Facebook

Twitter

Draugiem

Sākums
Rīgas radio
Interneta radio
Vislatvijas radio
Reģionālais radio
Baltijas radio
Ukrainas radio
Radio reitingi
Online TV
Web kameras
Forums

::Diskusijas

Briseles auto izstādē uzmanība tiks pievērsta ES digitālā radio noteikumiem.

Vai kāds zina,cik liela jauda ir Rīgā strādājošam raidītājam 100,5 frekvencē? Limbažos būs 250W.
V @ piektdien, 2019. gada 25. janvārī 14:24
Rīgā 31 dBW (~ 1,26 kW ERP), 1 kW TRP.

Kas ir Vitrupes 250 W? Acīmredzot TRP. 105,5 ir 300 W.

73!
Rolands Strautmalis @ piektdien, 2019. gada 25. janvārī 18:22
1,2kW ERP, pašam raidītājam 1kW.
Desa @ piektdien, 2019. gada 25. janvārī 18:23
Nu vot, kā sanāca, vienlaicīgi ielikt. LR plānos nekad neesmu redzējis, ka tiktu pieminēta ERP, tikai raidītāja izejas jauda.
Desa @ piektdien, 2019. gada 25. janvārī 18:25
Desa, tikai TRP piemin arī Latvijas Radio retajos kontaktos ar viņiem, par pārējo sūtot pie LVRTC. No LVRTC arī esmu dabūjis tikai TRP.

Veicu nelielus aprēķinus, kas izriet no pieejamās informācijas un apliecina, ka, visticamāk, biju kļūdījies savās prognozēs. Ja pieņemam, ka 100,5 raidīs no tām pašām antenām, no kurām raida 105,5, proti, no 55 m, tad 100,5 ERP būs 30,2 dBW. Ja ir plānots raidīt no lielāka augstuma (nezinu, vai tas iespējams, bet Desa gan jau to torni ir aplūkojis), tad varētu būt mazāks pastiprinājums un attiecīgi zemāka ERP. Starp citu, agrāk (vai vēl joprojām?) 105,5 retranslēja (pāruztvēra) 90,7.

73!
Rolands Strautmalis @ piektdien, 2019. gada 25. janvārī 20:28
Vēl pirms kāda laika LVRTC iepirka 2 jaunus retranslācijas uztvērējus, tādēļ visticamāk jā. Ja tur būs tiešām sauktie 30dBW, tad traucējumi uz BBC Saulkrastu pusē garantēti. Ja raidīs no pašiem Limbažiem, domāju ka no tā varētu izvairīties. LVRTC taču ir uzcelts tornis netālu no Limbažiem. Kas liedz izmantot 100,6? Nebūtu Rīgas traucējumu.
Desa @ piektdien, 2019. gada 25. janvārī 20:53
Vīri, ko jūs par to Vitrupi? Tur tak ilgāku laiku vairs neraida.
Sems @ piektdien, 2019. gada 25. janvārī 23:32
Oficiāli viņam jādarbojas. Lai gan paredzu, ka vienkārši saplīsis, jo kad vasarā biju tanī pusē viņš arī klusēja. Citas reizes gan vienmēr skanējis, vēl decembrī noteikti.
Desa @ sestdien, 2019. gada 26. janvārī 08:33
Man patīk, ka cilvēki cepas ... par neko. Kad sāks raidīt 100.5FM Limbaži, vot tad arī parunāsim. Bet, protams, kā jau agrāk minēju, komercstacijas var sūkāt cukurgailīti, un labākā gadījumā no VASES saņems s*dīgu frekvenci ar ļoti mazu apraidi (perdeli citiem vārdiem sakot). A vot kad LR pasaka ka vajag frekvenci, vases visi aptirsušies miera stājā, citējot kādu interneta zvaigzni. Jo nedod dies, kāds no LR aizies un noriesies, kur nevajag!
marss @ sestdien, 2019. gada 26. janvārī 09:44
Tā kā man uztvērēji patlaban nav pa rokai, pajautāju cilvēkam, kam ticu. 105,5 raidītājs darbojas gan tagad, gan (tas jau ir no maniem novērojumiem) regulāri vispār.

Ko mums gribēja pateikt Sems? Objektīvas detaļas, lūdzu!

73!
Rolands Strautmalis @ sestdien, 2019. gada 26. janvārī 09:52
Marsiņ, būsim godīgi, cilvēki jau baigi necepas. Pārsvarā diskutē. Starp citu, visvairāk cepies tieši Tu.

73!
Rolands Strautmalis @ sestdien, 2019. gada 26. janvārī 09:55
Ir tikai loģiski, ka valsts raidītājiem izdala frekvences. Jēga no tiem komercraidītājiem, kuriem trīs klausītāji pa visu Latviju un bezjēgā tiek sildīts gaiss. Protams, arī dažām valsts programām klausītāju pamaz, bet vismaz visi LVRTC raidītāji tiek uzturēti kaŗtībā un pie dzīvības.
Minivat @ sestdien, 2019. gada 26. janvārī 10:09
Sems droši vien gribēja pateikt, ka Vitrupes vietā LVRTC jau labu laiku ir savs 100m augsts "Limbažu RTS".
Jaundruviņas, Katvaru pag; Limbažu nov.
https://www.lvrtc.lv/karte.html
Vovanich @ sestdien, 2019. gada 26. janvārī 13:04
Paldies, Vladimir, paldies, Sems! Bija paslīdējis garām. Līdz ar to uzreiz rodas jautājumi par 105,5 reālajiem tehniskajiem parametriem. Skaidrība ir par TRP - 300 W. Antena noteikti novietota augstāk kā agrāk, bet ERP varētu būt samazināta. Jautājums arī par to, kad pārslēdza. It kā man bija norādes, ka jau 2017. gadā raidīja no Limbažiem, bet es to nebiju uztvēris nopietni. Jau iepriekš paldies par informācijas apmaiņu!

73!
Rolands Strautmalis @ sestdien, 2019. gada 26. janvārī 13:57
Ja neko nejaucu, tad no Limbažiem 105,5 sāka raidīt 2013. gadā.
Un antenai ir izteikta virziendarbība Ainažu virzienā (līdzīgi kā Ulbrokā).
Hant=86m, G=13,9dBd, TRP, izskatās, ka palika tāds pats.

"Tā kā atslābstiet!" ©
Neviens nevienam netraucēs. :)
Vovanich @ sestdien, 2019. gada 26. janvārī 14:05
Paldies, Vladimir! Velns ar ārā! Nupat atradu vēl vienu norādi, ko ne tikai nebiju uztvēris nopietni, bet kam nebiju noticējis, uzskatot to par drukas kļūdu. 105,5 ERP izskatās pēc 37,5 dBW. Katrā ziņā par TRP šaubām nav jābūt. 13,9 - milzīgs pastiprinājums, ar ko gan ir par daudz līdz 37,5 dBW jeb 5,6 kW, bet acīmredzot ir vēl kaut kādi zudumi, kas nav ņemti vērā. Visi šie LIELIE skaitļi kopā ar loģisko virziendarbību Ainažu virzienā no vienas puses skaidro raidītāja biežo un labo uztveramību Rīgā, bet no otras atbild uz Desas jautājumu par 100,6.

marss, Tu pagaidām iedzer un paklausies ... man piemirsās, ko Tu tur klausies, "flešku", vai "strīmu".

73!
Rolands Strautmalis @ sestdien, 2019. gada 26. janvārī 14:36
Tieši tā, Roland. 13,9 ir tieši antenas pastiprinājums. Kopā ar fīdera zudumiem 37,5dBW izskatās reāls cipars. Tad pretējā virzienā izstarojums varētu būt ap 17-20dBW.

Kad tikšu līdz Radio Mobile, intereses pēc pamēģināšu nomodelēt, kā tas sadzīvos ar Rīgas 100,5.

Vēl ir zināms fakts, ka Vitrupes laikos 105,5 diezgan stabili tika uztverts Zaķusalas tornī monitoringa nolūkos, bet pēc pārcelšanas uz Limbažiem ar to sākās problēmas.
Vovanich @ sestdien, 2019. gada 26. janvārī 15:10
Tur stāv 8 dipoli pēc LVRTC iepirkuma datiem no 2017.gada. Vismaz Rūjienā 105.5 skan līdzīgi kā 92.0, tas ir, ļoti sūdīgi. ĻOTI šaubos par 5kW, neticās ka tik daudz.
Desa @ sestdien, 2019. gada 26. janvārī 16:52
Frekvenču spektrs esot valsts bagātība. Tā savulaik ESD klāstīja, attaisnojot savu eksistenci un represīvo darbības piesitienu.

Šis Limbažu piemērs labi parāda tās bagātības izšķiešanu. Un proti, Ulbrokas torņa tiešā redzamībā var uztvert Limbažu 92.8, bet Limbažos vairs nevar klausīties ne Rīgas 93.1, ne 107.2 tieši vietējo 92.8 un 16.9 dēļ.
Lai atrisinātu problēmu, atvērsim jaunu frekvenci :)

Tajā pašā laikā - visu cieņu Limbažu 105.5 parametriem un to, kā tas sadzīvo ar Rīgas 105.7

Konkrēts piemērs, un neviens neko.
Tajā pašā laikā LR5 būtu daudz baltāki punkti, ko nosegt.

