai to, ka DAB+ tas nav iespējams, jo signāls nevar sasniegt attiecīgo kvalitāti. Tāpat ka nav iespējama auroras izplatības uztveršana ar RDS. Reti šis izplatības veids ir sastopams FM apraides diapazonos. Es ar savu tāluztveres pieredzi ne pirmo gadu desmitu zinu, ko runāju. Esmu auroras izplatību uztvēris DAŽAS reizes. Cita lieta ir auroras sporādiskā izplatība, kas ir vēl retāka (arī to esmu uztvēris). Tā var attiekties arī uz DAB+.

Lai Jūs apgaismotu ne tikai teorētiski, lūdzu! Tā izklausās auroras izplatība. Zviedrijas Radio 1. programma vairākās paralēlajās frekvencēs pagājušā gada 20. decembrī: https://youtu.be/xtO_dOMjlZM

Vēl daži auroras izplatības piemēri no pagājušā gada 17. marta. Polija, Zviedrija arābu valodā, Norvēģija un vēlreiz Polija ar identifikācijas momentu:
https://youtu.be/vGk2h2kLeRY
https://youtu.be/Vls3MFF0Y-M
https://youtu.be/jcVfMumlLzU
https://youtu.be/U4es2MhnSsQ

Pašķirstiet, manā kanālā ir vēl!

73!
Rolands Strautmalis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 23:57
Roland Strautmali,Starp citu redzu, ka neziniet Latvijas tāluztvērēju vēsturi.
Laiks būtu iepazīties,ja gribi būt gurū.
Arnis @ piektdien, 2016. gada 23. decembrī 07:09
Interesanti, no kurienes, Arni, Jūsu jaunākie secinājumi! Atkal pļāpājat pļāpāšanas pēc.

Es pagaidām nelūdzu Jūs mani uzrunāt uz "tu".

73!
Rolands Strautmalis @ piektdien, 2016. gada 23. decembrī 08:46
Arni, laikam izpratne līdz galam vēl tiešām nav radusies. Rolandam ir taisnība. Auroras uztveršana DAB+ nav iespējama, vēl jo vairāk, ja Zviedru DAB+ raidītājs Gavlē raida 13F blokā 239.200 Mhz frekvencē.

Jūs Arni, laikam zināt tikai par Rīgas DAB+ testu un cik izmaksā attiecīgās iekārtas.
Jānis @ piektdien, 2016. gada 23. decembrī 10:25
Re, kur vēl viens piemērs ar auroras sporādisko izplatību: https://www.youtube.com/watch?v=x_Y26z8xz-k
Jānis @ piektdien, 2016. gada 23. decembrī 10:33
Ko jūs plēšat matus dēļ sīkumiem. Nav tak aptieka, kur vajag baigo precizitāti. Nu dzirdēja cilvēks kautkādu DAB+ raidītāju svešā mēlē un labi. Visi jau nav fani lai precīzi identificētu uztverto. Es arī esmu zvanījis Rolandam un priecīgs stāstijis, ka dzirdu poļus, bet viņs man paskaidroja, ka tas esot Daugavpils Raiditājs un vietējās poļu kopienas raidījums. Kļūdīties ir cilvēcīgi. Vecā grāmata Palīgs televīzijas skatītājiem bija laba analogaš TV laikmetā, bet digitālā laikmeta novērojumi mums jāraksta no jauna. Es arī savas tāluztveršanas nodarbes sāku pēc šīs vecās grāmatas, kura bija vienīgā latviešu valodā. Krieviem bija Sotņikova grāmatas par tāluztveršanu. Arni, ar Kanuperu savulaik tikos Elektrona antenu cehā, Ozola kaimiņš bija mans grupasbiedrs, bet Kronis pie manis ir bijis ciemos. Latvija ir pārāk maza un nav jau daudz fanu, kuri nodarbotos ar antenu lietām un uztveršanu. Varbūt ir vērts uzrīkot vienu tikšanos klātienē un pie alus kausa noskaidrot kuram taisnība.
Minivat @ piektdien, 2016. gada 23. decembrī 13:20
Tieši tā - draudzība ir atbilde. Nav mūsu tik daudz, lai te sāktu kauties un "kuru dēvēt uz Tu, un kuru nē". :)
Priecīgus svētkus visiem!
Janka @ piektdien, 2016. gada 23. decembrī 13:38
Minivat, redzu savs cilvēks! Ar Jāni Kroni arī esmu ticies. Kanupera 19 elementu Jagi antenu savā laikā arī esmu uzbūvējis.Somus uztvēru 7.kanālā zviedrus decimetros. Laba grāmata sanāktu par tā laika tāluztveršanas entuziastiem līdz mūsdienām.
Arnis @ piektdien, 2016. gada 23. decembrī 15:35
Nedaudz par un ap DAB'ismu, raksts tepat Free FM.

