LVRTC: Ciparu radio apraides testi bija jāturpina.
Pilnīgi un viennozīmīgi varu teikt, ka lielie telecom ir uzvarējuši šajā ziņā. Brutālais 5G hype and telco lobijs šajos un citos interneta foruma sita augstu vilni. Telco cilvēki centās aizstāvēt savas intereses un viņiem tas arī izdevās. NEPLP nolēma uzlikt pilnīgu moratoriju - veto DAB apraidei neļaujot citiem interesentiem piedalīties testā. Tāpat kā ar apraides izmaksām un ar ciparu radio uztvērēju izmaksām tika radītas puspatiesības. Ko šajā ziņā teiktu konkurences padome, vai šajā ziņā dēļ NEPLP moratorija tiek mazināts radio tirgus.
Divi Boktas kunga citāti no Tevis norādītās atsauces: "Ciparu radio apraides testēšanas izmaksas sedza LVRTC". Burvīgi.
Un augstāk: "Mums šķita, ka testu vajadzēja turpināt un tam rast līdzekļus". Tātad vairāk nebija. Tu arī nevarēji atbalstīt, no manis arī nevarēja noslaukt.
Neuztraucies taču, Jāni! Sakrās vai DAB lobijs sametīsies, un no 2023. gada 1. janvāra atkal varēs testēt. Cerams, ka tobrīd jau kaut ko vēl progresīvāku.
73!
Rolands Strautmalis @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 13:21
Šim āzim joprojām nav gana, blēj un blēj veco dziesmu. Pašam neapnīk?
Iedzen šo frāzi savā stūrgalvīgā ķirbī:
-=Savukārt iedzīvotājiem sarežģījumi būtu saistīti ar gala iekārtām, jo absolūtais vairums pašreiz lietošanā esošo radio uztveršanas iekārtu šo standartu neatpazīst. «Tas nozīmē, ka būtu jāiegādājas jaunas iekārtas,» atzina Bokta.=-
Kā jau izteicos citā forumā, šim āzim neinteresē radio kā saturs, bet radio kā spēļmantiņa. Nu un kāda H pēc esi iedomājies, ka tavas izklaides segs visi?
P.S. Un radio tirgus jau tā knapi elpo, ja nu kas ...
marss @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 14:14
Acīmredzot kazas kājai marsietim nav ko citu darīt kā brēkt un apsaukāties. Parādā nepalikšu!
Roland, tas taču ir skaidrs, ka tu esi pret DAB! Nevajag melot!
Jānis @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 14:45
Neesi nekad iedomājies par kāda jauna hobija ieviešanu savā dzīvē? Man liekas ka tava dzīve sastāv tikai no asaru liešanas forumos par DAB un lobijiem ...
marss @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 16:35
Spārda vecu zirgu...
"jo analogajā apraidē, kāda Latvijā ir pašlaik, vienā tīklā var izplatīt tikai vienu programmu, savukārt digitālajā apraidē - līdz 18 programmām."
Paldies, tādu "kvalitāti" mums nevajag.
Janka @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 16:57
Protams, tas jau bija gaidāms, ka viedokli un mani nogānīs ar apvainošanu lobēšanā un līdz pat apsaukāšanai. Tas ir tāpat, kā Sandra Veinberga rakstīja vienu rakstu, kurā aŗī pauda savu viedokli un pēc tam tika nogānīta, bezmaz vai kāds jau gribēja linča tiesu. Šeit ir līdzīgi. Naidīgi noskaņoti cilvēki ar melnām sirdīm. Paldies Dievam dzīvs esmu un rakstīšu tālāk.
73!
Jānis @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 17:11
Sandra Veinberga pirmajos tvītos nekorekti brīnījās, ka Porziņģim par spēlēšanu izlasē tiek maksāta nauda, lai gan tā bija nauda par apdrošināšanu. Tas, ka cienījamā žurnāliste pēc tam to "pagrieza" par "troļļu armijas uzbrukumu", un ko tik vēl ne ir viņas pašas problēma.
