Facebook

Twitter

Draugiem

Sākums
Rīgas radio
Interneta radio
Vislatvijas radio
Reģionālais radio
Baltijas radio
Ukrainas radio
Radio reitingi
Online TV
Web kameras
Forums

::Diskusijas

DAB+ apraide Rīgā ir sākusies!

Ziemassvētki jau no paša sākuma testa nolūkos ar zemu bitreitu.

ciparu radio apraides tehnoloģijas testēšanas uzsākšanas pasākumu šī gada 15. decembrī plkst. 11.00 http://www.freefm.lv/news.php?readmore=1472
Arnis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 13:27
Arni, tas ielūgums ir domāts konkrētajai personai, nevis man vai kādam citam. :D
Jānis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 13:32
Jebkurš no interesentiem var pieteikties un apmeklēt pasākumu, tikai jāapstiprina dalība vineta.sprugaine@lvrtc.lv
Arnis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 13:52
Neuztraucies, Jāni! Tur rakstīts: "NOZARES PROFESIONĀĻU DISKUSIJA". Ne Jūs, ne marss-u, ne mani uz to neaicina.

Bet puļķi DAB uztverei var nopirkt arī lētāk par augstāk minētajām summām. Tikai puļķis nav gluži sadzīves uztvērējs, kā arī jebkuru puļķi vai uztvērēju pērkot nesamazinās mājsaimniecības izdevumi par elektroenerģiju...

73!
Rolands Strautmalis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 14:05
Iepriekšējo rakstīju pirms Arņa pēdējās ziņas.

73!
Rolands Strautmalis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 14:06
Interesanti gan, bet... diemžēl būšu aizņemts un arī neesmu nozares profesionālis :D. Tā kā labāk nemaisīšos pa vidu profesionālu cilvēku darīšanās.
Jānis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 14:09
Roland, Tās DAB puļķa antenas nav tik labas. To saka ne tikai, es bet man zināmi cilvēki, kas šos puļķus ir lietojuši. Ir jāatrodas tuvu raidītājam, lai varētu tādu, ko lietot, pretējā gadījumā tikai ar VHF3 antenu.
Jānis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 14:15
Vīri metiet aizvainojumu pie malas, pasākumā visi laipni lūgti.
Arnis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 14:18
Jāni, pēc tavas intereses pārbaudīju DAB uztveršanu Mazsalacā. Uztver ļoti labi, bet, ne ar oriģinālo antenu. Uztaisīju antenu no vecas 6 - 12 kanāla TV antenas. Kautkad sataisìšu bildes un video priekš FreeFM.
ricis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 16:20
Ricis, šodien ir neliela troposfēriskā izplatība, tāpēc signāls no Zaķusalas TV torņa sniedzas krietni tālāk. ;)
Jānis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 16:35
Par troposfēras izplatibu šorīt pienāca informācja no vidzemes par zviedru DAB uztveršanu 13B blokā.
Arnis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 17:22
Arni, Zviedru DAB frekvences ir 12A, 12C, 13C un 13F blokā. Cik, zināms tad 13B bloks ir Norvēģijai un Dānijai. Šaubos, ka šodien apstākļi bija tik ļoti labvēlīgi, lai uztvertu tik tālu signālu.
Jānis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 17:40
Aizmirsu piebilst, ka ir arī 12B bloks. Varbūt, signāls tika uztverts no šī bloka?
Jānis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 17:58
Klausītājs no Tūjas ziņoja, ka uztvēris vairāk par septiņām LR programmām, varbūt nokļūdījies.
Arnis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 18:08
Šo to zinu par troposfērisko izplatību... Tā ir vienmēr, bet šodien nav sevišķu apstākļu, jo pats klausos teju visu diennakti. Ja FM signālus no Zviedrijas šodien varētu dzirdēt arī Tūjā, tad 13B, kam tomēr Zviedrijā arī vajadzētu būt, līdz Tūjai diez vai aizlidotu.

Protams, ka ar laiku Latvijas DAB testa organizētāji bez Igaunijas saņems arī novērojumus par signāla uztveršanu gan Zviedrijā, gan Lietuvā, gan Somijā un Polijā, varbūt arī Krievijā (Kaļiņingradas apgabalā), Dānijā un pat Vācijā, tomēr ar tagadējo jaudu līdz uztveršanai, teiksim, Bornholmā, tiešām jāgaida izcila troposfēriskā izplatība.