Zviedru aplauziens:
http://freefm.lv/articles.php?article_id=134

Izslavētā Norvēģijas pieredze ar DAB:
http://freefm.lv/articles.php?article_id=135
DAB_ezītis @ piektdien, 2016. gada 23. decembrī 15:45
ezīt, esi publicējis vecus dokumentus, iztulkojis ar google un pielicis savus murgojumus:D
LVRTC ciparu DAB+ testus veic par savu nopelnīto naudu, nevis par nodokļu maksātāju naudu.
Arnis @ piektdien, 2016. gada 23. decembrī 16:27
"DAB+ test freefm" jau vairāk izklausas pēc vietējo darboņu testiem :D Kuri arī starpcitu tiek veikt pa saviem - ne nodokļu maksātāju līdzekļiem :))
Es @ piektdien, 2016. gada 23. decembrī 18:28
FreeFM mājas lapā - DAB_ezītis prātojumi par Zviedrijas DAB un Ļeņinu, kā arī LVRTC semināra DAB+ bildes, citu tur nekā neatradu.
Arnis @ piektdien, 2016. gada 23. decembrī 19:03
Viss šai pasaulē ir vienkārši. Nav tak pretenziju pret DAB+ kā tādu. Lai tak cīnās, brīvā tirgū, par vietu ēterā. Cepiens jau ir par to, ka, ar kādas organizācijas, valsts valdības, vai jevropas savienības direktīvu, izslēdz FM apraidi. Piemēram, mobilais telefons dzīvē ir izkonkurējis parasto drāts telefonu. Tai pat laikā, nav valdības pavēles slēgt ārā parasto telefonu. Tas vienkārši mirst dabīgā nāvē. Vai piemēram faksa aparāti, kuri, deviņdesmitajos gados, izkonkurēja telegrāfu un teletaipu, bet tagad kā suga ir izmirusi. Tādi piemēri ir ik uz soļa. Ar ko tad DAB+ savādāks, ka to jāievieš ar likuma spēku. Lai DAB+ darbojas paralēli FM apraidei un pierāda, ka ir lētāks, labāks, ērtāks, u.t.t. DVB-T jau ieviesa ar direktīvu palīdzību un tam itkā bija loģisks pamatojums- frekvenču diapazona efektīvāka izmantošana. Dzīvē, nepagāja pat desmit gadi, kad DVB-T atņēma 800Mhz diapazonu, jo mobilais internets izrādās vēl efektīvāk izmanto frekvences. Patreiz televīzijai atņem 700MHz diapazonu priekš 5G un nav zināms, ka snotiks tālāk. Stašts jau ir par to, ka jaunākajam vienmēr ir jābūt labākam par veco. Lai tad DAB+ to pierāda godīgā cīņā.
Minivat @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 06:32
Minivat, nekādas pavēles vai ES direktīvas par analogās TV izslēgšanu nebija,ir tikai rekomendējošs lēmums. Mūsu pašu darboņi izdomāja pārejas shēmu,likvidēja vietējo analogo TV apraidi.
Arnis @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 08:46
Arni, tā vis nebija, jio mēs iestājāmies eirosojuzā un, ja kaimiņu valstis pārgāja uz digitālo apraidi, tad arī mums bija tas jādara. Protams, kā vienmēr visu izdarīja caur pakaļu. Tapēc daudzi baidās, ka ar DAB+ nav tieši tāpat. Ne jau pašas tehnoloģijas pie kā vainīgas, bet cilvēki, kuri tās ievieš. Ja LTV1 un LTV7 būtu HD kvalitātē, domāju nevienam pretenziju nebūtu. Tāpat ar DAB+, ja tas skanēs labāk par FM un būs ērtāks lietotājam, tad klausītāji paši noteiks, kuru radio klausīties.
Minivat @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 09:11
Nja par to jau stāsts, ka gan jau laika gaitā tiks piedāvāts scenārijs par FM izslēgšanu, un tad voala - LVRTC būs monopolists, kurš varēs ieslēgt kādu ciparu vien vēlēsies. Un es nebrīnos ka viņi to izdarīs, jo jau tagad no LVRTC mūk kā no nelaimes. Mazie rādžiņi zibenīgi aizies pa skuju taku...
marss @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 09:36
Minivat,ne jau Latvija, dēļ kamiņvalstīm pārgājam uz ciparu TV, vietējiem kampējem bija iespēja labi nopelnīt. Savukārt tauta domā un pie visa vaino eirosajuz:)
DAB+ Eiropā katra valsts ievieš pēc savas iniciatīvas un par FM izlēgšanu ES valstīs vispār nav runas.
Turpmāk ieviešot DAB+ apraidi ierindas klausītājs iegūs daudz lielāku klausīšanās izvēli salīdzinot ar FM piedāvājumu.