Vēl piebilde, ka Limbažos vienmēr Rīgas signāli bijuši labi uztverami, pat pirātiskais 98.9 savulaik :))

Visiem veiksmes!
pam-param @ sestdien, 2019. gada 26. janvārī 18:35
Desa, ar ko Tu klausies to 105,5 esot Rūjienā? Mazsalacā tas signāls ir ļoti stabils jebkurā vietā ar TECSUN PL606 uztvērēju.
ricis @ sestdien, 2019. gada 26. janvārī 20:55
Nu lūk, diskusija pierāda kad fm ir izsmelts. Jādod ceļš digitālajai apraidei. Paralēli pārejas laikā atļaut raidīt fm, bet ne ilgāk kā gadu. Ilgāk nevar, jo kāds te sakausies, kāds pensis nomirs
dab @ sestdien, 2019. gada 26. janvārī 21:31
Tecsun PL-118 un RTL SDR ar dipolu. Viņš nav stabils, ir jāķer un tāpat čerkst. Ar Skonto un TEV nesalīdzināms, bet biš labāk kā Star. Izsmēlējs te atradies, Limbažos vēl vismaz 2 brīvas frekvences var sameklēt. Faktiski visur vairāk kā 50km no Rīgas kautko var sakasīt.
Desa @ sestdien, 2019. gada 26. janvārī 21:44
dab,diskusija pierāda ka FM ir dzīvs,stabils un populārs,bet digitālā radio apraide ir tikai dažu naudas kāru cilvēku sapnis...Ja kāds ļoti vĕlas,tad lai DRM+ apraidi ievieš un pats par to maksā un klausās!
V @ sestdien, 2019. gada 26. janvārī 21:50
Desa,valstī vēl ir ap 30 brīvām FM frekvencēm.Ja VASES strādātu gudri cilvēki,frekveņču reāli varētu būt pat vairāk par 30.
V @ sestdien, 2019. gada 26. janvārī 21:54
ŠĪ diskusija pierāda, ka FM Latvijā, lasi Rigā ir izsmēlis frekvenču resursus.FM pie mums tiek aizstāvēts tā, ka to būtu pasaulē pirmie izgudrojuši un ieviesuši latvieši:D
Risinājums 5G vai DAB+ paralēli FM.
Šaubos vai mūsu tāluztveršanas entuziasti ir stāvā sajūsmā par tik noslogotu vietējo FM diapazonu.
Tika pieminēts DRM+, diemžēl bāzt DRM+ FM diapazonā traucējumi būs garantēti un VAS ES uz to neparakstīsies.
DM @ sestdien, 2019. gada 26. janvārī 22:16
Rīgā izsmelti resursi? Tieši otrādi, iedotas 5-7 frekvences par daudz. Vajadzēja attīstīt esošo staciju jaudu, ne dot neperspektīvas jaunas, piem. visa Ulbroka.
Desa @ sestdien, 2019. gada 26. janvārī 22:31
Ja visi Rigā raidītu FM no vienas vietas proti no LVRTC zaķu salas torņa, tad frekvences atrastos.
DM @ sestdien, 2019. gada 26. janvārī 22:37
Desa, 2017. gads ir ticamāks par 2013., bet 105,5 ERP tiešām "velk" uz 5,6 kW. Maksimālais izstarojums var būt arī ļoti šaurā azimutā, pie tam ierobežotas jaudas sektori arī var būt negaidīti interesanti un atšķirīgi, piemēram, Tevis pieminētajam 92,0 maksimālā ERP ir 1000 W, BET divos sektoros, kuros gan neietilpst Rūjiena, toties ietilpst gan Valmiera, gan raidītājam tuvākā Tallinas šosejas daļa Salacgrīvas novadā, ERP nedrīkst pārsniegt 100 W. Pilna izstarojuma diagramma diemžēl (man) ir zināma diezgan retos gadījumos. Ja Tu salīdzini 105,5 ar 92,8 un 106,9, kā arī ar 92,0, tad tiem visiem trim ir cits maksimālā izstarojuma azimuts, pirmajiem diviem 20°, proti, "rupji runājot", uz Aloju, bet pēdējam tieši uz ziemeļiem un tieši uz dienvidiem. Vēl ir svarīgs Tava dipola virziens.

Mazsalacai salīdzinājumā ar Rūjienu ir handikaps visu šo signālu uztveršanai gan attāluma, gan maksimālā izstarojuma ziņā.

pam-param, principā uztvērēju, kas Limbažos neļauj klausīties 93,1 no Ulbrokas, vajadzētu utilizēt, bet 107,2 vietā parastajam klausītājam ir jāprot tik vien kā pārslēgties uz 92,8.

DM, pamanīju Jūsu tekstā sirdij tuvus vārdus, ko Latvijā un latviešu valodā bieži negadās sastapt, proti, "tāluztveršanas entuziasti". Ziniet, te ir "koks ar divi gali". Jā, no vienas puses dažkārt salīdzinot apstākļus brīvo frekvenču ziņā FM ar daža laba kolēģa apstākļiem kaut kur stepē ar divām vietējām (un viss!) stacijām vai pat lielā pilsētā ar desmit vietējām un četrām pusvietējām (un viss!) stacijām ēterā, ir pārlidojusi zināma "škrobe", saprotot, ka daudz ekskluzīvu signālu un varbūt pat daži teju pasaules rekordi paiet garām. Tomēr nolaižoties uz zemes un esot "iestigušam tajā putrā" dziļi iekšā, ir skaidrs, cik interesanta ir tieši šeit iespējamā ģeogrāfiskā dažādība (pagājušajā gadā pievienojot rekordattālumu no Anglijas, tropo vien FM esmu utvēris 16 valstis) un cik bezgala aizraujoši ir medīt tālus signālus daudz tuvāku staciju frekvencēs, respektīvi, jo trakāk, jo labāk. Un vēl divas atziņas (no tālutveres entuziastu viedokļa), ko esmu šī foruma dzīlēs jau minējis. Pirms žēlabām par pārpildītu ēteru salīdziniet Rīgas ēteru ar situāciju Maskavā vai Stambulā! DAB - tāluztveres interesentu antiformāts! Nav un nebūs tur ģeogrāfiskās dažādības, nav un nevar būt iespējams tur intelektuālas identificēšanas piesitiens ar tiekšanos pēc identifikācijas trokšņu līmenī - divas ļoti būtiskas tāluztveres "garšvielas"!

73!
Rolands Strautmalis @ svētdien, 2019. gada 27. janvārī 01:18
DM tie ir LVRTC slapjie sapņi, kam nav lemts piepildīties dēļ LVRTC naudas kāres. Un tā ir gigantiska!
marss @ svētdien, 2019. gada 27. janvārī 08:17
Jā, interesanta diskusija. Lai gan notiek viena diapazona (FM) bezkaislīga slavināšana tāluztveres ziņā! Lai tā būtu! Katram diapazonam ir savas priekšrocība un trūkumi tāluztveres ziņā. DAB pa gaisu neiet analogs signāls, bet nullīšu un vieninieku virknes - Tas ir īpašs radio signālu uztveršanas gadījums, kas notiek analogajās radio salās - Baltijas Valstīs un Somijā. Kad es uztveru attālus signālus un zinu, kad ir tropo virziens uz digitālo raidītāju pusi, FM prioritāte kļūst zemāka.

Varat dzīvot mierīgi ar saviem "efektīvajiem FM resursiem"

73!
Jānis @ svētdien, 2019. gada 27. janvārī 08:55
Starp citu, Bijusī Dienvidslāvijas Republika Maķedonija (tagad Ziemeļmaķedonijas Republika), iepirks DAB aprīkojumu. Paredzamās iepirkuma izmaksas 400 000 Eiro.
https://ted.europa.eu/TED/notice/udl?uri=TED:NOTICE:545069-2018:HTML:EN:HTML&tabId=1&tabLang=en

Varu iedomāties, kas notiktu Latvijā. FM slavinātāji Latvijā noteikti sāktu ārdīties!

73!
Jānis @ svētdien, 2019. gada 27. janvārī 09:25
marss te nu gan varu piekrist LVRTC naudas kārei. LVRTC lielākā kļūda bija pakalpojuma sadārdzinājums un lielākā daļa komercradio pārtrauca sadarbību izveidojot savus FM raidtīklus. Nauda ir ieguldīta ne pa jokam. Kā tīkli strādā paši ziniet:(

Jāni ar kā palīdzību iet nullīšu un vieninieku virknes. Vai tad DAB neizmanto elektromagnētiskos viļņus?
Latvijā LVRTC jau ir ieguldījusi DAB+ testos un summa 100k. Kas par to atbildēs?
DM @ svētdien, 2019. gada 27. janvārī 10:40
"Vai tad DAB neizmanto elektromagnētiskos viļņus?"

