Facebook

Twitter

Draugiem

Sākums
Rīgas radio
Interneta radio
Vislatvijas radio
Reģionālais radio
Baltijas radio
Ukrainas radio
Radio reitingi
Online TV
Web kameras
Forums

::Diskusijas

FMexit ir sācies Norvēģijā!

https://youtu.be/U-jNMjbCYvs
J. @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 23:16
J., jā, tikai tā ir sporādiskā izplatība. Tās laikā tieši Itālija ir visbiežāk dzirdama. No Itālijas esmu uztvēris simtiem (bez pārspīlējuma) raidītāju.

73!
Rolands Strautmalis @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 23:37
Paldies Rolandam Strautmalim par viedokli.

Ultralight dxing varētu piekrist, tomēr nav skaidri definēt Ultralight dxing definīcija. Es, piemēram, uzskatu, ka Ultralight dxing ir SOMU YLE Radio raidītāju uztveršana no Helsinkiem, Lahti, Turku. Bet vai par Ultralight dxing var saukt 600 km un vairāk kilometru FM uztveramību ar Teleskopisko antenu? Diez vai. Tas protams, ir tikai mans viedoklis. Uzskatiet, kā vēlaties!
Jānis @ piektdien, 2017. gada 13. janvārī 09:04
Paskatieties uz, ko ir spējīgs mazs radio aprāts, ko Minivar turpina vērtēt par ķēķa radio. https://www.youtube.com/watch?v=-CZBHT2XNQw https://www.youtube.com/watch?v=bwtn0VKYPWQ
Jānis @ piektdien, 2017. gada 13. janvārī 09:08
Neviens tak neapšauba ķēķa radio iespējas, bet radioaparāts ar āra antenu ļauj uztvert daudz vairāk tālas stacijas. Man nav saprotam, kapēc neizmantot labas antenas? Lai gan tā ir arī lielākās daļas radiomatieru problēma. Radīt gribās, bet uzlikt kārtīgu antenu gan nē. Radio tāluztveršana jau ir kautkas līdzīgs un, acīm redzot, nepatika pret antenām kautkur amatieros ir iekšā. No otras puses, man nav nekādu problēmu uztaisīt jebkuru antenu, māja atrodas klusā vietā un nav lielu traucējumu, labprāt paklausos, kas notiek ēterā, bet baigi neiespringstu ar konkrētas stacijas identifikāciju. Laikam jau tā šī pasaule iekārtota, Jāni, jums interesē identificēt konkrētu staciju, bet mani interesē, kādā kvalitātē skan piemēram zviedru DAB+ vai cik labi rāda igauņu DVB-T. Par televīziju iz dzīves. Pa internetu klīda valodas ka igauņu DVB-T rāda daudz kvalitatīvāk pat mūsējo digitālo TV. īdz brīdim, kamēr pats nebiju igauņus redzējis, nevarēju oponēt. Kādā tāluztveres brīdī izdevās izpētīt igaunijas DVB-T un uzreiz sapratu, ka viņu SD apraide ir tik pat sūdīga, lā Latvijā. Kautkā visi igaunijas televīzijas slavinātāji uzreiz apklusa. Par zviedtu DAB+ arī varu pateikt tikai to sliktaķo, skaņa ir ka'no pārkompresēta MP3 plaijera.Te gan ja'piebilst, ka klausos uz profesionāliem studijas monitoriem, nevis ķēķa radio. Atkal tas Jānim nepatiks, bet nekā personīga. Galvenais, ka mēs visi nodarbojamies ar lietām, kuras patīk un interesē.
Minivat @ piektdien, 2017. gada 13. janvārī 10:16
Tas gan, Didzi, taču viņiem arī DVB-T2 skrien ar smuku HD bildi ETV, un ETV2 arī iespējams, neesmu tik informēts.
Janka @ piektdien, 2017. gada 13. janvārī 10:26
Diemžēl, jo jaunāka dehnoloģija, jo sliktāk ar tāluztveri. Igauņu HD televīziju pagaidām nav izdevies uztvert.
Minivat @ piektdien, 2017. gada 13. janvārī 11:19
Par zviedtu DAB+ arī varu pateikt tikai to sliktaķo, skaņa ir ka'no pārkompresēta MP3 plaijera.Te gan ja'piebilst, ka klausos uz profesionāliem studijas monitoriem, nevis ķēķa radio. Atkal tas Jānim nepatiks, bet nekā personīga.

Te atkal viss ir atkarīgs vai Jūs klausījāties DAB+ vai DAB. DAB formātā raida SR RIKS DAB http://fmscan.org/net.php?r=d&m=s&itu=S&pxf=SR+P2+V%E4rlden, bet DAB+ formātā raida Teracom Test ansamblis http://fmscan.org/net.php?r=d&m=s&itu=S&pxf=SR+P4+Stockholm.
Jānis @ piektdien, 2017. gada 13. janvārī 11:39
Un vēl kas. Ja mēs interneta resursos palasam, tad DAB + un DAB izmanto to pašu modulāciju (ortogonālā frekvenčdales blīvēšana), bet kodeki un kļūdu labojumi ir atšķirīgi.
Jānis @ piektdien, 2017. gada 13. janvārī 11:46
Jāni, varu paskaidrot. "Ultralight DXing" būtu definējams nevis saistībā ar to, ko uztver, bet gan ar ko uztver, proti, "ķēķa radio", "ziepju trauki" un "gludekļi" ar tikai teleskopiskajām vai iebūvētām ferīta antenām ietilpst šajā kategorijā.