Starp citu man šorīt pienāca infa, ka Valmieras pusē patiešam strādā nezināms DAB+ raidītājs ar divām programmām.
Arnis @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 10:23
Izskatās, ka ļoti vājš, neko no tā neuztveru.
Jānis @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 10:31
Mans viedoklis: Domāju, ka DAB+ apraide Latvijā ir jāievieš pakāpeniski, tai pat laikā, paralēli nodrošinot arī FM apraidi. Pārējas posmam vajadzētu ilgt kādus 10 gadus. Tikai jautājums vai, tā notiks, jo atradīsies notiekti kāds vietējais darbonis/ņi (nesaukšu vārdos) no LVRTC, kurš/i pēc gada ar izkaukulētiem rezultātiem ar visām izmaksām, skries elsdams/mi uz Satiksmes ministriju un NEPLP padomi, lai procesu pāatrinātu, lobējot FM apraides izslēgšanu ātrāk. Tā pēc manām domām nedrīkst notikt. Pietiek, jau ar analogās apraides izslēgšanu, kad mēs kā zirgi dzināmies pakaļ Igauņiem, lai tikai neatpaliktu.
Jānis @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 10:38
Paralēli DAB+ raidīt FM vēl 10 gadus nav ekonomiski izdevīgi.
Arnis @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 10:46
Es uzskatu, ka vajag cilvēkiem dot laiku un sagatavoties, nevis kaut kur steigties.
Jānis @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 11:02
Arnis, Tu tāds zinoš liecies, Ezīša doķi veci un kādi tur vel, tad padalies ar jaunajiem? varbūt mūs ir dezinformējuši? :D Pagaidām Tu tikai spēj mētāties visādām gudrībām, bez dokumentiem un pierādijumiem.
Elementāri - kāds lietderības Q būs iedzīvotājam no tās tavas DAB+ disenes? Nestāsti tehnisko, bet praktisko labumu, noliec to kalkulātoru ar kanālu skaitu, bet padomā varbūt par saturu arī?
Pilnībā piekrītu Jānim un Minivat - ja kāds to diseni var apmaksāt par savu piķi, lai taisa cik grib testus, bet neaiztiek to kas ir tautai jau tagad, ja tauta gribēs - izdomās kā tikt pie DAB/DAB+/DAB+G.... uztvērējiem, FM nomirs dabīgā nāvē (ko dara arī tagad, bet lēni un tas nav iemesls to slēgt tantēm).
LVRTC sirsnīgā kompānija zināma, ja nebūtu aprēķina kā izkāst naudu pec tam, tad vispār tādus testus pat iesākuši nebūtu. Tā kompānija nekad neko nedara aiz entuziasama, tam ir tikai nauda apakšā - mūsu iedzīvotāju nadua, kas neierobežojas četros ciparos, bet gan ar vismaz sešos un vairāk.
Sarkangalvīte @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 12:31
@ Sarkangalvīte - varbūt pie reizes arī pasaki, cik daudz LVRTC bija peļņa šogad/p-gad un cik daudz Latvijas valstij (savam īpašniekam tātad) viņi nopelnīja?
Nesaprotu, kāpēc kāds LVRTC par sliktajiem pataisījuši. Ja komercstacijas grib raidīt no mobilo operatoru torņiem - lai raida. Tikai apraide ir 2x mazāka/sūdīgāka parasti nekā no lielajiem LVRTC mastiem, tas pats ar kvalitāti (tad pusmēnesi kaut kas kādam neskan no sava mobilā torņa Maz*isānos, tad vēl kaut kas). Kvalitāte maksā naudu. Tas FM sakarā.
Kas notiks ar DAB+ ir pilnīga spekulācija šobrīd. Loģiski, ka komercradiostacijas (Radio Tev u.c.?) negribēs izmest savus 40 mazjaudas 20km rādiusa nesen iepirktos FM sūdiņus, tāpēc spirināsies pretī. Bet tāpēc jau atkal nevajag pataisīt LVRTC par grēkāžiem šajā situācijā.
Janka @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 13:47
Kamēr nebūs izslēgta FM apraide pavisam, šaubos vai tūkstoši Latvijas iedzīvotāju skries iepirkt DAB+ aparātus.
Padomājiet, FM ir iebūvēts n-tajās iekārtās (visādi muz. centri, magnetolas, utt, utt.). Stipri šaubos, vai parastais cilvēks metīs ārā visu savu sadzīves tehniku un skries iepirkt jaunu,kam jau iekšā būs iebūvēts DAB+.