Izmanto, bet signāls ir digitāls - nullīšu un vieninieku virknēs. Tāpēc jau teicu, tas ir īpašs uztveršanas gadījums, kas nereti notiek "analogajās radio salās" - Baltijas Valstīs un Somijā.

73!
Jānis @ svētdien, 2019. gada 27. janvārī 11:10
Līdz ar to elektromagnētiskā lauka intensitāte DAB+ uztvertam signāla līmenim ir jābūt lielākam, lai to atkodētu ciparu radio uztvērējs.
DM @ svētdien, 2019. gada 27. janvārī 11:22
Jānis ar savu DAB`u kā krustnesis iet cīņā pret FM tumsas spēkiem.
Jēpis @ svētdien, 2019. gada 27. janvārī 11:44
Kad es veicu DXing, es neuztraucos par vēsturi, ne elektriskā lauka intensitāti utt. Mani vairāk rūp tas, ka esmu noķēris tālu signālu, it īpaši, ja tas izmanto pārraides metodi, kura nav uztverama vietējā mērogā.

73!
Jānis @ svētdien, 2019. gada 27. janvārī 12:35
Jāni, Tu mierīgi vari nodarboties ar DAB tāluztveri, cik Tev tīk, bet DAB tāluztveres interesantums no tā netop mērāms tādā mērvienībā kā JĀŅA PĀRŅEMTĪBAS AR DAB PAKĀPE. Saki, lūdzu, kāds ir kopējais raidītāju skaits, ko Tu esi uztvēris DAB+ tāluztverē, ieskaitot Rīgas utveršanu? Kādi deviņi? Vai tomēr septiņi? Septiņas reizes pērn? Aizraujoši! Šogad būs ne vairāk kā desmit, lai gan no sirds novēlu Tev uztvert Norvēģiju, Vāciju, Čehiju... Ļoti ticams, ka rudenī pats to pamēģināšu. Tas arī būs viss vai teju viss.

Paskatīsimies uz objektīviem skaitļiem, saliekot kopā vienā katlā pieredzi un jaunības degsmi, lai gan arī DAB pamatā uztver pieredzējušie Rietumeiropas dieksisti. FMLIST novērojumu arhīvs bezkaislīgi mūs informē par pagātnē reģistrētajiem novērojumiem. Pērn ražīgākajā DAB novērojumu dienā pasaulē (Eiropā) fiksēti 111 DAB DX piemēri no 11 monitoriem. Sakritības pēc tā pati diena - 3. jūlijs - bija ražīgākā arī kopējā tropo novērojumu ziņā FM. Cik? 1057 novērojumi no 37 monitoriem. Lielākais tropo monitoru skaits vienā dienā pērn ir 49. Vienos vārtos... Vai vēlies savu FM RDS utveršanai pielīdzināmo DAB tāluztveres ziņā salīdzināt ar intelektuālu vidējo viļņu identificēšanu. Vienos vārtos nepārtraukti! Ja pērn visa gada garumā bija tikai 2 dienas, kurās pēc FMLIST novērojumu arhīva fiksēts vairāk par 100 DAB novērojumu, tad pēc MWLIST arhīva pērnā gada decembrī vien tādu dienu bija 19, kad fiksēts vairāk par 100 novērojumiem, lielākā daļa no kuriem ir tiešām icili interesanti DX, bet lai tos identificētu, ir jāklausās ēters un jāpieslēdz analīzes spējas, ja tādas piemīt.

73!
Rolands Strautmalis @ svētdien, 2019. gada 27. janvārī 12:48
Es atvainojos! Man te "z" burtiņš s*dīgi spiežas.

73!
Rolands Strautmalis @ svētdien, 2019. gada 27. janvārī 13:06
100,5 sanāk kaut kā šādi:
https://failiem.lv/f/ujngzcw6
Limbažos TRP=250W
Lauka intensitāte 54 dBuV/m
Ar sarkano iezīmētas savstarpējo traucējumu zonas (SN<12dB).

It kā ciešami, ņemot vērā BBC programmas saturisku vērtību auditorijai, bet pēc raidītāja palaišanas ir varbūtība, ka būs nepieciešama ja ne Limbažu frekvences maiņa, tad Rīgas raidītāja jaudas samazināšana.
Vovanich @ svētdien, 2019. gada 27. janvārī 13:22
Paldies Vovanich par FM frekvenču modelēšanu. Te nu mēs redzam, FM "izcilās" priekšrocības. Patika frāze: "Rīgas raidītāja jaudas samazināšana".
DM @ svētdien, 2019. gada 27. janvārī 13:34
:D
Vovanich @ svētdien, 2019. gada 27. janvārī 13:53
Nekad nevajag pārliecināt personas, kas nevēlas sarunāties, bet tikai uzdot jautājumus retoriskā formā. Viņiem nāksies pierādīt, ka saule “lec” arī bez kājām un tas ir nevajadzīgs enerģijas izmantojums. Tieši tāpat kā paskaidrojums par to, ka “skaudība” ir tieksme pārlikt akcentus no “FM apraides problēmām” uz intelektuālo spēju apspriešanu DAB vai jebkādās citās pakāpēs.

73!
Jānis @ svētdien, 2019. gada 27. janvārī 13:56
Paldies, Vladimir! Interesanti, lai gan ir daži jautājumi. Kur paliek lielais Limbažu pastiprinājums Ainažu virzienā? Es to nevaru saskatīt. Kādi parametri ir ņemti vērā uz dienvidiem no Limbažiem, un cik objektīvi tie ir? Virzītas antenas gadījumā šāds modelis var izdoties tikai zinot pilnu diagrammu. Citādi sanāk tā, kā man augstāk sanāca ar minējumiem par Vitrupi.

---

Jāni, "retoriskā forma"! Es Tev uzdevu konkrētus jautājumus par tāluztveri, uz kuriem Tu neatbildi, bet kaut ko gvelz. Cik? Piedāvāju skaitļus un argumentus, šo to saprotot no tālutveres. Tu turpini palikt nepārspējams!

73!
Rolands Strautmalis @ svētdien, 2019. gada 27. janvārī 14:12
Roland, nav vērts tērēt spēkus un enerģiju, lai pārliecinātu to padebīlu. Tur ir precīzi 1 rieva, un tā ir radusies pret gultas malu.
marss @ svētdien, 2019. gada 27. janvārī 15:07
Atbildi parādā nepalikšu. Padebīlais ir zaļā mēnesgalva ar melnu sirdi, kurš pats sev tā arī saka. Tev dubultā rievas! Nedomāju, ka visi brēcēji un lamātāji ir 5G, BITE Bezlimits un flešku strīmotāju fani. Atliek kādam iestāstīt, ka esmu aizvainojis viņa elkus, un kaimiņplānēta ar meteoriem dodas uzbrukumā.

Atbilde Rolandam - Cik ir iespējams uztvert FM un DAB stacijas (7 raidītāji pagājušogad) tik arī uztveru, jo, cik man ir iespēju, tehnikas to arī uztveru! Man ar to pietiek. Tehnikā vajag daudz un daudz naudas, ne vienmēr tāda atrodas.

73!
Jānis @ svētdien, 2019. gada 27. janvārī 15:29
Paldies, marss, par ieteikumu! Man ir savas intereses.

Paldies, Jāni, par atbildi! Aber es taču par to pašu (izlasi iepriekšējo mierīgi) - cik iespējams uztvert, tik uztver! Lūk, mazliet abstrahējoties no ES, bet paskatoties no MĒS (DX kustība kopumā), ir tomēr iespējams salīdzināt salīdzināmo. Pamēģini! Nevajag taču triekties ar pieri sienā pilnīgi katrā situācijā! Cieš piere, bet bojājumi ar laiku var būt dziļāki! Un nevajag apvainoties, ja tiek pieminēts intelekts, kas vidējo viļņu uztveršanā jālieto prasmīgāk, jo tur visu neizdara tehnika, apstrādājot TĪRU signālu un rezultātu pasniedzot displejā. Piemēram, NDB DX ir n-kārt interesantāks par DAB DX, savukārt DRM DX faktiski nav kā sugas, garo viļņu publiskā apraide ir interesanta tikai pāris staciju apmērā, īsviļņu publiskā ētera DX sarūk tik strauji, ka bīstami tuvojas DAB DX, jo absolūtā SW staciju masa vienkārši nav DX, toties AM DX interesantums un FM DX interesantums ir vismaz nemainīgs vai augošs, Eiropā AM DX interesantums pieaug līdz ar atbrīvojušamies frekvencēm, paverot arvien jaunus ģeogrāfiskus apvāršņus. FM DX kļūtu tikpat kā neinteresants, ja FM Eiropā paliktu tikai kādās pāris valstīs, bet tā kā tas nav iespējams, un neviens nav likvidējis Āziju un Āfriku, tad vienkārši tas nav iespējams. Es pērn uztvēru ap 800 raidītāju tropo un vietējo staciju kategorijā CCIR diapazonā - noteikti mazāk par to, cik iespējams, toties vairāk kā jebkad agrāk gada laikā. Problēmas man ir līdzīgas kā Tev - antenas man jau gadus piecus sešus vajag labākas, lai gan šīs ir ļoti labas, uztvērējus vēlētos labākus, lai gan esošie ir ļoti labi, bet brīvā laika ir pārāk maz...

