Facebook

Twitter

Draugiem

Sākums
Rīgas radio
Interneta radio
Vislatvijas radio
Reģionālais radio
Baltijas radio
Ukrainas radio
Radio reitingi
Online TV
Web kameras
Forums

::Diskusijas

FMexit ir sācies Norvēģijā!

Vēlreiz izskaidrošu tiem, kas nemāk un neprot lasīt par DAB+ apraidi un kāpēc tā būtu jāievieš:

1)DAB+ nav veca 80 gadu technoloģija tā tika izgudrota palaista 2007. gadā, DAB ir veca tehnoloģija kā no akmens laikmeta, kura 80to gadu sākumā tika izgudrota Vācijā. Tātad šī pirmā raksta teikuma rinda neatbilst patiesībai.
http://freefm.lv/articles.php?article_id=138&c_start=10 Tāpat ir mīts, ka internets varēs aizstāt DAB radio. Nevarēs, jo būs dārgas izmaksas, lai klausītos. Ja radio klausīsies vairāki simti tūkstoši klausītāju internetā būs problēmas ar straumēšanu, tāpat arī būš lielākas izmaksas https://omny.fm/shows/james-cridland/norway-switches-off-fm-why-dont-they-just-stream-e?utm_content=buffer45bcf&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

2)DAB+ kvalitāte nav sliktāka par FM, tur ir tikai nelielas atšķirības, ko klausītājs pat nejūt.

3)Palasiet par citu valstu pozitīvajiem piemēram DAB apraides ieviešanā, tādu ir ļoti daudz. Neviens nekur baigi neprotestē un nebļaustās, ka ir slikti. Piemēram, Dānijas pozitīvais progress DAB apraides ieviešanā: http://www.radiomagonline.com/around-the-world/0020/denmark-to-add-nationwide-digital-radio-network-capacity/38474
Kura varētu būt nākamā valsts, kas izslēgtu FM: http://www.radiomagonline.com/around-the-world/0020/which-country-will-abandon-fm-next/38523
Es ticu, ka Zviedriem arī izdosies ieviest DAB, jo ja lasam šo, tad lielākie Zviedru radio ir vienoti vēlmē par digitalizāciju. Zviedru komercstacijām jau pirms lēmuma pieņemšanas tika izsniegtas licenses 21 nacionālo raidīšanai DAB tīklā. Viņi gaidīs, kad Zviedrijas radio tiks dota zaļā gaismā DAB tīkla izveidošanai visā valstī. http://dabmytene.no/sverige-har-sagt-nei-til-dab/

4)DAB+ Latvijā būs laba apraide. Nevajadzēs tik daudz raidītāju, lai noklātu visu valsti ar DAB+ signālu. Parēķiniet cik daudz izdevumu aiziet par raidītāja patērēto elektroenerģiju, piemēram, ja Rīgas LR-1 un LR-2 raidītāja jauda ir 40kW. Kopā 80kW! Visticamāk, ka ar 2kW Rīgas raidītāja jaudu izdosies noklāt visu via Baltica posmu Latvijā.

5)Visiem radio kanāliem raidītāja tīklā būs vienāda uztveršana. Nebūs tā, ka vienu dzirdu, otru nē.

5)Frekvences tiks lietotas efektīvāk. Kāda jēga man ir klausīties 5 RadioTev raidītājus. Ja vienā tīklā būs 16-18 programmas, nevis FM 5 radioTev raidītāji dzirdami. Tātad FM diapazonā frekvences netiek izmantotas efektīvi.

6)DAB+ izmanto AAC vai HE AAC v2 kodeku, kas nodrošina labu skaņas kvalitāti arī pie 64 kbps.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 11:28
Tikai pamēģini kaut ko te Sarkangalvīte, te melst, ka nav faktu un argumentu!
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 11:32
1)Ciparu radio apraide ir lētāka, taču saistās ar papildu izdevumiem radio klausītājiem. Likumsakarīgi, ka Norvēģijas sabiedrības vairākums neatbalsta šo tehnoloģiskā progresa diktēto soli. Decembrī laikrakstā Dagbladet publicēti aptaujas rezultāti atklāj, ka tikai 17% iedzīvotāju atbalsta atteikšanos no FM apraides, bet 66% ir pret to. Digitālā radio aparāti ir vismaz trīs ceturtdaļās mājsaimniecību, taču to noteikti nevar teikt par aprīkojumu automašīnās - tikai apmēram trešdaļa autoparka ir aprīkota ar DAB raidītājiem. Lētākais iespējamais risinājums ir iegādāties 110 līdz 220 eiro vērtu adapteri FM radioaparātu pielāgošanai DAB';
2)Man pajāt ka tev skan 5 frekvencēs, kura stiprāk skan, to arī klausīšos;
3)Man pajāt cik kW izkūp gaisā, nav mana problēma;
4) 64kbps ... te nu mēs esam. 21.gs. Protams uz ķēķa radio nedzirdēs atšķirību... Labi ka vēl stereo.
Sagremo šo!
marss @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 11:58
1)Man nāk smiekli :D. Nokopēt to, ko saka TABLOĪDS "Dagbladet", kurš izplata negatīvas un tendenciozas ziņas nav lielā māksla.

2)"64kbps ... te nu mēs esam. 21.gs. Protams uz ķēķa radio nedzirdēs atšķirību... Labi ka vēl stereo"

a)Klausoties uz labām stereo austiņām var dzirdēt atšķirību.

b)Audio kvalitāte ir atkarīga no tās avota, lietotā kodeka un cik labi tas tiek padots uz raidītāju.

c)Jūs pat laikam neesat paklausījies Rīgas DAB+ un jau bļaujat, ka ir slikta kvalitāte.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 12:25
Problēma ir tāda, ka lielākā daļa DAB+ kritizētāju nav pat rokās turējuši DAB+ uztvērēju, kur nu vēl ieslēguši:D
Arnis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 13:40
Ziniet kā ir - cilvēkiem (psiholoģiski) sāk rasties pret-reakcija, ja ļoti ilgi tiek kaut kas borēts. Es īsti nebiju pret DAB+ vai digitālo radio, bet tā "mašīna", kas ir aizgājusi pēdējo 2-3 mēnešu laikā (digitālais radio taču pastāv jau padsmit gadus) sāk kļūt neizturama. Arnis ar Jāni liekas tagad pārņem katru tēmu, visur DAB+ un Norvēģija. Un tad es tā padomāju.
Viena bagāta valsts (vai šīs valsts 1 reģions šobrīd - pareizāk sakot) un tās pieredze nenozīmē to, ka tagad mums viņiem jālec pakaļ un jāievieš digitālais radio. Būs lētākas izmaksas? Forši, bet kāda jēga no lētākām izmaksām, ja auditorijas apjoms samazināsies? Trust me, nu neiepirks visa šobrīd klausošā auditorija jaunus radioaparātus. Tas pats ar jauniem kanāliem - nu atkal jau, forši, bet, kā pierāda Rīgas diapazona izmantošana - kur tad ir tā daudzveidība? Vieta taču bija, bet tirgus nosaka, ka Tev jāspēlē vai nu AC, vai Hot AC, savādāk it's not gonna work out.
Paskatieties uz televīzijas reitingiem pirms digitalizācijas un pēc digitalizācijas. Saucamā "milennials" paaudze neskatās televīziju vispār (nafig to dekoderu), tas pats ar radio (labi, ja mašīnā FM ir - uz tā tāpat jau tiek klausīts kas savs). Vai radio dēļ šī paaudze pirks DAB uztvērējus? Miniet! Samazināsies radio auditorijas, un ja samazinās radio auditorija --> samazinās ieņemtā naudiņa --> samazinās kapitāls, par ko ražot saturu. Jukebox 300 dziesmu stacijas nafig nevienam tāpat baigi neinteresē, tam ir savas playlistes vai Spotify. Klusībā ceru, ka šis projekts izgāzīsies. Paldies Arnim un Jānim un vēl dažiem lobistiem, kuri šo visu manās acīs sacūkoja.
FM FTW!
Janka @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 13:43
Janka, paldies pateiksi tad, kad DAB+ signāls aptvers 100% Latvijas teritorijas.
Piekrītu, visiem bija psiholoģisks trieciens, LVRTC uzsākot DAB+ testus un tagad vēl Norvēģijas faktors. Salīdzinot ar FM apraidi DAB+ apraide ir daudz efektīvāka un drošāka un labāka kā interneta platforma.

Ja savulaik, LNT nebūtu pārgājis uz ciparu TV apraidi, tad analogā apraidē tas būtu bankrotējis.

Tas ka forumā ir arī cits viedoklis ir jāmāk sadzīvot!
Arnis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 14:06
Jā, Arni, tikai paši kaut kā sadzīvot ar citu viedokli laikam nemākam...

"...lielākā daļa DAB+ kritizētāju nav pat rokās turējuši DAB+ uztvērēju, kur nu vēl ieslēguši:D"

Runa nav par nekādu psiholoģisku triecienu, bet "vienu un to pašu plati" un faktu ignorēšanu. Ko dod, ka tā apraide būs/ir efektīvāka, ja to klausīsies par 50% mazāk auditorijas? Vai man atkārtot veco labo stāstu ar Krievijas pierobežu?
Latvijas TV tur pēc digitalizācijas skatās? Ja vēl LR-4 tur šobrīd paklausās, tad vai klausīsies DABā? Nu neklausīsies. Ierubīs Vesti no un vsjo ruļavot. Kāpēc mēs visu laiku kāpjam uz vieniem un tiem pašiem grābekļiem?

