Lasu diskusijas, visi tādi gudri. Vai kāds man var paskaidrot, ko es, radio pie kafijas klausītāja, iegūšu no šī tehnoloģijas brīnuma? Aiziešu uz Elkoru, nopirkšu citu aparātu, kas atbalsta DAB+ un kas no tā paliks labāk, kā bija šorīt? Es tiešām labprāt saprastu, ar ko šis digitālais brīnums var uzlabot manu dzīvi.
Margrietiņa @ ceturtdien, 2017. gada 26. janvārī 20:09
Iegūsi lielākas krūtis.
marss @ ceturtdien, 2017. gada 26. janvārī 21:41
Iztiksim bez tādiem komentāriem. DD ir gana, lai lielākas negribētos. Ko es par savu, nodokļu maksātāja naudu, iegūstu pārslēdzoties no FM uz DAB+? Faktiski? Es šobrīd tikai izdevumus redzu.
Margrietiņa @ ceturtdien, 2017. gada 26. janvārī 22:16
Nu re malacīc! Pati tiki līdz pareizai atbildei ;)
P.S. Vari palasīties iepriekšējos forumus, kur DAPistu slapjos sapņos ārdu un spārdu ;)
marss @ piektdien, 2017. gada 27. janvārī 08:41
Margrietiņa, man to nespēja ieskaidrot 2 nedeļas, kāda jēga un kapēc man par to jāmaksā. Palasīties jēga šīs 2 "tēmas"
http://www.eradio.lv/forums/?disc=2081
http://www.eradio.lv/forums/?disc=2083
Sarkangalvīte @ piektdien, 2017. gada 27. janvārī 09:20
Nekāda jēga nav no tā visa,tikai patukšosi maciņu un viss.Tas viss ir tikai kārtējo reizi,lai no cilvēkiem izspiestu naudu kā jau šajā valstī.
Carlos3 @ piektdien, 2017. gada 27. janvārī 09:29
Patreiz Neko neiegūsi! Pamatojums ir tas kad tiek veikts šī standarta testi LV. Iegādājoties DAB+ uztvērēju, dzerot rīta kafiju, varēsi salīdzināt FM skaņu ar DAB+. Nākotnē, JA ieviesīs digitālo radio tad iegūsi 3x pat 4x vairāk radioprogrammu uz uztvērēja. Sīkāk lasi tos garos palagus ko te jau sadiskutājuš. Daudzi koment tur gan "PAR" gan "PRET" ir rakstīti Pilnmēnes ietekmē.
Kas atiecas par nodokļu maksātāju naudu apspriešanu, tad margrietiņ Jums uz VID lapu... Jauku dienu visiem!
princ_fm @ piektdien, 2017. gada 27. janvārī 09:33
Jaunākais raksts freefm.lv mani itin nemaz neizbrīna... Tāpēc neko sīkāk nekomentēšu, jo mani nories vecmodīgie dinozauri. Un kāds te bļaus (tukša mēneša ietekmē), ka viedoklis tiek nomelnots.
Jānis @ piektdien, 2017. gada 27. janvārī 09:41
Runa pieņemu ir par šo ;)
http://www.freefm.lv/articles.php?article_id=140&c_start=0
Ko lai saka, pasmaidīju.
S*ds uzpeldējis norvēģiem...
Parastā tauta ir arī sapratusi, ko viņiem ir iesmērējuši :D
marss @ piektdien, 2017. gada 27. janvārī 14:28
Šorīt padzēru kafiju klausoties FM. Devos uz darbu, ieraudzīju, ka mana mašīna atbalsta šo jauno tehnoloģiju, ieslēdzu to. Izturēju pus ceļu, pārslēdzos atpakaļ. Ja FM mēdz šņākt, tad šis rīstās. Kas tur labāks? Par ko jāsajūsminās? Ok, saprotu, ka tagad testi un viss nestrādā, kā vajag, bet no tā man tik un tā nekļuva skaidrāks, kas paliks labāk?
Margrietiņa @ piektdien, 2017. gada 27. janvārī 15:56
Te laikam vietā ir pārfrāzēts teiciens, kas attiecas uz dažu labu kuram NAV kritiskā domāšana, lasot tos rakstus freefm.lv: "Padomā ar ko tu baro savu prātu?"
Nekur nevilks...tepat @ piektdien, 2017. gada 27. janvārī 19:27
Es šobrīd te nemēģinu aizstāvēt vienu vai otru pusi. Pamēģināsim savādāk. Pirmdien iekāpšu mašīnā, braukšu, klausīšos. Kam pievērst uzmanību?
Margrietiņa @ piektdien, 2017. gada 27. janvārī 23:47
Laikam vienīgi tam, ka tur bez FM sastopamajiem Latvijas Radio kanāliem ir arī kas tāds, kas FM nav sastopams, ja vien tas veldzē Jūsu dvēseli.
