Krievijas sakaru un masu komunikāciju ministrija atzinusi, ka visi DRM standarta ieviešanas pasākumi tuvākajā laikā tiks atcelti. Sīkāk šeit: http://dxing.ru/novosti/21-radioveschanie/1642-tsifrovoe-radio-ostanetsja-bez-podderzhki.html. Ja ir nopietni interesenti, kam nepieciešams tulkojums valsts valodā, jautājiet.
Ko šajā sakarībā var komentēt ciparu radio atbalstītāji mūsu zemē. Pirmkārt, būtu interesanti lasīt Egona viedokli.
Mans komentārs: visiem tiem, kas dažādu iemeslu dēļ ir izteikušies skeptiski par šī standarta dzīvotspēju, ir izrādījusies neapšaubāma taisnība. Starp viņiem esmu arī es, jo mani kā tālu signālu mednieku DRM "burkšķi" atsevišķās frekvencēs vienkārši traucē.
Rolands Strautmalis @ trešdien, 2012. gada 18. aprīlī 17:05
Roland, diemžēl tās ir baumas. Krievijas prezidenta parakstīto DRM 2008 gada "ukazu" var atsaukt tikai pats prezidents.
Egons @ trešdien, 2012. gada 18. aprīlī 17:50
Nu manuprat DRM var izmantot tikai valsts kanāli kā arlernatīvu AM, lai paaugstinātu raidītāju efektivitāti.
Komerciālai apraidei DRM neder jo skaņas kvalitāte ir parāk zema.
Vovanich @ trešdien, 2012. gada 18. aprīlī 22:40
Egon, atsūtiet, lūdzu, man atsauci uz attiecīgo "ukazu", lai mēs tālāk varētu argumentēti runāt.
Rolands Strautmalis @ trešdien, 2012. gada 18. aprīlī 23:43
Roland, viens no dokumentiem par DRM ieviešanu Krievijas Federācijā ar Putina apstiprinājumu.
http://www.radiostation.ru/drm/images/drm_gov.png
Nesen Krievija oficiāli paziņoja, ka tā ir izgājusi no krīzes, savukārt attiecīgie resori savdabīgā veidā pieprasa papildus finansējumu DRM projektam. Skaidrs ir viens, Krievijā ar DRM ieviešanu neiet gludi un daļu vainas būs jauzņemās ierēdņiem. Cits scenārijs varētu būt,ja Putins pārvilktu treknu svītru projektam, tad mēs Latvijā varētu salutēt ka DRM ir izgāzies Krievijā.
Priecē notikumi Indijā, tur martā tika palaisti divi lieljaudas vidējo viļņu DRM raidītāji ar izejas jaudām 2 MW.
Indija ir pirmā valsts, kas oficiāli ir ieviesusi savā apraidē DRM standartu un tirgū šogad parādīsies uztvērērēji par pieņemamām cenām.
Atgriežoties pie notikumiem Latvijā, tad sabiedrisko mēdiju Radio un TV apvienošanās projekts par 53 miljoniem ietver arī ciparu radio ieviešanu visā valstī jau tuvākā nākotnē. Tā kā Eiropā DAB lobijs ir viss spēcīgākais, tad Latvijā izšķirsies par DAB+ standarta ieviešanu. Pavasarī arī Francija tika "pielausta" ieviest DAB+. Ieviešot DAB+ Latvijā ieguvēja būs Latvijas Radio atkritīs vajadzība n -tajiem raidītājiem (UĪV FM 1 raidītājs 1 programma DAB+ 1 raidītājs 20 programmas) un vairāk varēs investēt programmās, kā arī papildus veidot tematiskos radio kanālus.
Vovanich, DRM kvalitāte nav sliktāka par FM. Latvijā DRM varētu būt interesanta apraide 6 MHz un 28 MHz frekvencēs!
Egons @ ceturtdien, 2012. gada 19. aprīlī 09:48
Egon, nu es tā neteiktu. Paklausījos dažādus ierakstus, tajā skaitā arī ierakstītos radiokanālus uz 12kHz SF, caur vietējo dekoderi. Nu ja tur laistu vismaz 48kbps, tas būtu vēl ciešami, bet tad traucējumnoturība ir slikta un jābūt 20kHz josla. Bet lielāka daļa strādā ar 10kHz un bitreiti ir diezgan zemi. It kā skaņas frekvences ir līdz 15kHz kā FM, bet daudzreiz saspiesto skaņu diez vai varēs ilgi izturēt. Man visas cerības ir uz DRM+/DAB+, atkarībā kuru no viņiem pie mums pieņems.