73!
Rolands Strautmalis @ svētdien, 2019. gada 27. janvārī 16:42
Roland, faktiski tur stāv četri šāda tipa paneļi:
https://www.sira.mi.it/download.php?doc=/upload/documenti/1/17/173/1736.pdf
Precizēju no saviem avotiem, tiešām antena tika uzlikta 2013. gadā.
Maksimālā starojuma azimuts ir 335°.
ERP šajā virzienā programmā ieliku 36,7 dBW (TRP=24dBW, līnijas zudumi 1,2dB, G=13,9dB).
Pēc man pieejamiem ražotāja datiem 185° un 125° vājinājums ir -37dB attiecībā pret maksimumu, 155° (pretējais virziens) -26dB. Es šaubos, ka praksē šāds vājinājums ir realizējams, pie šādiem vājinājumiem lauka intensitāte pašos Limbažos var būt nepietiekama, tāpēc nedaudz piekoriģēju ciparus, pieliku klāt 6 dB, jebkurā gadījumā precīzāk jāmēra dzīvē. Ja ir kaut kāda uztveršanas statistika no šiem izstarojuma virzieniem, šajā gadījuma tā būtu vērtīga.
Vovanich @ svētdien, 2019. gada 27. janvārī 16:56
Paldies! Vērtīga informācija.

73!
Rolands Strautmalis @ svētdien, 2019. gada 27. janvārī 17:10
"FM resursi ir izmelti", demogoģija.
1) FM resursi ir izšķērdēti, nevis izsmelti. Tādi kā Skonto, MIX FM, SWH, jau no arhaiskiem laikiem piesakās konkursos un izpērk frekvences lai tajā neparādītos konkurence, kaut pašiem tās frekvences galīgi nav vajadzīgas. Padome klanīdama galvu tās arī atdeva/atdod un tā nu mums ir izšķērdēti 20 Mhz principā dažām radiostacijām. Ja mums būtu tie izslavētie MUX'i ar simtiem frekvenču - tur notiktu pec tā paša principa. Dažādāibas nav FM, nebūs arī nevienā citā radio standartā LV, Starp citu DAB nav skaņas procesors kas no 64 kbit uztaisa CD standarta skaņu un arī ne burvju nūjiņa kas veido programas ar satura dažādību. Tas ir arhaisms un nomiris vel pirms FM.

2) Pat kad tas FM būs izsmēlis savus resursus, tas vienalga paliks kā "emergency" variants priekš cilvēku apziņošanas ārkārtas situācijās. Kaut no "flaškas", pārslēgsies uz attiecīgi LR1.

Paklau Digitālais, kas Tev liedz paņemt savu naudu un izņemt apraides atļauju uz savu tik mīļoto standartu? Es nezinu nevienu likumu LV kas to liegtu un arī LVRTC būs priecīgs pelnīt.
Kaut kāda slima nosliece noņemt prieku tiem kas klausās FM (to slēdzot) un spiežot ar Tevi tupēt digitālajā "paklusēsim++" standartā ar 18 programām...
Sarkangalvīte @ trešdien, 2019. gada 30. janvārī 11:24
Par FM izslēgšanu tur tā arī ir, LR1 lai paliek. Un citi gribētāji. Kas attiecas par 64kbit tad tur tev saprašanas nav. Esi ko dzirdējis par HE-AAC formātu, ko izmanto DAB+? Tas nav salīdzināma ar mp3
dab @ trešdien, 2019. gada 30. janvārī 11:53
Jā, kādi tik formāti nav, esi dzirdējis par FLAC? Arī jauks formāts. Starp citu, tādā var strīmot arī i-radio. Lietošu Marsa metodi - ja Digitālais dzīvotu laikmetā kad parādijās stereo, tad arī būtu viens no tiem, kam mono īsviļņus rakstot stereo lentā, noteikti ir stereo kvalitāte arī materiālam. Katram laikmetam savi dīvainīši...

Digitālais, Tavs piegājiens vispār ir "superīgs", tā vietā lai meklētu kur ir tādi paši interesenti un veidotu par savu naudu sev vēlamo vidi, Tu ielien svešā, kurā visi jau apmierināti ar esošo, pieprasi slēgt tur un pāriet uz Tev vienam interesējošo.
Klausi Marsu.
Sarkangalvīte @ trešdien, 2019. gada 30. janvārī 12:27
"Padome klanīdama galvu tās arī atdeva/atdod un tā nu mums ir izšķērdēti 20 Mhz principā dažām radiostacijām"

Pastāsti sīkāk kā atdeva frekvences, vārdi,uzvārdi...
DM @ trešdien, 2019. gada 30. janvārī 12:44
Tas velreiz parāda cik maz Tu Digitālais sajēdz no vietējās radio "virtuves", bet jau atkal tēlo varoni - vārdus/uzvārdus... tā vari savā pagalmā (ja Mars Tev ļaus).
Sarkangalvīte @ trešdien, 2019. gada 30. janvārī 13:04
Tātad, izplati baumas:)
DM @ trešdien, 2019. gada 30. janvārī 13:30
Nu interneta streemam protams ir citi formāti. Bet DAB+ savi. TV pārgāja uz digitālo apraidi, arī radio pāries, laika jautājums. Tauta tikai iegūs nebūs sūdaini šņākuļojoš FM. FM atbrīvosies frekvences, tur arī kādu servisu varēs ielikt DRM+. 5G nav risinājums kā apraide, tas lietotājam visu sadārdzina.
dab @ trešdien, 2019. gada 30. janvārī 13:42
Pirmkārt, te neviens nav Tev, Digitālais (virtuālās šizofrēmijas - DM, dab, Janis... apvienojums vienā), sekretāre, lai piegādātu informāciju, Interesē, meklē pats.
Otrkārt - joprojām nesaprotu, kapēc nemeklē savu interešu atbalstītājus, bet gan lien pie tiem, kas jūtas labi savā esošajā sistēmā, pieprasot likvidēt viņu sistēmu, bet izpatikt Tev?
Sarkangalvīte @ trešdien, 2019. gada 30. janvārī 13:55
Bija uzdots konkrēts jautājums bet sūti pie sekretāres:D
DM @ trešdien, 2019. gada 30. janvārī 14:31
https://www.worlddab.org/products. DAB+ radio uztvērēji pa 15 eur.
dab @ trešdien, 2019. gada 30. janvārī 15:11
https://failiem.lv/f/6t9nqtku
64kbit DAB+
Vovanich @ trešdien, 2019. gada 30. janvārī 18:55
DAB un DM, jūsu rokās ir tik daudz laika. Runāt ar anti-DAB pretiniekiem ir tas pats, kas runāt ar Trampa atbalstītājiem. Velti izšķiests laiks.

Es runāju nesen ar Zviedrijas anti-DAB kampaņas galveno seju - Kristeru Hederstromu un tas beidzās ar bloķēšanu twitter un facebook un apvainojumiem par virtuālo šizofrēniju, ka es esot nozombēts :D. Starp citu, Klauns Sarkangalvītis jau nav šeit dakteris, kurš uzstādīs diagnozi. Vai Tev pieleca Sarkangalvīti?!

Šeit Izmantotā metode – nomelnot “ziņas” nesēju (ja nav no teikt pretī ziņas saturam) ir veca un pārbaudīta. Nokrāsojot mani melnu, neviens vairs neticēs tam, ko saku. Un ieinteresēto Latvijā pašlaik ir daudz.

Esmu neērts, jo mani vajag novākt. Tagad šis prieka brīdis ir klāt. “Taimings” ir perfekti izvēlēts, jo viena daļa sabiedrības “dusmojas uz Jāni par DAB” un tad ir īstais brīdis izmantot šo nepatiku, lai novāktu mani no foruma pat freefm.lv un iecirst pamatīgu pļauku uz visiem laikiem.

Pirmais solis nomelnošanas kampaņā ir jau paveikts – forums ir pilns ar zākāšanos plašā spektrā. Tā veltīta Jānim un citiem kā " Šizofrēniskiem DAB lobistiem”

73!
Jānis @ trešdien, 2019. gada 30. janvārī 19:23
Vovanich oo jā, šī ir nākotnes skaņa. Džinkst ne pa knapu. Oi, es laikam nesaprotu nākotnes "kvalitāti", superDab n sht.
Jānis tu esi neerts, kā skabarga dibenā. Ne īsti pašam izvilkt, ne doties palīgā. Citādi jau droši vari gaudot, mazliet sāc atgādināt kādu zvaigžņu pāri Andri&Lieni, prāta spējas aptuveni tādas pašas ;)
marss @ trešdien, 2019. gada 30. janvārī 20:32
Zaļā troļļa uzbrukums. Kā saimnieks liek tā jārej. Manipulē ar demagoģiju, kūda primitīvi. Caurspīdīgais olugalva.

