Sveiki! Jau Radio Aquarelle topikā aizsākās interesanta diskusija par radio tāluztveršanu. Vovanich bija ielicis arī video ar uztveramību Ogrē.
Turpinu es ar video par uztveramību Viesītē. Uztvērējs - nekas īpašs, Philips kinozāle, 75ohm antenas ieeja.
Kā antena šobrīd pieslēgta jau gandrīz 20 gadus veca Harčenko tipa antena, kura skatās "horizontāli" (lai ir arī riņķis).
Tā rezultātā dzirdamas praktiski tikai horizontālās stacijas un dažas vietējās vertikālās. Tas īsti neder lai kaut ko klausītos daudz no Lietuvas, jo tur lielākā daļa raida atkal vertikāli.
Lūk video:
http://www.youtube.com/watch?v=6fam3t1WNzs
Janka @ svētdien, 2012. gada 22. janvārī 16:55
Garāžā stāv arī 5 elementu YAGI, bet tā pirms dažiem gadiem tika noņemta, bet ir doma kaut kad atkal uzlikt to. Pirms tam man tā stāvēja vertikāli.
Janka @ svētdien, 2012. gada 22. janvārī 16:57
Vai tev Viesite kadu Daugavpils staciju var dzirdet piemeram 99,4FM VAI 101,6FM VAI 107,2 FM? Ja var tad ka dzirdas kura labak kura ar traucejumiem?
Andris @ svētdien, 2012. gada 22. janvārī 17:23
Vai no Rokishkiem vari uztvetrt 100,0FM RADIOCENTRAS VAI 95,6FM LIETUS? Ka vispar Viesite var dzirdzet visus Super FM grupas raiditajus no Jekabpils?
Andris @ svētdien, 2012. gada 22. janvārī 17:26
Man uztverejs razots Kandava,saucas Abava. Es SUBATE uztveru gandriz visus raiditajus no Jekabpils,radio Skonto,LR1,LR2..NO CESVAINES,TAPAT NO Braslavas,no Visaginas,no Aniks44em,Rokishkiem,tapat no Kraslavas,REZEKNES,RIGAS!
Andris @ svētdien, 2012. gada 22. janvārī 17:29
Vai tu Viesite Top radio dzirdi no Livaniem? Vai tikai no Riteriem?
Andris @ svētdien, 2012. gada 22. janvārī 17:36
No Daugavpils varēja dzirdēt ļoti daudz, taču laikā, kad man bija YAGI un pagriezta vertikāli. Tad gan 99,4 skanēja, gan 90,6 (Klasika), 95,2 (Latgales Radio) u.c. 107,2 skan labāk no Rīgas Skonto, nekā SWH+
No Rokiškiem var uztvert 92,6 (Opus 3) un 95,6 Lietus. RC 100 FM vēl neesmu dzirdējis. Viesītē visi Super FM Ošānu (J-Pils) raidītāji skan perfektā Stereo, bez nekādām problēmām. Anīkščus uztver labi, jo tiem lielas jaudas un raida horizontāli. Pārējās LT stacijas kā jau teicu neskan, jo raida vertikāli. RC (105,5), 96,0 (Žiniu radijas) un Lietus (103,3) vēl ar šņākonīti. Bet visas šīs ar to pašu mašīnas radio skan lieliski.
Janka @ svētdien, 2012. gada 22. janvārī 17:40
Andri - tak noskaties manu ielikto video, tur ir gan Top Radio no Līvāniem, gan Rīteriem abi lieliskā Stereo.
Janka @ svētdien, 2012. gada 22. janvārī 17:40
Atvaino! Man internets tikai telefona ir! Tatad sanak ka no Livaniem skan pat Viesite? Un ka ar Rigas stacijam ko vari uztvert?
Andris @ svētdien, 2012. gada 22. janvārī 17:43
Pamegin uztvert 100FM RC No Rokishkiem!
Andris @ svētdien, 2012. gada 22. janvārī 17:45
SWH gan laikam tu nedzirdi Viesite?
Andris @ svētdien, 2012. gada 22. janvārī 17:47
Andri - tu vari visu vienā postā rakstīt, lai nepiesārņotu šo tēmu?
RC ir mēģināts, bet nu nav sanācis, es pat nezinu jaudu tam raidītājam, noteikti ļoti niecīga.
SWH nāk no Jēkabpils, 101,2, visšvakāk gan no J-Pils stacijām, jo jauda maza. Kluss raidītājs arī.
No Rīgas šobrīd SWH+, Skonto, LR-1, LR-2, LR-3. Šad tad arī 105,2 no Rīgas. Āgenskalnu labāk ņēma ar YAGI. Tad pat SWH Rock varēja klausīties. Toreiz arī Stārs nāca iekšā 106,2, leiši tajā pašā diapazonā (kaudze ar M-1 no visām pusēm). Par to gan drīz būs jāaizmirst, jo TOPradio palaidīs (kas vēljoprojām uzskatu, ka ir bezjēdzīgi) raidītāju J-Pilī uz 106,3.
