Labdien, kura no šīm antenām būtu labāka?
Šāda apļveidīga
https://www.lampupasaule.lv/solight-hn30-ara-antena-dipol-vkv-fm-2db/?utm_campaign=kurpirkt.lv_Solight&utm_content=SL0780&utm_medium=product&utm_source=kurpirkt.lv
Vai otrs variants, ielocīta
https://www.lemona.lv/fm-ara-antena-1rz-b-pm-88-108mhz.html
Ja no šīm divām, kura būtu labāka.
Juris @ otrdien, 2022. gada 1. februārī 13:06
FM raidstacijas raida horizontālajā, un vertikālajā polarizācijā. Pirmā antena domāta horizontālajai polarizācija, un cik saprotu, ar apļveida diagrammu (uztvers līdzīgi signālus no dažādiem virzieniem).
Otrā ir universāla, domāta gan horizontālai, gan vertikālai polarizācijai.
Manuprāt labāk ir izmantot divas antenas, katru savai polarizācijai.
Man bija līdzīga, kāda ir otrā, un es to iztaisnoju, un uzliku vertikāli (attiecīgi noizolējot salāgotāja kārbu, lai tur netiek ūdens). Un uzliku vēl vienu horizontālajai polarizācijai.
Svarīgāks ir augstums, un ļoti vēlams, lai ar raidošo antenu būtu tiešā redzamība, citādi uztvertais signāls būs vairāku signālu summa, kas atstarojusies no dažādām virsmām, un tā kā katram signālam būs cits veiktais ceļa garums, tad dēļ atšķirīgām fāzēm, lielākā, vai mazākā mērā parādīsies FM radio raksturīgais skaņas kropļojums.
John @ otrdien, 2022. gada 1. februārī 15:51
Labāk jau paņem šo https://www.yota.lv/index.php?route=product/product&product_id=50011783
Man tā ir un varu teikt visu to labāko.
ricis @ otrdien, 2022. gada 1. februārī 20:37
Gan teorētiski, gan praktiski pasauli paver, dažreiz pavisam nedaudz, jebkurš dipols, ja to salīdzina, teiksim, ar naglu. Tomēr kāpēc gan netiekties pēc tā, kas pasauli atver? No šīm divām es neiesaku nevienu, un, skatoties no savas pieredzes, pats negribētu izniekot savu laiku, lai tās izmēģinātu. Tas nav lecīgs viedoklis, bet silts un praktisks ieteikums no tāluztveres praktiķa, jo tam, kam rodas vēlme savu uztveršanas punktu aprīkot ar kaut vai āra dipolu, noteikti apetīte radīsies ēdot, un jau drīz viņš gribēs vismaz trīs elementus. Es savulaik āra antenu līmeni sāku ar pieciem.
Jau vairāk kā desmit gadus tik veiksmīgi, cik vien iespējams, lietoju divas deviņu elementu antenas, kas nevis sakritības, bet mana slinkuma tādas būvēt vai nevēlēšanās tam tērēt dārgo laiku dēļ, ir tieši rūpnieciski ražotas. Pagājušajā gadā horizontālo Polijas ražotāja Dipol deviņu elementu antenu AR 9 (patlaban FM diapazonam kā labāko viņi piedāvā trīs elementu antenu) nomainīju pret Körner 9.2 Antennenland versiju, vienlaikus nedaudz paaugstinot antenu novietojuma augstumu un nomainot kabeļus uz svaigākiem un labākiem. Vertikālā polarizācijā turpinu lietot AR 9, bet ja dievi ļaus, šovasar domāju šajā polarizācijā eksperimentēt ar divu deviņu elementu antenu steku.
Iesaku atrast kontaktu ar kādu ražotāju, piemēram, Slovēnijas Iskra vai tā pārstāvi Latvijā un lūkoties divu piecu elementu antenu virzienā, lietojot tās katru savā polarizācijā. Latvijā ir zināmi šādu antenu iegādes precedenti arī pēdējos gados. Ja nu Jums galīgi nav vietas, kur izvietot lielākas antenas, tad gan varat sākt ar Jūsu norādītajām, lai gan piecu elementu antenas liek kā uz jumtiem, tā uz balkoniem... Kaut kas no tiem taču Jums ir.