73!
Jānis @ trešdien, 2019. gada 30. janvārī 20:43
Izskatās, ka šeit ir zaļā pūķa uzbrukums bijis. Un ne jau marsam. Pasaki tagad, ka tas ieraksts ir kaut pieņemams. To neviens procesors neizlabos, tikai nedaudz pielabos. Kamēr reklāmas tirgus nespēs uzturēt esošās stacijas, tikmēr kāda jēga turēt vēlvienu identisku tīklu? Lai tikai LR patukšotu nodokļu maksātāju maciņus? Parēķini, kāda vērtība ir piem. SWH nactīklam un padomā, vai būtu gatavs kā biznesmenis to naudu pazaudēt priekš draņķīgas kvalitātes. Radio ir interesants ar to, ka ar 30 gadus vecu uztvērēju mierīgi varēsi klausīties to pat ko agrāk arī tagad. Labā kvalitātē. Vai pensionāri būtu gatavi tagad mainīt savus aparātus bezjēgā, ja vecie funkcionē izcili, bet jaunie taisa ausu sāpes? Pensionāram ar 120€ pensiju tas nav tik viegli. AM nepiesauc, pāri to ir REĀLI plusi, nevis teorētiskie.
Desa @ trešdien, 2019. gada 30. janvārī 23:00
https://www.worlddab.org/technology-rollout/receivers Nu Desa cena ir stipri mazāka, nevajag dezinformāciju izplatīt.
dab @ trešdien, 2019. gada 30. janvārī 23:43
120€ ir pensijas apmērs, ne aparāta cena. Pats savu DAB+ kasti pirku par 28€, skan normāli. FM režīmā. Vismaz var RDS uztvert, atšķirībā no parasta virtuves aparāta.
Desa @ ceturtdien, 2019. gada 31. janvārī 06:25
LR5 Saldū būs 102,4 MHz, ielikts VASES lapā.
Desa @ ceturtdien, 2019. gada 31. janvārī 10:21
A ko jus gribat lai jum but pensijas 2000 evrus katram pensionaram , ne bus ta ka jus domajat .
janis @ ceturtdien, 2019. gada 31. janvārī 10:33
...... Tauta tikai iegūs nebūs sūdaini šņākuļojoš FM.....
Tātad jebkurā vietā skaņa būs nepārtraukta? Garantējat?
Tagad padomāsim, ja braucot cauri mežam, uz FM ik pa brīdim skaņa pačerkst, tad DAB+ gadījumā būs klusuma pārrāvumi. Pareizi sapratu? tad uzminiet, kas ir labāk, kādu sekundi paklausīties čekstoņu,vai klusumu?
Tas @ ceturtdien, 2019. gada 31. janvārī 11:56
Dezinformāciju izplata tikai sūda worlddab. Ja ir reāls veikals, kur var nopirkt dab kasti par 15€ tad linku studijā!
drm @ ceturtdien, 2019. gada 31. janvārī 12:57
Protams, ka nekādus aparātus nevar par tiem 15€ nevar nopirkt, pie tam šipingu, muitu, utt, aizmirsa pieskaitīt kas kopā sastādītu x2 no cenas. Tikmēr FM uztvērēju jau parādija kur var nopirkt tepat LV ieejot vekalā pa ~7€.
Es joprojām nesaprotu virtuālās šizofrēmijas (progresējoša personības dalīšanās - DAB, DM, Janis... citos forumos nav labāk, pat runāties pašam ar sevi...) Digitālā cepienu,
A) sameklē sev līdzīgi domājošos, sametieties savu naudu un blieziet kādā standartā vien sirds vēlas. Ja to liedz likumdošana - tad parādi kurš likums traucē.
B) Ja nav domubiedru un viens pats nevari atļauties nomaksāt to savu standarta apraidi, nu tātad nav lemts, nevis lien pie citiem pieprasot apmaksāt Tavas privātās kaprīzes.

Digitālais joprojām mums mēģina iezombēt, ka 18 vienādi kanāli būs krutāk nekā, ja tāds ir tikai viens. Es tajā neredzu nekādu ieguvumu. Tik pat labi varam arī bez raidītāja ieslēgt uztvērēju, klausīties klusumu. Nu nav un nebūs vietējā apraidē dažādības.
Digitālais, nu klausi tak Marsu.
Sarkangalvīte @ ceturtdien, 2019. gada 31. janvārī 13:31
Īstenībā tiešām, kur problēmas uztaisīt mūsdienās digitālā radio raidītāju. Ņeman kādu Plito SDR vai Limes SDR un modulators par smieklu naudu gatavs. Tālāk tikai piepērkam gala pakāpi un uz priekšu. Frekvences brīvas un vīri melnā noteikti, protams par attiecīgu naudu, taš iedalīs.Radio un televīzijas padomē gan jau arī atļauju dabūt var, bet atkal jāmaksā. Ak jā, kur tad bizness, bet biznesa ta nav, jo tam radio nebūs neviena klausītāja. Oi nē, būs viens Jānis. Tak lielākā daļa komercradio nespēj galus savilkt kopā, kāds vēl DAB+, kurš tikai sildīs gaisu. Faktiski strīds jau nav par DAB+ vai tā kvalitāti, bet par naudu. Ja kāds raida privāti DAB+, tad lūdzu. Ja tā ir nodokļu maksātāju nauda, tad nē!
Minivat @ piektdien, 2019. gada 1. februārī 08:57
Minivat, ieviešot DAB+ nodokļu maksātājiem būtu mazāk jāmaksā par LR radio apraidi un ekonomija vairāki miljoni gadā! Līdz ar to FM apraidi būtu jāslēdz pavisam. Patlaban Eiropā sekmīgi notiek šī standarta apguve un Latvija nebūs izņemums.
Lai šis scenārijs nenotiktu, jābūt mums vienotiem, tā pat kā pret OIK ieviešanu!
DM @ piektdien, 2019. gada 1. februārī 15:40
Digitālais, mēs esam vienoti, vienīgi Tev nepielec, ka Tava kaprīzīte būs vien jāapmaksā Tev pašam.
LV nebūs valsts apmaksāta digitālā radio kurš aizstās FM, lai ko nerunātu un necenstos panākt, tādi demogogi kā Tu. Pitms strīdēties par šo faktu, atceries, ka jau teicu - testus izslēgs un nekas netiks ieviests. FM ar laiku vienkārši izmirs kā suga. Krāj naudu un kooperējies ar Merkūru, vies savu digitālo kaut DAB/DRM/FMeXtra... Āmen.
Sarkangalvīte @ piektdien, 2019. gada 1. februārī 16:00
Censonim iesaku pastudēt izmaksas uz FM analogo apraidi un sapratīsi kur aiziet nodokļu maksātāju nauda.
Briselē jau vienojušies par DAB+ un 5G, LV būs jāizpilda EBU rekomendācijas.
DM @ piektdien, 2019. gada 1. februārī 16:16
Pec Tavas versijas apraide pavisam izdevīga būtu tad ja to izslēgtu vispār, izdevumu vispār nebūs. Par to, kapēc LR noslēgti līgumi ar LVRTC badakāšiem, nevis dota iespēja to pašu realizēt citiem, kas izdarītu to daudz lētāk (būtu motivācija, arī infrastruktūru pa LV izveidotu laikos, kad slēdza līgumus par FM apraidi uz valsts apraidi) - tas ir pavisam cits temats. Bet noņemt cilvēkiem FM, tapēc, ka cits standarts (kuru tauta nedzird, pat ja dzirdētu - sūdu par zapti nenosauksi), ir pilnīga utopija, tas nenotiks pat šajā brīnumzemē.

Starp citu, pirms kaut ko muldi par dokumentiem, iepazīsties ar tiem. Tie neuzspiež no EU nekādā veidā digitālo standarta apraidi.

Piekrītu Minivatam - te primāri runa ir par kāda personīgo kaprīžu apmaksu no mūsu naudas, nevis par standartu kā tādu. Kurš var pats apmaksāt, lai raida kādos standartos grib.
Sarkangalvīte @ piektdien, 2019. gada 1. februārī 18:18
"Par to, kapēc LR noslēgti līgumi ar LVRTC badakāšiem, nevis dota iespēja to pašu realizēt citiem, kas izdarītu to daudz lētāk (būtu motivācija, arī infrastruktūru pa LV izveidotu laikos, kad slēdza līgumus par FM apraidi uz valsts apraidi)"

Iepazīsties ar EPL likumu un visu sapratīsi.

"Starp citu, pirms kaut ko muldi par dokumentiem, iepazīsties ar tiem. Tie neuzspiež no EU nekādā veidā digitālo standarta apraidi".

Ieteikums, nomainīt uzrunas leksiku, te nav Cālis.lv forums. Ciparu TV standartu Eiropa arī neuzspieda bet rekomendēja:)

"FM ar laiku vienkārši izmirs kā suga".

Vai ir pieejami kādi fakti, pētījumi, publikācijas? Savādāk izklausās pēc skaļa emocionāla paziņojuma.
DM @ piektdien, 2019. gada 1. februārī 19:09
Esmu iepazinies, bet velreiz - Tu neko tātad nesaproti no vietējās "radio virtuves".

