http://www.tns.lv/?lang=lv&fullarticle=true&category=showuid&id=4230 Какие мысли ?
TOPruslan @ otrdien, 2013. gada 4. jūnijā 05:58
Руслик, поздравляю, на мой взгляд - это отличный результат!
Buda @ otrdien, 2013. gada 4. jūnijā 06:02
Vai tik reach summārais pieaugums nav n-tās reizes lielāks nekā summārais kritums visām stacijām?
vintage_dj @ otrdien, 2013. gada 4. jūnijā 06:05
Kopumā:
- TOP Radio stabilizē savas pozicijas
- Retro FM atkārto Jumor FM, Europa+, Avtoradio situāciju
- Insterese par Radio 101 nedaudz pieauga pārdošanas laikā, par ko liecina tikai Reach pieaugums, bet Share tāds pats
- SFM pagaidām stabilizē dempinga izraisīto kritumu
Vovanich @ otrdien, 2013. gada 4. jūnijā 06:06
Могу выделить Стар Фм, ТОПРИАДО, ПИК, СВХ+ и 101. Эти станции могут считать прошедший период успешным. Такие станции как Стар и ТОП должны даже быть выше, уж очень симпатизирует как работают там люди (но это лично моё мнение). По поводу РЕТРО, осталось двоякое чувство.
Kool @ otrdien, 2013. gada 4. jūnijā 06:37
Detalizētāk:
- Mix grupa turpina krist... Jau 3 stacijas to vienatnē apsteidz: TOP Radio, KHR, un pat SWH+!
- KHR zemākais radītājs 5 gadu garumā, bet SWH+ sāk kāpt augšā. Vai tad tiešām viss ir tik slikti?
- SFM un Retro FM blakus viens otram, kā es prognozēju dažas tēmas atpakaļ. Jā, AC un Oldies ir meistaru formāti, šeit ir vajadzīgs radošums.
- Star FM kaut kā ļoti dīvainā veidā svārstās reitings
- Par Skonto pat nav ko teikt, izņemot -0,6% un +44k
- PIK - liels kāpums. Vai FM procesors, kau arī šķībi saregulēts un deju mūzikas programma deva savējo?
Vovanich @ otrdien, 2013. gada 4. jūnijā 07:09
Un Rīga Radio tomēr plosās....Kad Zīdam apniks šī rotaļa? Kā viņi vispār dabūn kaut tos dažus reklāmdevējus? Viņus taču neviens neklausās.Laikam labi pārdevēji novākti,tādi kas sniegu pingvīnam pārdos.
Kaspars @ otrdien, 2013. gada 4. jūnijā 07:41
Rādio Valmiera arī turās savās pozīcijās,pat ir pacēlies,pat apdsteidzot Spinfm,SWH ROCKU.
ixi @ otrdien, 2013. gada 4. jūnijā 08:06
Будимир , спасибо ! двигаемся в правильном направлении. Рига Радио не поднимается так же как и все станции с мощностью 50-90 Ватт. Ибо не слышно их в помещениях и даже в машинах. Это издевательство и над эфиром и над слушателями. В большом городе с населением около 760 000 - 21-24 дб E.R.P. ? Насчёт Пика 100,0 МГц... Ну вы забыли про политические дебаты Юрия Журавлёва ? Потому и рейтинг вырос :)
TOPruslan @ otrdien, 2013. gada 4. jūnijā 08:13
Не заметил этих дебатов честно говоря. Вообще, Пик - это уникальное радио, которое лично я не слушаю, а смотрю! Курс доллара на экране тюнера! :D
Vovanich @ otrdien, 2013. gada 4. jūnijā 08:36
Izbrīna StarFM , ja vēl būtu SWH kritums, sakarā ar BB pārtraukšanu, tad vēl varētu saprast...
Nu vēl Rīga Radio nav vispār, njā...
Retro nokritis un ceru , ka kritīs vēl. SFM drusku pacēlies, bet vairāk diez vai kaut ko izspiedīs.
SWH Rock galīgi zemē, bet nu tas ar bij gaidāms.
Pirmās trīs vietas nemainīgas!
artis @ otrdien, 2013. gada 4. jūnijā 12:19
njaaa ... mix,jumors,pat E+ ir lejā.
Spins pa apakšu, capitāls arī ...