---
Bez horizontālās un vertikālās polarizācijas ir arī tādas FM radiostacijas, kas raida jauktā polarizācijā un cirkulārā polarizācijā. Latvijā tādu gan nav, un tas nemaina aplūkojamās tēmas saturu pēc būtības.
P. S. Kamēr rakstīju, Ričards jau deva konkrētu padomu, bet jāņem divas. Pie tam šķiet, ka pagājušajā gadā tas nemaz tā uzreiz nebija iespējams, bet varbūt tagad atkal ir.
73!
Rolands Strautmalis @ otrdien, 2022. gada 1. februārī 21:00
Paldies visiem par atbildēm.
Tas, kā radiostacijas raida vertikālajā un horizontālajā polarizacijā, es zinu. Jautājums tikai, vai ir kāda lapā , kur norādīts kāda polarizacijā katra stacijā raida?
NEPLP un vases atruna neatradu.
Ricis, Tā yotas antena baigi liela izskatās. Balkons takā būtu, kur viņu likt, bet plašu vietu aizņems. Nu padomāšu.
Klau, a tai antenai jābūt obligāti pavērstai uz raidītāja pusi? Man balkons sanāk mazliet uz otru pusi. T.i. uz dienvidiem, bet Rīga ar savām stacijām sanak uz ziemeļiem.
Juris @ otrdien, 2022. gada 1. februārī 22:10
http://www.fmlist.org/ un https://fmscan.org/
Rūpējamies, lai Jums viss būtu zināms!
---
Nu daudzelementu antenu jēga ir pastiprinājums un virziendarbība. Iskra antenai ir labs pastiprinājums uz priekšu, bet signālus no aizmugures tā īsti labi nebloķē, jo tai nav reflektējošo elementu. Vajag antenu likt uz jumta. Cik kilometru ir līdz Rīgai, Zaķusalai pa gaisu?
73!
Rolands Strautmalis @ otrdien, 2022. gada 1. februārī 23:18
Kur un kā var nopirkt to Tavu jauno antenu, Roland?
ricis @ trešdien, 2022. gada 2. februārī 04:43
Rolands,
Līdz Rīgai pa gaisu kādi +/- 60km.
Ja liktu uz jumta, tad tādu muļķīgu jautājumu man nebūtu.
To antenu man sanāktu likt vietā, kur virzienu uz Rīgu daļēji aizsedz betona siena.
Juris @ trešdien, 2022. gada 2. februārī 10:46
Juri, cik saprotu, Jūs gribat uztvert tikai vienu konkrētu virzienu. Ja tā, tad Jūsu gadījums izskatās pēc tāda, ka ir jāeksperimentē ar antenas virziendarbību, piemeklējot labāko variantu no tiem virzieniem, kurus pieļauj esošā telpa. Attālums principā ir niecīgs. Šaubos, vai ir iespējams Jums ieteikt kādu betona sienu pārvarošu antenu, tomēr piecu elementu antena ar tikai vienu reflektora elementu (es iepriekš neprecīzi izteicos, ka reflektoru nav, biju domājis salīdzinājumu ar antenām, kam ir vairāku elementu atstarotājs) varētu būt gana laba, lai piemeklētu tādu tās novietojuma virzienu, kas šādā attālumā ļautu droši uztvert Rīgu. Drīzāk varētu būt tā, ka Rīgas uztveršana vislabāk izdodas tieši ar antenas aizmuguri, bet rēķinoties ar to, ka atsevišķās frekvencēs Lietuvas raidītāji to gribēs ierobežot, jo antenas virziendarbība tomēr būs pretēja, tomēr tai arī šajā virzienā būtu jābūt labākai ka tām antenām, ar kurām sākas šī tēma. Uztveršana tieši no sāniem parasti piecu elementu antenām ir sliktāka kā no aizmugures, lai gan nezinu precīzu virziendarbības diagrammu konkrētajai Iskra antenai, kas laikam patlaban ir Latvijā pieejamākā.
Prātīgi vīri iesaka Iskra antenām uzreiz nomainīt reflektoru ar resnāka diametra cauruli. Man nav pieredzes ar Iskru izturību.
Vēl ir reāls variants tomēr apsvērt antenas (noteikti divu) novietošanu uz jumta. Tur, skaidra lieta, galvenais jautājums ir cilvēciskais faktors, galvenokārt, vai saimniekam, apsaimniekotājam vai sētniekam neesat kādu "bļodiņu izēdis".