Ieteica, te bija kas par to priecājās, ka ieteica, nauda ko investēt arī bija... Laikam par"Kemptmayer" sāgu neko neesi dzirdējis, jeb jūties kā viens no šīs sāgas varoņiem, kas tūlīt slēgs FM ārā - nē, tā nebūs. Podu Andža neko nedarīs, bet Tev vārdu lēmumā par LR digitalizācijas iespējām, nedos.

Nemēģini atkal no mums taisīt sekretāres, meklē pats statistikas - cik tad pēdējos gados procenti klausās radio, kur klausās un vai klausītāju skaits palielinās, vai samazinās, domāju būs skaidrs pat Tev, je ne, tad Mars paskaidros Tev saprotamā valodā.

Mana leksika ir pieticīga un atbilstoša Tavai sapratnei. Es vismaz nebļaustos banāliem tekstiem, kā Tu dažos forumos.

P.S. Roland, nekā personīga, bet vai būšu pirmais kam interesanti - kapēc tik loģisks cilvēks kā Tu, ķēpājies ar šo ķēmu? :)
Sarkangalvīte @ piektdien, 2019. gada 1. februārī 19:22
"Mana leksika ir pieticīga un atbilstoša Tavai sapratnei. Es vismaz nebļaustos banāliem tekstiem, kā Tu dažos forumos"

Izskatās, ka esi sajaucis diskusijas personas, ciparu laikmetā tā gadās:D
DM @ piektdien, 2019. gada 1. februārī 19:39
Sarkangalvīte, vai varētu precizēt, kas tiek domāts ar "ķēmu"? Bez precizējuma nevaru saprast, ko lai Tev atbild, lai gan, visticamāk, esi pirmais... bet vispār es, protams, pamatā ķēpājos ar tāluztveri, tur nu neko nevar darīt, esmu baigi ieķēpājies... un FM apraide ir apaugusi tai ķēpai visriņķī, tā kā sanāk ķēpāties arī ar to.

73!
Rolands Strautmalis @ sestdien, 2019. gada 2. februārī 00:08
Ar digitālās TV un Eiropas direktīvām bija pavisam cita situācija. Sakarā ar 4G un tagad 5G ieviešanu, samazinās kanālu skaits, kuros var raidīt televīzija. attiecīgi vienīgais variants bija pāriet uz digitālo apraidi. Ar FM 88-108MHz diapzonu situācija ir pilnīgi savādāka. Šo diapazonu nafig nevienam citam, kā priekš FM radīšanas, nevajag. Līdzīgi ir ar televīzijas pirmajiem trim kanāliem, kuri faktiski tagad stāv bezjēgā tuksī. Attiecīgi neviena direktīva nenosaka, ka vajadzētu Eiropā atslēgt FM apraidi. Visu nosaka nauda. Ja varbūt valsts radio var kautko ieekonomēt ar pāreju uz DAB+ jo LVRTC izmaksas ir ļoti lielas, tad komercradio noteikti nē, jo lielaķoties neizmanto LVRTC infrastruktūru. līdzīga situācija bija ar pāreju uz digitaļo TV. TV3 bez problēmām apraidīja visu valsti ar analogajiem raidītājiem, bet LVRTC digitālās TV izmaksas nevarēja pacelt un pārgaja uz maksas televīziju.
Minivat @ sestdien, 2019. gada 2. februārī 07:41
"Ar FM 88-108MHz diapzonu situācija ir pilnīgi savādāka. Šo diapazonu nafig nevienam citam, kā priekš FM radīšanas, nevajag".

Lielais kaimiņš plāno savā FM diapazonā DRM+ kas netieši arī mūs var skart.

"varbūt valsts radio var kautko ieekonomēt ar pāreju uz DAB+ jo LVRTC izmaksas ir ļoti lielas, tad komercradio noteikti nē, jo lielaķoties neizmanto LVRTC infrastruktūru".

Loģiski un lielākie naudas zaudētāji pie DAB+ var būt komercradio ar savu FM infrastruktūru.
DM @ sestdien, 2019. gada 2. februārī 08:42
Roland, jautājums nebija par Tavu nodarbi, respect Tavai aizrautībai ar to un sakarīgiem aprakstiem. Runa ir par ķēpāšanos ar to subjektu kas šeit savām kaprīzēm borē FM izslēgšanu, digitālās apraides ieslēgšanu. Ko no tāda indivīda vispār var vajadzēt. Bet tā ir tikai interese.

Tas kaimiņš tur var plānot ko viņš tur grib (lai par kuru no viņiem neietu runa), priekš tam tiek koordinētas frekvences un sliktākais ko mēs varam no tā kaimiņa DRM+ ieviešanas iegūt - prohoda laikā traucējumus FM, kas arī līdz šim tāpat jau ir un nav nekādi novēršami. Līdz ar to, tas galīgi nav iemesls satraukties LV.

Lielākie zaudētāji patiesībā nebūs komercradio, jo tos pārsvarā tāpat klausās internetā, pa daļai komercradio pat vinētu jo izslēdzot raidītājus un paliekot tikai internetā (ne uz nekādu digitālo apraidi neies 100%).
Lielākā zaudētāja būtu klausītāju pusē = vecā paaudze kura sēdētu klusumā (LR/LR2 audiotorija pārsvarā). Tieši šī iemesla dēļ nekāda FM izslēgšana un valsts apmaksāta digitālā standarta - nebūs LV. Privātie, tie var darīt ko/kā grib, ja vien paši to var dabūt/apmaksāt. Un nav ko pieprasīt lai par to maksā citi.

Tās LVRTC izmaksas arī, šobrīd teorijā ir skaistas, jo redz būtu daudz mazākas, bet:

1) Šodien mazākas, rīt kā jau brīnumzemē un ar LVRTC piedevu - "sadārdzinājums" x5.

2) Piekrītu Didzim, ka ar LV piedūrienu noteikti iespiestu kaut 18 klsumus, ka tikai ir skaits un teorijā reitings. Mums nav dažādības pat uz 4 stacijām...

3) Kurš tantēm apmaksātu uztvērēju iegādi (par cenām jau izrunājām)? Digitālā TV ieviešana skaidri parādija, cik ļoti rūp, vai kāds to valsts TV redzēs, vai nē. Pats esmu tantēm nesis no ar viņu pēdējo naudu tos dekoderus.

Starp citu, civilā radio apraide nav jāatīsta, tai ir jāļauj nomirt. Radio principā nav nākotnes (atskaitot specifiskās jomas).
Digitālais, beidz elpināt mironi un klausi Marsu.
Sarkangalvīte @ sestdien, 2019. gada 2. februārī 10:07
Lielajā kaimiņa eksperimenti mums nrbūtu tā kā jāņem vērā. Par laimi mēs no tā atkratījāmies. Tiesa nonācām jevropas ķetnās un tās direktīvas brīžiem ir tik pat stulbas kā savulaik komunistiem. Lai kā arī butu, atbrīvot FM diapazonu ir pilnīgi bezjēdzīgi.
Minivat @ sestdien, 2019. gada 2. februārī 10:18
"Lielajā kaimiņa eksperimenti mums nrbūtu tā kā jāņem vērā"

Kamēr tie notiek Maskavā nevis Pleskavas apgabalā.

"Tiesa nonācām jevropas ķetnās un tās direktīvas brīžiem ir tik pat stulbas kā savulaik komunistiem".
Piekrītu,LV vairs neko nenosaka globālajos procesos.
DM @ sestdien, 2019. gada 2. februārī 13:39
Nu ko jūs cepaties LV digitālā apraide ir atlikta līdz 2022 gadam. 3 gadi vēl palik. Ateikšanās no FM 2025. gadā. Daudzi penši jau būs uz citiem viļņiem pārvākušies.
dab @ sestdien, 2019. gada 2. februārī 13:45
Sarkangalvīte, ja Tu par to personu, ar kuru es diskutēju par tāluztveres interesantumu dažādos diapazonos, tad, kā jau rakstīju augstāk, man ir savas intereses, proti, esmu ieinteresēts, lai šajā sportā vai "sportā" būtu veselīga konkurence un protu priecāties arī par citu panākumiem. Konkrētajai personai pieder, piemēram, Baltijas valstu tuvuma rekords sporādiskajā izplatībā CCIR FM diapazonā (tas ir no 87,5 līdz 108 MHz), un esmu patiesi gandarīts, ka mums ir tāds dieksists, neskatoties uz dažām komunikācijas problēmām. Ja Tu par Tevis iedomātu šizoīdu, kas tomēr nav viena un tā pati persona, tad pievērs uzmanību tam, ko es rakstu. Runājot par galveno "cepienu" tēmā, nedomāju, ka divu atšķirīgu nometņu nepārtraukta kladzināšana jelkā atbilst teicienam par atkārtošanu kā zināšanu māti!

DM, Pleskavas apgabalam līdz DRM+ kā līdz mēnesim un atpakaļ! Tur pat FM aparaides krietni nav. Pleskavā un Veļikije Lukos šis tas ir, bet citur, var teikt, ka nav. Viens raidītājs Puškinskije Goros, viens Sebežā, viens Dedovičos, viens Novosokoļņikos... Ja četras no apgabala desmit lielākajām pilsētām bez Pleskavas un Veļikije Lukiem daudzmaz sedz šo divu pilsētu raidītāji, tad vēl trijās nav nekā.