No Līvāniem skan Viesītē man uz ārējās antenas, uz parastā radio 95,4 skan daudz labāk, 97,7 šņāc.
Janka @ svētdien, 2012. gada 22. janvārī 17:53
Uz mašīnas radio un tā vēl var klausīties visus Biržai raidītājus (99,8 FM ir interesants, kad vienu brīdi skan M-1 no Biržai un otru brīdi Skonto no Cesvaines - M-1 raida vertikāli, Skonto horizontāli, tāpēc augšējā video testā skan Skonto), arī stiprākos no Panevēžiem, M-1 Plius 100,2 MHz (arī vertikāls).
Janka @ svētdien, 2012. gada 22. janvārī 17:59
Man ari liekas ka raiditajs Jekabpili ir lieks 106,3FM radis lielus traucejumus! Atvaino vairak ta nerakstishu! Laikam jau raiditajs ir maz jaudigs,es pagaidam nevaru parbaudit ka skan RC jo neesmu sen taja puse bijis,kad bushu pazinjoshu! Iespejams lai netraucetu Daugavpils raiditajam LKR 99,9FM raida,nezinu kas tur vispar sanaks jo 100,0FM ir loti tuvu!
Andris @ svētdien, 2012. gada 22. janvārī 18:00
Nu un neaizmirsīsim, ka no Rīgas PIKs arī 100tiņā raida, tāpēc visai dīvaina frekvence, bet noteikti tieši tāpēc arī raida ar dažiem vatiem (pat ne desmitiem vatiem).
92,6 Rokišku Opus 3 pirms dažiem gadiem arī bija daudz spēcīgāks, tagad laikam jaudu nedaudz piegrieza, jo ir grūtāk uztverams.
Janka @ svētdien, 2012. gada 22. janvārī 18:04
Man gan liekas ka ta ari bija ar opus3,bet varbut es kludos,varbut tev taisniba man no Aniksh4iem 106,5 FM daudz labak skan neka no Rokishkiem!
Andris @ svētdien, 2012. gada 22. janvārī 18:09
Junka, man Lielvārdē ar antenu, kura patreiz pagriezta uz Kaļiņungradu, perfekti ķer M1 ar vertikālās polarizcijas antenu un Skonto no Cesvaines ar horizontālās polarizācijas antenu uz 99,8MHz
Minivat @ svētdien, 2012. gada 22. janvārī 20:56
Tieši tā Minivat, tā kā man antena šobrīd horizontāla, tad skan Skonto nevis M-1.
Bet auto rādžiņiem, mājas centriem ar pieliekamiem vadiņiem utt., jau skan mikslis vai nekas.
Janka @ svētdien, 2012. gada 22. janvārī 21:09
Vispār jau priekš tāluztveršanas ir ļoti būtiski uzlikt divas antenas un katru precīzi savā polarizacijā. Pārslēdzot antenas, kā ar nazi nogriež traucējošos signālus. Te forumā pieminētais Aquarelle iet precīzi vertikālajā polarizācijā.
Minivat @ svētdien, 2012. gada 22. janvārī 21:42
Tieši tā, bet nav jau šobrīd laika. Es labi ja reizi mēnesī esmu vispār šeit, tāpēc ar to hobiju ir kā ir. Brīdi, kad kaut kas arī nāk iekšā tātad noķert vēl grūtāk. Bet nu tieši tāpēc ir vēlme uzlikt to 5 elementnieci vēl un vertikāli.
Jup, varētu būt interesanti cik tālu Spin FM (90,0) un Aquarelle ar savām niecīgajām jaudām var ar ārējo antenu uztvert.
Janka @ svētdien, 2012. gada 22. janvārī 21:47
Jā, diemžēl es to noteikt nevaru. Man visi rīgas raidītāji skan ideāli. Es drīzāk par kādu tālu raidītāju varu ko pateikt.
Minivat @ svētdien, 2012. gada 22. janvārī 22:17
Tēma par tāluztveršanu īstajā laikā. Šovakar vairāk kā četras stundas bija iespējams dzirdēt FM signālus no Norvēģijas, Zviedrijas un Somijas, kas atstarojās no ziemeļblāzmas. Uztverami bija tikai jaudīgi horizontālā polarizācijā novietoti raidītāji, pie tam ar šim ļoti retajam izplatības veidam raksturīgo neskaidro skanējumu. Toties šie signāli bija stabili un ilgstoši, kā arī sastopami praktiski visā diapazonā. Pats interesantākais, ka es ar šo parādību sastapos pirmo reizi savā padsmit gadu praksē.
Rolands Strautmalis @ svētdien, 2012. gada 22. janvārī 23:33
Man ar patīk viskautko tāluztvert un man ir mājās parast dipols ar pastiprinātāju un radio vecs PHILIPS kasetnieks , un ķer lielu daļu Rīgas radiostaciju. Lietuvas ar ķer. Latgales un Kurzemes radio reizēm nāk iekšā. Pats atrodos Mazsalacā.
ricis @ pirmdien, 2012. gada 23. janvārī 08:12
kāds nevarētu īsi paskaidrot un vēl labāk parādīt kāds īsti izskatās pareizi uztaisīts dipols? saprotu, ka varbūt kādam tas liksies idiotisks jautājums, bet tomēr...