Vispār DAB nav tik interesants tāluztveres priekšmets kā FM. Ja FM esmu uztvēris vairāk kā 60 valstis un teritorijas, 17 no tām troposfēriskās izplatības apstākļos, tad DAB pat ar ļoti labu antenu neriskētu pretendēt uz visām iepriekš minētajām. Divu iemeslu dēļ - maz iespējamo frekvenču un nepieciešams daudz labāks signāls, lai to fiksētu.

Tas bija komentārs no tāluztveres viedokļa. Savus komentārus par to, kur ko bāzt, potenciālie autori drīkst paturēt pie sevis.

73!
Rolands Strautmalis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 18:50
Jāni, varētu tev piekrist par troposfērisko izplatību, jo no Rīgas 99,5 skanēja ar RDS. Ikdienā tā nav, tas ar teleskopisko antenu. Par DAB, tad pavērošu kā izmainīsies uztveršana sliktos laika apstākļos.
ricis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 19:24
Kā tur vispār ir ar tām jaudām uz DAB, vai 500W ir daudz vai maz priekš šī standarta? FM kādus 2 KW vajag, lai kaut cik labu pārklājumu dabūtu.
ricis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 19:27
500 W no jaudas viedokļa ir pamaz, bet viss ir atkarīgs no tā cik augstu tornī atrodas raidītājs. Cik man ir zināms, tad LVRTC-DAB raidītājs atrodas 320 m augstumā, tādēļ, liela jauda nav nepieciešama, lai signālu varētu uztvert tik tālu, protams, signāls vēl tālāk iet, ja ir laba troposfēriskā izplatība. Piemēram, Zviedrijā ir pat 10-20 KW lielas raidītāju jaudas.
Jānis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 19:33
Rici, viss ir atkarīgs no raidantenas tipa un uzstādītā augstuma. Mums ir paveicies,antenas augstums virs 300 m.
500 w DAB vidēja jauda, 2 kw būtu ideāli.
Arnis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 19:41
Arni, ja būtu 2 kw, tad man nebūtu mājas istabās jāmeklē laimīgie punkti, kur var uztvert DAB+ signālu. :)
Jānis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 19:46
Testam pietiek kaut ar 1 W, bet, jā, 2 - 3 kW drošai Rīgas reģiona apraidei, šķiet, varētu būt pietiekami.

Rīčard, ārpustēmā. "99,5... ar RDS". Ar šogad jau ceturto reizi mainītu PI kodu.

Bardaks.

73!
Rolands Strautmalis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 19:51
Roland, mans uztvērējs nemāk parādīt PI kodu. Būs jāpieslēdz SDR puļķi un jāpaskatās.
ricis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 20:03
Arni, es ar par 2 KW , bet pēc testiem vai tad jaudu necels? Tas cik saprotu tik testa laikā ir 500W. Vai ar kļùdos?
ricis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 20:05
Jāni, reģionos noteikti būs DAB+ retranslātori,uztveršana ar laiku tikai uzlabosies. DAB+ visas Latvijas apraidei nav nepieciešams liels frekvenču resurss,kā tas ir ar FM, pietiks ar 12D bloku.
Arnis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 20:23
Rici, 2kw ir nākotnes plānos, visticamāk, ka Valmiera būs nākamais punkts, kur tiks izvietots DAB+ retranslātors,tajā pašā frekvencē.
Arnis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 20:27
Arni, ja Rīgā būtu 2 kw, tad Valmiera man nemaz nebūtu vajadzīga. :D Tomēr nebūšu egoists, jo citi arī gribēs klausīties DAB+ :)
Jānis @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 22:17
Arni, arī DVB-T raidītāji LVRTC torņos patērē mazāk elektrības, bet apraide komerctelevīzijām sanāca dārgāk. Faktiski to nevar pacelu ne TV24, ne Sporta centrs, ne reTV. Kapēc domā, ka LVRTC atteiksies no peļņas ? Citādāk protams Tavos vārdos loģika ir, bet LVRTC uz DAB radio raidītāju ir monopolists un nekad cenu nenometīs.
Minivat @ svētdien, 2016. gada 11. decembrī 22:19
Minivat,nesanāca dārgāka,komerctelevīzijas pat tiek subsidētas no valsts puses.
FM frekvenču resursi ir beigušies. Tāpēc no LVRTC puses trešajā diapazonā DAB+ tiek apgūti jauni resursi. Šaubos vai no komercradio puses varētu piedāvāt tehniski DAB+ apraidi visā Latvijā.
Arnis @ pirmdien, 2016. gada 12. decembrī 09:32
Minivat Tu no tiem čīkstētājiem... pirms pusgada "šnurkājies" kad radioviņņi dab diapazonā vispār neizplatās, tagad jau kad pensionāri nepirkšot radio, tāds iespaids kad cilvēks piedzimst, tad viņam iedod radio un viņš visu dzīvi ar viņu nodzīvo. Cilvēki tehniku maina ik pa 4 gadiem. Tāpat satelīt tv bija analogie tad SD tagad HD. Labāk raksti kādus tehniskus novērojumus nevis tirgus tantu spriešanu.
http://www.lvrtc.lv/jaunumi/si-gada-beigas-lvrtc-uzsaks-ciparu-radio-apraides-testesanu-rigas-regiona#comments
princ_fm @ pirmdien, 2016. gada 12. decembrī 10:44
Arnis,mēs visi zinām, ka Rīgā beigušies FM resursi, bet tu domā, ka DABā tagad būs simtiem vietējo radioprogrammu? Kas viņas veidos? un galvenais, kas klausīsies? Tak pašlaik lielākā daļa atskaņo vai nu krievu popsu vai rietumu popsu+Skonto formātu.
Ja neskaita LR3 vai SWH Rock. Domā, ka tagad iekš DABA parādīsies Easy FM tipa, kantri, folks un tamlīdzīgas radiostacijas?:D