Janka @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 17:25
DAB+ radio sakt ievest visa latvija 2021 gada ,
radio dab+ bus pa maksu valsts radio bus par brivu
tac valdibai vajaga naudas budzeta .
ivars @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 17:49
Daini, šeit ir līdzīga problēma.
Jāni, nevajag mani apvainot melos. Starp "pret" un manu viedokli ir diezgan liela atšķirība. Man arī nav iebildumu, ka Tu aizstāvi savu viedokli, ja vien tas nebūtu pašā saknē provokatīvi naidīgs, jo, lūk, citi taču atļaujas saskatīt kaut ko atšķirīgu, kas, vienalga, vai nu pilnā nopietnībā, vai ar ironijas piedevu teikts, Tevi katru reizi līdz sirds dziļumiem aizvaino, un, pasarg die's, šie drīz jau Tevi linčos. Jautri.
73!
Rolands Strautmalis @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 17:52
Lai dzirdētu FM bez "stereo hiss" man tagad būs jāpērk dārgs uztvērējs un milzīga antena, vai arī jāiet ārpus mājas, lai uztvertu privātās radio stacijas normālā stereo kvalitātē. Tā ir "kvalitāte"
"Tevi katru reizi līdz sirds dziļumiem aizvaino, un, pasarg die's, šie drīz jau Tevi linčos. Jautri."
Manis pēc priecājies, smejies vai raudi. Dzīvs esmu un rakstīšu tālāk.
Tas, ka es Tevi it kā apvainoju melos nav tiesa, bet Tu pats atbalsti NEPLP moratoriju neļaujot citiem interesentiem piedalīties testā ar savu aparatūru utt. ir vairāk kā skaidrs: "Neuztraucies taču, Jāni! Sakrās vai DAB lobijs sametīsies, un no 2023. gada 1. janvāra atkal varēs testēt. Cerams, ka tobrīd jau kaut ko vēl progresīvāku."
73!
Jānis @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 19:10
Lai dzirdētu FM bez "stereo hiss" man tagad būs jāpērk dārgs uztvērējs un milzīga antena, vai arī jāiet ārpus mājas, lai uztvertu privātās radio stacijas normālā stereo kvalitātē. Tā ir "kvalitāte"
"Tevi katru reizi līdz sirds dziļumiem aizvaino, un, pasarg die's, šie drīz jau Tevi linčos. Jautri."
Manis pēc priecājies, smejies vai raudi. Dzīvs esmu un rakstīšu tālāk tik tā.
Tas, ka es Tevi it kā apvainoju melos nav tiesa, bet Tu pats atbalsti NEPLP moratoriju neļaujot citiem interesentiem piedalīties testā ar savu aparatūru utt. ir vairāk kā skaidrs: "Neuztraucies taču, Jāni! Sakrās vai DAB lobijs sametīsies, un no 2023. gada 1. janvāra atkal varēs testēt. Cerams, ka tobrīd jau kaut ko vēl progresīvāku."
73!
Jānis @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 19:11
/ "Lai dzirdētu FM bez "stereo hiss" man tagad būs jāpērk dārgs uztvērējs un milzīga antena, vai arī jāiet ārpus mājas, lai uztvertu privātās radio stacijas normālā stereo kvalitātē. Tā ir "kvalitāte" /
Aha, jo 32 kbps džinkstoņa ir daudz labāka (hardcore variantā, kuru LVRTC tad arī piesauc ar 18 radiostacijām vienā MUXī).
Janka @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 19:24
...vai arī Tu vienkārši vari ieslēgt internetstrīmu. Pat tas kvalitatīvāks par DAB būs. Un tam derēs pat Tavs jau esošais dators un viedtelefons, no kura Tu šobrīd mums te raksti! Tur arī 4G lobijs bija? :))
Janka @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 19:26
Kur bija 32 kbps kvalitāte? Vai LVRTC raidīja 32 kbps kvalitātē? Nē! Beigsim izplatīt "fake news"! Citkārt, es nevaru palīdzēt, ja cilvēks lasa digital radio insider propogandas blogu. Skumji ja tā.