73!
Rolands Strautmalis @ piektdien, 2017. gada 27. janvārī 23:58
Margrietiņ visu filmē, kā iekāp, mašīnā kā pabraukā utt. Kāds tev radio, vai DAB+ antena pieslēgta utt. Nu un tad apbraukā tos 35-40km ap zaķusalu. Pēcāk video ar secinājumiem ieliec. A tā tukšā *iršana, paliek viena *iršana.
princ_fm @ sestdien, 2017. gada 28. janvārī 08:59
Un uzmanību obligāti pievērs satiksmes noteikumiem :) Tas primārais.
princ_fm @ sestdien, 2017. gada 28. janvārī 09:02
Es gan gribu zināt, kā "speciālisti"novērsīs šos saucamos "klusuma brīžus". Piemēram, braucot cauri kādam mežam, bieži vien FM sāk čarkstēt, ko vēl var pieciest, bet šajā gadījumā DAB+ variantā būs totāls klusums.
Gribētu zināt, cik ilgi parastais klausītājs to izturēs, sevišķi, ja bieži iznāk braukāt:)
Nē, nu daži no jums domā, ka ārpus Rīgas
dzīve beidzas un tur klīst tikai zombiji.
Dens @ sestdien, 2017. gada 28. janvārī 13:02
Arnis teica, ka 2kW jauda būs no 1. februāra. Derētu kādam no šeit esošajiem, tad patestēt un pabraukāt ar auto kam ir iekšā DAB, pa kādiem Rīgas reģiona mežiem. Nevajadzētu tad būt problēmām ar uztveršanu. :)
Jānis @ sestdien, 2017. gada 28. janvārī 13:22
Patreiz tests notiek zonā ap Rīgu. 35-40km teritorijā. Tāpēc jau ir tests kad testē pārklājumu utt. Patreizējie 500W un 3xx metriantenu augstums to nodrošina. Paceļot jaudu, pārklājums testa zonā būs idiāls. Tālāk jau pārējie raidītāji pa reģioniem.
princ_fm @ sestdien, 2017. gada 28. janvārī 13:45
Bet drošā apraides zona arī līdz ar to palielināsies, ja jauda tiks palielināta 4 reizes. 500W=0,5kW 2kW=2000W.
Es ar savu uztvērēju visu laiku uztveru pat 90 km attālumā, bet tur jau iet runa par uztvērēja kvalitāti un radioviļņu izplatību.
Jānis @ sestdien, 2017. gada 28. janvārī 14:35
500W un 2000W nav 4x, jaudas mērvienība nav lineāra. AF(Voltos) X AF(Voltos) / Ar Omiem (antenes pretestību)
princ_fm @ sestdien, 2017. gada 28. janvārī 14:49
princ_fm, radio ir tāds, kāds tas automašīnā ir un antena tāda, kā uz jumta ir. Kāda no salona izbrauca, tāda ir, nekas nav ķimerēts. Tehniski neko vairāk pateikt nevaru, man nav tādu zināšanu. Fimēt mašīnā es netaisos, jo, kā jau pats teici - uzmanība ir jāpievērš satiksmes noteikumiem. Taču, es šo tēmu uzsāku nevis tāpēc, lai spriedelētu par to, cik man mašīnā labi kas skan testa laikā. Maršruts Purvciems-Jaunciems līdz šim itkā bija pa Rīgu, kas nozīmē, ka testa teritorijā, tātad vaina nav tajā, kur atrodos. Pagaidām norakstu to uz testiem, mazums, kas var gadīties. Bet mēs esam aizvirzījušies prom no sākotnējā jautājuma - ko es reāli iegūšu, kad tie testi būs galā?
Pagaidām esmu uzzinājusi, ka tur būs vairāk visādu radiokanālu (No kurienes tie 73 saradīsies, tas man šobrīd vēl nav skaidrs, jums pirmajā lapā ir 60, saskaitīju, bet, gan jau arī to man kāds gudrais izskaidros.) un tas būs viss? Citu labumu nebūs?
Margrietiņa @ sestdien, 2017. gada 28. janvārī 23:30
Tā ir utopija, ka programu skaits pieaugs. Pareizi jautā, no kurienes saradīsies, ja tagad lielākā daļa radiostaciju knapi velk dzīvību. Nē, nu protams jauni gribētāji raidīt būtu, bet tiklīdz jāmaksā par raidītāju, jāmaksā autortiesības par mūziku, jāmaksā par sakaru kanālu uz torni, u.t.t. Ienākumu savukārt nekādu, tām vēlēšanās raidīt uzreiz pāries. Viena lieta uzlikt pirātisku FM raidītāju un būt pirmajam puisim ciemā, cita lieta visu to izdarīt oficiāli DAB+ apraidē. Varu saderēt, ka, ja notiks pāreja uz DAB+, programu skaits samazināsies. Piemērs ar digitālo televīziju jau mums ir.