Lietuvā pat Fm viļņos ir lielāka daudzveidība, nekā pie mums. pie mums populāra ir tikai pārsvarā popsa un vintage.
ivo @ pirmdien, 2016. gada 12. decembrī 11:46
ivo, pateicoties mūsu komercstaciju entuziasmam, par katru cenu iegūt reģionālo vai nacionālo apraidi, FM fekvenču resursi ir izsīkuši. Dažs labs reģionos trijās frekvencēs dzirdams.
LR nākamgad DAB+ plāno veidot tematiskas radiostacijas folks,jazz un kantrī.
Ja mums būtu, Lietuvas FM variants, šaubos vai LVRTC iesaistītos DAB+ projektā.
Arnis @ pirmdien, 2016. gada 12. decembrī 13:30
LVRTC laikam testē spektrālā diapazona replikāciju. Parādījušās LR3 SBR un LR6 NABA SBR ar bitreitu 64 kbps. Varu teikt, ka tās skan labāk par Ziemassvetki LR5.
Jānis @ pirmdien, 2016. gada 12. decembrī 15:32
ваня , ты откуда такой грамотный ? Если не соображаешь в радио и кодировке , а также что и как идёт... Ну не пиши тут херню разную. DAB+ вещает совместно с FM везде и так будет долго. Приёмников нет у народа , а заставить покупать это ...Вряд ли... Так что поживём,увидим ! Я на DAB не тороплюсь ,мне хорошо и так. П.с. Как я понял , что используется антенна ДМВ канала выше чем все остальные ? канал 12D 229.072 MHz
TOPruslan @ otrdien, 2016. gada 13. decembrī 00:55
Pric_fm, es neesmu čīkstētājs, bet cilvēks kurš ikdienā strādā masu mēdijos un zinu ķēķa pusi vismaz televīzijas lietās noteikti. Būsim reālisti, ētera televīzijas un radio klausītāju skaits visu laiku sarūk. Internets, ar savām iespējām, izkonkurē vecās tehnoloģijas. Vismaz es radio no ētera esmu klausījies tikai tīra sporta pēc. Internetā var dzirdēt visas pasaules radiostacijas un var klausities konkrētas pārraides, kad gribās, nevis sekot kautkādai programai. Domā, ka DAB tagad pēkšņi palielinās klausītāju skaitu? Protams, no radioamatierisma viedokļa, interesanti paklausīties DAB+, bet tas tīrais sports. Citādāk DVB-T un DAB+ ētera apraides ir mirstošas tehnoloģijas. Sauc mani par čīkstētāju, bet es esmu reālists. Ja man būtu akcijas, tad nekad nepirktu DAB+ akcijas, bet naudu liktu 4G un 5G interneta attīstībā.
Minivat @ otrdien, 2016. gada 13. decembrī 11:11
internets nav risinājums radio apraidei.
Vīruss vai vairāki tūkstoši pieslēgumi var nojaukt radio straumēšanu(ierobežots datu resurss). Lai klausītos radio internetā ir jāmaksā, DAB+ uztveršana par brīvu un neierobežots skaits klausītāju.
Arnis @ otrdien, 2016. gada 13. decembrī 11:38
@Minivat - nezinu, vai tas bija sarkasms domāts, bet cilvēkam, kurš strādā masu medijos būtu jāzin, ka vārdu MEDIJS raksta šādi, nevis MĒDIJS. Tas tā, offtopic.
Janka @ otrdien, 2016. gada 13. decembrī 13:46