Kāda jēga no 4G, ja 4G nav normāls ātrums, lai skatītos televīzijas pārraidi LTV Supernova HD kvalitātē??? Pat twitter daži sūdzējās par interneta ātrumu pat Rīgas centrā! Kāda jēga tagad ar 5G mākentinga hype plātīties, ja 4G tïkls nav pilnībā pilnveidots. Ne velti tas ir LTE- Long term evolution.
73!
Jānis @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 19:37
Salīdzinām. Priekš 5G vajadzēs - jaunus telefonus (maksā vairāki simti eiro, pat 1000 eiro, jaunu interneta rūterus, vairāk bāzes staciju ar antenām itsevišķi pilsētās. Laukos ar 700 MHz frekvencēm ar 5G visas vietas nenoklās. + Maksāsi operatoram kārtīgu naudu par internetu ar uzviju, jo ieguldītā milzīgā naudas summa, taču būs jāatpelna atpakaļ.
Priekš DAB vajag - Jauni raidītājus, jaunus uztvērējus, kas nemaz nemaksā šausmīgi dārgi, nav cenas tūkstošos, kā maksā dažs labs I phone vai Samsung telefons. Uztvērējs Tev būs ilgam laikam. Telefons pāris gadiem, jo litija jonu baterija nolietojas, un baterija netur ilgāk par dienu, ja strīmo interneta radio. Ha.
73!
Jānis @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 19:48
Jāni - vai LVRTC testā tika raidītas 18 radiostacijas, kuras pieminētas Tavā augstākminētajā saitē? :) Nē. Taču, ja tiktu raidītas 18, nu tad... Neskaidrošu, pats saproti.
Kas attiecās uz 4G - kāpēc tagad pārslēdzies pēkšņi uz televīziju, kura jau sen ir digitalizēta? Un Supernova šogad internetā HD kvalitātē nemaz netiek strīmota. Bet tas jau cits stāsts. Tā kā ar faktiem Tev pašam pieklibo.
Par pēdējo komentu nemaz nekomentēšu - paprasi dažiem cilvēkiem sev apkārt, kad pēdējo reizi viņi mainīja savu telefonu? Tas notiek vidēji 2-3 gados, un nākotnes modeļos 5G būs iekšā automātiski. Tālrunis veic visas vajadzīgās funkcijas UN radio. Ko darīs nevienam nevajadzīgs DAB radio? Aha, spēlēs tikai radio. Es zinu, ko es vēlēšos no diviem iepriekšminētajiem iegādāties. :)
Janka @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 20:05
"Un Supernova šogad internetā HD kvalitātē nemaz netiek strīmota. Bet tas jau cits stāsts. Tā kā ar faktiem Tev pašam pieklibo"
Nekas ar faktiem man neklibo! Supernova.lsm.lv un arī ltv.lsm.lv tiešraide bija redzama HD kvalitātē!
73!
Jānis @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 20:15
"Par pēdējo komentu nemaz nekomentēšu - paprasi dažiem cilvēkiem sev apkārt, kad pēdējo reizi viņi mainīja savu telefonu? Tas notiek vidēji 2-3 gados"
Jau teicu, ka telefons jāmaina pēc pāris gadiem. Atbilde jau pateicu savā komentārā.
73!
Jānis @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 20:20
"Kas attiecās uz 4G - kāpēc tagad pārslēdzies pēkšņi uz televīziju, kura jau sen ir digitalizēta?"
Labrīt! Mēs pārgājām uz digitālo virszemes TV 2010. gadā! Kādas man vēl bija TV iespējas laukos?
Es izmantoju LMT mājasviedtelevīzju, kad vēl bija labs 4G, kad nesen manā miestā parādījās, bet pēc tam 4G kļuva par mēslu un pilnīgi nelietojamu. Viedtelevīzija raustījās, čakarējās, nav bildes, nav skaņas. Sūds. DAB radio lietotāju skaits neierobežots. 4G ierobežojumi un ātrums krītas līdz gliemeža ātrumam. Ha.
73!