Labums protams būs LVRTC, radiouztvērēju tirgotājiem, servisiem, kur tiks pārbūvēti vecie FM autiņu uztvērēji, interneta provaideriem, bet ne jums Margrietiņ!
Minivat @ svētdien, 2017. gada 29. janvārī 07:18
Margrietiņa! Personīgi tu neko neiegūsi! Testa laikā tiek testētas iespējas,kā arī saprasti trūkumi DAB+ apraidei. Tests protams būtu intresantāks ja tur atļautu piedalīties komercstacijām. Pielauju kad skaņas kvalitāte būtu arī augstāka.Presentācijā jautājot LVRTC par skaņas kvalitāti, viņi atbildēja - kādā kvalitātē signālu padod tādā viņi arī mauc tālāk.
Kas atiecas uz nākotni, tad pēc testa beigšanas tiks analizēts kādi ieguvumi /zaudējumi būtu pārejot no FM uz DAB+.
Kā klausītājam es labprāt savis intresējošo radio staciju klausītos ne tikai savā miestā ,bet arī citur vizinoties pa LV. Atbraucot Vidzemē klausītos Latgales Radio, vai Jēkabpils Radio1, vai Rietumu radio. Bet tas viss ir jāizlemj sabiedrībai kopā ar NEPLP, Latvijas Raidorganizāciju Asociāciju.Bet tāda lemšana objektīva var būt tikai pēc testu veikšanas un rezultātu analīzes.
princ_fm @ svētdien, 2017. gada 29. janvārī 11:14
Šeit ir skaidri izklāstīta informācija par DAB testēšanas posmiem. http://www.lvrtc.lv/ciparu-radio-tests.html?lang=lv
Jānis @ svētdien, 2017. gada 29. janvārī 11:17
Analizējot rakstīto trolis Margrietiņa, un trolis Sarkangalvīte ir viena persona. Abiem arī viens jautājums:" Ko es reāli iegūšu, kad testi būs galā?" Sanāk, kad raksts no freefm.lv lapas tiek reklamēts pēc austrumu trolinga metodes.
NY @ svētdien, 2017. gada 29. janvārī 11:28
Kāda starpība, kurš slēpjas zem konkrētā vārda. Galvenais, ka ir viedokļu dažādība un nevar jau teikt, ka Sarkangalvītei daudzkur nav taisnība. Jā, ne tādi tulkojumi no svešas mēles, nevajadzīgi savi komentāri un bišku tehnisku zināšanu trūkums, bet, patīk vai nē, cits viedoklis.
Minivat @ svētdien, 2017. gada 29. janvārī 11:46
Igauņu kolēgis man ziņoja, ka Londonā DAB ir daudz stabilāks nekā FM. Uz FM var dzirdēt īsas signāla izmaiņas esot kustībā (braucot). Iespējams, ka milzīgās ēkas utt. ietekmē FM signāla kvalitāti.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 29. janvārī 19:37
Jā, tikai Londona liela daļa no radiostacijām DABā raida kristāldzidrā Mono kvalitātē. :D
Nebūs, Jāni. Nebūs.
Janka @ svētdien, 2017. gada 29. janvārī 20:23
Lūgums apskatīties to kādā standartā tiek raidīts! (Pašā apakšā ir MUX infor) http://fmscan.org/net.php?r=d&m=s&itu=G&pxf=BBC+Radio+1 Tiek raidīts DAB nevis DAB+. Un šeit nav UK, kur tiks testēts 64kbps mono.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 29. janvārī 22:43
NY, labojums - Margrietiņa nav trollis, Margrietiņa ir muļķe no Purvciema, kurai gribas kaut ko saprast. Vairums no tiem, kam nāksies pirkt citu radioaparātu, būs tādi, kā es. Esmu izstaigājusies pa dažādiem forumiem, lasījusi kaudzi formulu, no kurām neko nesaprotu, arī Sniegpārsliņas komentārus ar garām un gudrām runām par to, kas un kā būs, bet es neredzu atbildi, kas tiks tiks Margritiņām, kas klausās radio no rītiem? Un kas tiks pensijas vecuma Margrietiņām, kas ir vairums radio klausītāju? Mani, protams, žilbina jūsu gudrie teksti, kas liek domāt, ka tehniski viss būs skaisti, bet nu cilvēki, jūs varat nolaisties līdz Purvciema līmenim un atbildēt, kāda jēga? Esmu precējusies ar ekonomistu un finansiāli tas projekts esot totāli nerentabls un kādam daudz tiks kabatā. Es par to uztraukties netaisos, ja man kāds izstāstīs, ar ko mūzika manā radio no rītiem būs savādāka un labāka, nekā tā ir šodien. To kāds var pateikt, jeb man atkal nobērs kaudzi formulu, kuras man ir jāizliekas, ka es saprotu? Latviski un vienkārši var kaut ko vēl, izņemot neesošas radiostacijas?