Kas attiecas uz LNT, bankrotējis tas būtu tāpatās, ja MTG to nebūtu pārpircis, tāpēc šis fakts ir daļēji patiess.
Janka @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 14:11
Janka, visu nosaka izmaksas un nākotnē visām radio stacijām būs jāsāk optimizēt izdevumi.
No kurienes ir ņemts skaitlis 50% klausīsies mazāk auditorijas? TNS pētījums?
Arnis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 14:21
Daļa radio pat, ja gadījumā DAB+ apraide tiks ieviesta, nebūs jāmet laukā. Visu atrisinās DAB+ adapteris. + Vēl viena lieta, ko mums vajadzētu mācīties no Norvēģiem: https://www.youtube.com/watch?v=z7f6Kb8LxiI
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 14:26
Principā ja Janka un Marss, noargumentēja - kapēc nekādus DAB+ nevajag, betnu vel:

1) Tādus radio mūsdienās pārsvarā klausās braucot mašīnā (ja vispār klausās), tagad lūdzu pasakiet, ka arī tur varēs ielikt radio pa 20 Eur... ja? Jeb pa cik?
2) Man arī ir pofig cik silts gaiss ir no LR raidekļiem, jo tāpat cenu nodiktēs atkal LVRTC un kaut pa 1W paprasīs 40KW cenu, jo redz tagad ir "digitālais", nekāda ietaupijuma rezultātā cilvēkiem nebūs, aizmirstiet (pieredze jau ir).
3) Nu un galvenais - tas ko te par FM diapazona nesakārototību runā, pilnīgi pareizi, jo konkursi un atļaujas tiek izsniegtas marazmā, ne uz loģiska pamat no NEPLP puses (bet aizsākumi jau ir Rubeņonkuļa laikos). Ja reiz FM panes ~30 stacijas
1) POP
2) Rock
3) Jazz
4) Šlāgeri
5) Country
6) Blūzs
.... vai tiešām izskatās ka vietas pietrūkst 30 stacijās salikt loģisku apraidi? Nē, bet FM pieder 3 cilvēkiem un tas jau arī rakstā tika no autora minēts - padome nedod iespēju, nevis FM resursi ir izmelti - tie ir apzināti pieķēzīti lai nebūtu brīvas vietas konkurencei.
Digitalizē cik gribi un kaut 1000 programas - nu tur to pašu bardaku ieviesīs un nevainīgām acīm sēdēs betonējot "mums nevienam nav jāatskaitās".

Jāni, kapēc par pretargumentiem jau sāc draudēt? :D
Tavā "jaunajā" tehnoloģijas 2007, vel cilvēki uz P4 daudzi dzīvoja un slavēja, vai tapēc tas mūsdienās ir kruta? Radio ir miris kā virszemes apraides veids un āmen (jebkādiem kosekiem/bitreitiem/utt). Palasi par 5G ieviešanu uz to pašu laiku, kad sapņo viest šo vēsturi. Tur nekāda štopara ar netu nevar būt un cik dzirdēts (bet tas gan pagaidām runu līmenī), tad tajā laikmetā neviens neprasīs vai gribi internetu - tev tam būs jābūt. Tātad - kāds vel radio pa virszemi?
Sarkangalvīte @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 14:28
Nē, Arni, visu nenosaka izmaksas - tad jau tikpat labi varētu radiostacijas raidīt tikai internetā (daudz lētāk, nekā uzturēt "smagus" FM tīklus), bet ak vai - visa auditorija nav tur. Tas pats būs ar DAB+. Okei, būs lētāk, un...? Jau manis minētais fakts par auditoriju.
50% auditorijas zudumu ņemu saistībā ar televīzijas digitalizāciju - paskaties televīzijas top pārraižu reach ciparus pirms 10 gadiem un tagad. Protams, tiešu kolerāciju vilkt nevaram, bet scenārijs ir līdzīgs - radiostacijas tiek spiestas pāriet uz digitālo apraidi, cilvēkiem to uztveršanai ir jāpērk jauni uztvērēji. Tā kā radio ir sekundārais medijs (un let's be honest, televīzija tomēr ir joprojām primārais, lai arī zaudē pozīcijas), daudzi nospļaujās un uztvērējus nenopērk. Ko tad? Izmaksas samazinātas, bet klausītāju nav.
Janka @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 14:29
Sarkangalvīte: Tev taču iepriekš arī nebija faktu, bet esot bijusi lieka gvelšana un batālijas no manas puses. Tad nu es iztulkoju un uzrakstīju faktus, argumentāciju + vēl saites uz to avotiem, jo acīmredzot, nevar vai arī negrib lasīt, bet ko tur daudz runāt... Tā jau ir paša cilvēka izvēle, ticēt patiesai informācijai, vai arī kā, piemēram, tabloīdam "Dagbladet", kuru kāds te visu laiku kopē un tā nav māksla.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 14:39
Jāni, dažos tavos faktos gan ļoti daudz argumentācijas neredz:

2) 2)DAB+ kvalitāte nav sliktāka par FM, tur ir tikai nelielas atšķirības, ko klausītājs pat nejūt.

Kur šeit ir kāda argumentācija? Tev ir kāds pierādījums, ka klausītājs nedzird atšķirību? Uz labas skaņas sistēmas (tajā pašā mašīnā) atšķirību iespējams dzirdēt. Bez tam, Tu runā general līnijās, bet kā ar DAB+ 32kbps, vai pat 16 kbps? Joprojām nedzird atšķirību? Kā tur ar to Lattelecom un vēlmi sabāzt MUXī pēc iespējas vairāk televīzijas kanālus, kā rezultātā kvalitāte visiem sūds? Vai šeit nebūs tas pats?

3) Palasīju. Palasi arī par citu valstu sliktajiem piemēriem. :))

4) Ko man tas kā klausītājam maina? Vai radiostacija mauc gaisā 40 kW, vai 2 kW? Ko tas maina tantei Bauskā?
Janka @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 14:47
Acīmredzot arī tu nelasi. http://dabmytene.no/dab-har-darlig-lyd/ Man te nav viss tev un pārējiem jātulko!
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 14:49
Tad tulkoju: DAB+ skaņa ir veidota uz tiem pašiem pamatprincipiem kā mūzika MP3 formātā un mūzikas faili straumēšanas pakalpojumos Spotify un Wimp u.c. Ar optimālu FM uztveršanu praksē ir mazas kvalitātes atšķirības starp FM un DAB audio, un daudziem klausītājiem ir grūti atšķirt šo starpību.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 14:55
Nu vecīt, ja laid propagandiņu, tad pacenties tomēr vairāk.
Kādus datiņus vismaz par bitreita/kvalitātes attiecībām, savādāk tas par to kvalitāti neizklausās nopietni. Jau mans minētais fakts - vai 32kbps skaņa būs tāda pati, kā FM (ja tam tiek padots kvalitatīvs avots?)
Janka @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 14:59
Skaņas kvalitāti lielā mērā nosaka iekārtu un audio apstrāde kopā ar raidorganizācijām, kuras cenšas sasniegt iespējami labāko rezultātu. DAB piedāvā arī iespējas dažāda audio kodēšanai dažādiem kanāliem dažādos dienas laikos.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:01
Janka: Tā nav viss propaganda, bet fakti. Es te netulkošu te visu. Priekš tam ir interneta rasursi un loģiska domāšana.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:04
Jāni - nu tad ieslēdzam loģisko domāšanu arī otrā virzienā. Kāpēc raksti tikai par labajiem piemēriem, un nevis tik ļoti daudzu valstu sliktajiem DAB ieviešanā? :) Sounds like propaganda definition to me pasniedzot visu info no viena skatu punkta.
Janka @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:05
Ak tu Dievs! Es jau te freefm.lv rakstīju un arī to tu neesi izlasījis. Nu tad te vēlreiz: "Te es gribētu nelielu pretargumentu raksta autoram. DAB apraidi Igaunijā neieviesa, jo tanī laikā uztvērēju cenas bija mēramas pat vairākos tūkstošos kronu. To man pastāstīja viens Igauņu kolēģis, kurš šo to zin par DAB un DAB+. Līdzīgi noteikti bija arī Lietuvā. Eiro un Igauņu kronas maiņas kurss tajā laikā bija 1 Euro = ca 15,65 EEK. Ja salīdzina 2000. gada sākumu ar šobaltdienu, tad uztvērēju cenas ir krietni, krietni samazinājušās.

Ko man Igauņu kolēģis vēl pastāstīja: Pirmkārt, 2005. gadā, kad Tallinā un Somijā bija izslēgta DAB apraide un nebija DAB+ apraides, uztvērēji bija ļoti dārgi un patērēja vairāk elektrības. Arī uztvērēju pieejamība, tad nebija liela. Otrkārt, medijos nebija nekādas informācija par DAB testiem kā tādiem. Tātad nebija arī testētāju. 2004. gadā viņš bija atradis interneta kaut kādu interneta saiti, kurā bija DAB raidīšanas frekvences Igaunijā."
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:10
Te ir links, kas to apliecina: http://www.aripaev.ee/uudised/2000/04/05/digiraadio-alustas
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:15
Lieliski! Un cik Latvijā šobrīd ir testētāju? 10-20? Un uz to pamata arī šī gada decembrī tiks pūstas fanfāras, viss ir lieliski, viss ir ideāli - IEVIEŠAM?