Jānis @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 20:24
Ar Tevi ir pilnīgi bezjēdzīgi diskutēt. Tā kā pret sienu. Un tad vēl apvainojies, kad neviens Tevi neņem par pilnu.
Atbildi, lūdzu, uz šādu jautājumu. Ko, Tavuprāt, iegādātos cilvēks, ja viņam būtu tāda iespēja? Jaunu tālruni (jo iepriekšējais ir morāli novecojis 3-4 gadu laikā), vai arī... DAB Radio?
Kura ierīce sniegs vairāk funkcijas? Vai arī pāriesim visi atpakaļ uz podziņtelefoniem un tad iegādāsimies DAB radio?
Vai šobrīd par internetu Tu nemaksā (šeit atbildot) - kas tiek piesaukts, kā arguments nezin kādam telco lobijam?
Janka @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 20:38
Diagnozi jau izniedzu 3 komentārā ...
marss @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 21:04
Diezgan nepatīkama diskusija,tomēr rodas daži jautājumi. Kāpēc gan te, gan boot.lv tik negatīva attieksme pret DAB+? Jūs dzīvosiet labāk ,ja šo tehnoloģiju neieviesīs? Nerunāsim par Norvēģiju un Angliju ,bet,ja jau DAB radio ir tik slikts, kāpēc Polijā un Čehijā tāds pastāv? Runājot par kvalitāti, 32 vai 64 kbps droši vien nav tā labākā, bet cik procenti iedzīvotāju klausās FM radio ar labu aparatūru? Šeit neiet runa par auto. Par radio nomaiņu. Cik gadus kalpo lētie (20-100 eur) aparāti)? Skatot DAB radio piedāvājumu mūsu veikalos, neizdevās atrast nevienu bez FM.Toties vairākos bija arī interneta radio.Situācija nedaudz atgādina digitālās tv ieviešanu. Gadiem ilga čammāšanās. Toreiz gan tas attaisnojās, tikām uzreiz pie MPEG 4 (Cikdaudz bija pret!). Varbūt tagad arī? Tās ir lauku penša (80km no Rīgas) pārdomas.
Nikolajs @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 21:42
Negatīva attieksme ir tāpēc, ka cilvēki lasa dažādus propogandas blogus, kuros par tiek stāstīti meli un paspatiesības par DAB. Kāds par šādiem melīgajiem rakstiem maksā, lai radītu sabotāžu - mērķi nepieļaut DAB ieveišanu. Jau sen par to ir runāts, ka DAB dos labāku uztberamību, labāku signāla kvalitāti, zemākas programmu izplatīšanas izmaksas. Tieši tā Nikolaj, aparāti nemaksā tik dārgi kā to daži te cenšas to uzpūst. Te daudzi to galīgi nesaprot un pār visām varēm lobē 5G un telco intereses tikai aizbildinoties, ka vajag nez kādas tur funkcijas utt., lai nākotnē cilvēki maksātu operatoriem vairāk. DAB signāls gaisā ies par brīvu un būs pieejams visiem un visur. Arī ar 5G interneta radio visur klausīties nebūs iespējams, bet ar DAB būs. Jo 5G nevarēs pienācīgi noklāt visu valsts teritoriju. 73!
Jānis @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 22:03
LVRTC raidīja DAB signālu un viszemākā kvalitāte bija 64 kbps, citas stacijas raidīja 96 kbps. Kvalitāte ir laba, jo DAB izmanto AAC - Attīstīto audio kodēšanu.
Ja labi apietas, tad radio aparāti kalpo ļoti ilgi. 73!
Jānis @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 22:09
Paldies Nikolajam par gaišāku noskaņu šajā tēmā, jo te ir viedoklis un jautājumi. Ir kur izvērsties ar atbildēm gan par, gan pret.