Margrietiņa @ pirmdien, 2017. gada 30. janvārī 02:09
Varētu DAB sākt raidīt visu kristīgo konfesiju radio stacijas.
katolis @ pirmdien, 2017. gada 30. janvārī 06:11
Daži komentāri pilnīgā "beztēmā".
Margrietiņa, nevienam te nedraud 73 radiostacijas. "73" ir apzīmējums, kas tiek lietots radioamatieru sakaru noslēgumā un nozīmē "vislabākie vēlējumi". Neko ļaunu nedomādami, šo saīsinājumu savā sarakstes un arī telefona sarunu leksikā, runājot par tēmām, kas saistītas ar radio, ir pieņēmuši arī atsevišķi radio entuziasti, kas nav un nebūs radioamatieri, piemēram, Rolands.
NY, manis veiktā paviršā analīze gan tā neliecina. Ir būtiskas atšķirības abu Jūsu minēto izteiksmes stilā.
Didzi, nu gan Tu pateici: "Kāda starpība, kurš slēpjas zem konkrētā vārda. Galvenais, ka ir viedokļu dažādība..."
Nepiekrītu. Ir milzīga starpība, vai Tavu viedokli paud Tu, vai atšķirīgu viedokli ar Tavu vārdu pauž kāds cits, kā jau te ir bijis. Un te nu mēs atkal nonācām pie šī foruma vienas no divām galvenajām nepilnībām...
Par tēmu nav ko teikt. Laikam jau taisnība tiem, kas saka, ka konkrētā Margrietiņa (un arī pārējās nekonkrētās) NEIEGŪS PILNĪGI NEKO...
73!
Rolands Strautmalis @ pirmdien, 2017. gada 30. janvārī 08:02
Te ir kaut cik skaidri Margrietiņai saprotamā valodā pastāstīts par Ciparu radio apraides ieguvumiem.
Tāpat arī šeit: http://lr1.lsm.lv/lv/raksts/aktualais-temats/latvijas-radio-sak-digitalas-radio-apraides-testesanu-latvija.a78675/
Jānis @ pirmdien, 2017. gada 30. janvārī 08:13
Postā @ ceturtdien, 2017. gada 26. janvārī 21:41 es tev skaidri un gaiši izskaidroju, ko tu iegūsi, Margarietiņ. Tas būs vienīgais un jūtamākais ieguvums!
marss @ pirmdien, 2017. gada 30. janvārī 10:44
@ marss - Tavas stulbības jau godīgi ZB. Tā kā 3.klases skolniekam. Bet varbūt arī esi?
Janka @ pirmdien, 2017. gada 30. janvārī 10:58
marss, vai pēc šādiem komentāriem lineāls rāda labākus rezultātus?
Margrietiņa @ pirmdien, 2017. gada 30. janvārī 11:01
Kā Rolands Strautmalis teica, viņš nodarbojas ar pļūtīšanu internetā un ir spilgts tās pārstāvis.
Ir jārunā par tēmu, nevis jāmuld beztēmā.
Jānis @ pirmdien, 2017. gada 30. janvārī 11:11
Margrietiņ, Rolands precīzi pateica, vienkāršs klausītājs, kuram nafig nevajag daudzās komercstaciju programas, neiegūs pilnīgi neko. LR kā skanēja FM diapazonā, tā skanēs DAB+. Savukārt jaunieši, kuri būtu potenciālie daudzo programu klausītāji, tāpat klausīsies savas iemīļotās programas internetā. Pietiek apskatīties Latvijas radiostaciju rētingus, lai saprastu, ka staciju itkā daudz, bet nopietns klausītāju skaits ir tikai nu maksimus desmit radiostacijām. Sauklis par daudzajām jaunajām radiostacijām ir tikai LVRTC reklāmā. Jā, tehnika to atļautu, bet ekonomika nekad. Margrietiņ, skaidrs, ka LVRTC ir ieinteresēts DAB+ ieviešanā. Tur nav jābūt tehniskam speciālistam, lai saprastu, ka vienu DAB+ raidītāju ir daudz vieglāk apkalpot, kā 16 FM raidītājus. LVRTC peļņa nāk no programu retranslācijas, bet daudzie raidītāji tikai rada zaudējumus un samazina peļņu.