Facebook

Twitter

Draugiem

Sākums
Rīgas radio
Interneta radio
Vislatvijas radio
Reģionālais radio
Baltijas radio
Ukrainas radio
Radio reitingi
Online TV
Web kameras
Forums

::Diskusijas

Radio – kā divplāksnis

Sen nebiju pavēstījis kādu viedokli par pašmāju radio komercraidīšanas lietām. Bet nu tas brīdis gan pienācis.

Sākšu iztālēm – pirms vairākiem gadu desmitiem redzēju vēl aiztālā padomju laikā filmu, kuru tomēr ielaida no ASV industrijas puses jeb "Traka traka pasaule". Sižets: kādi cilvēki visādos ekstremālos veidos traucās pēc dārgumiem, kas tomēr lentes kadru izskaņā tika izkaisīti vējā no čemodāniem. Filmā bija arī sižets – kur viens varonis par visām varēm un par visu tai brīdī kabatās esošo naudu ņēmās iznomāt divplāksni. Ar mērķi - pa gaisu ātrāk absteigt konkurentus. Taču redzēja – ka lidojošais divplāksnis ir novecojusī lieta, un pa automaģistrālēm modernie autiņi traucas ātrāk nekā tas pa gaisu esošais divplāksnis.

Tagad pārejam pie tēmas – arī šodien pašmāju komercstacijas radiostacijas ņemas dalīt šauro reklāmas tirdziņu un klausītāju nelielo bariņu. Velkam mazo deķīti katrs uz savu pusi. Un priecājamies, ja ar kādiem 1-2 vai pat 0,5 procentu pārspļaujam savus konkurentus. Viss tieši tāpat kā Neatkarības atjaunotnes pirmajos gados. Kad komerc-raidstacijas bija modes lieta un jaunās, šurp nākošās kapitālistiskās pasaules teju neatņemams atribūts. Skatoties uz šo visu no malas: nepamet tāda lēnā divplākšņa sajūta. Kamdēļ?

Tamdēļ – ka 2011. gada izskaņā esam tālu pavirzījušies mediju un vispārējās informācijas apritē. Varenais internets ar serveriem un saitiem mums ļauj pie mūzikas tikt nu jau bez raidstaciju starpniecības. Saņemt mums (katram atsevišķi caur savas gaumes prizmu) tādu mūziku un tādā laikā un tādos daudzumos, kādā mēs paši izvēlamies. Nevis uzspiestā vīzē, ko mums vēl cenšas "dot" radiostacijas.

Kas tad nu sanāk? Aizsenie radio mediji mīcās savā aizvien sarūkošajā (interneta kausētajā) tirdziņā. Kā divplākšņi, kuru "lidotāji" neredz apkārt izmainīto pasauli. Tā teikt, radioambīcijas ir vien pašu priekšnieku, ne vairs patērētāju aktuālais lauciņš. Patērētāji jau pārmetušies gan uz sociālajiem tīkliem, gan uz mūzikas profiliem, daļa arī -> nelegālo torentu virzienā.

Vēl jau lāpamies caur to, ka attiecīgās radiostacijas paralēli sāk raidīt arī internetā. Tur gan nekādas frekvenču licences nav vajadzīgas, vien griba darīt. Taču interneta vidē arī spēles noteikumi ir citi. Visas lietas virzās uz īpaši meklētu (tagged) informāciju, nevis tādā pastarpinātā un nenoteiktā mākonī kā patreiz vēl esošā raidstaciju viļņos.

Tēmu varētu turpināt- patreiz vien pasaku: klasisko mediju laiks aizgājis uz neatgriešanos. Bet pie vienām beigām vienmēr ir kā cita sākums. Veco laiku divplākšņiem – laiks ir vēstures pensijā...