Nav ko salīdzināt vienu no bagātākajām valstīm Norvēģiju ar mūsu sūnu ciemu. Tik pat labi var salīdzināt Z-Koreju ar D-Koreju.

Pofig, ka mums nav HD kanālu apraide virszemē izun tikai nožēlojami 5 FTA kanāli)atšķirībā no Lietuvas,jo mums tak trūkst finansējuma, toties mēs esam ielikuši "lēnajiem" igauņiem un tiem pašiem lietuviešiem, jo tie pamuļķīsi nav ieviesuši DABu.

Es te ar to gribu teikt, ka priekš bezmaksas VTV kanāliem naudas nav, bet priekš DAB+ atrodas. Njā, kā nu kuram tās prioritātes.
Dens @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 13:51
Sarkangalvīte, pareizi esi sapratis, šie dokumenti ir vienas šauras politiskās partijas ķīviņi skandināvu gaumē. Publicējot latviski un pieliekot vēl klāt savus komentārus, esi pasniedzis viedokli, kā vecu uzsildītu zupu.
Kur ir problēma saturā? LR ar nākamo gadu veidos vairākus tematiskus radio kanālus. Ir pieteikušās arī dažas komercradio stacijas ar savu redzējumu un saturu un pievienosies DAB+ MUX visdrīzāk nākamā gada beigās.Viss tikai sākas un attīstās!
Šobrīd LVRTC DAB+ tehniku ir iepircis par savu naudu un nevis par nodokļu maksātāja naudu. Ir jāsaprot, ka resursi uz FM apraidi ir izsīkuši, tāpēc tiek apgūts jauns diapazons ciparu formātā. Kas te nav skaidrs?
Arnis @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 14:00
Lūk, ko par DAB+ ieviešanas riskiem saka Latvijas Raidorganizāciju Asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka (5:20) https://www.facebook.com/juris.kaza/videos/10154224573960698/
Jānis @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 14:23
Dens,neviens šodien nemudina prkt DAB+ uztvērējus. Notiek tikai DAB+ TESTS!

Tautai tā pat ar laiku būs jāmaina vecie FM uztvērēji, tehnika vienkārši nolietojās. Iemesls būs pirkt jaunu DAB+ uztvērēju.
Arnis @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 14:34
Tiem, kas saprot ekonomiku ir tāds likums, ja ir pieprasījums ir piedāvājums, ja pieprasījuma nav, nebūs piedāvājums. Ar šo vēlējos uzsvērt pieprasījumu pēc DAB+ radio aparātiem, ja tāds nebūs DAB+ nevarēs ieviest uzreiz.