73!
Rolands Strautmalis @ trešdien, 2022. gada 2. februārī 12:05
Kā? Ja tu esi reģistrēts kā nodokļu maksātājs Vācijā, tad vari uzreiz pasūtināt un pēc tam aizbraukt uz veikalu Štānsdorfā. Ja neesi, un tava mamma arī nav, tad jādabū kāds, kurš tāds ir. Latvijā darbojošās iepirkšanās starpniekfirmas vai nu nemaz to neuzņemas vai vienkārši neder, jo tās piedāvā tikai virtuālās pastkastītes, bet ar šādu uzdevumu galā netiek.
73!
Rolands Strautmalis @ trešdien, 2022. gada 2. februārī 20:00
http://www.fmlist.org/ un https://fmscan.org/
Rūpējamies, lai Jums viss būtu zināms!
Rolands, paldies par šīm lapām,bet tur nav iekļautas visas radiostacijas. Piemēram, Relax FM, Radio Jūrmala, utt + nav daudzas reģionālās stacijas.
Juris @ pirmdien, 2022. gada 7. februārī 11:14
Tur ir simtprocentīgi visi Latvijas un Baltijas raidītāji, kā esošie, tā plānotie, arī daļa no bijušajiem. Dažos retos gadījumos trūkst kāds no parametriem un kādos četros gadījumos attiecībā uz Latviju ir nepilnīga informācija par atrašanās vietu. Saraksts katru dienu tiek "uzpasēts". To dara gan atbildīgie redaktori, gan citi entuziasti, kas pievieno savu informāciju, ko redaktori apstiprina vai noraida. Par daudzām valstīm, pārsvarā ārpus Eiropas, ir mazāk pilnīga informācija, bet katru dienu tā tiek papildināta un precizēta.
Man nav skaidrs, kur Jūs skatāties, ja neredzat acīmredzamo. Rakstiet man personiski uz e-pastu vai kādā no normāliem radio forumiem ar reģistrāciju, piemēram, freefm.lv, radioscanner.ru vai skywavesdx.org, un es Jums paskaidrošu, ja kaut ko nesaprotat.
73!
Rolands Strautmalis @ pirmdien, 2022. gada 7. februārī 15:30
Rolands, es protams atvainojos, bet piemēram lapā https://fmscan.org/main.php?reset=1&r=f&m=s
pie Latvijas es piemēram ,Relax FM94.9 neredzu. Jūs redzat?
Juris @ trešdien, 2022. gada 9. februārī 18:17
Hm, būs vēlreiz jāatvainojas. Vienkārši tajā meklētājā ierakstīju radiostacijas nosaukumu un man izmeta ne tikai Latvijas (izrādās, vertikālā polarizācijā raida)visu pilsētu raidītājus, kur ir šī stacija, bet arī ārvalstu.
Viss kārtībā, jautājumu vairs nav:)
Juris @ trešdien, 2022. gada 9. februārī 18:21
Tomēr viens jautājums vēl būtu.
Sakiet, ir dabā nopērkams pārslēdzējs, kurš pārslēdz antenas ieejas? Piemēram, tie, kam ir divas antenas katra savā pilarizacijā, kā jūs parsledzaties starp kabeļiem? Jo no katras antenas taču savs kabelis nāk?
Piem, tāda Lemonā/Argusa vai kur citur ir tāds nopērkams?
Paldies.
Juris @ trešdien, 2022. gada 9. februārī 18:37
Argus agrāk bija šādi: https://www.showmecables.com/coaxial-a-b-switch-box.
Savulaik tos izpirkām. Vai ir tagad, nezinu. Regulārai pārslēgšanai neiesaku, retai der.
Šaubos, vai ir Lemonā. Tur nesen nebija pat visu veidu F konektoru.
Es tagad lietoju šādu: https://alitools.io/en/showcase/3-position-cb-radio-coax-antenna-switch-1000-w-coaxial-antenna-switch-box-32653407880.
Labs.