Nevar nepiekrist, ka diskusija ir diezgan nepatīkama, tādēļ, Jāni, lūdzu, nepiesārņo forumu! Lai nebūtu Tev jāpaskaidro šeit katra uzrakstītā vārda doma (Desa Tev reiz citā tēmā norādīja uz sarkasma sapratnes nepieciešamību) un jāizplūst bezjēdzīgi garos citātos, jo tas Tevi nostādītu vēl jautrākā situācijā, izsaucienus par melošanu un neļaušanu "citiem interesentiem piedalīties testā ar savu aparatūru" (lai tač' piedalās, ak augstā debess!), raksti man personīgi, bet, kā jau runājām, nepiedēvē man nekādus "telco lobijus". Paldies!
73!
Rolands Strautmalis @ ceturtdien, 2018. gada 22. februārī 22:38
Jāni, tie paši FM radioaparāti, kas maksā padsmit EUR, kalpo ļoti ilgi, ja kas.
Un ja DAB aparāti cenu kategorijā būtu līdzīgi kā parastie, tad nebūtu tāda pretestība. Tuklāt cilvēks parasti klausās radio vairākās vietās (dzīvoklī/mājā/utt.)
Un tādā gadījumā cik izmaksās man teiksim trijās vietās salikt DAB uztvērējus? vai arī nopirks cilvēks vienu aparātu un tagad staipīs uz katru istabu līdzi.
Nemaz par skaņas kvalitāti nerunāsim.
ivčiks @ piektdien, 2018. gada 23. februārī 11:54
Es domaju kā DAB+ vajag testet un dod isepeju stradat ne tikai LR Radio, bet arī mūms komersantiem. Liela kļuda bijā tad, kā sac raidit neoficiali Radio Pieci HITI !!! No kuriens tāda vispar "vilezla"
2. Kvalitate vispar dirasa. Tāpec šito testu varu nosaukt kā gaisā sildišāna !!!
TOPruslan @ piektdien, 2018. gada 23. februārī 21:20
Par tiem 5 Hiti, jau no sākuma teica ka būs klāt arī tie pieci.lv interneta kanāli. Uz testa beigām tur vispār kādas 2ned Latviešos, Hītos un Atklājumos gāja tikai Hīti ar nelielu nobīdi:D
Desa @ sestdien, 2018. gada 24. februārī 07:45
Nav jēgas tiešām diskutēt. Pat mums netālu esošie poļi domā un dara un viss iet uz priekšu un nepakļaujas izplatītajai propogandai un sabotāžai par DAB: https://www.youtube.com/watch?v=FSCKUby57zY
Jānis @ sestdien, 2018. gada 24. februārī 10:14
Nu forši Jāni! :)
Jābrauc tad Tev tur un jātestē. Taču es tikmēr ieslēgšu to pašu EHR 64 kbps AAC strīmu no interneta, par kuru es maksāju tikai telco lobija dēļ un nevis tāpēc, ka lietoju internetu ikdienā. :)
Janka @ sestdien, 2018. gada 24. februārī 12:18
Un "telco lobijs" ir saistībā ar 5G :)) hype. Un kā saka mans Igauņu kolēģis: "Well, Latvian internet lobbyists have made a lot of publicity for 5G as if it's supposed to solve all the problems in the world. Crap. Big Telecom wins again."
73!
Jānis @ sestdien, 2018. gada 24. februārī 12:24
Un šeit nav nekāda sakara ar Rolandu Strautmali, bet ar tiem, kas te aktīvi lobē/ja 5G (viņi paši to ļoti labi zina)
Man uz Poliju nebūs jābrauc. Gaidīšu troposfērisko izplatību. Zviedrus jau DAB dzirdēju. Attālumi 495-570 km.
73!
Jānis @ sestdien, 2018. gada 24. februārī 12:29
Par spēļmantiņu marss labi pateica.
"LVRTC operē ar daudzām tehnoloģiskajām platformām, bet radio no tām ir palikusi vienīgā analogā." Šis citāts ir tam vēl viens pierādījums. Dabūt to pēdējo ciparu spēļmantiņu par spīti visam. Un tāda gaisa tricināšana, kā "vairākus desmitus programmu var pārraidīt vienā tīklā" no profesionāla viedokļa izklausās smieklīgi. Boktas vadības laikā LVRTC kļuvis par tādu "e-paraksta un datu centra centru", kam tuvā nākotnē var pievienoties vēl tūrisma nozare. Apraide faktiski kļuvusi par sekundāro pakalpojumu.