Kāpēc Igauņi (kuri vienmēr mums ir priekšā) tagad pēc padsmit gadiem nemēģina vēlreiz? Nu paskat taču, jau Norvēģijā 1 reģions taču ir izslēdzis FM apraidi! JĀRĪKOJAS!
Vai Tev ir atbilde uz šo jautājumu? Kāpēc EE un LT nemēģina šo vēlreiz? Cenas taču kritušās, gan jau medijos interesi arī varētu dabūt.
Janka @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:15
Tad salīdzini, cik bija uztvērēju cenas, tad un cik tagad? Kāda bija uztvērēja pieejamība tirgū? Ļoti švaka!
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:16
Nu bet tad kāpēc viņi nemēģina vēlreiz, ja jau viss tik lieliski un rožaini tagad? :))
Janka @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:20
Lietuva un Igaunija nav pateikušas kategorisku Nē DAB apraides ieviešanai.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:20
Tā kā It doesn't sound a propaganda definition.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:21
Tieši par to Jankas pēdējo argumentu es ar runāju - uz jautājumu, "kapēc jāievieš?", dod atbildes "bet Norvēģija ieivieš un FM vispār izslēdz", bet es kaut kā nesaprotu, ja kaimiņš aiz sienas aizdzēries, vai tapēc arī mums to jādara? Apkārt ir arī cilvēki skaidrā.

Tieši tapēc, ka ir gan pozitīvs, gan negatīvs info un mums (es par valsti, nevis tiem Jankas minētajiem 20 tehnomāniem kas tagad testē), reāli nafig nav vajadzīgs - kapēc vispār domāt kāds tas ir, labs/slikts, ložņāt okšķerēt? Kapēc cilvēkiem ar to jānodarbojas būtu? Ja gribat dažādību, likvidējiet NEPLP kā tādu, un tās vietā ir pilnīgi citai struktūrai jābūt. Būs jums laime ar to dažādību FM'ā. Tehnoloģijas dažādību nedos.

Jāni, lūdzu kādu DAB+ negatīvo pusi nosauc, savādāk sajūta, kak tev par šo bļaušanu maksā.
Es par FM varu mierīgi pateikt - nesošās frekvenes fons, vairāk vai mazāk, bet RDS "troksnis", un vel ir, bet nu tava kārta par DAB+.
Sarkangalvīte @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:27
Otrkārt, pēc taviem tekstiem spriežot viss JĀRĪKOJAS! FM apraide jāklapē tūlīt ciet. Es neesmu to teicis :))

Tā kā nemēģini man bumbas piesiet. Es neko tādu neesmu te teicis.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:29
Noskaidrošu patiesību cik daudz ir testētāju. Uzrakstīšu ziņu LVRTC.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:31
LVRTC atbilde: "Statistikas nav, bet ar mums ir sazinājušās apmēram 15 privātpersonas, kam pieejamas ierīces. Bet noteikti šādu klausītāju ir vairāk. Drīzumā plānojam ierīcis arī piedāvāt īslaucīgam testam interesentiem."
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:48
Hahahahahaha! :D :D Izcili! Tātad ar savu minējumu 10-20 trāpīju precīzi pa vidu.
Janka @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:49
Izlasi tālāk to teikumu :D "Bet noteikti šādu klausītāju ir vairāk"
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:51
Vēl viens raksts, kas apliecina DAB uztvērēju dārdzību 2003. gadā: http://m.ohtuleht.ee/136112/imepisike-digiraadio-taiustus-veelgi
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:58
Pirmais arguments pret DAB+ ieviešanu ir LVRTC monopols. Jāni, pasaki man vienu piemēru, kad kapitālismā patērētāji iegūtu no pakalpojuma, kuru piedāvā monopolists?
Par cik ar skaņu lietām ņemos profesionaļi, tad varu apgalvot, ka pie 64kbps nav tāda kodeka, kur skaņa nebūtu sajata. Jā, priekš tuc-tuc muzičkas un ķēķa radiouztvērējiem pofig, bet kapēc ieviest tehnoloģiju, kur skaņas kvalitate dzīvē ir sliktāka par FM? Nē, OK palielinam bitraitu un viss būs kārtībā, bet ne jau priekš 18 programām vienā MUX.
DAB+ raidītājs patērē mazāk elektrības, bet tas arī viss. Skaidrs, ka LVRTC nometīs pakalojuma cenu par elektrības izmaksu starpību. Tā nauda jau tāpat LVRTC nepaliek, bet aiziet Latvenergo. Naivi domāt, ka monopolists samazinās savu peļņu no vienas programas translācijas. Nu neviens uzņēmējs tā nekad nedarīs. Savukārt komercradio, savus FM raidītājus, uztur bez peļņas un vēl nevar zināt, vai 1kW FM raidītājs, staba galā, izmaksā dārgāk, kā DAB+ televīzijas tornī.
Par to, ka DAB tehnoloģija nāk no pagājušā gadsimta teicu es un palieku pie saviem vārdiem. Ar DAB+ ir izmainījies tikai kodeks, bet video lietās kodeki mainās vai ik nedēļu. DAB un DAB+ raidītāji ir vienādāki, bet uztvērēji gan nē. Nav nekādas garantijas, ka pēc mēneša neparādās DAB ar diviem + un ko tad? Atkal jāpērk jauni uztvērēji? Ar DVB-T ieviešanu jau ieberziens sanāca, jo HD bildi pārraidīt nevar. Slavenā Lattelekoma zvaigžņu kaste to nespēj uztvert. Datorā, planšetē vai glaudāmajā telefonā ieliec jaunu programu un pofig, kāds tur kodeks, viss strādā. Ķēķa radio neko neizmainīsi. Gribam vai negribam, bet viss jaunais ir saistīts ar virtuālo pasauli, datoriem un internetu. DAB+ nav nekas jauns un progresīvs, tā ir tā pati pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu radio tehnoloģija ar nelieliem uzlabojumiem.
Minivat @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:59
Es esmu salīdzinājis klausoties skaņu ar stereo austiņām, kad bija Ziemassvētki bez HE AAC v2 un kādi ir LR5 Koncerti ar HE AAC v2 kodeku.

Secinājums: LR-5 Koncerti ar HE AAC v2 kodeku skan daudz labāk. Nedzirdu, ka kaut kas skanētu zem ūdens vai kā citādi...
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 16:09
Jautājums: Ar kādu aparatūru testē Zviedru DAB?

Lūdzu nosaukt iekārtas ražotāju, specifikāciju, parametrus.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 16:12
Man ir jautājums tiem, kas neatbalsta DAB ieviešanu: Kāpēc citur Eiropā tas tiek ieviests?

Un jau nojaušu kādas atbildes varētu gaidīt: Kāds grib, nopelnīt :D
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 16:17
Jāni - noteikti, ka "šādu klausītāju ir vairāk", taču ko tas dod? Vai tad testu galvenā būtība nav dabūt atgriezenisko feedback? Nē, nu ja LVRTC ies pie NEPLP ar ziņojumu par to, ka mums "ir atsauksmes no 15 cilvēkiem", īsti nezinu, kā tas izskatīsies.

Jāni - vai tad tā nav pilnīgi loģiska un pareiza atbilde? Loģiski, ka grib nopelnīt. Vai tās būtu radiostacijas, vai arī industrijas darboņi.
Janka @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 16:25
Vēlreiz, interneta radio ir par maksu un ar ierobežotu klausītāju skaitu. Vai kāds ir pētījis interneta radio klausīšanās statistiku?

DAB+ tā pat kā FM klausīšanās ir par brīvu.

Pasakiet, ko mēs iegūsim, ja atteiksimies no DAB+ apraides un turpināsim raidīt FM?
1. Būs vairāk klausītāju FM apraidē?
2. LVRTC beidzot uz FM apraidi samazinās tarifus?
3. Ražosim labāku saturu un uz mikro jaudas frekvencēm (lielās jaudas FM frekvences ir aizņemtas) turpināsim izsludināt jaunus konkursus?
4. LR izies no reklāmas tirgus?
5. Mazās radio stacijas beidzot tiks pie lielāka reklāmas budžeta?
6. Turpināsim katrā miestā likt mazjaudas FM raidītājus un veidot tīklus?
Arnis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 16:44
Janka, nejauc, DAB+ testi nav lai šobrīd iegūtu klausītāju skaitu, bet sniegtu NEPLP ciparu radio apraides izmaksas. NEPLP pēc tam lems vai vispār uzsākt apraidi DAB+. Panikai nav pamata!
Arnis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 16:49
Minivat, lūdzu piedāvā risinājumu, kurš bez LVRTC būtu gatavs ieviest DAB+ apraidi visā Latvijā?
Arnis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 17:08
Jāni, zviedrus klausījos ar SDR uztvērēju uz datota caur M-Audio M Track USB ārejo interfeisu ar JBL studijas tuvās zonas monitoriem. Neesmu audiofīls un visa aparatūra noregulēta pa ''nullēm'' ar lineāru raksturlīkni konkrētā telpā. Man vajag darbam profesionāli apstrādāt skaņu un aparatūra pielasīta studijas vajadzībām. Ja godīgi, tad visa skaņas un bildes dzīve ir tikai no datora. Vienīgais FM radiouztvērējs ir autiņā, bet to ļoti reti ieslēdzu.
Minivat @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 17:12
Nākamreiz, kad dzirdēsi Zviedru DAB un DAB+. Lūgums ierakstīt gan DAB, gan DAB+ signālu un padalīties ar signāla audio ierakstiem.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 17:16
Arni,

1) Jā, FM stacijas nezuadēs esošos klausītājus, ielienot cilvēkiem nesaistošajā DAB+ (nu nebūs tur reklāmas turgus, vicinies ar kādu papīru gribi, savādāk jau sen komercstacijas tur būtu bliezušas par savu naudu, kapēc nebliež? Padome? Nesmīdini, ko vajadzēs to tiem 3 vaļiem ļaus).
2) LVRTC kaut kad tāpat varēs skriet un sliekt platīna slēdzi, ne tikai tādu kā Norvēģija, lai izslēgtu FM, bet pec gadiem 20, kad izmirs/izklīdīs tie kam radio vispār saistoš.
3) To mēs nekad neesam varējuši izdarīt, jo jau pirms pāris postiem minēju - nedos padome atļaujas dažādībai radio ēteŗā, tur būs bardaks un tikai tas ko piedāvās tie 3. Atkārtošos n'to reizi - tehnika neatrisinās dažādības trūkumu ēterā, kamēr ir padome ar esošo "darba gaitu", nekas nemainīsies pat pie 1000 HD radio. Bija vienveidība, ir vienveidība - būs vienveidība. "Bizness" saproties.
4) LR patiesībā sen vajadzēja aizvākties no reklāmas tirgus, jo tie ļimoni ko viņiem no budžeta (tātad no nodokļumaksātāju kabatām) regulāri maksā, sen būtu nodrošinājuši LR klausīšanos bez reklāmām.
5) Mazās nīkuļoja, nīkuļos, bet būs kas tās taisa, neredzu te saistību ar kaut kādām digitalizācijām, jo tās parasti pat nelieto LVRTC.
6) Kas tev īsti pret to, ka pat ja katrā miestā ir savs radio? Nu lai ir, ja viņiem ir klausītāji, kaut katrā miestā pa 2. Resursi to ļautu, ja kāds to gribētu sakārtot, bet kārtošanas vietā, bļauj par "jaunām" (nu kāda figu razņica 1982, vai 2007, tas viss ir pagātne) tehnoloģijām, jo tas risināšot saturu.
Es te kaut kur augstāk jau parādiju, ka idejiski tas pats FM var piedāvāt pietiekamu dažādību, ja vienīgi kāds (lasīt - padome), to ļautu.