Vai ne?
raitis_sametis @ piektdien, 2011. gada 11. novembrī 01:38
Kāds šim rakstam sakars ir ar radio???
ricis @ piektdien, 2011. gada 11. novembrī 09:23
Cilvis ir iedomājies ka radio ir jāpazūd ... nu un ko man darīt auto, kur radio nevar ievilkt ?? Virtuvē kur saņemt radio devu ir stipri vienkāršāk nekā čakarēties ar datoriem un netiem ?
Darba vietās, kur nets ir noslēgts tādām izvirtībām kā netradio ?
Jebkur ir stipri vienkāršāk izvilkt FM antenu, nevis jāties ar netu un streamiem ...
marss @ piektdien, 2011. gada 11. novembrī 10:27
Autoram laikam viss mūžs paiet pie datora, kas ieslēgts 24/7, tad jau jā, kamdēļ vajag FM.....
misters @ piektdien, 2011. gada 11. novembrī 10:38
Radio lietās visu izsaka autobraucēji. Kamēr autiņā nebūs alternatīvas citādāk klausīties radio kā FM diapazonā, tikmēr ētera radio dzīvos. Jā, varbūt stulbā jevropa piespiedīs ievies digitālo radio, bet visdrīzak tas tomēr nosprāgs dabīgā nāvē. Digitālais radio jau tāpat ir ētera radio, tikai ar citu modulāciju. Nedomāju, ka tuvākajā laikā mobīlais internets būs piejams autiņā tādā līmenī Mazpisānu ciemā, meža vidū, lai varētu daudzi autobrauceji reizē to klausīties. Tas vienkārši nevienam operātoram neatmaksasies, bet FM raidītāju izmaksas salīdzinoši ir smieklīgi mazas.
Ja vispār paskatāmies uz tehnikas "progresu" un lēno divplāksni, tad vēsture sen visu nolikusi savā vietā. Savulaik televīzija neiznīcināja kino un radio, un datori neiznīcinās ne televīziju ne radio. Man tak simtreiz vieglāk mājā ar pulti pāslēgāt tos simtus TV programu no SAT, kā meklet tās programas internetā. Tāpat ir ar radio klausīšanos. Es nemaz nerunāju par bildes un skaņas kvalitāti. Bilde internetā ir vienkārši briesmīga un radio arī lielākoties skan kā no mobilā telefona maza skaļrunīša. Vārdu sakot, internetam vēl daudz jāaug, lai tas konkurētu ar FM radio.
Minivat @ piektdien, 2011. gada 11. novembrī 11:41
Pēc TNS reitingiem tikai ap 1/3 klausas radio mašinā. Bet katrs mājās, neskatoties uz to ka ir internets, tv un citi brīnumi. Vienkarši radi realizē cilvēku sapni. Iesledz pogu un skan tas kas patīk. Mēs varam runāt ka mums nepatīk šis radio vai tas, bet joprojam ap 70% no cilvēkiem iesledz radio un turpinās to darīt. ASV un UK ir daudz vairāk alternatīvu radio, bet joprojam radio iesledz ap 80-85% no iedzīvotājiem. Tāpēc veco mediju laiks točno nav beidzis. Protams ka šie mediji transofrmēsies, mainīsies klausīšānas veidi, bet princips - iesledz pogu un skan, kas patik, būs aktuals arī nākamā gadsimtā.
2k @ piektdien, 2011. gada 11. novembrī 12:57
Grēviņš savulaik 101 viļņos teica - radio mūsdienās ir vajadzīgs lai zinātu ko likt savos iPodos. Un tur viņam es varu tikai piekrist.
Janka @ piektdien, 2011. gada 11. novembrī 13:13
Mēsli tie ipodi un visi tie mp3 plejeri tikai čakarē dzirdi ar tām austiņam.
Dab radio ir un paliks mans sapņu radio standarts. Tā kā sorry.
ricis @ piektdien, 2011. gada 11. novembrī 13:46
ricis @ Šodien, 13:46
Tu vispar dzirdej to skaņu ? Skaņa kvalitate kā mp3 128kbps :( Visu lajku raustas un pazuda,ja brauc mašinā. FM skaņa labak.
TOPruslan @ piektdien, 2011. gada 11. novembrī 14:39
vot Tā tagad ir jāizskatās auto radio:

http://www.rautemusik.fm/auto/
Ainars @ piektdien, 2011. gada 11. novembrī 15:14
Nezinu kā ar tiem rētingiem, bet es radio klausos tikai autiņā. Ja par skaņas kvalitāti, tad parastais analogais FM viennozīmīgi skan labāk par DAB un internets ar saviem 126kbps arī skan sliktāk par anakogo radio.Nesaprotu, ko vari ricis Tu sapņot par digitālo radio. Vai tad nav negatīva pieredze ar digitālo TV. Raidīšana digitālā formatā izmaksā ievērojami dārgāk un Latvijā televīzijas to vienkārši nevar samaksāt. Domā ar DAB būs savādāk? Pats galvenais, ka tas DAB ir vēl arī pilnīgs sū** . Lai dabūtu tādu pašu bildes un skaņas kvalitāti digitālajā apraidē, ir jāpalielina datu pārraides ātrums, bet tad no tā pasākuma maz jēgas, jo frekvenču spektrs tad netiek taupīts un uz vienas frekvences nevar, kā patreiz Lattelekoms, raidīt 10 TV programas ar atbaidoši zemu kvalitāti. Tāpat ir arī ar digitālo radio. Ja uzcels datu parraides ātrumu uz teiksim 360kbps, tad vienā frekvencē vairs nevarēs iebāzt čupu programu. Tās divas lietas nav apvienojamas.Ja visu to salīdzina ar aviāciju, tad divplākšņi vēl jo projām lido, bet Concorde reaktīvās lidmasīnas gan norakstīja zaudejumos. Vot i viss tehnikas progress :)
Minivat @ piektdien, 2011. gada 11. novembrī 16:07
Ruslan kogda Livani na4nut veshanija ti 1 oktjabrja gavoril 4to mesjac ujdot na bumagi,a uze seridina nojabrja! Na kakoi stadiji shas nahoditsja podgatovka k veshaniju? 4to jesho nuzno zdelatj?
Vitalik @ sestdien, 2011. gada 12. novembrī 08:06
Vitalik vai tiešam nesaproti ka šis topiks NAV par Topradio ???
marss @ sestdien, 2011. gada 12. novembrī 10:07
A mne plevatj na eto!
Vitalik @ sestdien, 2011. gada 12. novembrī 17:48
Ja zadaju vopros ne tebe,takshto nevmeshivajsja.
Vitalik @ sestdien, 2011. gada 12. novembrī 17:50
Es nu gan nekautrējos no tā, ka Raita vārdiem runājot, esmu "aizsens". Man radio ir vārdos neaprakstāms gandarījums, kā, piemēram, vakar, kad bija šoruden labākā troposfēriskā FM izplatība, kad dzirdēju 2 Norvēģijas stacijas, 2 Dānijas stacijas un pirmo reizi savā daudzu gadu praksē veselas 11 Zviedrijas stacijas, kas neietilpst SVERIGES RADIO tīklā, tātad "sīkās" stacijas. NRK P1 no Norvēģijas 91,3 MHz vairāk kā pusstundu dzirdēju ar RDS, bet tas ir 956 km attālumā. Internets man nekad nav spējis dot to gandarījumu, ko radio man dod katru dienu, laikam nelietoju pareizos taustiņus. Publisks paldies Minivat, kurš ar savu tehnisku un praktisku palīdzību ir veicinājis manus panākumus FM tāluztveršanā!
Rolands Strautmalis @ sestdien, 2011. gada 12. novembrī 17:57
Digitālā TV rāda daudz labāk nekā analōgā.
ANALOGAJĀ TIKAI SNIDZIŅŠ UN ŠVĪKAS VIEN BIJA SKATĀMAS PAR TV KRĀSĀM VARĒJA VIEN PASAPŅOT A TAGAD BILDE VNK PASAKAINI SKAISTA.