Par DAB+ skaņas kvalitāti ir atsevišķs stāsts. Testa sākumā likās, ka viss būs labi, jo pie 144kbps AAC LC uz vienu kanālu kvalitāte tiešām bija laba un salīdzināma ar FM. Pēc tam pārgāja uz 96kbps HE-AAC un 64kbps HE-AACv2 un sākās jautrība. Speciālistu skaņas jomā LVRTC nav. Enkoderi saregulēti nepareizi, no tā jautrība arī rodas. Vispār HE-AAC un HE-AACv2 ir radīti vairāk sportam, nekā skaņas kodēšanai, lai pateiktu: "Skatieties! Mums pie 20kbps ir 16kHz frekvenču josla! Tā taču ir FM kvalitāte!" Uz spektra analizatora izskatās skaisti, bet reti kurš zin, ka viss, kas ir augstāk par 6~12kHz (atkarībā no bitreita) ir dekodera uzģenerēts troksnis, kas aptuveni atkārto sākotnējā signāla spektra apliecēju.
Oktobra vidū es uztaisīju divus paralēlus ierakstus no DAB+ un FM kvalitātes salīdzināšanai uz LR2 piemēra:
https://failiem.lv/f/gzzxffxf
Atstāšu bez komentāriem.
Bet pamēģināsim noskaidrot, salīdzinot sausos ciparus, vai tiešām, kā Bokta apgalvo, "izmaksas vienas programmas apraidei ciparu radio platformā izmaksā pat vairākas reizes mazāk nekā analogajā apraidē", jeb tā ir kārtējā gaisa tricināšana?
1. Tīkla kapacitāte.
Vienā DAB+ multipleksā 3A FEC režīmā datu plūsma ir 1152kbps. Lai panāktu ar FM salīdzināmu skaņas kvalitāti, vienam subkanālam jāatvēlē vismaz 128kbps. Jāņem vērā, ka šajā plūsmā ietilpst ~10% kļūdu korekcijas informācija un no 1 līdz 16 kbps PAD (Programme Associated Data), priekš audio paliek ~99-114 kbps. Tātad vienā multipleksā var pārraidīt 9 programmas, kas var pretendēt uz kvalitāti salīdzināmu ar FM, pie nosacījuma, ka skaņas trakts tiks uzbūvēts un noskaņots pareizi. Par "labāku" kvalitāti neiet runa.
2. Frekvenču resurss.
Viens DAB+ multiplekss aizņem 1,5MHz joslu, kurā tiek pārraidītas 9 programmas. Tādā pašā joslā var raidīt 5 FM raidītāji.
3. Raidītāja jauda. DAB+ Rīgā tika testēts pie 1,5kW izejas jaudas. Vadoties no reāliem novērojumiem un aprēķiniem, FM raidītājam ar tādiem pašiem antenas parametriem aptuveni tāda pati apraides zona tiek panākta pie 250W izejas jaudas. 9 raidītājiem attiecīgi 2,25kW.
4. Raidītaja lietderības koeficients.
Maksimums, kāds šobrīd ir panākts COFDM raidītājiem (ieskaitot DAB+), ir 46%. FM - 75%.
Tātad rezultātā iegūstam, nelielu spektra ietaupījumu, kas Latvijas radio tirgus reālitātē nav aktuāls, UN pats galvenais!
Cik lielu jaudu patērē DAB+ raidītājs salīdzinājumā ar 9 ekvivalentiem FM raidītājiem?
3,26kW DAB+ pret 3kW FM.
Protams, vēl jārēķina arī tīkla izbūves izmaksas, bet pagaidām pēc "vairākām reizēm" neož, drīzāk otrādi.