Vovanich @ ceturtdien, 2012. gada 19. aprīlī 16:48
Pieredze rāda, ka visi digitālie formati ir ar zemāku kbalitāti. Lattelekom digitālā TV ir tipisks piemērs, kur digitāla bilde ir ar zemāku kvalitāti ka analogā. Naivi ceret, ka digitālo radio būs savādāk. Ne jau pši digitālie apraides principi ir slikti, bet dzīšanās vienā kanālā ielikt pēc iespējas vairak programas. DAB ir tieši tāpat kā DVB-T un komersants bāzīs vienā frekvenču joslā tik daudz programu, kamēr tauta saks bļaut, ka bilde plastalīna in miglaina, vai radio skan kā mobilais telefons.Nelaime tikai,ka tauta no tā visa neko nerubī un nebļauj.
Ninivat @ piektdien, 2012. gada 20. aprīlī 07:34
Diemžēl tā ir :(
Vovanich @ piektdien, 2012. gada 20. aprīlī 10:26
Nuu, ja tā paskatās un padomā, ka to pašu FM daudzas radiostacijas reģionos "baro" ar sliktas kvalitātes signālu (tas pats Star FM, Capital u.c.), tad DAB+, ja ar jēdzīgiem bitreitiem (piemēram 128 kbps, vai 192 kbps AAC+) nebūtu nemaz tik slikts. Savā ziņā viens raidītājs EHR grupai savām stacijām, SWH visas savas stacijas var palaist visā valstī savā MUXī, tas pats ar LR. Vājākie spēlētāji metas kopā un īrē savējo. Varētu būt diezgan interesanti. Tas gan nozīmē, ka tie, kuri šobrīd aktīvi investē FM raidītājos un frekvencēs būs milzu lūzeri (piem. SFM). Nu redzēsim. Es domāju, par DAB+ un digitālo radio vispār varam dažus gadus vēl neuztraukties. Iespējams testu veidā Rīgā kaut kas varētu parādīties, bet arī - visticamāk tikai pēc dažiem gadiem.
Janka @ piektdien, 2012. gada 20. aprīlī 11:59
Ne jau kavalitātes bet satura dēļ cilvēki klausās radio.
Nesen saņēmu pētījumus no ASV un tur topā joprojām vidējo viļnu radio programmas un pavisam no peļņas neatpaliek no UĪV FM radiostacijām!
Top 10 saraksts:
WTOP-FM (News) Washington, DC Hubbard Radio $64m
KIIS-FM (CHR) Los Angeles, CA Clear Channel $57m
KFI- AM (News/Talk) Los Angeles, CA Clear Channel £48.1m0
WCBS- AM (News) New York, NY CBS Radio $47.5m
WHTZ- FM (CHR) New York, NY Clear Channel $46m
KROQ-FM (Alternative) Los Angeles, CA CBS Radio $42m
WINS-AM (News) New York, NY CBS Radio $42m
WLTW-FM (Lite AC) New York, NY Clear Channel $42m
WFAN-AM (Sports/Talk) New York, NY CBS Radio $40m
Janka, ja valdība akceptēs sabiedriskā radio un TV apvienošanas modeli, tad tavi paredzējumi piepildīsies.
Egons @ piektdien, 2012. gada 20. aprīlī 13:32
Gribu pievērst uzmanību, ka ar AM šajā topā strādā tikai "runājošās" stacijas, kurām ar 10kHz joslu un mono skaņu pietiek, lai aiznestu informāciju līdz klausītājam. DRM ar šo momentu arī ir viss kartībā. Bet klausīties mūziku šādā kvalitātē, nē paldies.
Janka, nu 128 vai 192 tas būtu lieliski, bet praksē visticamāk būs mazāk. Es zinu ka DRM+ maksimālais bitreits vienā kanālā ir 186kbps, un ir iespēja raidīt līdz 4 programmām. Nu radio grupas jau gribēs raidīt visas programmas ar vienu raidītāju, un rezultātā būs tas, kas būs
Vovanich @ piektdien, 2012. gada 20. aprīlī 19:10
Es priecātos par DAB jo man ir uztvērējs un būtu viens no pirmajiem kas varētu notestēt DAB+ testus. DAB uztveršanai izcili derētu TV decimetru 6-12 CH antenas. Tas tagad uz katra stūra var dabūt.
ricis @ sestdien, 2012. gada 21. aprīlī 16:47
Vovanich - tieši tā, bet radio grupām nav tik daudz staciju, lai būtu jāspiež bezmazvai 10 programmas. 3-4 (kas ir gan LR, gan SFM, gan SWH) salikt varētu, vienlaicīgi atstājot arī normālu skaņas kvalitāti. Protams, mazākiem spēlētājiem situācija varētu būt interesantāka...