73!
Rolands Strautmalis @ sestdien, 2019. gada 2. februārī 16:13
Lietotājiem DM un DAB iesaku nestrīdēties ar to uzskarsušo sarkano galvīti un zaļo cilvēciņu un citiem anti-DAB pretiniekiem. 5G un interneta radio viņiem ir kā nodzīta ķēve uz kuras censties jādīties un leksikons ar ko vienkārši braukt ar muti eradio.lv forumā, jo te izlien skaudrā patiesība, arogantā, augstprātīgā un seksistiskā.

LVRTC vismaz ir kompetenti speciālisti, kas zina, kā uzturēt kārtībā raidītājus jebkurā diennakts laikā.

73!
Jānis @ sestdien, 2019. gada 2. februārī 16:28
Jāni, "anti-DAB pretinieks" latviešu valodas normālā lietojumā nav tas, ko Tu domā. Piestrādā, lūdzu, arī pie šīm niansēm!

73!
Rolands Strautmalis @ sestdien, 2019. gada 2. februārī 16:48
Paldies par atbildi Roland saprotu, ka Tava interese no šī indivīda ir saistīta ar hobiju.

Tie "anti DAB" ir (un būsim) kamēr kāds dzīs demogoğiju par valsts apmaksātu apraidi un FM atslēgšanu. Nav dūmu bez uguns.
Sarkangalvite @ sestdien, 2019. gada 2. februārī 18:29
https://ria.ru/amp/20180911/1528303185.html

MОСКВА, 11 сен — РИА Новости. Новые цифровые стандарты радиовещания вводятся в РФ, полосы радиочастот 65,9-74 МГЦ и 87,5-108 МГц будут выделены для использования радиоэлектронными средствами цифрового эфирного звукового вещания стандарта DRM+, это окажет существенное влияние на развитие рынка радиовещания в стране, сообщает пресс-служба Федерального агентства по печати и массовым коммуникациям.
DM @ sestdien, 2019. gada 2. februārī 19:15
Drīzumā Ēvaržos 102,4 FM sāks raidīt vēl viens pieci.lv jaunais raidītājs!
V @ sestdien, 2019. gada 2. februārī 19:31
V., Desa mūs par to šeit informēja jau pirms trim dienām.

DM, savukārt par to šajā forumā tika rakstīts septembrī!

Kas vēl jauns?

73!
Rolands Strautmalis @ sestdien, 2019. gada 2. februārī 19:53
Roland,biju palaidis garām šo info. Kad sāks darboties 100,5 FM Limbažos,uzraksti šeit savus novērojumus lūdzu.
V @ sestdien, 2019. gada 2. februārī 20:44
Valsts radio, pārejot uz DAB, varētu varbūt ieekonomēt tikai uz skaņas kvalitātes zaudēšanas rēķina. Lai saglabātu kvalitāti līdzvērtīgu esošajai, būtu jāizmanto bitreits minimums 128, vai ideāli 192 kbps. Bet tad elektroenerģijas ekonomija vairs īsti nesanāk. Jjāņem vērā arī tas, ka DAB raidītāju lietderības koeficients ir zemāks, kā FM raidītājiem, jo izejas pakāpe strādā nedaudz savādākā režīmā.
John @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 06:12
Valstij ir kur naudu likt, nav kas strādā operatīvos dienestos, tehnika nodzīta... Kad būs ekstrēma situācija, tici man, būs pilnīgi piedrāzt to radio, būs pavisam citas prioritātes.
marss @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 10:06
marss, piekrītot Tev par prioritātēm, atgādināšu, ka šis, lai nu kāds, bet tomēr ir radio forums.

V., labprāt uzrakstīšu. Medusmaize (vēlams ar gaišo alu)! Varu piedāvāt arī šobrīd skici ar reālo situāciju, prognozēm, ieskatu vēsturē un cerībām.

Reālā situācija. Patlaban izplatība ir slikta vai parasta. Antenas šorīt 75 grādu virzienā, kas faktiski ir pateicīgs Alūksnes raidītāja uztveršanai (71°; 121 km), bet reljefa dēļ šo signālu dzirdu ne visai bieži. Tagad ar horizontālo antenu dzirdu gan Alūksni, gan Rīgu (257°; 65 km), ar vertikālo - Rīgu diegan labi, bet brīžiem traucē M-1 Plius no Bubjiem pie Šauļiem (223°; 183 km), ko vispār dzirdu biežāk kā LR4 no Alūksnes apkārtnes.

Prognozes. Tā kā Limbaži būs man vistuvākais radītājs (334°; 58 km), tad neskatoties uz raidītāja antenu virziendarbību, to uztvert nebūs nekādu problēmu. Salīdzinājumam 105,5 MHz patlaban dzirdu abus tuvākos raidītājus - gan Limbažus, gan Radiocentras no Rinkušķiem pie Biržiem (196°; 98 km).

Ieskats vēsturē. 100,5 MHz pagājušā gada 12. oktobrī vispār pirmo reizi uztvēru Kuku no Koeru masta Kapu ciemā (14°; 28 km), kas ir viens no trijiem raidītājiem Baltijas valstīs, kura antenas atrodas vairāk kā 300 m augstumā (305 m, pārējie divi tādā pašā augstumā ir Tallinā). Toties Jānis Dauguļos, atrodoties par kādiem 46 km tuvāk šim raidītājam, to uztver krietni bieži un dažkārt ar teicamu signāla kvalitāti. Agrākajos gados vēl 100,5 MHz troposfēriskajā izplatībā (par sporādisko mēs tagad nerunājam) esmu uztvēris Радиус FM no Grodņas Baltkrievijā (193°; 384 km) un Zviedrijas Radio 4. programmu, ieskaitot reģionālos raidījumus, no raidītāja Vesterosas tuvumā (303°; 585 km). Abas šīs stacijas ir pārsitušas Rīgu.

Cerības. Pirmkārt Skonto no Ventspils. Šis ir viens no deviņiem patlaban regulāri raidošājiem Latvijas UĪV raidītājiem, ko vēl nekad neesmu uztvēris. No citām cerībām 100,5 MHz frekvencē visreālākās laikam ir Viļņa, Vitebska, Kaļiningrada, Sanktpēterburga un Lemborka. Te jāpiebilst, ka pagājušā gada rudenī izcilu izplatības apstākļu laikā, kad bija dzirdamas citas Kaļiņingradas un Sanktpēterburgas stacijas, šī frekvence neatvērās.

Līdzīgiem pārskatiem par jebkuru citu frekvenci varu veltīt dažas minūtes, ja vien tas kādam būs nepieciešams, bet sākot raidīt Limbažu raidītājam, svarīgāki būs novērojumi automašīnās iespējamajā signālu konflikta zonā.

73!
Rolands Strautmalis @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 10:22
John palabošu tavu kļūdu, HE-AAC formāts ar 64kbps skan tā kā mp3 ar 192kbps. Pirms raksti ko, derētu pašam izglītoties. Jeb tu tāda pati kā sarkangalvīte, maļ to par ko pat dzirdējusi nav. Bet sievietēm tā ir...
dab @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 10:24
Labojums. Līdz Kapu ciemam no manis ir nevis 28, bet 218 km.

73!
Rolands Strautmalis @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 10:25
Teorētiski jā, dab, bet praktiski skan sūdīgāk. Rūjienā atkarībā no tā, kurā stūrī stāvi istabā, ir labi dzirdami gan Alūksne, gan Koeru. Bet nu godīgi, no visām kautcik brīvajām frekvencēm jāizvēlas un jāsaskaņo vissliktākā iespējamā. Tas pats kas ar bijušo konkursu uz 99,3 Matīšos, kad Cēsis 99,2 skan uz stereo pašā raidviet. Labāk būtu ņēmuši 102,1;94,1 vai 91,1. Uzreiz daudz brīvāk būtu, nevienu traucējumu.
Desa @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 10:50
LVRTC testi uz skaņas kvalitāti bija sūda..., sliktā kvalitātē skaņa jau tika iebarota MUX. Zinu kad viens pirāts ekspermentēja ar DAB+, tur skaņa bija laba.
dab @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 11:21
LVRTC ir uz kopumā uz ļoti laba līmeņa, bet arī pie tik laba līmeņa prasa daudz pa daudz.
Tas, ko viņi izdarija ar DAB, skaidri parādija kas notiktu pie palaista projekta - pie 18 kanāliem tā arī skanētu, ne grama labāk, tas nav iespējams pat toerijā. Pārējos kanālos vienkārši "skanēja klusums" uz testa laiku.
Tātad - nekur kvalitātē neapdzina analogo FM apraidi.

Pareizi jau pateica - teorijā skaisti grafiki un daudz kas paliek nepateikts, bet joprojām neviens nav pateicis - kurš būtu pircis radio apraides klausītājiem uztvērējus, ja tā digitālā būtu ieviesta?