Janka, Tev pilnīga taisnība. Man tāds stulbs ieradums, vispirms rakstīt komentāru, un, kad tas publicēts, pārlasu. Normālos forumos nav problēmu tekstu rediģēt, bet te nekā. Jau kuro reizi uz viena un tā paša grābekļa uzkāpju.
Arni, Visa tehnikas attīstība iet uz sarežģītāko. Jā, internetu var nokaut, bet tas dod iespēju izvēlēties ko klausīties un kad to darīt. Lai kā te daudziem negribētos atdzīt, gan radio, gan televīzija jau tagad ir ''pārvākusies'' uz internetu. Nevajag ne hakerus ne vīrusus, pietiek atslēgt elektrību, lai viss būtu mierā. Ja no vīrusiem raustīties, tad jāatgriežas uz amplitūdas modulāciju un detektorradio. Raidītājs varēs darboties no lokāla dīzeļģenerātora, bet klausītāji meistarot detektoruztvērējus. Neviens vīrus vai španunga pazušana nevarēs sistēmu nograut :)
Jā, DAB+ nav par brīvu, tāpat kā FM radio vai televizijā, Visu samaksās katītājs un klausītājs skatories un klausities reklāmu. Internetā var reklāmu atslēgt, nogriezt, vai pārtīt, bet par ērtību ir jāmaksā. Internets un mobilais telefons jau ir palicis kā dzīves sastāvdaļa, bet DAB uztvērējs jāpērk tāpat kā rokas pulkstenis, fotoaparāts vai diktofons. Nav jābūt baigam gaišreģim, lai saprastu, ka mobilais telefons visus tos aparātus vienlaicīgi aizstāj. Nepirks tauta DAB uztvērējus, tāpat kā nepērk zipjutrauka tipa fotoaparātus vai CD plaijerus.
Minivat @ otrdien, 2016. gada 13. decembrī 15:43
Arni, vai ir zināms, cik šobrīd LVRTC DAB+ regulāro klausītāju skaits? Variet pieskaitīt arī mani. :) Cik daudzi ir notestējuši DAB+ apraidi līdz šim brīdim?
Jānis @ otrdien, 2016. gada 13. decembrī 15:59
Minivat, ko saki par SAT radio un TV? Vai tam arī draud izmiršana tālā nākotnē?
ricis @ otrdien, 2016. gada 13. decembrī 16:28
SAT radio pie mums nav populārs. Itkā jau no SAT, paralēli TV, nāk entās radio programas, bet nepazīstu nevienu, kurš tās klausītos. SAT televīzija diez vai izmirs, jo uzlikt satelītantenu izmaksā tik pat daudz, kā uzlikt virszemes antenu, bet bildes kvalitāte ir ievērojami labāka un programu skaits simtiem reižu lielāks. Vai no tiem simtiem ir ko skatīties, tas cits jautājums. SAT faktiski ir vienīgā iespēja, kā, augstā HD kvalitātē, reālā laikā, skatīties piemēram olimpiādi vai Eirovīziju. Uz tiešraidēm, satelīta bildes kvalitāti, pagaidām internets nevar pārspēt. Citādāk gan raidījumus, koncertus vai filmas, HD kvalitātē, daudz ērtāk nokačāt internetā un skatīties kad grib. Protams, ir liela daļa skatītāju, kuriem bildes kvalitāre mazsvarīga un kuri kaut to pašu Eirovīziju skatās tiešraidē internetā. Tak apskatieties visapkārt, ko jaunatne lieto, nu kāds tur vairs ētera FM radio, televīzija un vēl mazāk DAB+
Minivat @ otrdien, 2016. gada 13. decembrī 17:51
Jāni, šobrīd aptuveni 420 DAB+ klausītāju un veikalu plauktos Rīgā jau parādījušies dažādu firmu DAB+ uztvērēji.