Arni, tāpat jaunajos, ražotajos radio aparātos lieto FM skalu. Arī daudzos Samsung viedtelefonu modeļos ir FM čipi iekšā. Manējam Samsung Galaxy J7 (2016) arī ir. Pilnīgas muļķības bija tās, ka Uldis Lavrinovičš LR-1 raidījumā "zināmais nezināmajā" apgalvoja, ka tādus telefonus ar FM čipu ir grūti atrast.
Jānis @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 14:48
Principā Dexs jau pateica pietiekami kodolīgi - vietējo kanālu apraides nodrošināšani, naudas nav, bet DAB+ "testiem" atrodas. Tieši tapēc arī atrodas, ka sen jau peļņa ir LVRTC (un atkatam) izrēķināta, bet tas ko te Arnis lej par kaut kādiem komerckanāliem un to kā tie steidzās uz digitālo apreidi ir vai nu pilnīgs fufelis (kur doķis?), vai tās dažas stacijas šobrīd ir ērti nosubsidēt no LVRTC puses (atkal mūsu piķis), lai pec tam stāstītu - "mums ir jau pilns MUX'sis, mēs esam progresīvi...slēdzam FM, tā dara visa pasaule (Norvēģija)". Arni, kas tie tādi par pukstiem, par FM resursu izsmelšanu? Frekvences nomira? Kad bēres? :D FM nav jāatīsta, bet atņemt to tantēm arī nevar. Līdz ar to - kas tie par resursiem kas beidzās? Tie paši kas tupinās internetā? Ak jā, pareizi, interenta nav visur... nu būs ātrāk, nekā tādu DAB+ ieviestu, pat ja tas teorijā notiktu tagad, jo vieni ievieš 5G, citi kaut ko muld par Ļeņinisma DAB+... trakonamā izlaidums.
Par LVRTC, kur palika Ulbrokas antenas un apraides tehnika?
Starp citu, pie "vecajiem" datiem, laipni lūgta LVRTC oficiālā versija par to - kas tad ir tas DAB+ projekts un kapēc cilvēkiem būtu jātic godīgumam.
Sarkangalvīte @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 14:55
Arnis ir arī viens no DAB+ apraides ieviešanas steidzinātājiem un lobētājiem, lai tikai ātrāk atslēgtu FM apraidi, neļaujot cilvēkiem normāli sagatavoties uz pārēju. Tā vien liekas, ka viss tiek apzināti steidzināts, jo pēc Arņa tekstiem to var noprast. Arnim galvā ir tikai skaitļi un aprēķini ar DAB+ tehnisko pusi. Esmu tādēļ arī sapratis to, ka komercstacijas neraida no LVRTC mastiem un torņiem, jo apraides izmaksas ir pārāk dārgas. Piemēram Radio TEV u.c raida no mobilo sakaru torņiem, jo nevar samaksāt naudiņu LVRTC monopolistiem. Redzēsim, cik tad lētāk būs DAB+ apraidē?!

Latvijā radiostaciju skaits ir 62, kā teica Latvijas Raidorganizāciju Asociācijas ipilddirektore - Gunta Līdaka. Vajadzēs vairākus MUXUS, tad! Vienā tikai 16 vai 18 var ielikt, kur tad pārējie paliks? FM?
Jānis @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 15:06
Arnis, vēl teica, ka tikai viens apraides tīkls ar vienu muxi visā Latvijā 12D blokā plānojas! Kur būs pārējie, Arni?
Jānis @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 15:10
:D
Apskaties Radio TEV karti - lielākajā daļā pilsētu, kurā iegūta frekvence viņi raida no mobilo mastiem, jo tajās vienkārši nav LVRTC torņu. 106,8 Rīgā taču no Āģa neiet.
Labi, čaļi, priecīgus svētkus!
Janka @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 15:11
Arni, par to nezināmo DAB+ raidītāju pajautā Free FM lapā :). Neko skaļi neteikšu, jo vīri melnā var saausīties, bet, cik saprotu, ar papīriem tur viss nav kārtībā. Visādā ziņnā tikai atbalstu LVRTC DAB+ apraides konkurentu.
Neviens nepataisa LVRTC par sliktajiem. Cepuri nost tehnisko speciālistu priekšā un kvalitatīvas tehnikas izvēlē. Tur tiešām viss OK, bet nu peļņa ir neadekvāta Latvijas apstākļiem. Skaidrs, ka komercradio liek savus raidītājus ''telefona stabu galā'', jo nevar samaksāt par sava raidītāja izvietošanu TV torņos. Es vēlreiz uzsveru, sava raidītāja, nevis īrēta no LVRTC. Es zinu, ko runāju, jo esmu ar to saskāries. LVRTC saraka zemē optiku, par Eiropas naudu, un tur to tukšu, jo praktiski neviens klients nevar to atļauties īrēt, cenņiks kosmisks. Arī ar to esmu saskaŗies. Tā nekad nedarītu privātais biznesmen un tirgotos ar potenciālo klientu.Vārdu sakot, problēma nav LVRTC speciālistos un tehnikā, bet menedžeros un vadībā, kuriem pofig, jo ir tak stabils valsts pasūtijums, par kuru nauda točna ienāks.
Labi, tas ne par tēmu, bet raksturo LVRTC biznesu un no tā arī komercradio baidās.
Ja par DAB+ lai tak tagad attīsta platformu, piepilda visus 16 kanālus ar interesantām programām un tauta pati labprātīgi pirks DAB uztvērējus, lai tās dzirdētu.Paskat, Lapinskis raujas uz DAB+ https://www.youtube.com/watch?v=tbr4Qd07TAQ&feature=youtu.be&list=PLVkNILECaLxYb2pc2fsCGRKD9B146fMqN Man gan liekas, ka čiks vie sanāks, jo nav tādu radio programu, kuras mūsdienās varētu radīt milzu interesi. Visādā ziņā Merkurs jau nu točna nē.
Minivat @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 15:11
Janka, Un? Lielākas jaudas raidītājus tāpat viņi nevar nopirk, jo LVRTC kāsīs naudiņu par apraidi un elektrību, ko patērē.
Jānis @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 15:23
Sarngalvīte,ja gribi saņemt oficiālus dokumentus, tad raksti pieprasījumu uz iestādi.
Resurss ir brīva frekvence, diemžēl brīvu frekvenču UIV FM diapazonā Rīgā nav. Par interneta resursiem ir jāmaksā un par brīvu neviens neizdala.
Ulbrokā tika lividēta morāli novecojusi AM apraides tehnika, pieprasījums pāc AM apraides sen jau beidzies. Ja LVRTC neuzsāktu DAB+ testus,tad to izdarītu kāda cita kompānija.
Jānis,Latvijā var izmantot līdz 5 nacionāliem DAB+ tīkliem, vienā tīklā var pārraidīt līdz 18 radio kanāliem, resurss pietiks visiem.