Tātad - kāda pie velna tehnoloģija dos satura dažādību un kapēc cilvēkiem par LR klausīšanos būtu jāpiemaksā kaut tie paši 30 Eur?
Par aparātu cenām arī noskipoja - nu kurš man mašīnā ieliks (neiefleksējot tur ķēķa verķi) magnetolu, pa tiem 30 Eur?
Sarkangalvīte @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 17:19
Arni, es protams nevaru nosaukt konkrētu firmu, kura būtu gatava uzsākt DAB+ apraidi, bet pazīstu cilvekus, kuri ar to nodarbojas un jau šad tad uzraida. Būtībā tam nav nozīme, galvenais, lai nav LVRTC monopols. Gan klausītāji, gan komercradio tikai iegūs no konkurences un pret sō argumentu visiem mutes ir ciet.
Minivat @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 17:21
Minivat, atļaušos izteikt arī savu versiju Arņa jautājumam par apraidi - mobilie operātori, jau iepriekš teicu "za vashi gengi, ljubije kaprizi", tapēc stāstīt - "neviens to nedarīs", nevajag, darīs ja pietiekama $ motivācija būs. LVRTC nevienu no tiem 3 nevar pārspēt finansiālo iespēju ziņā, pat ar visiem ārzonu kontiem.

Un man atkal jautājums - nu kapēc vspār jāievieš, to bez kā pilnīgi mierīgi var dzīvot un netērēt tam naudu.
Sarkangalvīte @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 17:24
Starp citu, ar to raidītāju daudzumu, ko vajag DAB+, mums vel ir arī Triatel's, kuram tāpat ne pārāk šobrīd iet. Kapēc nedot iespēju viņiem savos kātos likt DAB+, ja vispār tādu viestu? Savējie uzņēmēji esot jāatbalsta, un kas tur vel....
Sarkangalvīte @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 17:26
Ja runājam par DAB+ radio uztvērējiem. Tad manam uztvērējam, kuru dažs labs dēvē par "ķēķa radio" ir iekšā jaunākās paaudzes Verona 2 modulis: http://www.frontier-silicon.com/verona-2#.WHuhbVN9600
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 18:23
Sarkangalvīte, komercradiostacijas nepiedalās DAB+ testā. Līdz ar to neviens nekomentē, kā būtu...
Neaizmirsti, ka LR ir viss lielākais spēlētājs radio tirgū. Vienosies ar taviem nosauktajiem 3 vaļiem un viss notiks:D
Mobilie operatori jau neinvestēs savus līdzekļus DAB+ apraides infrastruktūras izveidē. Viņu darbības lauks investēt 5G tīklā.
Arnis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 18:56
Arni, jā, jā, nepiedalās, un es neatceros pagājšgad rudenī NEPLP sapnīti preses relīzēs, par to, kā visas stacijas bāzīs testos, pec papildus info - viņiem pretējā gadijumā nebūtu FM apraides atļaujas pagarinātas. Tas ka nesanāca tikai pierāda - tie 3 vaļi neredz pespektīvu nekādos tur digitalizācijas pasākumos.

LR ir ietekmīgs spēlētājs, bet kapēc tur tās reklāmas tiek kruķītas par DAB+, kamēr Arnis saka "tie ir tikai testi, mēs neaicinam pirkt tagad uztvērējus"?
Mobilie operātori, tāpat kā jebkurš biznesmenis - ja reiz būs motivācija un saistoši noteikumi lai nopelnītu, tad arī piedalīsies un investēs, pie deniņiem gan rādīs, bet tas klsuām, jo ko tik cilvēks nav gatavs darīt dēļ naudas - pat iet uz darbu.

Nu kapēc te nevar pasvītrot tekstu un ielikt šampja smailiju?
Tad beidzot saprati un atzini - ir perspektīvā 5G un nekāda tur DAB+ nebūs, bet LVRTC mēģina ieborēt, ka jāskrienās ar mobilajiem 5G skrienot uz kaut kādu DAB+? Trakonamā izlaidums.
Sarkangalvīte @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 19:10
Nez, ko tie propogandisti no Digital Radio Insider lieto?! Tāda sajūta, ka raksts ir tapis alkaholisko vai narkotisko vielu ietekmē :D. Pēdējais propogandistu bloga raksta teikums liek man tik skaļi smieties! :D In addition to this about 60 % of Norwegians have access to quite popular cross-border Swedish FM radio. Ar tādu kalnainu ainavu?! Vēlu veiksmi tāluztverē :D http://digitalradioinsider.blogspot.com/2017/01/unpopular-national-radio-network-switch.html
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 19:51
Perspektīva ir, tikai jāvienojas:)

LVRTC nevienu nemudina pirkt DAB+ uztvērēju. Informatīvo paziņojumu par DAB+ reklamē LR un viņiem ir savi plāni.

5G perspektīva ir mobilajam operatoram, nejauc biznesu:D
LVRTC nodrošina Radio un TV raidīšanas infrastruktūru un plānos izveidot arī DAB+ apraidi
Arnis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 20:00
Arni, tātad mobilie ievieš 5G ar ioternetu kas būs visā valstī (nu nemazāk kā slavenais DAB+ noteikti), līdz ar to pieejamas radio kādu gribi.
Viņi to dara uz savu piķi.

Tajā pašā laikmetā LVRTC izvelk 1982-2007 gada tehnoloģiju, bļaujot par Norvēģiju, un pasniedz to kā "radio perspektīvu", ko ieviesīs par nodokļu maksātāju naudu (LVRTC tādas savas naudas vispār nav + uztvērējus jāpērk tantēm).
Vai tantes rēķinus arī caur to DAB+ varēs apmaksāt? (nu kā 5G internetā, paralēli klausoties radio).
Sarkangalvīte @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 20:15
5G Latvijā vēl nav ieviest, bet te jau tas tiek slavēts kā naba un būs kā DAB+ aizstājējs.

1)5G tīkls Latvijā vēl nav izbūvēts un vēl nav zināms, kad tieši to sāks ieviest.

2)Man liekas, ka 5G vajadzēs vēl vairāk bāzes staciju, noklātu visu valsti - tātad ļoti blīvs bāzes staciju tīkls.

3)Varbūt 5G būs noderīgs pilsētās, lai mazinātu platjoslas krīzi, bet visā valstī - iedodiet man pauzi.

Un vēl, kas ja visa Latvija tagad straumētu radio internetā serveri vienkārši nobruktu.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 20:40
1) 5G tīklu ieviesīs no 2020-2025 kad jau tam ir jābūt ieviestam.
2) the same.
3) Pec loģikas 5G vajadzēs mazāk bāzes staciju, nekā 4G, jo frekvence ir vismaz divreiz, ja ne trīsreiz zemāka par 4G. Un man kā lietotājam - pofig cik viņiem tās bāzes stacijas, paši pērk/liek/nodrošina, man interesē rezultāts, nevis proces.
4) 5G platjoslas netam ir paredzēts arī jaunā TV paaudze, kas jau pats par sevi parāda, ka ne tikai kaut kādu krīzi var risināt, bet pilnvērtīgi ļaut atslēgt vecās paaudzes mobilos netus (ko portams loģisku apsvērumu dēļ, uzreiz nedarīs).

Nekādi serveri nenokārtos, jo tie nav nokārušies arī tagad - i-neta radio uzturēšanas primārā problēma ir interneta ātrums, nevis servera dzelži, tiem prasības ir samērā niecīgas.
Sarkangalvīte @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 20:52
"Nekādi serveri nenokārtos, jo tie nav nokārušies arī tagad - i-neta radio uzturēšanas primārā problēma ir interneta ātrums, nevis servera dzelži, tiem prasības ir samērā niecīgas"

Ja visa Latvija, kuri klausās FM, tagad sāktu straumēt interneta radio, serveri patiešam varētu nobrukt.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 21:07
"Nekādi serveri nenokārtos, jo tie nav nokārušies arī tagad - i-neta radio uzturēšanas primārā problēma ir interneta ātrums, nevis servera dzelži, tiem prasības ir samērā niecīgas"

Ja visa Latvija, kuri klausās FM, tagad sāktu straumēt interneta radio, serveri patiešam varētu nobrukt.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 22:00
Sarkangalvīte, 5G nav panaceja.

5G lietojot vai klausoties i-neta radio, būs jāmaksā ik mēneša maksa.

DAB+ radio vienreizēja investīcija un turpmāk tantes klausīsies par brīvu.