Kas būtu tajos "iegūtajos kanālos"? Ko tajos mēs dzirdētu un kas apmaksātu šo daudzo kanālu uzturēšanu (radio nesastāv tikai no raidītāja)?
Kaut kāds "tukšais ieguvums", jo iegūstam teorijā daudz kanālu, praksē NEkvalitāte un "dažādība" tāda pati kā uz FM šobrīd, vai drīzāk pat mazāka, jo bez piespiešanas daudzi nemaz nepārietu, tā vietā likvidētos.

LVRTC mēs neko mazāk nemaksātu, atskaitot uz to ieskrējiena periodu, pec kura sekotu "negaidīti triecieni" un sadārdzinājumi. Tās iestādes juristi saņem pietiekami lai to pat korekti un patīkami tautai pasniegtu, jeb vispār pieņemtu to pilnīgā klusībā labākajās LVRTC tradīcijās.

Roland, biežāk lūdzu raksti savus novērojumus un domas. Savādāk te ir spiedzoša DABā dzimusi radība, kas nekādi nesaprot - jābeidz demogoģēt.
Sarkangalvīte @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 12:10
Vai kādam ir informācija, kad pieci.lv 100,5 raidītājs Limbažos tiks palaists gaisā? Paldies jau iepriekš!

73!
Jānis @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 13:24
Lai būtu skaidrība, piedāvāju ievērtēt skaņas no civilizētās Eiropas ētera:

1. Energy (Vācija) - 64kbps HE-AAC (=192kbps mp3?):
https://failiem.lv/f/mktvdaa7

2. BR Heimat (Vācija) - 128kbps AAC-LC (ļoti rets gadījums, kad stacija raida šādā formātā):
https://failiem.lv/f/yvn5t8us

3. Un vecais DAB - BBC Radio 1 (UK) - 128kbps MP2 Joint Stereo:
https://failiem.lv/f/4ghfckr3
Vovanich @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 13:33
*Ierakstīts no DAB monitoringa serveriem
Vovanich @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 14:22
Vovanicha piemērs vēlreiz apstiprina, radio digitalizācijai ir turpinājums. Un arī LV tā tiks ieviesta.
dab @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 15:45
:D
Vovanich @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 15:52
Vovanich, ideja par piemēru došanu (nevis tukšu aurošanu) ir laba, bet neobjektīvs rādītājs attiecībā uz LV

1) Visi viņi ir klausāmi, bet lai būtu objektīvi - būtu jābūt identiskam skaņdarbam visos formātos.

2) Nav piemēra no šīm pašām stacijām FM apraidē (protams turpat uz vietas, nevis DX versijā)

3) Nav norādes par šo radio ieviešanas/aptraides izmaksām, procentuāli cilvēku dzīves līmenim.

4) Tajās valstīs no kaut kāda papildus kanālu ieguvuma ir labums jo - viņi var to atļauties un viņiem tiešām ir dažādība ko piedāvāt, nevis kā LV, kur tādas apraidē nav un nebūs.

Par piemēriem paldies, bet argumentācija tam 0.

Digitālais, klausi Marsu.
Sarkangalvīte @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 16:36
Cienījamais lietotāj DAB, nav jēgas tērēt un izšķiest laiku ar dažiem indivīdiem. Labāk nopērciet kādu uztvērēju priekš DAB DX, pieslēdziet ārējo antenu un rudenī, kad ir tropo paķeram zviedrus. https://www.technisat.com/en_XX/DIGITRADIO-20/352-10777-10990/

Tagad labāk nomierināmies, ievelkam svaigu gaisu un gaidām pavēles no Briseles. Ticiet man, Brisele visu nokārtos!:)

73!
Jānis @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 16:43
DX, ir DX, kam hobijs, vai gribās iemēģģināt, neviens protams nevar liegt. Piemēram Rolanda stāstus ir interesanti palasīt.

Bet cilvēki, jums nekur nav jāskrien pirkt kaut kādi tur digitālie uztvērēji (kā tas bija testu sākumā kad gāza Elkoru apkārt). LV nekāda digitālā apraide nedraud un neviens pavēles nedos konkrētajā jomā.
Sarkangalvīte @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 17:20
Tas kad digitālā apraide tiks ieviesta, šaubu nav. Tikai tas notiks ap 2022. gadu. Un sarkangalvīte pirmā būs elkorā. Eiropa to visu var pasteidzināt. Arī neplp būs citi cilvēki, skaties ka vēl LV pa dupsi dabūs kad nav vēl ieviests DAB+ apraidi.
DAB @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 17:44
Un tagad Digitālais, pirms turpināt aurot, pirmkārt uzrādi tepat visiem dokumentu, kas dod LV pa dupsi par digitālā standarta neieviešanu. Savādāk Tava bļaušana ir tukš populisms un histērija par nespēju personīgo, kaprīzīti un hobiju, likt apmaksāt citiem. Šādi turpinot pats dabūsi pa dupsi no varasiestādēm par maldināšanu.

Atkārtoju velreiz - nav dokumenta, kas piespiež LV pāriet uz digitālo radio, man tas nav jāuzrāda, jo tāda nav.
Sarkangalvīte @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 17:57
Par to kad LV pec 2022. Lasi šeit: https://www.tvnet.lv/4572822/neplp-pareju-uz-ciparu-radio-apraidi-latvija-varetu-apsvert-no-2022-gada Par skaņas kvalitāti varēji pārliecināties Vovanich failos. Pats tu runā bez faktiem saviem vārdiem.
dab @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 18:55
Sarkangalvītei noteikti vienīgais dokuments ir no Tvaika ielas izraksts.
dab @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 18:58
Vovavicha samplos nebija FM no tām pašām stacijām (bet cilvēks vismaz kaut cik pamatoja savu domu, atšķirībā no Digitālā), arī par pārējo minēju savā postā augstāk.

TVnet's nav dokuments, joprojām kaprīzās meitenītes demogoģija. Kamēr nav pierādijums, ka tāds digitālais standarts tiešām tiek ieviests, izbeidz brēkt un melot cilvēkiem - ka tāds noteikti te būšot. Nebūs.

Pārējos aicinu vienkārši nepieminēt šo standarta nosaukumu lai meklētāji nekešotu un neradītu efektu, ka LV ļoti aktuāla tēma ir konkrētais standarts.
Sarkangalvīte @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 19:10
"Pārējos aicinu vienkārši nepieminēt šo standarta nosaukumu lai meklētāji nekešotu un neradītu efektu, ka LV ļoti aktuāla tēma ir konkrētais standarts"

Pieminēt vai nepieminēt DAB standartu ir katra paša ziņā. Bailēm lielas acis. Kā man Igauņu kolēģis teica: Enjoy your hissy and crackly FM radio Latvia.

73!
Jānis @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 19:59
Kā reiz viens gudrs cilvēks teica: Māksla pieder tautai! Labāk čerkstošs FM, nekā jūsu digitālais ar ausis grauzošu kvalitāti.
Desa @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 20:45
Vai arī labs ir Igauņu kolēģa sacītais: "Where is the darn asteorid when you need it"

73!
Jānis @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 20:58
Aizpagājušogad rudenī četros ceļos paralēli ierakstīju visas sešas LR programmas. Divos ceļos signāls no kvalitatīva Sony stacionārā FM uztvērāja, bet otrajos divos no arī ne tās lētākās Pioneer DEH-X8700DAB automagnetolas lineārās izejas. Te izliku jau sadalītus failus (lai var atvēr ar jebko).

https://failiem.lv/u/6qwyv6xy

Pēc ieraksta varēja noteikt arī laika nobīdi. DAB sinālā viss bija vēlāk par 1,7 sek.
Klausoties ierakstu, nepiekritīšu DAB aizstāvja teiktajam, ka kvalitāte esot bijusi ne tik laba dēļ tā, ka neesot gājusi caur apstrādi. Ierakstā, apstrādes ziņā, abi signāli skan identiski, tātad izgājuši caur vienu un to pašu apstrādi. Un ja DAB signāls būtu neapstrādāts, tad tas būtu tikai kvalitatīvāks (audiofīlāks). Bet te ir runa par kompresijas artefaktiem. Noteikti kādam klausoties šādu skaņu, tā liksies ļoti laba. Un šķiet tas bija Latvijas radio tehniskais diroktors, kurš reiz tieši tā arī izteicās, bet būs arī tādi, kas labi sadzirdēs, ka vietām augšējās frekvences iegūst efektu, ko es sauktu par metāliskās trubas skanējumu.
John @ svētdien, 2019. gada 3. februārī 22:32
DAB priešapstrādei ir jālieto cits processors kā FM. FM augšas virs 15khz tiek apgrieztas. Tākā ja visu saliek pareizi tad arī skaņa ir izcila. Un atkal klausītājs ir ieguvējs.
dab @ pirmdien, 2019. gada 4. februārī 10:35
http://a-bc.co.uk/audio-quality-comparison-dab-pcm-fm-am/
dab @ pirmdien, 2019. gada 4. februārī 10:45
Lapa: 1 2 3 4 5 6
Pievieno savu komentāru
Vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Ievadi tekstu

Copyright © 2002-2025 eradio.lv | All rights reserved | eradio[at]eradio.lv | Palīdzība | Forums