Minivat, vai pats esi uztvēris nezināmo DAB raidītaju?
Arnis @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 17:58
Arni, DAB tāluztverē viss ir nezināms. Uz vienas frekvences darbojas vairāki raidītāji. Līdz ar to nav iespējams, kā tas ir FM viļņos, precīzi pateikt, kuru raidītāju klausise. Vismaz tā ar zviedu DAB tāluztveršanu ir bijis. Man gan tas nav tik svarīgi. Tālas stacijas nekrāju un man vienalga kurus zviedrus dzirdēju, tāpat tas ir cienījams attālums. Citu valstu DAB neesmu dzirdējis. Nav jau ko daudz uztvert, jo tuvākās valstīs DAB vienkārši nav.
Minivat @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 18:47
Ir tāds teiciens - pospešis, narod nasmešiš. Tāpēc apkārtējās valstīs neviens ar atkritumu+ neņemās, bet nogaida. Un varbūt labi. Ir jānogaida, kamēr LVRTC izmetīs naudu, un kā to uzņems iedzīvotāji. Patreiz izskatās ka lētāk bij izdalīt katram klausītājam kaut kādus eiro, no defekta sanāktu efekts ;).
marss @ sestdien, 2016. gada 24. decembrī 19:15
marss, Latvijas iedzīvotāji visu uzņems kā parasti, sociālajos tīklos papukstēs un viss. Nebūs jau pirmā reize.

Un vispār kāda jēga tagad parastam klausītājam iegādātis DAB+ radioaparātu? Tak visas LR stacijas (ok, varbūt ne Naba) ir lieliski dzirdamas lielākajā daļā LV, jo jaudīgi raidītāji.
Ja testētos tādas stacijas kā Capital FM, Jumor FM, Marijas Radio, Biznesa Radio utt. tās stacijas, kas nav normāli uztveramas ārpus Rīgas robežas, tad cilvēkiem būtu vismaz kaut kāda motivācija iegādāties kādu lētu radioaparātu, lai paklausītos šos radio, neizmantojot internetu bet tā pašlaik ta tik tāds ķeksīša pasākums.
ivo @ svētdien, 2016. gada 25. decembrī 12:40
VAI JŪS NEPIECIEŠAMS NODROŠINĀT NAUDAS, LAI IZMAKSU BILANCES VAI CITĀM VAJADZĪBĀM KONTAKTI VIA: mrsladykimberlyloanlender.usa@gmail.com SĪKĀKA INFORMĀCIJA
Kimberly @ pirmdien, 2018. gada 5. martā 14:26
Lapa: 1 2 3 4 5
Pievieno savu komentāru
Vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Ievadi tekstu

Copyright © 2002-2025 eradio.lv | All rights reserved | eradio[at]eradio.lv | Palīdzība | Forums