DAB+ nav veca tehnoloģija, pasaulē DAB ievieš sekmīgi 40 valstīs, kā trešās paaudzes radio.

Tantes rēķinus maksās pastā, 5G nelietos.
Arnis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 22:02
Jāni, pie pašreizējiem LR serveriem, protams taisnība. Tai pat laikā visā latvijā ir tik iedzīvotāju, kā Ņujorkas vai Maskavas mikrorajonā. Pasaulē visas problēmas ar interneta radio serveru pārslodzi sen jau ir atrisinātas un īstenībā nemaz tik daudz to klausītāju Latvijā vienlaicīgi nebūs. Jā serveros bišku jāiegulda nauda, bet serveris maksā lētāk par DAB+ raidītāju un tā uzturēšana noteikti ir vēl lētāka.
Ja rodas kāda krīzes situācija, tad daudz labāķ tautu apziņot ar FM raidītāja palīdzību, jo visiem mājā atradīsies kāds FM radiouztvērējs, vai arī telefonā tas jau iebūvēts. Daudzi telefoni FM radio uztver bez mobilā tīkla un interneta. Tā kā civilās aizsardzības funkcijas FM radio pilda nesalīdzināmi labāk par DAB+. Protams, var teikt, ka bez elektrības, krīzes brīdī, nebūs interneta, bet tad tāpat pilsētā pāris dienās iestāsies bads, jo lielveikali bez elektrības un sakariem mūsdienās nav spējīgi darboties. Labi, tas cits temats.
Minivat @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 22:03
"Tā kā civilās aizsardzības funkcijas FM radio pilda nesalīdzināmi labāk par DAB+"

Te nu gan nevar piekrist. DAB+ ir tās pašas ārkārtas brīdinājuma funkcijas tāpat kā FM. Izlasiet šo vēlreiz: https://www.worlddab.org/files/document/file/3128/07_WorldDMB_iTVF_2014_Bernd_Linz_Fraunhofer.pdf?1403021691
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 22:12
DAB+ raidītāju, ja tas pieslēgts tīmeklim var uzhakot katrs kas to vēlas. FM raidītāju nevar, un to ir daudz, uztvērēju ir kriiietni vairāk.
Desa @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 22:18
As if an FM transmitter couldn't.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 22:29
Minivat, vai esi pētījis Latvijas interneta radio klausīšanās statistiku?
Reklāmdevēji nebūtu priecīgi par skaitļiem.

Desa, LVRTC DAB+ tāda lieta nav iespējama.
Arnis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 22:44
freefm beidzot kaut kas labs!

Ar lielu novēlošanos ienāca prātā arī man patestēt DAB+. Arī ar parasto RTL-SDR un SDR-J programmu (uz OS X to var darbināt ar Wine).
Esmu Siguldā, līdz tornim kādi 52 km. Vakar un iepriekš varēju klausīties ar parasto mazo anteniņu, kas nāk līdzi stikam, pat diezgan labi, klausījos gan pirmajā, gan otrajā stāvā, bija ar retiem pārtraukumiem, šodien gan ar to spektrā pat neredz signālu, bija jāpiesprauž ko lielāku, varbūt tāpēc, ka snieg vai nez.

Spriežot pēc attēliem, ko publicējāt testa sākumā, LVRTC ir nedaudz pamainījuši programmu sarakstu, tagad ir arī "LR-5 Koncerti", kas man patīk, mūzika laba, neviens nerunā (tas, protams, neattiecas uz testu).
Visi kanāli ir MPEG-4 HE-AAC v1 96 kBit/s, izņemot to "LR-5 Koncerti", kas ir v2 un tikai 64 kBit/s.
Arnis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 22:52
Nu ko tad gaidam to 5G, kurš spēs atrisināt visu? :D

1)Kādas būs izmaksas interneta radio klausītājam un televīzijas skatītājam?

2)Kāpēc citās valstīs ievieš DAB? Varbūt jāpārtrauc to darīt? 5G TUVOJAS!

3)Neticu, ka 5G tarifi internetam arī būs lētie. Bagātie varbūt varēs maksāt kārtīgi no savas kabatas, jo mobilo sakaru operatori gribēs atpelnīt investēto naudu.
Jānis @ pirmdien, 2017. gada 16. janvārī 09:10
Stabilu un drošu radio apraidi par brīvu, bez papildus maksas lietotājam, var nodrošināt tikai DAB+ formāts.

5G būs maksas pakalpojums ar citām darbības funkcijām.
Arnis @ pirmdien, 2017. gada 16. janvārī 09:56
Arni, protams ka 5G nav panaceja, bet DAB+ pat ne 0,1% no tās. Ja ar 5G mēs iegūstam iespēju lietot platjoslas interneta iespējas, tad ko piedāvā DAB+? Radio ar, kā nu tur bija "skaņas starpību starp DAB+ un FM īsti nevarēs sajust"? Par kādiem mātes grēkiem tādu marasmu? Atkārtoju - man kā lietotājam neinteresē cik silda gaisu un cik tur bitreits... man interesē kapēc tā jaunā kaste dara tikai to pašu ko vecā un es uz tās nevaru spālēt jaunākās spēles, skatīties SciFi un kas nu vel tur ikdienas cilvēkiem aktuāli mūsdienās.

Uz 2020'o visdrīzāk tas internets būs piespiedu brīvprātīgi visās mājās un par kaut kādu interneta versiju, kas nespētu nodrošinā radio klausīšanos, varēsim domāt tāpat, kā šodien atceramies "Dial-up" ar 28,8 Kb/s.

"Kāpēc citās valstīs ievieš DAB? Varbūt jāpārtrauc to darīt? 5G TUVOJAS!" Bingo! Tieši tā arī būtu pareizākā rīcība.
Bet to malšanu par DAB+ ieviešanu "daudzās valstīs" vispirms paskatieties cik ir tās "daudzās" kur ievieš un cik ir kur nievieieš, un pats galvenais - cik valstīs to ievieš valsts, bet cik komercorganizācijas (piemēram Zviedrija, ko no galvas atceros). Ja šodien piemēram TELE2 izdomātu ieviest analogo NMT sistēmu, neviens nevarētu bļaut, jo tā ir viņu nauda, viņu darīšana. Bet te grābstās gar iedzīvotāju naudu.
Sarkangalvīte @ pirmdien, 2017. gada 16. janvārī 10:14
Es nebrīnītos par to, ja Sarkangalvīte strādā telekomunikāciju nozarē. :D
Jānis @ pirmdien, 2017. gada 16. janvārī 10:41
Sarkangalvīte ,varbūt aizliegt Radio un TV tā taču aizvēsturiska veca tehnoloģija:D
Lasot tavus spriedelējumus, liekas ka kāds stāv ar revolveru un liek tev pirkt DAB+ uztvērēju.

5G būs maksas pasākums un tarifi mēdz pieaugt!
Arnis @ pirmdien, 2017. gada 16. janvārī 11:08
Par interneta radio:

1)Man šķiet, mobilo sakaru operatori gribētu, lai katrs straumētu interneta radio, pat tad, ja tas palēnina tīkla interneta ātrumu. Un ļauj man pat nesākt runāt par atļautajiem datu apjomiem.

2)Interneta radio straumēšana sitīs robu radio staciju budžetos, ja straumēšanas būtu pārāk populāra.
Jānis @ pirmdien, 2017. gada 16. janvārī 11:23
Arni, aizliegt taisās LVRTC, propagandējot it kā augstās FM izmaksas (ko paši nosaka), un baurojot par tā atslēgšanu (nu šobrīd izteiktāka ir bļaušana par DAB ieslēģšanu, bet izslēgšana pietiekami minēta). Tā jau tā pati pistole tantēm pie deniņiem vien ir.

Cik reizes tu vari tās interneta izmaksas piesaukt? Nu nav pa brīvu, nebūs (drošvien) pa brīvu, bet nevienam drīzumā no interneta lietošanas visdrīzāk - neizdosies. Bet lietojot internetu, cilvēki saņem ko daudz vairāk, par radio, turpretī DAB's neko citu nepiedāvā, bet veselu infrastruktūru tikai tam? Absurds.

Jautājums Arnim, Jānim nav jēgas:

Tīri teorētiskā līmenī - ja šodien vajadzētu par stratēģisko diapazonu, kurā apziņot iedzīvotājus (tikai vienu) - DAB+, vai FM, kā domā - kuru drošības iestādes atzītu par pareizo?
Sarkangalvīte @ pirmdien, 2017. gada 16. janvārī 13:53
Pēdējais jautājums šajā intervijā ir vienkārši smieklīgs. Ja tu nemāki melot, tad labāk nemelo :D http://www.radiomagonline.com/blogentry/1294

Viss, ko vien es varu viņam vēlēt - Yagi antenna and tropospheric ducting. :D :D :D
Jānis @ pirmdien, 2017. gada 16. janvārī 15:23
Sarkangalvīte, joks tu mūsu, saki lūdzu, kādu organizāciju vai biedrību pārstāvi , lai mēs varētu sniegt oficiālu atbildi:)
Arnis @ pirmdien, 2017. gada 16. janvārī 15:37
Arni, ja esmu cilvēks parastais, tad nav mana darīšana, ar ko nodarbojas LVRTC par manu naudu?
Sarkangalvīte @ pirmdien, 2017. gada 16. janvārī 16:44
Visa informācija mājas lapā.
Arnis @ pirmdien, 2017. gada 16. janvārī 17:24
Man tomēr neliek mierā jautājums, vai Arnis strādā LVRTC? Būs tas jānoskaidro. Laut gan tagad jau google meklētājs izmeta vienu rezultātu, bet atļaušos to neizpaust, jo tā var būt kļūda.
Jānis @ pirmdien, 2017. gada 16. janvārī 19:25
Šodien divas reizes pa LR-5 dzirdēju, ka to var uztvert arī DAB+ sistēmā un ja tev ir DAB+ uztvērējs. :)

Priecē tas, ka ir informācija par DAB+. Būs vairāk klausītāju.
Jānis @ pirmdien, 2017. gada 16. janvārī 21:56
Komentārs par šo rakstu: http://freefm.lv/news.php?readmore=1497

Diemžēl arī LNT Raidījums 900 sekundes ir iekrituši dezinformācijas valgos. Vairāki simti eiro par DAB+ adapteri ir mazliet par daudz. Normālu adapteri var dabūt par 100 eiro. Varbūt, kad pērk jaunu un dārgu automašīnu, kurai nav standaprīkojums.