Riga radio ... Zīdam tikai par prieku vai kāds arī klausās ? Nu jā tās 90W antenas, raudāt gribās (protams auto Rīgā ir OK)
marss @ otrdien, 2013. gada 4. jūnijā 12:41
Es tik nesaprotu,kapēc vajag tādu BBC rādio Rīgā ja viņu tāpat neviens neklausās,tik aizņem frekvences...
Capitāls tāpat pa apakšu dzīvo,kautgan nav jau tā sliktākā viņiem mūzika...
Naba arī ar savu plašo uztveršanas zonu pa leju tik dzīvo.
E+ arī krīt,tā jau nav šiem slikts muzons,bet uzteršanas zona pārāk šaura,nekur tālu šos nevar uztvert.
Ja runājot par pirmajām vietām,tad tur viss ir tā kā tam jābūt,jo LR mūzika tāpat būs pirmajās vietās.
ixi @ trešdien, 2013. gada 5. jūnijā 03:11
Eu, nu beidziet, es tos 90w autiņā normāli varu klausīties no Vangažiem līdz Slokai. Bet tas, ka RigaRadio nav atsevišķa pozīcija statistikā gan ir diezgan savādi - diez vai par iemeslu tam ir superzems reitings. Tas noteikti nevarētu būt īpaši zemāks par BBCNews, Radio Merkurs vai arī NABA.. Tur būs kāds cits iemesls. Interesanti.
dipols @ trešdien, 2013. gada 5. jūnijā 04:59
Es laikam esmu viens no nedaudzajiem kas klausās Rīga radio pēcpusdienās, kas iet Gobziņa Kabriolets. patīk.
zentis @ trešdien, 2013. gada 5. jūnijā 05:31
Starp citu, to BBC Rīgā klausās esošās ārvalstu vēstniecības. 100% zinu, ka to dara ASV, britu un Vāciešu vētsniecības.
zentis @ trešdien, 2013. gada 5. jūnijā 05:35
Zentim BBC=> bet vai tiešām klausās caur Rīgas raidītāju? Ja pat tā, tad es drošības pēc vēstniecībā klausītos tomēr caur satelītu vai caur i-netu pa tiešo :-) 21.gs. tomēr...
BBC @ trešdien, 2013. gada 5. jūnijā 08:14
Prieks par Radio Valmieru. Interesanti arī, ka SFM pirmo reizi pēc rebrendinga no LHR ir ticis atpakaļ uz 100k, tiesa gan, nezinu nevienu, kas klausītos SFM un arī man ir bišķi par vecu. Protams nezinu kādi ir Uģa plāni attiecībā uz šo staciju un kādi reitingi tai būtu jāsasniedz ar vislatvijas tīklu. Savukārt no otras puses, pēdējā laikā ļoti bieži esmu sācis klausīties EHR (laikam jau tāpēc, ka šogad arī diezgan laba mūzika nāk ārā). Laikam jau neko daudz pieminēt nevaru. Tikai to, ka 101 nākamajā posmā būs liels kritums. Rīga Radio situācija neizskaidrojama, kaut kā sakašķējusies ar TNS, varbūt? Nesaprotu. Reitings noteikti ir Spin/Nabas/BBC līmenī.
Janka @ trešdien, 2013. gada 5. jūnijā 08:17
Es arī labāk būtu devis priekšroku nevis lai būtu SFM,bet gan LHR,jo ir jau Skonto ja gribās klausīties vecos hītus.Labāk būtu palikuši pie Latviešu hītiem.
ixi @ trešdien, 2013. gada 5. jūnijā 09:28
Par Super FM: vēl 11k un Latviešu Radio līmenis tiks sasniegts. Bet kopš rebrendinga pagāja jau 1,5 gads.
Bet šķiet, ka KHR pievienojās retranslatoriem. Vietēja programma ir prakstiski nogalināta, informāciju par aktuāliem Krievijas hītiem var dzirdēt labi ja vienu stundu dienā, tātad novirze no sākotnējās koncepcijas, un tīkls pamazām aug pretējā virzienā...
Vovanich @ trešdien, 2013. gada 5. jūnijā 09:38
Njā, viss skan ar Russkoe Radio pieteikumiem, bez tam, mājaslapas arī KHR vairs nav? Šitas notika tieši pēc tam, kad NEPLP pasūtīja 3 mājas tālāk ar nacionālo licenci?