Ar radio kad braucu autobusā klausos kabatas radio Fm visu laiku šņākuļo un čarkt bet DAB no igaunijas skanēja ideāli.
ricis @ sestdien, 2011. gada 12. novembrī 18:42
Igaunijā nav DAB. Varbūt Tallinā tikai un arī tas noteikti testa režīmā.
Ja vēl varētu piekrist par digitālo TV (lai gan tā bija tava paša vaina, ka nemācēji normālu antenu uzlikt un skatīties bez-sniega bildi), tad par radio tas ir sviests. Maza šņākoņa ir vieglāk pieciešama nekā skaņas raustīšanās ar pārtraukumiem vai tās pazušana pavisam.
Janka @ sestdien, 2011. gada 12. novembrī 18:58
ricis zini kas notiek kad signāls nepienāk ideāls ? digitālajā tas nozīmē nevis kādu švīku vai sniegu bet tukšumu tāka ej atslābinies ar savu digitālo ēru
marss @ sestdien, 2011. gada 12. novembrī 19:18
Ricis, Tu vienkārši neesi redzejis kbvalitatīvu analogo TV bildi. Diemžel, digitalā Lattelekoma televīzijas bilde ir ar loti zemu kvalitāti. Tak pietiek kaut vienlaicgi paskatīties olimpiadi, vai Eirovīzijas koncertu no virszemes TV un SAT vācu kanālus. Ne jau pati digitālā TV ir pie vainas, bet operrātoru vēlēšanās vienā frekvenču diapazonā sabzt pēc iespējas vairāk programas. Ja pa vienu kanālu raidītu vienu digitālu TV programu, tad tiešām būtu teicamas kvalitātes bilde ar augstu bitraitu. Ar digitālo radio jau ir tieši taspats. Labai skaņas kvalitātei vajag augstu bitraitu un jāraida papildus informcija , lai kustošs uztvērējs autiņā spētu labot kļūda signālā. Gala rezultātā signāla joslas platums sanāk līdzīgs kā analogajā FM, bet tad skaņas kvlitāte būtu tiešām laba. Nu jā, tikai jēgas no tāda DAB nebūtu, jo digitālo radio jau ievieš tikai lai varētu raidīt pēc iespējas vairāk programu, nevis lai uzlabotu signala kvalitāti. Pats galvenais, nafig mums Latvijā vajag digitālo TV un radio. Cik mums to TV programu un savu radio? Televīzija jau pierādīja, ka nevajag, jo programu paliek tikai mazak. Nu ieviesīs DAB, a ko tad raidīs un kas raidīs? Atkal parādīsies krievu radiostaciju retranslācija vai vēl kāda tuc-tuc muzičku raidoša stcija, kur dīdžejs nevar sakarīgu vārdu par lūpām dabūt. Tā vot ir ar to tehnikas progresu un lēnajiem divplākšņiem :)
Minivat @ svētdien, 2011. gada 13. novembrī 12:15
Mani progress dīda un es gaidu kad beidzot būs tas DAB.
ricis @ pirmdien, 2011. gada 14. novembrī 08:24
Regress tas ir ne progress + lielākas izmaksas. Atļaušos teikt, ka DABa Latvijā nebūs vispār. Ja arī digitālais radio tiks kādreiz ieviests, tad savādākā, un es ceru, kvalitatīvākā formā. DAB ir pilnīgs sūds un ja vēl kāds gribētu šo tehnoloģiju aizstāvēt, tad vienīgais risinājums ir DAB+, kas izmanto jau AAC+
Janka @ pirmdien, 2011. gada 14. novembrī 12:27
Es mīlu to DAB un ja ne citi to ieviesīs tad es pats to ieviesīs.
ricis @ pirmdien, 2011. gada 14. novembrī 13:16
Ka mūsu dižais dzejnieks teica: Pastāvēs,kas mainīsies.