Freefm.lv tagad tiek reklamēts un skumji, ka cilvēki sāk lasīt šo portālu, jo šobrīd tas ir var teikt pārvērties par propagandas platformu, jo raksti tiek tiražēti no paranoiskā Digital Radio Sweden bloga. Manuprāt, citiem portāla administratoriem iejaukties tā darbībā, jo tiek tiražēta nepatiesa un maldinoša informācija. Piedodiet, bet manās acīs šis radio entuziastu blogs ir pārvērties par anti-DAB propagandas platformu.

Pat vēl sliktāk ir tas, ka video sižetā tika parādīts viens radio, kuram vispār nav DAB+ kā tāda! Arī tas maldinošais marķējums uz viena tiem radio - radio ar digitālo frekvenci tiek saukts par digitālo uztvērēju.

Šausmas, arī Latvijas žūrnālisti nespēj atšķirt vietējo laikrakstu "Dagbladet" no Tabloīda. Dagbladet is Tabloīds nevis vietējais laikraksts, kurš šo aptaujas datus ir krietni safabricējis. Tāpat šis tabloīds izplata melīgu un nepatiesu informāciju par DAB+. Mediju eksperte - Sandra Veinberga būtu saķērusi galvu, ja zinātu, ko šis TABLOĪDS publicē!

Skatījos dažas norvēģu radio lapas. Tajās tiek spamota melīga propaganda par DAB+ apraidi. Tiek uzsvērts, ka tā ir slikta utt.
Jānis @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 10:50
''DAB+ ir tās pašas ārkārtas brīdinājuma funkcijas '' Jāni pats atdzīsti, ka šai jautājumā DAB+ nav ne ar ko tehniski labāks par fM. Tad jēga un vēl ņemot vērā, ka FM radio katrā mājā atradīsies, bet digitālais nē. lai gan, sociālie tīkli ir pilnībā aizstājuši jebkuru citu izziņošanas sistēmu. Paskatieties, kas notiek sabiedriskajā transportā, pasākuma starpbrīdī, vai jauniešu istabā. Visi ir ieurbušies glaudāmajos telefonos un par jebkuru avāriju uzzin ātrāk, kā diktors radio studijā.
Tas gan tiesa, ka interneta straumēšana iesit robu radiostaciju budžetā. Bet tā ir ar visu jauno. Zirgu pajūgus izspieda autiņi, konoteātrus mājas kinozāles, Skaņuplates CD, bet CD MP3 un iespēja mūziku dabūt internetā, u.t.t. Straumēšana paver iespējas klausīties visas pasaules radiostacijas un loģiski, ka vietējām stacijām krīt klausītāju skaits, bet pārejot uz DAB+ kritīs vēl vairāk. Cilvēki ir konservatīvi. Kamēr vecais FM radio virtuvē ļerkšķēs, tikmēr klausīsies, bet jaunu DAB+ uztvērēju nepirks.
Minivat @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 11:00
Un ko tad nepareizu tajā sižetā pateica?
Ar ko jūsu propaganda labāka par otru viedokli un "propagandu"?

"Normālu adapteri var dabūt par 100 eiro."

Tā ir MILZĪGA summa. Tikai, lai paklausītos radio.
Janka @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 11:01
Ja nemāki izlasīt manu komentāru un atšķirt patiesību no meliem, kas sastopama internetā, tad tā nav mana problēma!

DAB+ adapteru cenas turpinās samazināsies. Tā būs vienreizēja inverstīcija ļoti ilgam laikam.
Jānis @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 11:09
Jāni - kāpēc man jāatšķir kaut kāda patiesība no meliem?

Man, kā parastajam cilvēkam, lai turpmāk klausītos radio būs jāiegādājas dārgs uztvērējs - tas, ka cenas turpina samazināties ir forši, taču tās noteikti nebūs EUR 5-10 robežās, ja gribēšu uztjūnēt tuneri savā mašīnā. Priekš kam man tas vajadzīgs? FM apmierina visas manas vajadzības un ja nē, varu pieslēgt pats savu iPodu (ar FM uztvērēju, starp citu).
Daudzveidības ēterā nebūs tāpat (paskenē FM diapazonu Rīgā tagad - vieta būtu visiem stiliem) un kvalitāte ir ļoti stiepjams jēdziens.
Janka @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 11:16
Par DAB audio kvalitāti: Minivat, ja tu vēlies dzirdēt sliktu audio kvalitāti, tad iesaku paklausīties UK Digital 1 multiplexa stacijas.

Varētu jau piekrist, ka dažas Zviedru DAB stacijas skan slikti. Galvenokārt tās ar 64 kpbs.
Jānis @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 11:38
Janka, ja negribi atšķirt patiesību no meliem, tad varu dzīvot dezinformācijas valgos. Norvēģijā anti-DAB propaganda uzņem apgriezienus un tiek savtīgi sankcionēta un izvērsta tās kampaņa.
Jānis @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 12:36
Jāni - tieši un konkrēti tad lūdzu, kas tur ir patiesība un kas ir meli? Pa faktiem, lai pēc tam varu apgāzt.
Janka @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 12:39
Vienīgais arguments, kuram piekrītu ir:

"savukārt lietotiem auto digitālā radio ierīkošana var izmaksāt tūkstošos."

Jā, šis ir bullshit. Summas ir simtos, ne tūkstošos.
Janka @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 12:41
Ja kaut ko saproti no Radio tehnoloģijām, tad nevajadzētu būt problēmām atšķirt patiesību no meliem.

Es neiešu simtu un vienu reizi to pašu rakstīt no jauna. Pietiek!
Jānis @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 12:45
...tikai 101 reizi raksti vienu un to pašu, ka DAB+ būs labāks, jo redz Norvēģija taču izslēdz, un cenas uztvērējiem krīt, kvalitāte ir the best, jūsu viedokļi ir meli un propaganda utt..
Tiešām pietiek! :D
Janka @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 12:47
Interesants piedūriens, bet tīri latviešu stilā - nē, tās ir muļķības, mēs jūs nepkārmēsim pa 300 Eur, tikai par 100. Un te tautai jāsmaida.

Viss kas ir pret DAB+, Jānim ir "propaganda" un "batālijas", jo visā šajā palagā, tā arī nesaņēmu atbildi:
Lūdzu kaut 1 DAB+ negatīvo pusi (tieši no Jāņa)?
Tas jautājums tā arī tika izskipots, vai tiešām beidzot būtu izdomāts kas perfekts un ideāls?

Jā, FM arī ir mierīgi spējīgs panest visāda žanra dažādību, bet tāda tur nav, un tāda nebūs arī jebkādos ciparos. Pieturamies pie tām 30 FM stacijām ko var salikt diapazonā.
1) LR1 - ziņas
2) LR2 - LV muzons
3) Jazz
4) Classic
5) POP
6) Rock
7) Šlāgeri
8) Oldies
9) Blūzi
10) Country
11) Rock 'N' Roll
12) ...
Te ir tikai 11, vai jūs kaut tik lielu dažādību līdz šim mūsu FM diapazonā esiet redzējuši? Nē! Mēs saturisko problēmu liksim labot inženieriem tornī?

Pievienojos Jankam - tagad lūdzu pa faktiem uzskaitiet, kur tad ir tā apmelošana un nepatiesība? Tehniskās detaļas varat likt mierā, jo galā vienalga ir "ķēķa radio" un 1 vai 2 skaļruņi = nekādas kvalitātes starpības nebūtu, pat ja ieviestu un cilvēkus apzagtu pa ~50 Eur.

Kurš saka, ka DAB+ nevar nokodēt? DAB+ pats par kodēšana - nav nopirkts uztvērēja DAB+ - nedzirdēsi pat LR1, ko līdz tam varēji darīt pa brīvu uz FM...
Sarkangalvīte @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 12:57
Viss, ko tev es varu novēlēt ir veiksmi dzīvojot savā informācijas pasaulē. Saprotu, ka ir neizpratne par radio tehnoloģijām un paļaušanās tikai to, kas tiek rakstīts Latvijas propogandas platformā.

Paskaties postu šīs lapas timeline: Ļoti izskatās pēc sankcionētas propagandas. Sankcionēšana noteikt ar kaut kādiem skaļiem saukļiem attēlu veidā, kā arī mistiski no pirksta izzīstiem attēliem par uztveršanas kvalitāti uz kuru nevarēju atrast konkrētu avotu no kurienes tie nāk: https://www.facebook.com/gladiradio/posts_to_page/

Jāpiebilst, ka kādam bija arī izmisīgs uzmanības trūkums, ka spilvenu plivināja virs jumta. (pārnestā nozīmē)
Jānis @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 13:05
Nekas man Sarkangalvīte nav jātbild. Viss jau bija pateikts. Variet droši turpināt izpausties savā komunistiskajā un nedomokrātiskajā platformā.