Janka @ trešdien, 2013. gada 5. jūnijā 10:27
Mājaslapa viņiem ir tagad hitirossii.com 8-)
Vēl vajag pateikt, ka radio apraidē ir svarīga tāda lieta kā klausītāja uzticība. Lūk tagad liekas, ka KHR ēterā ir (gandrīz) viss kārtībā, jebkurā gadījumā nav tik slikti kā mix grupai (kuras stacijas es ieslēdzu tikai lai paklausītos kā nevajag taisīt radio), bet vienā brīdī man kā KHR pastavīgam klausītājam vairs negribējās to slēgt iekšā, bet tā vietā skanēja TOP Radio, un dažreiz pat EHR. Negribēju šeit forumā rakstīt visas savas spontānās domas, bet pēdējo 3 periodu reitingi apstiprina, ka tā tomēr nav nejaušība. Agrākajos gados, kad KHR ēterā bija dažas ievērojamas nepilnības, tomēr cilvēki to visu klausījās, bija tur kaut kas piesaistošs. Tagad it kā ir labāks noformējums, arī skaņa (kaut arī skaņai ir nepilnības), bet kaut kā neiet. Kāds ir iemesls? Paštaisīta reklāma? Mūsu tautas konservatoriskā domāšana? Vai tomēr "augstākā piltāža" ir iespējama tiaki ar augstākās klases profesionāļiem?
Vovanich @ trešdien, 2013. gada 5. jūnijā 11:24
Vovanich, izskatās, ka Tev ir atbildes uz visiem jautājumiem. Varbūt arī uz šo: ja jau Tu tik ļoti tici TNS reitingiem, tad, kā cilvēks, kurš zina, kas skanēja un , kas šobrīd skan KHR izskaidro sekojošo: kļūstot par "retranslatoru" KHR ir kļuvis izteikti krieviskāks, vai ne? Tur, sākot jau ar Stol Zakazov ir virkne lietu, kas latvietim, pat, ja viņam patīk krievu dziesmas, liktu pārslēgt šo staciju, vai ne? Taču saskaņā at TNS reitingiem krievu, un nelatviešu (kas pārsvarā komunicē krieviski) skaits ir būtiski samazinājies, bet latviešu pieaudzis par 35% (!!) no 40 uz 54k. Arī klausīšanās laiks ir pieaudzis par 20%. Tici? Ja jā, pamato, lūdzu.
Uģis Polis @ trešdien, 2013. gada 5. jūnijā 11:57
Nē, Uģi, šim pēdējam ciparam man nav pamata ticēt, jo 14k starpība mierīgi var būt statistiskās kļūdas robežās. Bet kritums 3 periodi pēc kārtas jau ir tendence, un kaut kas nav kārtībā.
Runājot par to, kas skanēja un , kas šobrīd skan.
Džingls "Радио номер один для русских" - viena kļūda.
Kļustot, kā Jūs pats atzināt, par "retranslatoru", KHR atkārtoja citu mūsu retranslatoru kļūdu. Šobrīd nav 2007. gads un visi zin, kas ir programmas no Krievijas, un rodas iespaids, ka tieši krieviem nav intereses par tām programmām. Izņemot praktiski tikai pirmo gadu, KHR nebija retranslators, bet raidīja tikai tās programmas, kas tiešām var būt interesantas vietējam klausītājam. Bet tagad iet viss pēc kārtas. Ar Stol Zakazov Jūs arī labi izdomājāt. Klausīties "хочу передать привет Пете и Васе в село Большие Мудищи" arī nav nekādas intereses. Rīta šovā arī ir daudz tā, ko vairs negribas klausīties, bet tā nav jūsu vaina, bet viņu.
Par dempinga pavadīto mēslu ienākšanu ēterā es pat negribu runāt.
Vovanich @ trešdien, 2013. gada 5. jūnijā 12:43
divaini, ka visi zin ka TNS apkopo datus? ja skatas pec izcenojumuem, tad RigaRadio ir vienas no dargakajam reklamam un reklamistu vidu ir pirmajas rindas, tapec nedomaju, ka TNS kaut ko ietekme RigaRadio sakara... Ja par apraidi, tad viniem skan daudz labak ka pusei citu, ari cauri muriem. Atskiriba ir muzika un skanas apstade, jo diezvai TopRadio akustiska muzika vispar skanetu, tas ir pavisam citas auditorijas. Katrai radiostacijai sava auditorija un sen jau reklamu neizvieto pec balsu skaitu, kur pats TNS izsaka atzinumu, ka pielaujamas lielas kludas... Klausisimies katrs savu! Ir tadi, kuri klausas boomfm, kas nemaz nav FM un ir laimigi :)
reklamas agents @ trešdien, 2013. gada 5. jūnijā 13:02
boom fm daļēji IR FM jau kopš pirmdienas ja kas ;) 93,1FM
marss @ trešdien, 2013. gada 5. jūnijā 13:35
Действительно, "Радио номер один для русских" это как-то, неприятно, что-ли...а как же другие национальности, они лишние?