73!
Rolands Strautmalis @ piektdien, 2017. gada 13. janvārī 12:49
Roland, paldies tev, tagad viss ir skaidrs.
Jānis @ piektdien, 2017. gada 13. janvārī 13:04
Svinīgais brīdis, kad FM Nordlandes apgabalā tiek atslēgts: https://www.youtube.com/watch?v=2bLxyUcF49E&feature=share
Jānis @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 09:47
Noskatoties tās fanfāras un svinīgo parādi, radās jautājums, ko viņi gribējuši vairāk, ieslēgt digitālo, jeb atslēgt analogo apraidi.
Sarkangalvīte @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 10:21
Izslēdzot analogo radio apraidi Norvēģijā uz DAB formātu:
1. Tiks samazinātas radio apraides izmaksas, ietaupīto naudu varēs novirzīt satura ražošanai.
2.Klausītāji iegūs vairāk dažādu radio programmu izvēli , kā arī iespēju nomainīt veco FM aparātu uz jaunu DAB uztvērēju.
3. Pārejot uz DAB+ apraidi, radio medijs ir ieguvis aizsardzību no citām konkurējošām ciparu platformām.
Arnis @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 14:47
1) Norvēģijā varbūt, pie mums - nekad (paskaties vēsturē, štatu kaudzes, bet satura nav, valsts raidorganizācijās).
2) Klausītāji nevis iegūs iespēju, bet principā tiks piespiesti pirkt citus uztvērējus, neredzu to kā ieguvumu un vispār ko pozitīvu, kas gribēja varēja nopirkt arī agrāk ebay/amazon...
3) Nekādas aizsardzības nu gan nav, jo no stūra atkal viens var izlīst ar "eu, man ir DAB++ ar HE-AAC v5 blablabla... sākam no gala.

Rekur jaunā spēļmantiņa tehnomāniem. http://www.akvarijs.net/attachment.php?aid=655
Sarkangalvīte @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 15:14
Nu tā m****a sarkangalvīte laikam sen nav dabūjusi. Pastijos to izkēmoto Abavu, tur ar galvu nav viss kārtībā.
vilks @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 15:47
LR grupa reitingos Latvijā ir līderis. Saturs un klausītāji arī ir!

Cilvēks no dabas ir patērētājs un ja būs saturs un izvēle klausoties DAB+, pirks arī uztvērējus.

No stūra neviens nopietnu nepiedāvā:D

Kad atkal varēs palasīt jaunu komiksu freefm?
Arnis @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 15:50
Es jau arī gribēju freefm šo to pakomentēt, bet mani nobanoja par cita viedokļa paušanu. :D Neiešu tur taisīt jaunu kontu, lai komentētu. Žēl, ka ir cilvēki, kas nemāk atšķirt patiesību no meliem, kas šajos pārdomu stūrīša rakstos ir minēti.
Jānis @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 15:56
Jāni, sarkangalvītis tur uzvedās kā čekists:D
Arnis @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 15:59
Žetons tev Arni, par šo komentāru!
Jānis @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 16:05
1) Ja LR vel +/- ir Ok (īpaši LR2 ar savu muzonu pa riņķi, bet vismaz kvalitātē), tad LTV ir 3 min titri ar "veidotājiem" un pats raidijums vispār nekāds. Nekādi ietaupītie līdzekļi nebūtu (skaitļi joprojām nav neredzami, tikai dzirdu "lētāk, daudz lētāk...").

2) Cilvēks ir patērētājs un LVRTC būs slaucējs norādot ko jātērē? Tīri ērti izdomāji :D

3) Tas gan taisnība - "radio digitalizācija" vienīgi var nest nopietnus zuadējumus ikdienas cilvēkiem un LVRTC sevi ir pasludinājusi par nabu, kas neesot stūris. Paskaties Ulbrokā - bomži vien pa to jūsu būdu (tiešā nozīmē). Līmenis uz goda.

Ja gribi komiksu, paklausies Lapinska stāstu par radio digitalizāciju un cik ļoti nav viņu plānos kodēt :D
Jā starp citu arī DAB'u var nokodēt un pataisīt par maksas platformu, vieniīgi betonēts tiek pretēji.

Jāni, tev ir problēmas un kā jau Rolands teica, esi pa daudz iekarsis, nomierinies, lasīt neviens tur nav liedzis, bet tavs runas stils lai paliek ārpus tās lapas.
Sarkangalvīte @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 16:21
Paskatieties, kādu attieksmi izpelnījāties ar iepriekšējo komentāru par jauno spēļmantiņu tehnomāniem. :D
Jānis @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 16:38
Cik patērē 5 FM raidītāji kopā un cik viens DAB+ raidītājs? Starpību redzi?

Cilvēki kuri strādā TV maksā arī nodokļus, vai tu gribi bezdarbnieku rindas?
LVRTC neslauks bet godīgi no savas peļņas maksās valsts budžetā.
Ulbrokas bijušais radio centrs un teritorija sen ir nodota pašvaldībai un LVRTC tur nav nekāda sakara:)

Nemels muļķības par DAB+ kodēšanu, nav paredzēts un punkts
Arnis @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 16:49
Nu, nu, cik patērē un cik tas izmaksā galā komercstacijai (nu ciparos reāli)?

Jā, lābāk lai ir bezdarbniekos, tas maksās mazāk, nekā tā miljonu stūķēšana kaut kādas drazas "veidošanai". Tēma veca.