Piemēram tiem pašiem mūzikas centriem komplektā nāk tas garais antenas vads, kas galā sadalās 2 atsevišķs vados (katrs apm. 70cm garš) operējot ar tiem abiem vada gabaliem, novietojot dažādās pozīcijās, var uztvert kādu staciju labāk vai sliktāk. Tas arī skaitās kaut kas līdzīgs dipolam? To dipolu cik saprotu veido apļa formā no ,teiksim, stieplītēm?
galu galā gribētu reizi pa visām reizēm zināt, kā pareizi viņu taisa.
Ricis, cik saprotu izmanto pastiprinātāju, kas barojas no elektrības, bet kaut kā īsti negribas priekš radio likt aktīvos, pie elektrības slēdzamus pastiprinātājus.
tā kā runa iet par dzīvokli, visādas āra antenas negribas likt ārpus loga, dēl saviem izmēriem, un estētikas dēļ.
aivis @ pirmdien, 2012. gada 23. janvārī 11:54
Aivi, es izmantoju AMPREL SWA 2000 partirinātāju kurš barojas no 12 v adaptera un dipols ir uz balkona.
ricis @ pirmdien, 2012. gada 23. janvārī 12:54
lūk te ar par dipolu
http://www.kathrein-scala.com/catalog/FMVMP.pdf
ricis @ pirmdien, 2012. gada 23. janvārī 12:57
Nu ekspermentus var parīt atkārtot http://www.tesis.lebedev.ru/sun_flares.html
Spriežot pēc šīsdienas izvirdumiem uz saules polārblāzma būs vēl spēcīgāka.
princ_fm @ pirmdien, 2012. gada 23. janvārī 21:27
Kas interesanti, ka Viesītes LR-1, LR-2 un LR-3 ir tik spēcīgi, ka dzirdami gandrīz līdz Panevēžiem (107,5 Lietuvos Radijas gan protams sāk klāties virsū), pierobežā un Biržai nemaz par Stereo nerunājot.
Janka @ otrdien, 2012. gada 24. janvārī 23:38
Vai kāds zina kas noticis ar Madonas Super FM raidītāju, jo vairs Alūksnē neķer Super FM.
ricis @ trešdien, 2012. gada 25. janvārī 10:44
Pajauta to Ugim!
Andris @ trešdien, 2012. gada 25. janvārī 12:36
Vispar raiditajs ir Cesvaine nevis Madona! Un tas nav domats Aluksnei! Taka nekadu pretenziju luudzu nevajag rakstit sheit!
Andris @ trešdien, 2012. gada 25. janvārī 12:38
Vai tad tu nezini ka Aluksne 90,2FM frekvence saka raidit Radio Valmiera?
Andris @ trešdien, 2012. gada 25. janvārī 12:39
Ugi, man ir pretenzijas ja visu laiku skanēja un viss bija ok, un tagad nevar dzirdēt manu mīļo Super FM.
ricis @ trešdien, 2012. gada 25. janvārī 12:41
Andri, Alūksnē neskan Radio Valmiera vēl.
ricis @ trešdien, 2012. gada 25. janvārī 12:43
Ielikšu savu FM radio sarakstiņu.
Bauska, diezgan pavecs mūzikas centrs, antena centram: līdzi nākošs pagarš radiovads, kas pavērsts uz Rigas pusi. Vienīgi ir mazas problēmas ar FM 88,6/ FM99.0/ FM97,3 šīm ir problēmas ar stabilu uztveršanu, dizegan liels trokšņu līmenis(īpaši 97,3).
http://www.youtube.com/watch?v=hF1tyhvxoVQ&feature=youtu.be
P.s. tā kā man antena aizvilkta(izmantoju RG6 kabeli) uz istabu, kam logs uz Rīgas pusi, tad tikai dažas Lietuvas stacijas ķer. Senāk, kad antenas vads bija novietots uz balkona(uz Lietuvas pusi) nāca iekšā vesela virkne kaimiņzemju staciju(abi M1, Pukas, Radiocentras, Saules Radija, Ziņu radio, Lietus radijas, utt. utt.)
misters(Sandis) @ trešdien, 2012. gada 25. janvārī 14:08
Andri, ieej tricolor sadaļā.
ricis @ trešdien, 2012. gada 25. janvārī 14:55
Es tur katru dienu eju nu un kas tur ir?
Andris @ trešdien, 2012. gada 25. janvārī 16:32
Es gan lasiju ka jau palaists testa rezima raiditajs Aluksne!
Andris @ trešdien, 2012. gada 25. janvārī 16:33
vel tur ir kartigs klusums.
ricis @ trešdien, 2012. gada 25. janvārī 17:08
Ja ir klusums, tad tiek raidīta nesējfrekvence. Ja neko neraidītu, tad būtu šņākoņa, nevis klusums.
tuvuztvērējs @ trešdien, 2012. gada 25. janvārī 20:02