Šajā rakstā ir tiešām domu graudi saistībā ar šo tēmu: https://sandraveinberga.com/2016/12/19/propaganda-salauztaja-telefona-jeb-spilvena-plivinasana-uz-jumta/
Jānis @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 13:10
Pie šī raksta atradu šo komentēru, kuru izlasot dažiem mute būs ciet: http://freefm.lv/articles.php?article_id=134&c_start=0

Citēju: "1.Lietuva un Igaunija testēja DAB formātu nevis DAB+. Kas atšķirās radikāli ar kvalitātes rādījumiem kā SD un HD televīzija.
2.Atspoguļojot vienu viedokli nevar izveidot objektīvu rakstu. Kur tad paliek Norvēģija? Norvēģija FM apraidi izslēdz 2017 gada sākumā. Arī UK paralēli ieviestajam Ofcom DAB standartam veiksmīgi ir palaidusi arī DAB+.Plānojot arī esošos MUX nākotnē palaist DAB+ formātā.
3.Kas atiecas par testēšanas izmaksām ,tad vajadzēja atbraukt uz LVRTC presentāciju,kurā mums klātesošajiem tika izrādīta aperatūra ar kuru notiek testi. TV7 kanāla raidītājs, SYES modulators, un vecās 10 kanāla antennas.
4.Kas atiecas par cepšanos ar Wifi un internetu ,tad biedrs ezītis nekad nav paskatījies, paklausījies tiešraides no kādiem pasākumiem kur pieslēdzas daži tūkstoši radio klausītāji, viss sāk kārties un buferojas. Arī neuzskatu kad klausīties radio tērējot interneta trafiku ir loģiski. Nav runa par ofisiem bet gan tālruņos, auto transportā.
5.Rakstot visu slikto varēji arī aprakstīt esošo FM situāciju LV kur cilvēki reģionos dzird tikai dažas stacijas ,tās pašas dublējas uz FM skalas pa 2..3 vienādām. FM diapazons Latvijā nav sakārtots pārdomāti, kā tas ir Lietuvā.
6.Par to trauksmes iziņošanu Latvijā!!! Tas FM nav atstrādāts , savukārt plānots iestrādāt pie ieviešanas DAB+ formātā !!! (tas tika uzsvērts LVRTC presentācijā)
7.DAB+ pārklājums , ar 500W testā noklāta Rīga un 40Km ap Rīgu. Cik KW lielu jaudu raidītājiem vajaga lai kautvai līdzvērtīgi varētu noklāt ar analogo apraidi. +++ vēl vienlaicīgi raidot vairākus kanālus.
8.Sabiedrībai ieguvums ir jauns radio ar daudzām, nečarkstošām programmām.
9. Vienīgais ir satraucies komercuzņēmējs FM kur līdzšim varēja mērīties ar "krāniem"
10. Nevaru piekrist rakstā minētajam par FREEFM oficālo viedokli pret DAB+, personīgi es esmu PAR FM apraides izslēgšanu Latvijā"
Jānis @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 13:42
1) Nu tad salīdzini abus medium - gan SD, gan HD televīziju. SD --> HD televīzijas sakarā bija saprotama izmaiņa, būtiska kvalitātes atšķirība. Kā ir FM --> DAB gadījumā? Correct, tā nav.
2) Kāpēc Tu visur piesauc to nabaga Norvēģiju. 1 pasaules valsts REĢIONS ir izslēdzis FM apraidi un tas nozīmē, ka pārējām 200 pasaules valstīm jāseko?
3) Who cares.
4) Zini, es biju dziesmu svētku estrādē (kad tur bija vairāki desmiti tūkstoši cilvēku) un man Lattelecom Wi-Fi strādāja bez problēmām. :))
5) Tas, ka Tu savā reģionā dzirdi 2/3 vienādas stacijas nenozīmē, ka tā ir visur Latvijā. Jā, komercmedijus laukos dzird sliktāk, bet tā jau ir viņu pašu vaina - nauda ir pilsētās, nevis mazapdzīvotās vietās.
6) Trauksmes gadījumā cilvēkiem ir jāieslēdz radioaparāts. FM radioaparātu pa lielam var atrast gandrīz katrā mājā, bet kā būs ar DAB+? Tas, ka tehniski kaut ko var iestrādāt ir forši, bet ko tas dos reāla emergency gadījumā?
7) Vecā dziesma, jaudas, izmaksas. Parastajam radioklausītājam tas neinteresē.
8) Čarkstošs FM vismaz skan. Kas tajā laikā notiek ar digitālo radio? Vai nu nesaprotama burkšķoņa vai arī... pareizi - KLUSUMS.
9) Nekomentēšu.
10) Nu forši, ka Tu personīgi esi PAR. Daudzi citi ir PRET. Domāju, ka lielākā daļa no auditorijas, pat izglītotās šobrīd. Un nevajag atkal sākt pasakas, ka "tiek izplatīta melu kampaņa". Cilvēki vienkārši neredz uzlabojumus. Bet tas, ka būs jāpērk jauns uztvērējs - tas gan.
Janka @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 14:12
Un arī vērts izlasīt šo: https://media.info/radio/news/norway-switches-from-fm-to-dab-facts-coverage-and-opinion?utm_content=buffere4101&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
Jānis @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 14:14
Jāni - kad Latvijā 74% no mājsaimniecību būs DAB+ uztvērēji, parunāsim par FM izslēgšanu Latvijā. :)
Janka @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 14:19
Viss, ko es varu novēlēt dzīvojiet laimīgi un barojieties no Paranojas un halucināciju māktā anti-DAB propagandas bloga Digital Radio Insider rakstiem nule jau esošajā propagandas platformā freefm.lv. Manuprāt, citiem administratoriem ir nepieciešama iejaukšanās šī portāla radītajā saturā, pretējā gadījumā Cilvēkiem tiek pūsta migla tieši acīs, gan arī notiek nervozitātes un neskaidrības «aizkara nolaišana», saduļķojot publisko telpu.
Jānis @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 14:35
Kāpēc Tu Jānis raksti kad www.freefm.lv ir propogandas kanāls??? Viena lietotāja viedoklis nav visas platformas viedoklis. Raksti rakstu ielikšu mājaslapā bez cenzūras, tikai tur negribu un nebūs "Tupa" apsaukāšanās vai otra viedokļa nomelnošana.
princ_fm @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 14:46
Re vari sākt ar šito, iztulko un ielikšu lapā.
http://www.a516digital.com/2017/01/small-scale-dab-cross-party-support-for.html
princ_fm @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 14:50
Es tikai nocitēju komentāru, un neuzsvēru, ka tas ir portāla viedoklis!!!
Jānis @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 14:50
Neko nerakstīšu un netulkošu, jo tūlīt atkal būs tā, ka es meloju un pūšu miglu acīs. Es esmu devis šeit tik daudz piemērus ar nepatiesībām, kas tiek paustas un arī ar saitēm informācijas salīdzināšanai. Ļoti daudziem cilvēkiem sagādā problēmas tos pašiem izlasīt un iztulkot! Es nesniegšu nekādus tulkošanas pakalpojumus šeit!!!
Jānis @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 14:56
Ļoti labi ir apsviest kažoku otrādi (TĀ IR DIVKOSĪBA!!!): E-pasta sarakstē man raksta: "Banu noņemšu, mums tas sarkangalvītis sviestā sagājis.
Drusciņ gan būs jāuzgaida jo sēžu Dublinā lidostā, atlidošu visu sakārtošu.
Jauku vakaru"

Paldies par neko!!!
Jānis @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 15:01
Nu neapvainojies taču, ja kāds Tev nepiekrīt un neceļ DAB+ Dieva vietā. :))
Janka @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 15:11
Nevaru nerakstīt.
Jāpiekrīt man tai DAB "šausmīgajai propagandai". Kurš pirks speciālu DAB uztvērēju pa 30 eiro, lai tikai noklausītos ziņas un noklausītos satiksmes informāciju? Un vēl adapteri automobilim par vairāk nekā 100 eiro? Ja visas radiostacijas var straumēt no Interneta viedtālruņos, satiksmes info uzzināt pirms braukšanas uz darbu, un ja viedtālruņos var ne tikai radio klausīties, bet lasīt ziņas, rakstīt dokumentus un darīt citas lietas, kā ar datoru? Un, it īpaši tad, kad lielākajai daļai darbspējīgā vecuma iedzīvotāju ir viedtālruņi? Uzslēdz interneta straumi un aiziet! Problēma ar klausītāju skaitu bija sastopama pirms 10 gadiem, tagad pat mazās radiostacijas var klausīties bez problēmām
Te runā par to, ka internets maksā naudu. Protams, ka maksā, bet vai internetu pērk, lai tikai klausītos radio? Vairāk tā sanāk kā papildfunkcija esošajam savienojumam. Mājās ar radio straumēšanu nav problēmu, jo ir pievilkts internets.
Un lielākai daļai viedtālruņu ir pieslēgts tarifu plāns, tāpēc var klausīties. Automašīnā iespraud AUX ieejā (ja nav AUX, tad, ja ir kasetnieks, nopērc adapteri par "kapeikām" un spraud pie tā, vai FM adapteri nopērc un klausies).
Ar pensionāriem varētu būt savādāk - maza daļa nopirks (vai valsts iedos, ja dos) DAB+ uztvērēju (protams, lētāko), bet pārējā daļa labi iztiek vai nu ar klusumu, vai televīziju un presi.
Protams, DAB+ raidītājs tērē mazāk par to pašu naudu un var "sabāzt" daudz kanālu, un, ņemot vērā HE-AAC v2 iespējas, tie nemaz neizklausās slikti - parastam klausītājam, kurš nav audiofīls, kvalitāte liekas tāda pati, kā FM, bet tas nemaina faktu, ka lielākā daļa tos brīvprātīgi nepirks un ne tagad. Varbūt pēc 10 gadiem kopš ieviešanas pusei būs tie uztvērēji, bet DAB ieviešana tagad ir bezjēdzīga padarīšana, vismaz, kamēr visi radiouztvērēji veikalos nebūs ar DAB+ uztveršanas iespēju un jau daļa nebūs to iegādājusies laika gaitā.
Vēl ir gadījums ar FM uztvērējiem pēc ieviešanas - lētākos, visticamāk, metīs ārā, bet daļa stereoiekārtu putēs ar putekļiem. Pārējai daļai, visticamāk, piespraudīs telefonu.
Un, ja jau DAB raidīšana maksā lēti, tad jau lai raida paralēli ar FM! Ņemot vērā korupciju Latvijā, DAB+ apraides nodrošināšana maksā kapeikas.