LVRTC paņems 10 un 0,1 dos atpakaļ, tapēc cilvēkiem jāsmaida? :D

Ulbroka tāda pec jums palika, ja to var saukt par "nodošanu", tad pardon, es nezinu kas ir netīrība un drazas, kur nu - kultūrvēsturiskā piemineklī, kas tika nolaists jūsu laikā (nebija piķa uzturēt?).

Punkts, jo Arnis tā saka? Lapinskis ar saka "...bet tas nav mūsu interesēs...", nez kā interesēs? Kam tas otrs krēsls tur bija, blakus Lapinskim? :)
Sarkangalvīte @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 17:03
Nu nav tādu uztvērēju, kuram būtu kaut kādi conax moduļi! :D Sarkangalvīte, lūdzu nesmīdiniet pasauli.
Jānis @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 17:13
Cik patērē 5 FM raidītāji kopā un cik viens DAB+ raidītājs? Starpību redzi?

Laikam ULbrokā pie nodošanas biji ka tik labi zini:D
Arnis @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 17:29
Norvēģu tabloīds "Dagbladet" it nemaz neklusē. http://www.dagbladet.no/kultur/gratulerer-med-dab-lanseringen---den-er-helt-meningslos/66626498 Drīzumā noteikti atkal freefm pārdomu stūrīti būs raksts ar kārtējām batālijām :D
Jānis @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 17:33
Re, kur vēl Arni var palasīt komiksus :D http://www.dagbladet.no/kultur/esa-henlegger-dab-klager-om-ulovlig-statsstotte/66635131

http://www.dagbladet.no/kultur/telefonstorm-om-dab-folk-vaknet-til-lydlose-radioer/66626469
Jānis @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 17:40
Ja, pārtulko pareizi un bez saviem iestarpinātiem komentāriem, tad veselīga opozīcija tikai apsveicama.
Arnis @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 17:52
Es pievienojos Arņa viedoklim, jo ja visu kas ir pret savu viedokli, sāk vienkārši saukt par batālijām un cilvēkus kas to tomēr lasa, par zombētiem, tas ko liecina par pašu bļāvēju.
Sarkangalvīte @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 18:32
Es priecāšos, kad ieviesīs DAB+ varēsiet pēc tam pati bļaut, kad nedzirdat FM.
Jānis @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 19:17
Sarkangalvite

on January 10 2017 14:48:29
Nu LVRTC šobrīd grib bembi ar 18 gaņģiem, jo redz jābrauc uz veikalu tepat aiz stūra. Nav nozīmes, ka benzīns līst pe izpūtēju - tauta izmaksās. Sapnītis LVRTC stilā.

JāniDX, ne uzmanības, pat vēlēšanos runāt par tēmu neesmu manijis, bet tikai batālijas, jo bez jebkādiem rakstiem esmu jau n'reiz prasijis - Kapēc vispār vajag digitalizēt mironi (jebkādā standartā)? Bet kaut kā atbildes nav, ir tikai - "NĒ" slikti, "JĀ", labi.
Kurš te ir zombēts, lai spriež kas šo lasīs. Grin

Izlasi savu komentāri pirms te sāc muldēt par nozombētajiem cilvēkiem. Nemuldi te daudz, ja vajadzēs visu celšu gaismā!" Te bija atbilde, bet Jūs to nelasījāt, bet tikai esot batālijas un batālijas. Izlasi taču vienreiz šito, te ir atbildes: http://dabmyter.no/
Jānis @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 19:28
Tikai nesabiedē un nepiecūkā vel arī šeit, ir kas tomēr mēģina runāt un argumentēt, nevis muldēt "jāievieš jo es tā saku".
Tātad:
1) katram iedzīvotājam argumentā "kapēc vajag jaunu radio aparātu" izsniegsim lapiņu ar linku, jeb pateiksim, ka tie ir zombēti un jādigitalizē, jo Jānis tā teica (un viņš zin ka kaut kur Norvēģijā, tā izdarija) Tev karti, kur NAV tāda digitālā sviesta, jau kaut kur deva. :D
Nevis neargumentē, bet ārdies. Nomierinies.
Sarkangalvīte @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 19:36
2) Saviem vārdiem paskaidrot neesi spējīgs, tātad nemaz arī pašam nav skaidrs - kapēc vajag, tikai jauna spēļmantiņa un kaprīze.
Sarkangalvīte @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 19:42
Kādu tev karti??? Es neteicu, ka visi ir nozombēti, pats Jūs mani apsaukājāt par nozombēto! Nevajag tagad te muldēt draņķi!
Jānis @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 19:44
Ir jābūt muļķim, lai nesaprastu, kāpēc mums vajag digitālo radio. Te jau Arnis daudz ko minēja par zemākām raidīšanas izmaksāsm. Mazāk elektrības par raidītājiem, neredzējāt pat Arņā': "Starpību redzi?" Vairāk programmas var vienā tīklā izplatīt. Efektīvāka frekveņču resursa izmantošana.
Jānis @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 19:47
Sarkangalvīte iebičīja par Ulbroku, tikai tie paši komercmediji mauc no sarūsējušas un knapi stāvošas Āģa miskastes. Gan jau tas pats būtu ar DAB+.
Janka @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 19:51
Visi pārējie argumenti par DAB+ apraides ieviešanu jau ir pateikti. Tā kā man nav te jāraksta gari palagi, lai Jums Sarkangalvīte izskaidrotu!
Jānis @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 19:52
Ja raidīs DAB+, kāpēc tad jāaizmanto Agenskalna tornis, ja ir Zaķusalas TV tornis? Vienā tīklā 16-18 programmas. Visiem būs vietas Zaķusalas TV un nebūs tik daudz raidītāju jāliek.
Jānis @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 19:55
Āgenskalna tornis DAB+ apraidei netiks izmantots.
Arnis @ sestdien, 2017. gada 14. janvārī 20:46
Vēlreiz izskaidrošu tiem, kas nemāk un neprot lasīt par DAB+ apraidi un kāpēc tā būtu jāievieš:

1)DAB+ nav veca 80 gadu technoloģija tā tika izgudrota palaista 2007. gadā, DAB ir veca tehnoloģija kā no akmens laikmeta, kura 80to gadu sākumā tika izgudrota Vācijā. Tātad šī pirmā raksta teikuma rinda neatbilst patiesībai.
http://freefm.lv/articles.php?article_id=138&c_start=10 Tāpat ir mīts, ka internets varēs aizstāt DAB radio. Nevarēs, jo būs dārgas izmaksas, lai klausītos. Ja radio klausīsies vairāki simti tūkstoši klausītāju internetā būs problēmas ar straumēšanu, tāpat arī būš lielākas izmaksas https://omny.fm/shows/james-cridland/norway-switches-off-fm-why-dont-they-just-stream-e?utm_content=buffer45bcf&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

2)DAB+ kvalitāte nav sliktāka par FM, tur ir tikai nelielas atšķirības, ko klausītājs pat nejūt.

3)Palasiet par citu valstu pozitīvajiem piemēram DAB apraides ieviešanā, tādu ir ļoti daudz. Neviens nekur baigi neprotestē un nebļaustās, ka ir slikti. Piemēram, Dānijas pozitīvais progress DAB apraides ieviešanā: http://www.radiomagonline.com/around-the-world/0020/denmark-to-add-nationwide-digital-radio-network-capacity/38474
Kura varētu būt nākamā valsts, kas izslēgtu FM: http://www.radiomagonline.com/around-the-world/0020/which-country-will-abandon-fm-next/38523
Es ticu, ka Zviedriem arī izdosies ieviest DAB, jo ja lasam šo, tad lielākie Zviedru radio ir vienoti vēlmē par digitalizāciju. Zviedru komercstacijām jau pirms lēmuma pieņemšanas tika izsniegtas licenses 21 nacionālo raidīšanai DAB tīklā. Viņi gaidīs, kad Zviedrijas radio tiks dota zaļā gaismā DAB tīkla izveidošanai visā valstī. http://dabmytene.no/sverige-har-sagt-nei-til-dab/

4)DAB+ Latvijā būs laba apraide. Nevajadzēs tik daudz raidītāju, lai noklātu visu valsti ar DAB+ signālu. Parēķiniet cik daudz izdevumu aiziet par raidītāja patērēto elektroenerģiju, piemēram, ja Rīgas LR-1 un LR-2 raidītāja jauda ir 40kW. Kopā 80kW! Visticamāk, ka ar 2kW Rīgas raidītāja jaudu izdosies noklāt visu via Baltica posmu Latvijā.

5)Visiem radio kanāliem raidītāja tīklā būs vienāda uztveršana. Nebūs tā, ka vienu dzirdu, otru nē.

5)Frekvences tiks lietotas efektīvāk. Kāda jēga man ir klausīties 5 RadioTev raidītājus. Ja vienā tīklā būs 16-18 programmas, nevis FM 5 radioTev raidītāji dzirdami. Tātad FM diapazonā frekvences netiek izmantotas efektīvi.

6)DAB+ izmanto AAC vai HE AAC v2 kodeku, kas nodrošina labu skaņas kvalitāti arī pie 64 kbps.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 11:28
Tikai pamēģini kaut ko te Sarkangalvīte, te melst, ka nav faktu un argumentu!
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 11:32
1)Ciparu radio apraide ir lētāka, taču saistās ar papildu izdevumiem radio klausītājiem. Likumsakarīgi, ka Norvēģijas sabiedrības vairākums neatbalsta šo tehnoloģiskā progresa diktēto soli. Decembrī laikrakstā Dagbladet publicēti aptaujas rezultāti atklāj, ka tikai 17% iedzīvotāju atbalsta atteikšanos no FM apraides, bet 66% ir pret to. Digitālā radio aparāti ir vismaz trīs ceturtdaļās mājsaimniecību, taču to noteikti nevar teikt par aprīkojumu automašīnās - tikai apmēram trešdaļa autoparka ir aprīkota ar DAB raidītājiem. Lētākais iespējamais risinājums ir iegādāties 110 līdz 220 eiro vērtu adapteri FM radioaparātu pielāgošanai DAB';
2)Man pajāt ka tev skan 5 frekvencēs, kura stiprāk skan, to arī klausīšos;
3)Man pajāt cik kW izkūp gaisā, nav mana problēma;
4) 64kbps ... te nu mēs esam. 21.gs. Protams uz ķēķa radio nedzirdēs atšķirību... Labi ka vēl stereo.
Sagremo šo!
marss @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 11:58
1)Man nāk smiekli :D. Nokopēt to, ko saka TABLOĪDS "Dagbladet", kurš izplata negatīvas un tendenciozas ziņas nav lielā māksla.