No satura viedokļa arī neredzu nevienu prātīgu argumentu par ciparu apraidi. DAB+ fani min skaņas kvalitāti un programmu skaita palielināšanu. Ar kvalitāti tikām galā. Bet ar programmu skaitu drīzāk jādomā par tā samazināšanu NEPLP līmeni, nekā otrādi, jo tirgus apjoms ir tāds kāds viņš ir, paralēlu apraidi divos standartos tuvākajā laikā diez vai pavilksim, un Rīgas FM skalā ir daudz stacijas, tostarp arī mediju grupu sastāvos, kas eksistē pēc inerces, tur pie sevis frekvenci, lai tā neaizietu kādam citam, tām nav reitinga, un praktiski tās darbojas kā balasts.
Jebkurā gadījumā neredzu jēgu šobrīd turpināt DAB+ testus, jo HE-AAC/HE-AACv2 formāti ir tehniski novecojuši. Vienīgais, kas tiem nedod nomirt, ir lozungs "High Efficiency". Nesen pie horizonta parādījies jauns formāts xHE-AAC. Pagaidām par to ir maz informācijas, bet spriežot pēc pirmiem kodēšanas paraugiem, ir cerība, ka tas dos adekvātākus rezultātus, nekā iepriekšējās versijas. Tad arī varēs runāt par kādiem DAB+ ieguvumiem, salīdzinot ar FM.
Vovanich @ sestdien, 2018. gada 24. februārī 14:54
Vovi, par to patērēto jaudu parēķini vēlreiz.
Janis @ sestdien, 2018. gada 24. februārī 15:14
:D
Jāni, un kā ar pārējiem Vovanich argumentiem? Noignorēsi, vai atbildēsi? :))
Skaņas kvalitātes salīdzinājums ir vienos vārtos. Nedomāju, ka pat ir TIK briesmīgi.
@Vovanich - my respekt un liels cepums, ļoti interesants komentārs un ieskats.
Janka @ sestdien, 2018. gada 24. februārī 15:23
Paldies, Daini :)
Jāni, parēķināju, sanāk tik, cik sanāk.
Teikšu pat vairāk. Iedevu DABam nelielu bonusu, jo 30km attālumā no torņa, dzelzsbetona mājā ar vada gabalu varēja dzirdēt, protams diezgan švakā kvalitātē, pat vājos 90W FM raidītājus, kamēr DABā bija stabils klusums.
Peace ;-)
Vovanich @ sestdien, 2018. gada 24. februārī 15:59
Neuztraucieties Daiņa kungs, vai kā Tevi tur sauc...
Argumenti man ir:
1)Pirmkārt ir laikam piemirsies, ka ir tāda lieta SFN (Same Frequency Network), kas nav FM, jo visur vienā frekvencē uz FM taču raidīt nevar.
2)Es ceru uz tā dēvētajiem audiofīliem, kas risina stereo skaļuma problēmu uz FM, nepārvietojoties uz mono uztveršanu vai samazinot stereo skaņas atšķirību.
Protams, viņi, visticamāk, pieprasīs, lai visvairāk klausītos Mono, tāpēc kādas ir problēmas?
Šeit ir piemērs no Vācijas - http://wohnort.org/DAB/germany.html. Viss ir atkarīgs no audio apstrādes. Fakts paliek, ka Lielbritānijā un Vācijā es parasti klausītos DAB un neizmantotu FM.
3)xHE-AAC patiešām ir jaunāks, bet es nezinu nekādus komerciālus dekodētājus, tik daudzus gadus vēlāk, izņemot dažus enkoderus
BTW. Uzmanīgi atskaņojiet .mp4 failus, kas ierakstīti no DAB +! MDCT logi ir atšķirīgi, turklāt ne visas atskaņotāju programmas to pareizi atskaņos.
4)Hahahaha ... Tātad Jūs uzstājat, ka 250 W FM raidītājam būtu tāds pats pārklājums kā 2 kW DAB + raidītājam? [nepieciešams citāts]
Par raidītāju efektivitāti: Labāk sniedziet dažus pierādījumus nevis no Digital Radio Insider propogandas bloga vai neatkarīgi no tā, kas tas ir.
5) Noslēguma arguments ir tāds: Uzminiet, ja kāds ir neobjektīvs savos argmentos, tad fakti nav svarīgi.