Ivars @ trešdien, 2013. gada 5. jūnijā 15:02
Vovanich, pirms lietot jēdzienu "statistiskā kļūda" profesionāla rakstura diskusijā, būtu korekti vispirms, kaut nedaudz, pastudēt statistiku kā zinātni. Ja cilvēkam ir zināšanas par radio klausīšanās paradumiem un statistiku, tad viņš nesteigsies apgalvot, ka " Top radio stabilizē savas pozīcijas ", bet „ Par Skonto pat nav ko teikt, izņemot -0,6% un +44k." Kāpēc par Skonto netiek teikts, ka tas stabilizē savu pozīciju? Tāpēc, ka šāds reach jau ir bijis? Topam arī ir bijis pāri 100k, turklāt bez Daugavpils. Tad, toreiz tā ir bijusi kļūda? Vai arī šoreiz ir kļūda?
Tālāk. Abos gadījumos ir viena un tā pati dīvainība: klausītāju skaits pieaug, bet klausīšanās laiks nemainās vai ir samazinājies. Kur loģika? Stacija kļūst populārāka, bet bijušie klausītāji klausās mazāk? Arī statistiskā kļūda? Kur tieši? Šajos reitingos vai iepriekšējos? Skaitā vai klausīšanās laikā? Kur ir problēma - elementos, kas piesaista klausītājus vai elementos, kas notur klausītājus, paildzina klausīšanās laiku? Stāsts ir par to, ka „statistiskā kļūda” TNS reitingo ir ārpus pieļaujamajām robežām, kas liedz kā stacijām, tā reklāmdevējie saprast, kas tad notiek patiesībā. Nostiprinās Retro FM, jo klausītāju skaits pieaug no 83 uz 102, vai tomēr zaudē pozīcijas, jo klausīšanās laiks samazinās no 3,4 uz 2,1?
Uģis Polis @ trešdien, 2013. gada 5. jūnijā 16:03
kāds var man paskaidrot, kādēl Rīgā vajag 2 radio Skonto stacijas? šādu brīnumu tā arī nespēju saprast. tā vietā, lai iedodu frekvenci jaunam spēlētājam, tā tiek piešķirta 2 identiskām stacijām. Tā laikam tikai Latvijā var notikt.
zentis @ ceturtdien, 2013. gada 6. jūnijā 04:17
Jums, taisnība, Uģi. Es neesmu statistikas speciālists. Universitātes 2. kursā man bija īss varbūtību teorijas un statistikas kurss un ar to ir viss, bet vienu lietu saprotu, ka absolūti precīzu situāciju mēs nekad neuzzināsim. Kopā ir aptaujāti 2052 respondenti. Vai tas ir daudz, vai maz, es arī nezinu.
Pēdējā laikā es sev uztaisīju visu publiski pieejamo reitingu datu apkopojumu, arī aprēķināju attiecību Share/Reach un novēroju interesantu lietu. Vienām stacijām šis radītājs ir ļoti stabils vairāku periodu garumā, citiem nenormāli svārstās. Un tās svārstības notiek galvēnokārt apakšā. Augšā tās ir mazākas, bet arī ir.
Secinājums no tā: stacijas konkrētai vietai reitingu tabulā nav nozīmes. Var izdalīt tikai līderu grupu (atvesišķi 1. vieta un 2.-3.), 2 sekotāju grupas(4.-10. un 11.-16.) un atpalicēju grupu (17.-28.).
Vēl par attiecību Share/Reach. Neskatoties uz svārstībām, šeit arī ir izteiktie līderi un atpalicēji. Līderos ir LR2, LR1, LR4. No komercstacijām - Skonto un TOP Radio. Atpalicēji: nekomerciālās - BBC, LR3, Naba; komerciālās - Rīga Radio, Jumor FM, Europa+, Capital FM, Pik, Mix FM, SWH Rock.