Protams, man ir tikai 16 gadīgs skolnieks, kurš varbūt vēl neko no dzīves nezin, bet, ņemot vērā tautas dzīvošanas apstākļus un attieksmi pret DAB ieviešanu, esmu pret pāreju uz DAB+ vismaz 15 gadus.
Artis @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 15:30
banu noņēmu, bet visas tiesības citiem adminiem tevi nobanot atkal paliek.
Personīgi es esmu par DAB+ ieviešanu ,bet manas intreses vierāk ir tehniskas, kvalitāte apraide utt, bet jums jau te trijotnei Arnis, Sarkangalvīte un Tev JanisDX, te ir tupa kurš skaļāk bļaus. Sarunājat satiekaties krogā pie kāda kausa limonādes un apspriediet kas labāgs 5G,DAB+, FMeXtra utt.
Kas atiecas uz DAB+ kvalitāti LVTRC vēl stipri jāstrādā pie tā, Būdams Īrijā tā kvalitāte skaņai ir stipri augstāka.

P.S. Banu noņēmu, bet lai tur būtu kārtība!
princ_fm @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 15:32
Nekas nav nekur man jāiet un jādiskutē. Neviena cilvēka viedoklis netiek nomelnots. Drīzāk jau man pārmet, ka es paužot propagandu šeit un pūšu miglu acīs. Beigās, man piesien bumbas, ka par to man maksā! :D Muļķības! Es esmu cilvēks paraistais.
Jānis @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 15:38
Starp citu, dažām stacijām Īrijā bitreits ir krietni aukstāks, nekā tagad LVRTC MUX. Ir 128 kbps un pat 160 kbps. Protams, kvalitāte ir atkarīga no audio avota, izmantotā kodeka un arī no skaņas apstrādes un padošanas uz raidītāju.
Jānis @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 15:51
Vismaz izpaudies esi pa pilnu
1) visi viedokļi, kas ir pret DAB+ - tā ir demagoģija un "batālijas"
2) rakstus no ziņām atšķirt nespēj (starp citu, šorīt bija 1:1 ziņa, nevis raksts)
3) Kā jau Pirnc minēja - iesūtītos rakstus, ja tie nav mērēķēti uz kaut kā banālu apd*ršanu un ir saistībā ar lapas tēmu - tiek publicēti, tas, ka tev tās ir "batālijas", paliek tava, ne citu problēma.
4) Palasi savus šodienas komentārus stila ziņā bināri pielīdzini pārējo komentāriem, varbūt sapratīsi kā nobanojies
5) Starp citu, arī foruma administrācijai drīkst būt personīgais viedoklis par rakstiem/ziņām/forumu.... vai to tiešām nav iespējams saprast ar digitālo domāšanu?
6) Joprojām DAB+ ir bez neviena trūkuma? Nemaniju, ka būtu kādu nosaucis.

Ar Jāni nav diskusijas, tikai pārējie kaut kā mēģina respektēt arī otra viedokli.
Sarkangalvīte @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 17:10
1)Nekur neesmu teicis, ka visi. Esmu norādījis uz klajām nepilnībām, un + kas ir minētas arī rakstos, tos pamatojot ar saitēm uz avotiem.
2)Skaties.lv bija arī raksts, bet video ir tā pielikums.
3)Izlasi, ko tu pats rakstīji par batālijām: Citēju "Batālijas ir Lietuvas pieredze, un arī citu valstu pieredze, ir tikai batālijas, jeb kā Princ teica - viens raksts izīsts no otra.... un pa vidu visi tik stulbi, tik stulbi sanāk."
4)Nekomentēšu
5)Vai tad es iebildu pret personisko viedokli. Es tikai citēju komentārus un komentāra citēšana jau neatspuguļo kādas grupas u.c kopējo viedokli. Nepareiza interpretācija ar analogo domāšanu.
6)https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_audio_broadcasting Par aizkavi varu piekrist.

Ar tevi tieši tāpat. DAB ir slikts, tas neko neatrisinās un tikai 5G internets visu atrisinās.
Jānis @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 17:39
Un tagad sanāk, kas es esmu tas sliktais, jo iebildu un savu viedokli pamatojot ar faktiem. :D Vieglāk jau mani ir nodi*rst, jo anti-DAB+ koalīcija ir lielāka! Tas ir vairāk kā skaidrs.

Zinu, ka beigās sanāks, tas pats, kas tagad ir Zviedrijā, kur viss stāv uz vietas, lai gan lielākās zviedru radiostacijas ir noskaņotas vēlmē par digitalizāciju.
Jānis @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 17:53
Jāni, nav jau principjālu pretenziju pret digitālo apraidi. Vismaz man ir iebildes pret LVRTC monopolstāvokli DAB+ ieviešanā un kautkā neesmu sadzirdējis nevienu argumentu, ka monopolstāvoklis ir labāk klientiem. Otra pretenzija ir par zemo bitraitu. Iestāstīt, ka ar 64kbps bitrait var panākt labāku skanējumu, par analogo FM, varbūt var lauku tantei, bet ne cilvēkiem, kuri orientējas skaņas kompresijā.
Trešā lieta ir analogās apraides atslēgšana. Neviens tak neprotestē pret DAB+. Lai tak skan paralēli FM apraidei un vāc klausītājus. FM atslēdzam tikai tad, kad 70-80% klausītāju labprātīgi pārgājuši uz DAB+.
Jāni, pasaki lūdzu, kurā no trim šiem jautājumiem es domāju nepareizi?
Minivat @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 22:25
1)Es jau te paskaidroju savu gala atzinumu, ka Zviedru DAB, pārsvarā 64kbps stacijas skan sliktā kvalitātē.

Un vispār 64 kbps ir par zemu priekš mūzikas. Un vēl jau notiek tikai testi, gan jau viss ies uz labo pusi.

"Neviens tak neprotestē pret DAB+" Tas, kurš ir pret DAB+ gan protestē, jo nevēlas, lai šī apraide tiktu ieviesta. Pat tagad jau dažs labs negrib lai skan, jo tiekot "sildīts gaiss".

Tāpat man nav saprotams, tas , ka ar DAB+ apraidi var ietaupīt izmaksas gan nacionālajiem, gan komercradio. Mēs taču visi esam nodokļu maksātāji un par mūsu nodokļu maksātāju naudu tiek piešķirts finansējums visiem LR kanāliem. Paskatieties cik daudz jaudas patērē visi LR raidītāji, piemēram, Rīgā sanāk ļoti daudz kilovati, nemaz nerunājot pa visu valsti. http://fmscan.org/transmitter.php?i=5200013
Jānis @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 22:41
Jānis, tās jaudas ir ERP - effective radiated power... Raidītāja jauda ir mazāka
Artis @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 23:31
Salīdzinājumā ar vidējo viļņu raidītājiem, kuri darbojās Ulbrokā, tagadējā FM apraide patērē ļoti maz elektroenerģijas. Protams digitālais raidītājs vēl mazāk, bet arī 1kW jaudas FM raidītāja elektroenerģijas rēķinu var nomaksātpat radiopirāti. Nu nav tā suma nepaceļama.Neticu, ka LVRTC piedāvātā vieta viņu DAB+ raidītājā izmaksās lētāk. Nu vot neticu un viss! Cik nācies saskarties ar šīs organizācijas pakalpojumiem, rēķinu sumas ir neadekvāti lielas. Savs raidītājs kaut telefona staba galā izmaksā ievērojami lētāk.
Minivat @ otrdien, 2017. gada 17. janvārī 23:46
Arti, tur ir divas ailītes tablulā dotas. powrer⇒reciever un power
Jānis @ trešdien, 2017. gada 18. janvārī 08:40
Jānis, tabulā vispār nav tīrā raidīdāja jauda. Ja nemaldos, LR-1 raidītāja jaudai vajadzēja būt 4,8 (vai 5) kW...
Artis @ trešdien, 2017. gada 18. janvārī 20:36
Pajautāšu Valsts Elektroniskajie sakari, gribas zināt, ko viņi saka.
Jānis @ trešdien, 2017. gada 18. janvārī 22:08
Arni, ja Jūs runājat par diviem Latvijā jaudīgākajiem Rīgas raidītājiem, tad nesen vēl oficiāli bija 4,5 kW, citiem raidītājiem, TRP, protams, ir zemāka. Nekautrējieties, droši informējiet, ja ir cita PRECĪZA informācija, it īpaši par antenas pastiprinājumu.

Jāni, uz Tevi attiecas tas pats, bet Tu taču zini, kas uz Tevi attiecas!

73!
Rolands Strautmalis @ trešdien, 2017. gada 18. janvārī 23:38
Norvēģijas pirmās nedeļas dzīvē ciparos:
http://freefm.lv/articles.php?article_id=140
Sarkangalvīte @ piektdien, 2017. gada 27. janvārī 09:16
Raksts neatbilst patiesībai!
princ_fm @ piektdien, 2017. gada 27. janvārī 09:51
Lapa: 1 2 3 4 5 6
Pievieno savu komentāru
Vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Ievadi tekstu

Copyright © 2002-2025 eradio.lv | All rights reserved | eradio[at]eradio.lv | Palīdzība | Forums