2)"64kbps ... te nu mēs esam. 21.gs. Protams uz ķēķa radio nedzirdēs atšķirību... Labi ka vēl stereo"

a)Klausoties uz labām stereo austiņām var dzirdēt atšķirību.

b)Audio kvalitāte ir atkarīga no tās avota, lietotā kodeka un cik labi tas tiek padots uz raidītāju.

c)Jūs pat laikam neesat paklausījies Rīgas DAB+ un jau bļaujat, ka ir slikta kvalitāte.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 12:25
Problēma ir tāda, ka lielākā daļa DAB+ kritizētāju nav pat rokās turējuši DAB+ uztvērēju, kur nu vēl ieslēguši:D
Arnis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 13:40
Ziniet kā ir - cilvēkiem (psiholoģiski) sāk rasties pret-reakcija, ja ļoti ilgi tiek kaut kas borēts. Es īsti nebiju pret DAB+ vai digitālo radio, bet tā "mašīna", kas ir aizgājusi pēdējo 2-3 mēnešu laikā (digitālais radio taču pastāv jau padsmit gadus) sāk kļūt neizturama. Arnis ar Jāni liekas tagad pārņem katru tēmu, visur DAB+ un Norvēģija. Un tad es tā padomāju.
Viena bagāta valsts (vai šīs valsts 1 reģions šobrīd - pareizāk sakot) un tās pieredze nenozīmē to, ka tagad mums viņiem jālec pakaļ un jāievieš digitālais radio. Būs lētākas izmaksas? Forši, bet kāda jēga no lētākām izmaksām, ja auditorijas apjoms samazināsies? Trust me, nu neiepirks visa šobrīd klausošā auditorija jaunus radioaparātus. Tas pats ar jauniem kanāliem - nu atkal jau, forši, bet, kā pierāda Rīgas diapazona izmantošana - kur tad ir tā daudzveidība? Vieta taču bija, bet tirgus nosaka, ka Tev jāspēlē vai nu AC, vai Hot AC, savādāk it's not gonna work out.
Paskatieties uz televīzijas reitingiem pirms digitalizācijas un pēc digitalizācijas. Saucamā "milennials" paaudze neskatās televīziju vispār (nafig to dekoderu), tas pats ar radio (labi, ja mašīnā FM ir - uz tā tāpat jau tiek klausīts kas savs). Vai radio dēļ šī paaudze pirks DAB uztvērējus? Miniet! Samazināsies radio auditorijas, un ja samazinās radio auditorija --> samazinās ieņemtā naudiņa --> samazinās kapitāls, par ko ražot saturu. Jukebox 300 dziesmu stacijas nafig nevienam tāpat baigi neinteresē, tam ir savas playlistes vai Spotify. Klusībā ceru, ka šis projekts izgāzīsies. Paldies Arnim un Jānim un vēl dažiem lobistiem, kuri šo visu manās acīs sacūkoja.
FM FTW!
Janka @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 13:43
Janka, paldies pateiksi tad, kad DAB+ signāls aptvers 100% Latvijas teritorijas.
Piekrītu, visiem bija psiholoģisks trieciens, LVRTC uzsākot DAB+ testus un tagad vēl Norvēģijas faktors. Salīdzinot ar FM apraidi DAB+ apraide ir daudz efektīvāka un drošāka un labāka kā interneta platforma.

Ja savulaik, LNT nebūtu pārgājis uz ciparu TV apraidi, tad analogā apraidē tas būtu bankrotējis.

Tas ka forumā ir arī cits viedoklis ir jāmāk sadzīvot!
Arnis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 14:06
Jā, Arni, tikai paši kaut kā sadzīvot ar citu viedokli laikam nemākam...

"...lielākā daļa DAB+ kritizētāju nav pat rokās turējuši DAB+ uztvērēju, kur nu vēl ieslēguši:D"

Runa nav par nekādu psiholoģisku triecienu, bet "vienu un to pašu plati" un faktu ignorēšanu. Ko dod, ka tā apraide būs/ir efektīvāka, ja to klausīsies par 50% mazāk auditorijas? Vai man atkārtot veco labo stāstu ar Krievijas pierobežu?
Latvijas TV tur pēc digitalizācijas skatās? Ja vēl LR-4 tur šobrīd paklausās, tad vai klausīsies DABā? Nu neklausīsies. Ierubīs Vesti no un vsjo ruļavot. Kāpēc mēs visu laiku kāpjam uz vieniem un tiem pašiem grābekļiem?

Kas attiecas uz LNT, bankrotējis tas būtu tāpatās, ja MTG to nebūtu pārpircis, tāpēc šis fakts ir daļēji patiess.
Janka @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 14:11
Janka, visu nosaka izmaksas un nākotnē visām radio stacijām būs jāsāk optimizēt izdevumi.
No kurienes ir ņemts skaitlis 50% klausīsies mazāk auditorijas? TNS pētījums?
Arnis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 14:21
Daļa radio pat, ja gadījumā DAB+ apraide tiks ieviesta, nebūs jāmet laukā. Visu atrisinās DAB+ adapteris. + Vēl viena lieta, ko mums vajadzētu mācīties no Norvēģiem: https://www.youtube.com/watch?v=z7f6Kb8LxiI
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 14:26
Principā ja Janka un Marss, noargumentēja - kapēc nekādus DAB+ nevajag, betnu vel:

1) Tādus radio mūsdienās pārsvarā klausās braucot mašīnā (ja vispār klausās), tagad lūdzu pasakiet, ka arī tur varēs ielikt radio pa 20 Eur... ja? Jeb pa cik?
2) Man arī ir pofig cik silts gaiss ir no LR raidekļiem, jo tāpat cenu nodiktēs atkal LVRTC un kaut pa 1W paprasīs 40KW cenu, jo redz tagad ir "digitālais", nekāda ietaupijuma rezultātā cilvēkiem nebūs, aizmirstiet (pieredze jau ir).
3) Nu un galvenais - tas ko te par FM diapazona nesakārototību runā, pilnīgi pareizi, jo konkursi un atļaujas tiek izsniegtas marazmā, ne uz loģiska pamat no NEPLP puses (bet aizsākumi jau ir Rubeņonkuļa laikos). Ja reiz FM panes ~30 stacijas
1) POP
2) Rock
3) Jazz
4) Šlāgeri
5) Country
6) Blūzs
.... vai tiešām izskatās ka vietas pietrūkst 30 stacijās salikt loģisku apraidi? Nē, bet FM pieder 3 cilvēkiem un tas jau arī rakstā tika no autora minēts - padome nedod iespēju, nevis FM resursi ir izmelti - tie ir apzināti pieķēzīti lai nebūtu brīvas vietas konkurencei.
Digitalizē cik gribi un kaut 1000 programas - nu tur to pašu bardaku ieviesīs un nevainīgām acīm sēdēs betonējot "mums nevienam nav jāatskaitās".

Jāni, kapēc par pretargumentiem jau sāc draudēt? :D
Tavā "jaunajā" tehnoloģijas 2007, vel cilvēki uz P4 daudzi dzīvoja un slavēja, vai tapēc tas mūsdienās ir kruta? Radio ir miris kā virszemes apraides veids un āmen (jebkādiem kosekiem/bitreitiem/utt). Palasi par 5G ieviešanu uz to pašu laiku, kad sapņo viest šo vēsturi. Tur nekāda štopara ar netu nevar būt un cik dzirdēts (bet tas gan pagaidām runu līmenī), tad tajā laikmetā neviens neprasīs vai gribi internetu - tev tam būs jābūt. Tātad - kāds vel radio pa virszemi?
Sarkangalvīte @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 14:28
Nē, Arni, visu nenosaka izmaksas - tad jau tikpat labi varētu radiostacijas raidīt tikai internetā (daudz lētāk, nekā uzturēt "smagus" FM tīklus), bet ak vai - visa auditorija nav tur. Tas pats būs ar DAB+. Okei, būs lētāk, un...? Jau manis minētais fakts par auditoriju.
50% auditorijas zudumu ņemu saistībā ar televīzijas digitalizāciju - paskaties televīzijas top pārraižu reach ciparus pirms 10 gadiem un tagad. Protams, tiešu kolerāciju vilkt nevaram, bet scenārijs ir līdzīgs - radiostacijas tiek spiestas pāriet uz digitālo apraidi, cilvēkiem to uztveršanai ir jāpērk jauni uztvērēji. Tā kā radio ir sekundārais medijs (un let's be honest, televīzija tomēr ir joprojām primārais, lai arī zaudē pozīcijas), daudzi nospļaujās un uztvērējus nenopērk. Ko tad? Izmaksas samazinātas, bet klausītāju nav.
Janka @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 14:29
Sarkangalvīte: Tev taču iepriekš arī nebija faktu, bet esot bijusi lieka gvelšana un batālijas no manas puses. Tad nu es iztulkoju un uzrakstīju faktus, argumentāciju + vēl saites uz to avotiem, jo acīmredzot, nevar vai arī negrib lasīt, bet ko tur daudz runāt... Tā jau ir paša cilvēka izvēle, ticēt patiesai informācijai, vai arī kā, piemēram, tabloīdam "Dagbladet", kuru kāds te visu laiku kopē un tā nav māksla.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 14:39
Jāni, dažos tavos faktos gan ļoti daudz argumentācijas neredz:

2) 2)DAB+ kvalitāte nav sliktāka par FM, tur ir tikai nelielas atšķirības, ko klausītājs pat nejūt.

Kur šeit ir kāda argumentācija? Tev ir kāds pierādījums, ka klausītājs nedzird atšķirību? Uz labas skaņas sistēmas (tajā pašā mašīnā) atšķirību iespējams dzirdēt. Bez tam, Tu runā general līnijās, bet kā ar DAB+ 32kbps, vai pat 16 kbps? Joprojām nedzird atšķirību? Kā tur ar to Lattelecom un vēlmi sabāzt MUXī pēc iespējas vairāk televīzijas kanālus, kā rezultātā kvalitāte visiem sūds? Vai šeit nebūs tas pats?

3) Palasīju. Palasi arī par citu valstu sliktajiem piemēriem. :))