Visi pārējie ir pa vidu.
Retro FM ir atsevišķs gadījums: divos periodos pēc kārtas ir ļoti augstu, pēc tam kaut kur pa vidu. Kads iemesls? Nezinu, jo pats es to praktiski neklausījos šā gada garumā. Tikai novēroju, ka gadu atpakaļ tas skanēja "из каждого утюга", bet tagad tauta ieslēdz atpakaļ Skonto un LR4.
Ja paklausīties līderus un atpalicējus, vai ir jūtama atšķirība ētera uzbuves principos un elementos? Manuprāt, noteikti.
Tātad starp tām baigām svārstībām tendences tomēr var saskatīt.
Kurā vizienā kustēties un kādus elementus ēterā izmantot, lemiet pats, tēpēc Jums arī ir lielāka pieredze šajos jautājumos mekā man. Es esmu tā gara ceļā tikai sākumā un varu tikai izteikt viedokli no savas pozicijas, ko es laiku pa laikam šeit arī daru.
Vovanich @ ceturtdien, 2013. gada 6. jūnijā 04:21
Pavisam vienkāršā valodā - tas ir placeholderis. Nezinu gan kā tagad ar pēdējiem notikumiem 101 sakarā utt. Skonto varētu sanākt 102,3 "atdalīt" no pārējā tīkla un raidīt tur kaut ko krasi citu. Domāju NEPLP ļoti stingri skatīsies uz koncepcijām/nosaukumiem/īpašniekiem un visu pārējo. Varam tikai cerēt. Šobrīd 102,3 pienesums Skonto kopējiem reitingiem noteikti ir nekāds.
Janka @ ceturtdien, 2013. gada 6. jūnijā 04:24
102,3 pienesums ir tiešām nekāds, jo izkatās, ka viņiem pašiem tas nafig nav vajadzīgs (pagaidām), un ļoti bieži ir tehniskie pārtraukumi ēterā, dažreiz pat veselu diennakti ēterā stāv klusums.
Vovanich @ ceturtdien, 2013. gada 6. jūnijā 04:38
Cik es tā saprotu, tas 102.3 ir noformēts kā "testa apraide" - eksperiments, kā ar ~50W var apklāt Rīgu... ?!
dipols @ ceturtdien, 2013. gada 6. jūnijā 04:50
Vai tad jauda un antenas nav tās pašas, kā SPINam, Radio Valmierai un RR?
Janka @ ceturtdien, 2013. gada 6. jūnijā 04:53
katrā ziņā, Skonto grupai pagaidām piemīt visvairāk mistikas (Vidzemes reģionālais tīkls, Radio Valmiera ...) un interesanti izgājieni gan jau drīzumā neizpaliks ( ;
dipols @ ceturtdien, 2013. gada 6. jūnijā 04:54
Nē, 102,3 ir 24 dBW ar H-pol. Spin un Valmiera ir 27 dBW arī H, Bet RR arī 27 dBW, bet V-pol. Izkatās, ka viņi visi ir viens liels tests.
Vovanich @ ceturtdien, 2013. gada 6. jūnijā 05:01
Uģi,
Tu pats visiem mācīji, ka reitings ir jāskatās gada šķērsgriezumā (tieši to Tu rakstīji gadu atpakaļ), lai saprastu, kas ir audzis un kas ir kritis, tad nu lūk divas tavas stacijas ir kritušas, viena augusi - viena gada šķersgriezumā! Reitingi kādi viņi ir, tādi viņi. Ik pa laikam kaut kas reitingos uzpeld, bet gads tā pat ir pagājis!
Tu minēji Retro FM, kā piemēru - Reach audzis un Share kritis. Jautājums Tev - Vai esi šo staciju paklausījies?
Kopš viņiem uz kakla uzsēdās viena radiostacija - viņi tagad ēteru piesārņo ar drazām, kas klausītājam nav pieņemams, te pa latviski, te pa krieviski, te vēl kaut kādā valodā. Reach var turpināties augt, jo klausītājiem šī stacija interesē, bet klausīšanās ilgums krītās, jo klausītājs īsti nesaprot, ko Retro viņam piedāvā.
Ne jau Uģi Tev socioloģija un mārketings būs jāmāca!