Minivat, mobilā telefonā arī ir iespēja klausīties DAB+ LG Stylus 2 un nav vajadzīgs interneta pieslēgums. Pāriet raidīt radio tikai internetā nav ekonomiski izdevīgi. Norvēģija arī sākumā plānoja izmantot radio apraidei G4 bet DAB apraide sanāca lētāka un drošāka. Pamēģini, paskatīties TV tiešraidi internetā, kad pieslēgušies tūkstošiem lietotāju,skatīšanās ar attēla raustīšanos garantēta:D
Arnis @ otrdien, 2016. gada 13. decembrī 19:01
Arni, pie ciparu skaņas obligāti jāpiestrādā. Šobrīd Latvijas radio 2 dziesmas pie 144 kbps skan kā zem ūdens. Ar pārējām stacijām viss ir kārtībā. LVRTC-LR4 arī laikam testa nolūkos esat samazinājuši bitreitu.
Jānis @ otrdien, 2016. gada 13. decembrī 19:30
Davai testa nolūkos uz Dod5 LR5 uzliekat lielāko bitreitu
Desa @ trešdien, 2016. gada 14. decembrī 09:06
Cik tagad ir vidējais? Gribētu piedalīties testos, bet pagaidām aparāta nav.
Janka @ trešdien, 2016. gada 14. decembrī 09:37
Janka, šobrīd vidējais 144 kbps AAC kvalitātē. Ir dažas ar 64 kbps, kas domātas testa nolūkos un spektrālā diapazona replikācijas testēšanai. Audio sample rate ir 48 Khz visām stacijām.
Jānis @ trešdien, 2016. gada 14. decembrī 09:43
Janka,LR veidos konkursus un akcijas, DAB+ aparātu varēsi dabūt par brīvu.
Arnis @ trešdien, 2016. gada 14. decembrī 10:40
Nu nav jau tā, ka nevaru atļauties, vienkārši neredzu jēgu pagaidām.
Janka @ trešdien, 2016. gada 14. decembrī 11:00
Ziemassvetki LR5 vajag augstāku bitreitu. Ziemassvētki tuvojas, gribu normālā kvalitātē klausīties Ziemassvētku dziesmas :)
Jānis @ trešdien, 2016. gada 14. decembrī 11:33
Šovakar beidzot tiku klāt DAB. Brīnumi nenotiek. Noimitēju ķēķa radio ar USB SDR uztvērēju. Antena ķipa groun plane, laptops virtuvē uz galda, lai maksimāli pietuvinātu ''ķēķa'' radio klasei. Nekā, signāls uz robežas, skaņa raustās. Spekta analizātors arī rāda, ka gaisā ne sūda nav. Protams, otrā stāvā ar klasisku dipolu uz 230Mhz signāls ideāls un viss notiek. Skaņas kvalitāti nesanāca novērtēt. Uz laptopa neko nesapratīsi, bet stacionārajā datorā, kurš pie kvalitatīvas akustikas pieslēgts, sakāvās dažādi RTL čipa draiveri tā, ka vispār nekas nedarbojas. Ciest nevaru tās datorlietas. Uztaisi pareizu antenu un viss momentāli štokos, bet pisties ar draiveriem un softiem, tas nav mans lauciņš. Labi, rīt, pie svaigas galvas, tīrīšu reģistrus un mēģināšu skaņas kvalitāti nočekot.