-------------
Ārpustēma. Dažam tik sāpīgā pāruztveršana. Šonakt profilakse LVRTC Valmieras RTS. Pateicoties tai pierādījās, ka arī Latvijā tiek lietota aparatūra, kas "izceļas" ar pāruztveršanu nevis no nominālās vai blakus frekvences, bet gan no +/- 200 kHz attāluma no vajadzīgās frekvences, ko pārliecinoši varēja konstatēt sliktos izplatības apstākļos. Limbažos 92,8 barojās ar Sky Plus signālu no 96,8, bet 106,9 - ar Retro FM no 98,3.
73!
Rolands Strautmalis @ ceturtdien, 2022. gada 10. februārī 03:09
Ja ir radiouztvērēji ar 2 ieejām, tad var novilkt 2 kabeļus.
Ja gribi vienu kabeli, tad vari pats uztaisīt komutatoru izmantojot 2 stāvokļu augstfrekvences releju, piemēram ARS12A12. Tas paredzēt komutēt signālus ar frekvenci līdz pat 3 GHz, viļņa pretestība 75 Omi. Tam ir 2 spoles, un 2 stabili stāvokļi. Ts nozīmē, ka lai to pārslēgtu, nav jāpadod spriegums pastāvīgi. Pietiek 12 V padot uz īsu brīdi, uz vienu, vai otru spoli. Uzmontēt to var starp abām antenām, un uz istabu jānovelk divi parasti, tievi vadi. Koasiālā kabeļa ekrānu var izmantot kā mīnus vadu.
Es apbrīnoju tos, kas 2022. gadā vēl jājās ar antenām. Tas tiešām ir apbrīnas vērts.
Tieši tāpat apbrīnoju tos, kam pa godu Rīgā raida 1485 un 1602 kHz.
marss @ sestdien, 2022. gada 12. februārī 16:01
Piebilde pie John rakstītā. Manis lietotais pārslēdzējs nodrošina to, ka es bez iedziļināšanās pārslēdzu antenas pat vairākas reizes minūtē, un monitoringu tieši tā arī veicu. Parastos izplatības apstākļos man vajag no piecām līdz trīsdesmit sekundēm katrai polarizācijai vienā frekvencē, lai saprastu, vai signāls mani interesē.
Cita lieta, ja veicu joslas ierakstu. Tad vienā polarizācijā uzturos ilgāku laiku, parasti ap piecām minūtēm.
Ja nu gadījumā man rodas interese par kādas radiostacijas ētera saturu, un es to vēlos paklausīties, tad klausos pārsvarā atbilstošā polarizācijā, jo dažkārt, antenām esot citā virzienā (ne uz raidītāju), signāls labāk ir uztverams pretējā polarizācijā. Piemēram, patlaban manas antenas ir pēc azimuta 140°, bet Rīgas (256°) horizontālās polarizācijas raidītājus es labāk uztveru ar vertikālo antenu, bet horizontāli raidošos raidītājus antenām atbilstošā virzienā (Jēkabpili, 143°, vai 95,4 TOPradio, 156°) teicami dzirdu ar horizontālo antenu. Te darbībā jūtami horizontālās antenas reflektori.
73!
Rolands Strautmalis @ sestdien, 2022. gada 12. februārī 16:26
marsiņ, ne jau visiem šajā gadsimtā hobijs ir tikai tukšdiršana. 73!
Rolands Strautmalis @ sestdien, 2022. gada 12. februārī 16:29
Registered passport ID card, driving license, visa, green card, residence permit, birth certificate,whatsapp.... (+1 (201) 479‑9562) IELT, work permit, citizenship
In the global service, we provide original passports, driving licenses, ID cards, visas, stamps and real and forged documents for the following countries/regions: (EU countries) the United States, Canada and many other countries. We provide you with one of the best services in the world. Most customers have experienced our real, high-quality service.
Have a second chance in life with a new identity, protect your privacy, build a new credit history, take back your freedom. We offer real driver's licenses, passports, visas, id card, resident permit, stamps, school diplomas, work permits, marriage certificates, death certificates, green card, credit cards, bank statements and other documents for a number of countries such as: USA , Australia, Belgium, Brazil, Canada, Italy, Finland, France, Germany, Israel, Mexico, Netherlands, South Africa, Spain, United Kingdom, Japan, China! Our team produces high quality products, authentic database passports, databases or citizenship documents and other ID cards. We use high quality equipment and materials to create documents. 20 million of our documents are circulating around the world.