Bet alternatīvi fakti gan. Ikviens ticēs tam, kam viņi vēlas ticēt. Varētu arī runāt ar ķieģeļu sienu.
*Žēl, ka izmantojat kaut kādus SDR uztvērējus nevis DAB piemērotus, jo esmu uztvēris DAB signālus ar 10-15 reizes lielāku attālumu. Rekords pagaidām ir 570 km!
*Rīgas 250-500W raidītāji man skan ar pamatīgu sņākoņu, ka var tikai dažus vārdus saprast, ko cilvēks saka, savukārt uz DAB+ es dzirdēju visu skaidri, tīri un saprotami pat 90 km attālumā un ar regulāru uztveršanu nevis caur tropo.
73!
Jānis @ sestdien, 2018. gada 24. februārī 16:35
Labojums: "stereo hiss" skaļuma problēmu uz FM..
Jānis @ sestdien, 2018. gada 24. februārī 17:28
Jānim. Raidītāju jaudas objektīvi jāsalīdzina citādāk. Ja Tu gribēji salīdzināt "Rīgas 250-500W" raidītājus pēc vieniem un tiem pašiem parametriem ar DAB raidītāju, tad jāņem vērā daži "nieki". LVRTC tornī izvietoto šādu FM raidītāju izejas jauda ir no 50 līdz 90 vatiem, to antenas novietotas 191 m augstumā, tie ir tie, kas Tev "skan ar pamatīgu šņākoņu...". Ja pareizi sapratu Vladimira rakstīto, tad tajā pašā tornī esošā DAB raidītāja izejas jauda bija "mazliet" atšķirīga, proti, 1500 vatu (sākuma posmā, iespējams, bija mazāk, bet noteikti ne 50, ne 90 vatu, es nezinu, kas tieši tika mainīts laika gaitā), un šī raidītāja antenas novietotas par nieka 129 metriem augstāk, tas ir gandrīz tik, cik mana lauku māja atrodas virs jūras līmeņa vai apmēram tik, cik Vidzemes augstienes paaugstinājums neatļauj man uztvert Krieviju.
Vladimira salīdzinājumi Ogrē līdz ar to ir daudz objektīvāki.
Un vēl. Testu uztveršana galvenokārt būtu jāveic tieši ar "ziepju traukiem" vai vissliktākajiem SDR uztvērējiem, jo tests nav dieksings, kur galvenais ir attālumu un vāju signālu medības. Testā vajadzētu saprast, kā jutīsies tā tante mežmalā, tas pusaizmigušais apsargs puspagrabā un tas šoferis starp Rīgu un punktu N.
+ vēl. Ja Tu uzskati šo diskusiju par sarunu ar ķieģeļu sienu, tad jautājums par to, kurš ir ķieģeļu siena, tuvojas savam atrisinājumam.
------
Patiess paldies Vladimiram par analīzi un komentāru, kā arī par brīnišķīgo valodu! Īss secinājums, manuprāt, pilnīgi sakrīt ar to, ko es rakstīju tēmas sākumā, proti, tad, kad LValstsRTC būs attiecīgi līdzekļi, teiksim, laika posmā kaut kad pēc 2022. gada 31. decembra, varbūt pat agrāk(!), varēs atkal veikt testus kādā citā tobrīd daudz progresīvākā platformā jeb formātā. Privātas kompānijas un pirāti lai dara, kā vēlas. Nevienam nav liegts aizsteigties pa priekšu igauņiem, poļiem vai norvēģiem, bet lai to dara par savu, ne manu naudu, tieši tāpat kā es sava vaļasprieka atbalstam neiedomājos valsts subsīdijas, pat ne kredītu no valsts bankas. LVRTC, pieņemot saprātīgus lēmumus īstajā laikā, ir visas iespējas gan apsteigt privātas kompānijas, gan Latvijai neļaut palikt iepakaļ citām valstīm apraides jomā.
P.S. Šodien ietaupīju ceineri, ko ieguldīšu, iespējams, progresīvāka uztvērēja iegādei...
73!
Rolands Strautmalis @ sestdien, 2018. gada 24. februārī 18:48