Makses sense, ja lielākā daļa valsts jau ir digitāla un jūzeri pieraduši pe DAB/DAB+ (vai kas viņiem tur ir). + izmaksas samazinās. Doesn't make sense valstīs, kur digitālais radio nav vispār (kā piem. Latvija un liela daļas austrumeiropas).
Janka @ pirmdien, 2015. gada 20. aprīlī 05:48
DABisti var atkal laizīties un sapņot par dabu LV. Kamēr man mājās un auto viss ir uz FM, pie kājas man tas DABs.
marss @ pirmdien, 2015. gada 20. aprīlī 07:44
Kā teica viens cilvēks, Latvijā DAB ir vajadzīgs tik pat ļoti, kā zaķim stopsignāls.
osis @ pirmdien, 2015. gada 20. aprīlī 09:26
marss, protams, ka sapņo un laizās par DAB iekš LV.
Tāpat mums nekādu cerību uz šo pasākumu. Vienīgi nodarboties ar DAB DX būtu interesanti...
ricis @ pirmdien, 2015. gada 20. aprīlī 10:15
Ar DAB DX Tev neviens nav liedzis nodarboties arī tieši tagad, bet vai Tu tam esi gatavs? Tomēr no DX viedokļa FM ir DAUDZKĀRT interesantāk.
Piemēram, nesenā 17. - 18. marta aurora, kad es Latvijā uztvēru Zviedriju, Norvēģiju, Dāniju un Poliju, ieskaitot Polijas dienvidus, regulārie meteori, kuru tuvākais lietus - aprīļa lirīdi ir patlaban, vienmēr ēterā atrodamie "airscatteri", tuvojošies vasaras sporādiki, kā arī vienmēr aktuālais tropo.
Uz DAB DX Latvijā attiecas tikai pēdējais no minētā, pie tam tikai ļoti augstas intensivitātes apstākļos, un stipri maziespējami sporādiki, jo MUF ļoti reti var sasniegt DAB atvēlētā diapazona frekvences.
73!
Rolands Strautmalis @ pirmdien, 2015. gada 20. aprīlī 12:42
Man jau trīs gadus stāv antena pagriezta uz Zviedriju un tikai vienu reizi es esmu uztvēris DAB signālu no turienes.220MHz ir pārāk augsta frekvence lai regulāri ķertu tuvākos DAB raidītājus,kuri atrodas Zviedrijā.Par cik tai vienīgajā reizē paklausījos skaņas kvalitāti uz labas aparatūras, tad varu autoratīvi pateikt,ka DAB ir sū**, sū** un vēlreiz sū**. Skaņas kvalitāte, labākā gadījumā, 128kbps MP3,bet domaju,ka vēl zemāka. Kad signāls sāk kļūt vājaks, sākas besīgie ciparu "svilpieni" un "birbuļošana". FM virnkarši sāk bišku šņākuļot, bet nekad nekaitina ar to digitālo raustīšanos. Vārdu sakot, es, salīdzinājumā ar FM, DAB neredzu nevienu prieksrocību.Tad vēl, DAB bateriju radiouztvērēji patērē divreiz vairāk enerģijas,kā FM uztvērēji. Tas nozīmē, ka baterijas jāmaina biežāk. Cerams, ka vesalis saprāts uzvarēs un pie mums to sū** neieviesīs.
Minivat @ otrdien, 2015. gada 21. aprīlī 12:50
Mani atkal intereše kā automašīnās to DAB viņi nodrošinās, lai viņs neizrijas? Tak mēs visi zinām, braucot cauri kādam mežam ir vietas, kur FM sāk šņakuļot. Taču DAB pilnībā apklusīs? Un tagad man pasakiet, cik būs tādu, kam tas nesāks krist uz nerviem? Ja FM uz mirkli iešnācas to vēl var paciest, bet ja ik pa brīdim DAB skan-klusums-skan-klusums utt. tak lielākā daļa cilvēku vispār to rādžinu izmetīs ārā.
Es te nerunāju par tiem, kas visu laiku pa Rīgu braukā un kur protams, viss skanēs lieliski.
P.s. Nu varbūt es kļūdos un jau izgudroti tādi DAB`i, kas neraustās, ja iebrauc kādā klusuma zonā.
osis @ trešdien, 2015. gada 22. aprīlī 05:03
osi - labs pārklājums is the answer. Un arī šajā tehnoloģijā noteikti ir kaut kāds signālu/trokšņu līmenis (līdzīgi kā SATā - BER) pie kura uztvērējam vēl jāvar tas signāls "izvilkt". Tā kā DABs sanāk lētāks (jo vairs nav jāliek 5 FM raidītāji katrā pilsētā - piem. sabiedriskajam radio, bet pietiek ar vienu), tukšos caurumus noteikti arī var aizpildīt. DAB gan by default ir pagātne. DAB+ ir vienīgais virziens kurā skatīties, ja vispār skatīties dig. radio virzienā.
Janka @ trešdien, 2015. gada 22. aprīlī 05:08
Protams,ka ar DAB+ var noklāt visu teritoriju, tāpat kā ar mobilajiem sakariem, bet ne jau ar dažiem raidītājiem. DAB vajag vairāk raodītājus,kuri var stradāt uz viena sfrekvences. LVRTC jau nu diez vai vairāk liks, kā viņiem patreiz torņu ir. Neticu, ka tad, dziļos laukos, DAB dabosies. DAB ar vai bez + tomēr ir pilsētas radio
Minivat @ trešdien, 2015. gada 22. aprīlī 16:17
Minivat - bet ar LVRTC torņiem tak Latviju var noklāt visai smuki (redzam LR/DVB-T FTA MUX gadījumā). Cita lieta, ka komercradio grib vairāk izmantot mobilo torņus utt. (jo tas ir lētāk), kā rezultātā apraide pat ar normālu jaudu ir švaka.