Jā, man līdz tornim 45km un ,no mājai blakus augošās egles, torni var redzēt. DVB-T visur ar naglu rāda, bet DAB nekā.
Minivat @ ceturtdien, 2016. gada 15. decembrī 00:12
Man arī vispār abi DAB+ softi atsakās darboties, varbūt problēma manā Intel celerijā, kurš nevar pavilkt dekodēšanu. Vienīgā īsti strādajošā sdr proga kas darbojas visiem ir SDRsharp.
Desa @ ceturtdien, 2016. gada 15. decembrī 06:58
SDRsharp draiveris vienmēr ir konfliktējis ar citiem USB RTL uztvērējam domātajiem draiveriem. Tur jāņem rokā bubens un ap datoru rituāldejas jāveic.
Minivat @ ceturtdien, 2016. gada 15. decembrī 07:31
Uz manu stulbo jautājumu, kāpēc datorā jāmēģina noķert kaut kāds radio, gan jau neviens neatbildēs ;)
marss @ ceturtdien, 2016. gada 15. decembrī 09:43
@marss - tas ir TESTS entuziastiem. ENTUZIASTIEM. Un vēl dažiem mirstīgajiem, kuriem jau tagad ir DAB+ uztvērēji. Tāda ir atbilde uz to, kāpēc kāds mēģina kaut ko noķert datorā. Nu kamōn, beidz čīkstēt, esi radio forumā. Visi tāpat zin, ka Tu ienīsti DAB un Radio Skonto un visas pārējās LV radiostacijas.
Janka @ ceturtdien, 2016. gada 15. decembrī 11:08
Marss, neesmu dzirdējis ka tev kas patiktu.
Desa @ ceturtdien, 2016. gada 15. decembrī 11:09
Marss, Es piemēram netaisos pirkt DAB+ uztvērēju. Man, sporta pēc, pilnīgi pietiek ar USB SDR uztvērēju, kuram tehniskie parametri un iespējas ir par kārtu augstākas, kā DAB+ ķēķa radioaparātam. Datorā redzu gan radio spektru, gan harmonikas, gan attiecību signāls-troksnis, u.t.t. Skaidrs, parastam radio klausītājam viss tas neinteresē, ka tik rāčiņš skan. Man savukārt pilnīgi pofig, kas tai rāčciņā skan, tāpat neklausos.
Pabiju es vakar DAB+ radio testa apraides prezentācijā. Runas protams skaistas, bet īsti neviens neko konkrētu tā arī nepateica. Nav skaidrs, cik maksās vienas programas translācija, jo viss projektēts orientējoties uz LVRTC torņiem- tātad viņu monopols. Būšot daudz lētāk, kā tagad, bet mēs ta zinām, kāda LVRTC peļņa un lēti parasti nav. Komercradio savus tagadējos raidītājus uztur bez peļņas. Protams, ar tehniku, kā vienmēr, tornī viss OK. Vīri zin ko pirkt un kā lietas jādara. Tur nu LVRTC priekšā cepuri nost. Patreiz gaisā iet 500W, bet ir iespēja jaudu palielināt. Raidīts tiek no vecajām desmitā kanāla metru viļņu antenām un aprēķinātā drošā apraides zona ap 40km. Mani eksperimenti to tikai apliecina. Protams, tas neattiecas uz radiosportu un tāluztveršanu. Teorētiski iespējams raidīt 18 programas, bet reāli patreiz var ieslēgt 16. Par skaņas kvalitāti netiek iespringts- skan un 90% klausītāju tāda skaņa apmierinot, tātad ir OK. Īstenībā, no izstādītajiem DAB radiouztvērējiem nekādu labo skaņu arī nevar gaidīt- tipiski ķēķa radioaparāti. Droši vien tā arī ir, ka 90% klausitāju ir pofig, kā skan, bet pārejie 10% radio neklausās :) .
Minivat @ piektdien, 2016. gada 16. decembrī 07:13
Es, atšķirībā no citiem, nesēdu un nesmaidu, kā zīdainis, svaigi apirsies, un neklausos kaut kādu gružkasti, kaut vai to pašu Skonto vai Grē bērnudārzu.
Piem citi te vienkārši pasaka ka neklausās neko. Tas neder. Ir jākritizē! Kā citādāk kaut ko mainīsim?
marss @ svētdien, 2016. gada 18. decembrī 11:09
Marss - Tu konstruktīvi neko nekritizē. Tikai brutāli no*irs pilnīgi visu, kas šeit tiek ierakstīts. Šāda "kritizēšana" neko racionālu no Tavas puses diskusijai neiedod.
Pirmais ieraksts no Tevis šajā tēmā:

Spomnil govno, vot I ono! (..)
Lai tas LR tur ir, nafig man viņš nav vajadzīgs. (..)

Un tādā stilā visi komentāri.
Janka @ svētdien, 2016. gada 18. decembrī 12:29
Nu ja nav vajadzīgs, tad vācies prom no šīs tēmas un ļauj runāt tiem, kuriem interesē.
Janka @ svētdien, 2016. gada 18. decembrī 12:30
Katram savs, vienam patīk klausīties radio, bet citam tikai pamuldēt par radio tēmu. Mani interesē tehniskā puse, bet ko tur raida dziļi vienalga. Te kautkā apsīka informācija par DAB+ uztveršanu. Interesanti būtu uzzināt, cik tad tālu var DAB+ uztvert ar āra antenu.Tāpat būtu interesanti pačekot strīma parametrus, vienas programas bitraitu, skaņas kvalitāti uz labas atskaņojošas aparatūras, u.t.t. Nu jā, te laikam vairāk tusē parasti klausītāji, kuri izmanto ķēķa radio.
Minivat @ pirmdien, 2016. gada 19. decembrī 10:50
Minivat, Arnis teica, ka DAB+ ir uztverts pat Pērnavā ar āra antenu. Neuzskatu, ka mans radio, kurš arī bija viens no izstādītajiem LVRTC DAB testēšanas pasākumā, ir ķēķa radio aparāts. Arī es varu redzēt, katras stacijas bitreitu un kodeku, signāla kvalitāti un stiprumu. Tāpat man ir iespēja aparātam pieslēgt austiņas un savienot to ar AUX kabeli pie mūzikas centra. Ar savu teleskopisko antenu DAB+ signālu uztveru pat iekštelpās. Attālums līdz Zaķusalas TV tornim 90 km.
Jānis @ pirmdien, 2016. gada 19. decembrī 12:10
Jaņi, es tak neteicu, ka Tavs radio ir ķēķa radio. Tu esi vienīgais, kurš te patiesi sniedz tehnisku informāciju par skaņas kvalitāti un bitraitu. Visu cieņu. Ja par Pērnavu, tad tur signāls iet pāri jūrai un nav brīnums, ka var 160km attālumā uztvert DAB+. Kurzemes piekrastē arī var uztvert zviedru digitālo radio. Būtu interesanti cik tālu ķer Ŗīgas raidītāju Kurzemes un Ladgales virzienā, bez speciāļas antenas. Ar kārtīgu āra antenu, domāju, ka līdz Jēkabpilij un Valmierai vajadzētu vilkt, bet laikam jau tāluztveršanas fani vairs nav palikuši.
Minivat @ pirmdien, 2016. gada 19. decembrī 19:08
(Offtpic) Minivat, starp citu, es arī esmu sācis aizrauties ar tāluztveršanu FM diapazonā. Tagad man ir arī DAB aparāts, tad sākšu arī tur darboties. Šī gada rekords pagaidām ir YLE Radio Suomi no Vuokatti 754 km tālu. Tālākais signāls ar RDS, kurš tika uztverts ar mobilo telefonu - SR P4 Dalarna no Borlanges (Dalarnas apriņķī) 652 km.
Jānis @ pirmdien, 2016. gada 19. decembrī 19:31
Minivat, ir jau ir palikuši...

Es jau te minēju, ka Mazsalacā arī uztver, bet ar dipolu no 6 - 12 kanāla antenas. Tas jau laikam neskaitās pie parastas uztveršanas, bet gan ar speciālu antenu.
ricis @ otrdien, 2016. gada 20. decembrī 04:22
Offtopic. Šobrīd uztveru Zviedru DAB raidītāju no Gavles (570km)
Jānis @ otrdien, 2016. gada 20. decembrī 23:00
Drīzumā "piebērsim ogles" būs pāri 1 kw, testi ar bitreitiem turpināsies.
Jāni, visticamāk, tā bija auroras (ziemeļblāzmas) uztveršana, vidzemē Zviedru DAB uztveršana nav retums.
Arnis @ trešdien, 2016. gada 21. decembrī 10:04
Arni, tu maldies tā nebija auroras uztveršana. Tā bija troposfēriskā izplatība. Auroras uztveršana izpaužas kā vāji izkropļoti signāli. Troposfēriskā izplatības laikā signāls bija labs un brīžiem ļoti stabils.
Jānis @ trešdien, 2016. gada 21. decembrī 12:20
Nu Arni... kur mēs esam... auroras...
DAB tas nav iespējams.