4) Ko man tas kā klausītājam maina? Vai radiostacija mauc gaisā 40 kW, vai 2 kW? Ko tas maina tantei Bauskā?
Janka @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 14:47
Acīmredzot arī tu nelasi. http://dabmytene.no/dab-har-darlig-lyd/ Man te nav viss tev un pārējiem jātulko!
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 14:49
Tad tulkoju: DAB+ skaņa ir veidota uz tiem pašiem pamatprincipiem kā mūzika MP3 formātā un mūzikas faili straumēšanas pakalpojumos Spotify un Wimp u.c. Ar optimālu FM uztveršanu praksē ir mazas kvalitātes atšķirības starp FM un DAB audio, un daudziem klausītājiem ir grūti atšķirt šo starpību.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 14:55
Nu vecīt, ja laid propagandiņu, tad pacenties tomēr vairāk.
Kādus datiņus vismaz par bitreita/kvalitātes attiecībām, savādāk tas par to kvalitāti neizklausās nopietni. Jau mans minētais fakts - vai 32kbps skaņa būs tāda pati, kā FM (ja tam tiek padots kvalitatīvs avots?)
Janka @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 14:59
Skaņas kvalitāti lielā mērā nosaka iekārtu un audio apstrāde kopā ar raidorganizācijām, kuras cenšas sasniegt iespējami labāko rezultātu. DAB piedāvā arī iespējas dažāda audio kodēšanai dažādiem kanāliem dažādos dienas laikos.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:01
Janka: Tā nav viss propaganda, bet fakti. Es te netulkošu te visu. Priekš tam ir interneta rasursi un loģiska domāšana.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:04
Jāni - nu tad ieslēdzam loģisko domāšanu arī otrā virzienā. Kāpēc raksti tikai par labajiem piemēriem, un nevis tik ļoti daudzu valstu sliktajiem DAB ieviešanā? :) Sounds like propaganda definition to me pasniedzot visu info no viena skatu punkta.
Janka @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:05
Ak tu Dievs! Es jau te freefm.lv rakstīju un arī to tu neesi izlasījis. Nu tad te vēlreiz: "Te es gribētu nelielu pretargumentu raksta autoram. DAB apraidi Igaunijā neieviesa, jo tanī laikā uztvērēju cenas bija mēramas pat vairākos tūkstošos kronu. To man pastāstīja viens Igauņu kolēģis, kurš šo to zin par DAB un DAB+. Līdzīgi noteikti bija arī Lietuvā. Eiro un Igauņu kronas maiņas kurss tajā laikā bija 1 Euro = ca 15,65 EEK. Ja salīdzina 2000. gada sākumu ar šobaltdienu, tad uztvērēju cenas ir krietni, krietni samazinājušās.

Ko man Igauņu kolēģis vēl pastāstīja: Pirmkārt, 2005. gadā, kad Tallinā un Somijā bija izslēgta DAB apraide un nebija DAB+ apraides, uztvērēji bija ļoti dārgi un patērēja vairāk elektrības. Arī uztvērēju pieejamība, tad nebija liela. Otrkārt, medijos nebija nekādas informācija par DAB testiem kā tādiem. Tātad nebija arī testētāju. 2004. gadā viņš bija atradis interneta kaut kādu interneta saiti, kurā bija DAB raidīšanas frekvences Igaunijā."
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:10
Te ir links, kas to apliecina: http://www.aripaev.ee/uudised/2000/04/05/digiraadio-alustas
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:15
Lieliski! Un cik Latvijā šobrīd ir testētāju? 10-20? Un uz to pamata arī šī gada decembrī tiks pūstas fanfāras, viss ir lieliski, viss ir ideāli - IEVIEŠAM?

Kāpēc Igauņi (kuri vienmēr mums ir priekšā) tagad pēc padsmit gadiem nemēģina vēlreiz? Nu paskat taču, jau Norvēģijā 1 reģions taču ir izslēdzis FM apraidi! JĀRĪKOJAS!
Vai Tev ir atbilde uz šo jautājumu? Kāpēc EE un LT nemēģina šo vēlreiz? Cenas taču kritušās, gan jau medijos interesi arī varētu dabūt.
Janka @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:15
Tad salīdzini, cik bija uztvērēju cenas, tad un cik tagad? Kāda bija uztvērēja pieejamība tirgū? Ļoti švaka!
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:16
Nu bet tad kāpēc viņi nemēģina vēlreiz, ja jau viss tik lieliski un rožaini tagad? :))
Janka @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:20
Lietuva un Igaunija nav pateikušas kategorisku Nē DAB apraides ieviešanai.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:20
Tā kā It doesn't sound a propaganda definition.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:21
Tieši par to Jankas pēdējo argumentu es ar runāju - uz jautājumu, "kapēc jāievieš?", dod atbildes "bet Norvēģija ieivieš un FM vispār izslēdz", bet es kaut kā nesaprotu, ja kaimiņš aiz sienas aizdzēries, vai tapēc arī mums to jādara? Apkārt ir arī cilvēki skaidrā.

Tieši tapēc, ka ir gan pozitīvs, gan negatīvs info un mums (es par valsti, nevis tiem Jankas minētajiem 20 tehnomāniem kas tagad testē), reāli nafig nav vajadzīgs - kapēc vispār domāt kāds tas ir, labs/slikts, ložņāt okšķerēt? Kapēc cilvēkiem ar to jānodarbojas būtu? Ja gribat dažādību, likvidējiet NEPLP kā tādu, un tās vietā ir pilnīgi citai struktūrai jābūt. Būs jums laime ar to dažādību FM'ā. Tehnoloģijas dažādību nedos.

Jāni, lūdzu kādu DAB+ negatīvo pusi nosauc, savādāk sajūta, kak tev par šo bļaušanu maksā.
Es par FM varu mierīgi pateikt - nesošās frekvenes fons, vairāk vai mazāk, bet RDS "troksnis", un vel ir, bet nu tava kārta par DAB+.
Sarkangalvīte @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:27
Otrkārt, pēc taviem tekstiem spriežot viss JĀRĪKOJAS! FM apraide jāklapē tūlīt ciet. Es neesmu to teicis :))