Egils Rīta Mikslis @ ceturtdien, 2013. gada 6. jūnijā 08:19
Vovanich, izlases lielums ir pietiekošs. Problēma nav skaitā. Problēma ir respondentu izlases kvalitātē un spējā noteikt, kurš ir aizpildījis dienasgrāmatu atbilstoši tam ko klausās un kurš vienkārši tur ir sarakstījis kaut ko vienu dienu pirms tās nodošanas. Tā pati problēma ir dziesmu testos - kā izķert tās anketas, kur cilvēks apzināti melo. To dara izmetot ārā anketas, kurās svārstības ir būtiski lielākas par vidējo rādītāju. Tā tēma saucas Z-SCORE. Pēc šī rādītāja TNS dati ir ļoti nekvalitatīvi un nav iespējams pateikt kam un uz kuru pusi. Es esmu ar viņiem sarakstījies par šo tēmu un kā krievi saka viņiem " kritj nečem".
Vismaz esam vienojušies, ka ir nepieciešami vairāk kā 2 TNS reitingi, lai spriestu par to kādu tad vietu radiostacija ieņem tirgū, kas neliecina par TNS reitingu kvalitāti, jo, radio klausīšanās paradumi mainās salīdzinoši lēnām. Īpaši, ja tirgū nav naudas, lai uzturētu starp stacijām dinamisku konkurenci, kā tas ir Latvijā. Tāpēc, auditorijas kāpums vai kritums par 20+% stacijām, kas tirgū ir gadiem ir neiespējams, tāpēc, ka ir neiespējams. Klausīsānās laika kāpums vai kritums par 30%+ ir kaut kas neiedomājams. Ja kādam ir interese papētiet kā mainās, piemēram Ņujorkas ( 15,5 milj iedzīvotāju ) radiostaciju tirgus daļas un tad salīdziniet šo dinamiku ar TNS reitingiem. Un pievērsiet uzmanību, ka tur vispār nav reach. http://ratings.radio-online.com/cgi-bin/rol.exe/arb001
Ar to es gribu pasvītrot, ka tēma par reitingu kvalitāti kā tādu ir ļoti būtiska un tai ir jābūt pašai par sevi, jo tikai tad, ja reitingi ir ticami mēs varam diskutēt to kā noteiktas izmaiņas programmā atstāj iespaidu uz reitingiem. Šobrīd tas praktiski nav iespējams, jo, ja, lai saprastu, kas notiek ir nepieciešams gads (piemēram RetroFM gadījumā), tad vairs nevar pateikt, vai izmaiņas reitingos ir kā reakcija uz notikumiem programmā vai citu staciju darbības rezultāts.
Savukārt viss, kas attiecas uz "mākslu" - ēterā notiekošo - tā ir cita saruna. Un radio bizness - pavisam cita. Par to kaut kad nākotnē.
Uģis Polis @ ceturtdien, 2013. gada 6. jūnijā 09:32
Egil, šāds viedoklis par RetroFM ir tīrākā spekulācija, kam nav nekādu pierādījumu.
Rudenī - 100k - tirgus daļa 4,63%
Ziemā - 83k -3,43%
Pavasarī - 102k - 2,12%.
Sekojot Tavai loģikai ziemā, kad programma bija tīra, skaits kritās, jo cilvēkus šī stacija neinteresēja, bet pavasarī, ka tā ir "piesārņota", interese pēkšņi ir palielinājusies, tikai klausās mazāk??!!
Kur te ir loģika? Nu un tad kāda ir tendence? Interese par Retro pieaug vai nē? Ko viņi dara pareizi un ko nē?
Tas ir reitingu uzdevums atbildēt uz šiem jautājumiem par auditorija izmaiņu iemesliem. TNS reitingi to nedara, tāpēc jēgas no tiem maz.
Uģis Polis @ ceturtdien, 2013. gada 6. jūnijā 09:53
Paldies par linku, Uģi. Ļoti interesanti. Vispār es uzkatu, ka Reach nav tik informatīvs un svarīgs radītājs, kā Share, ja runa ir par reklāmas efektivitāti.
Bet TNSam varētu ieteikt apkopot datus katru mēnesi ar to pašu 3 mēnešu "logu", piemēram tagad par martu, aprīli, maiju, pēc mēneša - par aprīli, maiju, jūniju utt. Protams, Jūsu minētas problēmas tas neatrisinās, bet vismaz nedaudz samazinās ciparu svārstības.