73!
Rolands Strautmalis @ trešdien, 2016. gada 21. decembrī 14:42
Atsauksmes no DAB+ testētājiem tikai vidzemē uzrāda, ka uztver neregulāri ārzemju DAB stacijas, bet no kurzemes neviens. Tālākais punkts kurzemē kur tika uztverts DAB+signāls no Rīgas bija Valdemārpils.
Arnis @ trešdien, 2016. gada 21. decembrī 17:31
Arni, ziņu patiesums ir kārtīgi jāpārbauda. Piemērs, jūsu minētais stāsts par klausītāju no Tūjas, kurš esot dzirdējis zviedru DAB radio 13B blokā, kurā, patiesībā neraida neviens Zviedru DAB raidītājs. Tātad informācija šajā gadījumā nebija patiesa!
Jānis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 16:10
Jāni,par 13B informācija pienāca no Tūjas un uztvēra viens no mūsu darbiniekiem automašīnā Hyndai, ir pat nofilmēts un nonstopā mūzika. Būsim reālisti, pirāti tie taču nebija:D Neviens cienošs pirāts nevar atļauties tādu greznību, kā raidīt DAB, ja visa raidošā DAB+ iekārta maksā pie 70K:)))
Arnis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 17:38
Arni, kāda bija stacijas informācija?. Kā sauca raidošā muliplexa ansambli? Kas bija rakstīt Radio tekstā? Kādi bija multiplexā raidošo staciju nosaukumi? Vai kādā no stacijām bija dzirdama saruna attiecīgajā valodā? Kāda tā bija? Es neuzsvēru par pirātu esmību DAB, bet vēlos noskaidrot programmu un multiplexa indentifikāciju. Tā kā nodarbojos ar dxingu, tad vēlos atbildes uz šiem jautājumiem!
Jānis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 17:45
LVRTC mux tas nebija, līdz ar to interese par to izpalika.
Varbūt, pamēģini uztvert un noskaidrot, ja interesē dxings.
Arnis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 18:05
Nu lūk, te mēs atduramies par DAB programmu identifikāciju. Tajā dienā, kad ierakstījāt ziņu par kāda klausītāja no Tūjas, kurš uztvēris Zviedru 13B bloku. Uzsveru, Zviedru DAB neraida 13B blokā! Tajā dienā, kad rakstījāt nebija labvēlīga troposfēriskā izplatība tālu signālu uztveršanai! 13B bloks, starp citu, tiek lietots Norvēģijā. ĻOTI šaubos, ka 4,7 kw raidītāju, (kāds ir Oslo, jo citur Norvēģijā ir pat vēl mazākas jaudas raidītāji) vispār varēja tik tālu uztvert, ņemot vērā, ka tanī dienā nebija labvēlīgi apstākļu tālu DAB signālu uztveršanai! Nu nevarēja uztvert 800 km tālu signālu! Ja šo gadījumu Jūs arni, nevarat pierādīt, tad to nevar uzskatīt par Zviedru DAB uztveršanu! Ja, kādreiz uztverat DAB signālu 13B, tad lūģums pārliecināties, par to, kas tiek uztverts un pēc tam ziņojiet.
Jānis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 19:52
Jāni, mūsu mērķis nav uztvert ārzemju DAB signālus, dxistiem maizi negrasāmies atņemt:) Interese ir tikai par Rīgas DAB+ apraidi.
Arnis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 20:17
Lūgums turpmāk izplatīt patiesu un pārbaudītu informāciju.

P.S Derētu jums iepazīties ar info, kas ir troposfēriskā izplatība. https://en.wikipedia.org/wiki/Tropospheric_propagation Cilvēkam, kā Jums, kas strādā jomā, kas saistīta ar radio un televīziju būtu jāzina.
Jānis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 20:25
Jāni, OK:)par troposfēras izplatību ļoti labi zinu, savulaik biju V.Kanupera,L.Ozola,J.Kroņa fans!
Arnis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 20:39
Arī es uztēru 13b kanālā 2 kanāli DAB+ test freefm un DAB+ test Ziemassvētki ,uztveru Priekuļos 192kb/s
alvisK @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 21:41
Ziemassvētki LR5 iet tikai ar 64 kbps nevis 192 kbps.
Arnis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 22:01
AlvisK, tas nav zviedru DAB kā Arnis minēja.

Tad acīmredzot vēl kāds no Rīgas(?) raida/īja...
Jānis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 22:04
Jāni, cilvēks ir vienkārši sajaucis 12D ar 13b.
Arnis @ ceturtdien, 2016. gada 22. decembrī 22:17
Lapa: 1 2 3 4 5
Pievieno savu komentāru
Vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Ievadi tekstu

Copyright © 2002-2025 eradio.lv | All rights reserved | eradio[at]eradio.lv | Palīdzība | Forums