Tā kā nemēģini man bumbas piesiet. Es neko tādu neesmu te teicis.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:29
Noskaidrošu patiesību cik daudz ir testētāju. Uzrakstīšu ziņu LVRTC.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:31
LVRTC atbilde: "Statistikas nav, bet ar mums ir sazinājušās apmēram 15 privātpersonas, kam pieejamas ierīces. Bet noteikti šādu klausītāju ir vairāk. Drīzumā plānojam ierīcis arī piedāvāt īslaucīgam testam interesentiem."
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:48
Hahahahahaha! :D :D Izcili! Tātad ar savu minējumu 10-20 trāpīju precīzi pa vidu.
Janka @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:49
Izlasi tālāk to teikumu :D "Bet noteikti šādu klausītāju ir vairāk"
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:51
Vēl viens raksts, kas apliecina DAB uztvērēju dārdzību 2003. gadā: http://m.ohtuleht.ee/136112/imepisike-digiraadio-taiustus-veelgi
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:58
Pirmais arguments pret DAB+ ieviešanu ir LVRTC monopols. Jāni, pasaki man vienu piemēru, kad kapitālismā patērētāji iegūtu no pakalpojuma, kuru piedāvā monopolists?
Par cik ar skaņu lietām ņemos profesionaļi, tad varu apgalvot, ka pie 64kbps nav tāda kodeka, kur skaņa nebūtu sajata. Jā, priekš tuc-tuc muzičkas un ķēķa radiouztvērējiem pofig, bet kapēc ieviest tehnoloģiju, kur skaņas kvalitate dzīvē ir sliktāka par FM? Nē, OK palielinam bitraitu un viss būs kārtībā, bet ne jau priekš 18 programām vienā MUX.
DAB+ raidītājs patērē mazāk elektrības, bet tas arī viss. Skaidrs, ka LVRTC nometīs pakalojuma cenu par elektrības izmaksu starpību. Tā nauda jau tāpat LVRTC nepaliek, bet aiziet Latvenergo. Naivi domāt, ka monopolists samazinās savu peļņu no vienas programas translācijas. Nu neviens uzņēmējs tā nekad nedarīs. Savukārt komercradio, savus FM raidītājus, uztur bez peļņas un vēl nevar zināt, vai 1kW FM raidītājs, staba galā, izmaksā dārgāk, kā DAB+ televīzijas tornī.
Par to, ka DAB tehnoloģija nāk no pagājušā gadsimta teicu es un palieku pie saviem vārdiem. Ar DAB+ ir izmainījies tikai kodeks, bet video lietās kodeki mainās vai ik nedēļu. DAB un DAB+ raidītāji ir vienādāki, bet uztvērēji gan nē. Nav nekādas garantijas, ka pēc mēneša neparādās DAB ar diviem + un ko tad? Atkal jāpērk jauni uztvērēji? Ar DVB-T ieviešanu jau ieberziens sanāca, jo HD bildi pārraidīt nevar. Slavenā Lattelekoma zvaigžņu kaste to nespēj uztvert. Datorā, planšetē vai glaudāmajā telefonā ieliec jaunu programu un pofig, kāds tur kodeks, viss strādā. Ķēķa radio neko neizmainīsi. Gribam vai negribam, bet viss jaunais ir saistīts ar virtuālo pasauli, datoriem un internetu. DAB+ nav nekas jauns un progresīvs, tā ir tā pati pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu radio tehnoloģija ar nelieliem uzlabojumiem.
Minivat @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 15:59
Es esmu salīdzinājis klausoties skaņu ar stereo austiņām, kad bija Ziemassvētki bez HE AAC v2 un kādi ir LR5 Koncerti ar HE AAC v2 kodeku.

Secinājums: LR-5 Koncerti ar HE AAC v2 kodeku skan daudz labāk. Nedzirdu, ka kaut kas skanētu zem ūdens vai kā citādi...
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 16:09
Jautājums: Ar kādu aparatūru testē Zviedru DAB?

Lūdzu nosaukt iekārtas ražotāju, specifikāciju, parametrus.
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 16:12
Man ir jautājums tiem, kas neatbalsta DAB ieviešanu: Kāpēc citur Eiropā tas tiek ieviests?

Un jau nojaušu kādas atbildes varētu gaidīt: Kāds grib, nopelnīt :D
Jānis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 16:17
Jāni - noteikti, ka "šādu klausītāju ir vairāk", taču ko tas dod? Vai tad testu galvenā būtība nav dabūt atgriezenisko feedback? Nē, nu ja LVRTC ies pie NEPLP ar ziņojumu par to, ka mums "ir atsauksmes no 15 cilvēkiem", īsti nezinu, kā tas izskatīsies.

Jāni - vai tad tā nav pilnīgi loģiska un pareiza atbilde? Loģiski, ka grib nopelnīt. Vai tās būtu radiostacijas, vai arī industrijas darboņi.
Janka @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 16:25
Vēlreiz, interneta radio ir par maksu un ar ierobežotu klausītāju skaitu. Vai kāds ir pētījis interneta radio klausīšanās statistiku?

DAB+ tā pat kā FM klausīšanās ir par brīvu.

Pasakiet, ko mēs iegūsim, ja atteiksimies no DAB+ apraides un turpināsim raidīt FM?
1. Būs vairāk klausītāju FM apraidē?
2. LVRTC beidzot uz FM apraidi samazinās tarifus?
3. Ražosim labāku saturu un uz mikro jaudas frekvencēm (lielās jaudas FM frekvences ir aizņemtas) turpināsim izsludināt jaunus konkursus?
4. LR izies no reklāmas tirgus?
5. Mazās radio stacijas beidzot tiks pie lielāka reklāmas budžeta?
6. Turpināsim katrā miestā likt mazjaudas FM raidītājus un veidot tīklus?
Arnis @ svētdien, 2017. gada 15. janvārī 16:44
Lapa: 1 2 3 4 5 6
Pievieno savu komentāru
Vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Ievadi tekstu

Copyright © 2002-2025 eradio.lv | All rights reserved | eradio[at]eradio.lv | Palīdzība | Forums