Janka @ Šodien, 12:27
DAB ir pilnīgs sūds

Vispār mums vajadzētu iesniegt protesta vēstuli EP par DAB SISTĒMAS AIZLIEGšANU Eiropā. Nepieļaut, Eiropas valstīm kā Lielbritānija,Vācija, Spānija,Itālija ,Zviedrija, Dānija,Čehija ieviest šo dārgo nekam nederīgo tehnoloģiju,kura pēc tam tiktu ievazāta mūsu mazajā Latvijā!
Egons @ pirmdien, 2011. gada 14. novembrī 13:21
Tak lai viņas viņu ievieš, mums jāskrien būtu pakaļ?
Janka @ pirmdien, 2011. gada 14. novembrī 13:29
Janka @ Šodien, 13:29

Mums tiek dota iespēja! ESD pat ir rezevēti DAB vai DAB+ kanāli Latvijai.
Egons @ pirmdien, 2011. gada 14. novembrī 13:42
Es jau nepiekrītu ka visām stacijā ir jābūt DAB.
Man pietiktu ar vienu staciju visā latvijā kas skanētu DAB.
ricis @ pirmdien, 2011. gada 14. novembrī 14:08
Ej tu gulet rici ar DAB radio
Dinars @ otrdien, 2011. gada 15. novembrī 08:46
ko jūs par to DAB`u uztraucaties, kamēr viņu ieviesīs, mēs ap to laiku būsim jau pensijas vecumā:D
misters @ otrdien, 2011. gada 15. novembrī 12:26
Neiešu gulēt un es gaidīšu to DAB radio kat vai sameklēšu DAB transmiteri un raidīšu pats savā pagalmā to DAB.
ricis @ otrdien, 2011. gada 15. novembrī 13:18
Vacieši kopš 1. augusta visā valstī ir palaiduši DAB+ nacionālo tīklu (27 raidīšanas vietas) ar 17 radiostacijām.
Latvijā DAB+ varētu ieviest divu mēnešu laikā. Viss lielāko ekonomiju iegūtu Latvijas radio. Četru UĪV FM analogo raidītāju vietā varētu darbināt 1 DAB+ raidītāju un atlikušo plūsmu ar 26 kanāliem varētu izīrēt komercradiostacijām. Pēc jaunā mediju likuma sanāk, ka pēc pieprasījuma, NEPLP bez konkursa izsniegtu atļauju izplatīt radioprogrammu ciparu tīklā.
Egons @ otrdien, 2011. gada 15. novembrī 14:07
un kvalitāte būtu kā 32kb neta streamam, un mana auto audio sistēma atskaņotu to just perfect ...
Negribu klausīties CD bet normālu, kvalitatīvu FM stereo!
Visi DABisti prom no foruma !
marss @ otrdien, 2011. gada 15. novembrī 14:11
Negribu klausīties CD bet normālu, kvalitatīvu FM stereo

Kur skaņa studijā jau apstrādāta ciparos!
Egons @ otrdien, 2011. gada 15. novembrī 14:31
ar LABU bitreitu ..
marss @ otrdien, 2011. gada 15. novembrī 14:39
ar LABU bitreitu ..
marss @ Šodien, 14:39

Kā DAB+
Egons @ otrdien, 2011. gada 15. novembrī 15:13
Aha, 32 vai 64 kbps AAC+? :D
Tādā kvalitātē varbūt kaut ko apstrādā Mazp*sānu radio, bet ne jau Latvijas Radio.
LR-3 klasiskie koncerti jau īpaši labi "džinkstētu".
Janka @ otrdien, 2011. gada 15. novembrī 22:09
FM skanējuma kvalitāti nosaka skaņas apstrādes procesors. LR skaņas apstrāde raidītāja galā varētu būt labāka salīdzinot ar komercstacijām.
Egons @ trešdien, 2011. gada 16. novembrī 11:47
Latvijas radio skaņas apstrādē droši vien joprojām stāv dbx procesori, kuri nav īpaši labi priekš FM radio.
eriks @ trešdien, 2011. gada 16. novembrī 16:58
Radio ka Divplaksnis
??? @ ceturtdien, 2011. gada 17. novembrī 14:14
Kas ir divplaksnis???
??? @ ceturtdien, 2011. gada 17. novembrī 14:15
Lapa: 1 2
Pievieno savu komentāru
Vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Ievadi tekstu

Copyright © 2002-2025 eradio.lv | All rights reserved | eradio[at]eradio.lv | Palīdzība | Forums