Šodien pat saeimā no NEPLP pretendentiem spruka vārds DAB+. Latvijā DAB+ tiek mālēts tik baisi, ka pretēji visam ir radījis tautā lielu interesi. Nomelnošanas kampaņa ir
Arnis @ trešdien, 2017. gada 11. janvārī 16:29
Piekrītu par DAB nomelnošanas kampaņu. Eiropā tā iet pilnā sparā, es jau te daudz par to esmu runājis. Anti-DAB propoganda Zviedrijā turpina torpedēt sabiedrību un valdību. Lūk, esmu pat atradis Zviedru valsts kontroles - Riksrevisionen negatīvo un neobjektīvo ziņojumu: http://www.riksrevisionen.se/PageFiles/22004/Teknisk%20ekonomisk%20analys.pdf Te ir kopsavilkums angļu valodā: http://www.riksrevisionen.se/PageFiles/22056/summary_2015_05.pdf
Šis ziņojums ir pamats tam, kāpēc DAB apraide zviedrijā tika iesaldēta + vēl nomelnošanas kampaņa no anti-DAB propogandas blogiem - Digital Radio Sweden un Digital Radio Insider.
Jānis @ trešdien, 2017. gada 11. janvārī 17:00
Bagāts dara kā grib, nabags kā var ...
BET! Ja pat norvēģiem 110-220eiro liekas salīdzinoši liela nauda, lai aprīkotu auto ar dab uztveršanas iespēju, ko teikt mums. Un esmu pārliecināts pa 95%, ka tur autoparks ir krietni vecāks par pie mums diendienā redzamo, jo, redz, bagātie māk naudu nešķiest vējā.
Ar ko tas viss beigsies... Ej nu saproti. Te laikam piestāvās vārdi no kāda intro kādai leģendārai spēlei ...
Time will tell, sooner or later.....time will tell...
marss @ trešdien, 2017. gada 11. janvārī 17:12
Jānis, jākoncentrējās uz sekmīgām DAB+ valstīm, kā Norvēģija, Dānija, Vācija, Lielbritānija, Nīderlande,Šveice, Itālija.
Drīzumā labas ziņas DAB+ klausītājiem Valmieras un Limbažu apkaimē.
Arnis @ trešdien, 2017. gada 11. janvārī 18:40
Jā jākoncentrējas, bet arī jācīnās pret nomelnošanu.
Kādas ir tās labās ziņas? Rīgas raidītāja jauda tiks palielināta?
Jānis @ trešdien, 2017. gada 11. janvārī 18:47
Nomelnotāji jau paši ir iesēdušies peļķē un paldies viņiem par aktivitāti.
Ne tikai jauda:)
Arnis @ trešdien, 2017. gada 11. janvārī 19:06
Valmierā liksiet Raidītāju? Cik es, esmu lasījis, tad testēšana paredzēta tikai Rīgā un Rīgas reģionā.
Jānis @ trešdien, 2017. gada 11. janvārī 19:18
Testos mēģināt noklāt Via Baltica Latvijas posmu.
Arnis @ trešdien, 2017. gada 11. janvārī 19:44
Skaidrs, tad visticamāk tas notiks ar Rīgas Raidītāja palīdzību, tādejādi palielināsies arī uztveršanas zona. Jebkurā gadījumā tas priecē, jo DAB+ klausos regulāri.
Jānis @ trešdien, 2017. gada 11. janvārī 19:58
Uzlieciet Arni, tad maksimālo jaudu cik var dabūt gaisā. :D
Jānis @ trešdien, 2017. gada 11. janvārī 20:00
Priecē šādi ziņojumi no ārzemēm!
Now picking up @LVRTC_TVtornis also on the tiny GDPRDAB. Alas, no DLS with that receiver. Hmm.
Arnis @ trešdien, 2017. gada 11. janvārī 21:41
Redzēju šo tvītu twitter. Arī Igaunijā 195 km attālumā tiek uztverts Rīgas DAB+ raidītāju. Tas notiek diezgan bieži, nevis kā te viens teica labi ja pāris reizes gadā.
Arni, cik lielu jaudu var uzlikt Rīgas DAB+ raidītājam?
Jānis @ trešdien, 2017. gada 11. janvārī 21:50
2kW
Arnis @ trešdien, 2017. gada 11. janvārī 22:04
Labais! Tad jau pusi Latviju ar to varēs noklāt.
Jānis @ trešdien, 2017. gada 11. janvārī 22:19
Par to tāluztveršanu pāris reizes gadā teicu es un runa bija par zviedru DAB+ radio. Nu nevar salidzināt attālumu līdz Zvidrijai un kaukādus nieka 195km līdz igauņu radio faniem, kuri uztvēruši Rīgas raidītāju. Domāju, ka ar kārtīgu antenu , 100-200km tālu , jaudīgu DAB+ raidītāju var klausīties nepārtraukti. Latvijas tuvumā gan patreiz tādu raidītāju nav un nav man iespēju patestēt.
Didzisp @ trešdien, 2017. gada 11. janvārī 23:39
Praktiski neviens mobilais telefons neļauj uztvert digitaļo radio un arī neļaus, jo kam tas vajadzīgs.
Didzi nejauc, tāda fīča jau ir LG Stylus 2. Citas mobilo telefonu ražotāju kompānijas arī plāno DAB+ opciju.
Arnis @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 09:06
Es jau 500W raidītāju klausos nepārtraukti jau 90 km attālumā. Pavisam droši varu teikt, ka visi 100km arī būtu uztverami nepārtraukti. Nesaprotu, kāpēc tāds skepticisms. Visur tikai milzīgas un milzīgas antenas vajag, nu taču nevajag!
Jānis @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 09:13
Vērts izlasīt: Fakti par FM raidīšanas atslēgšanu un DAB apraides ieviešanu Norvēģijā: http://www.radioassistant.com/2017/01/the-facts-the-norwegian-fm-switch-off/
Jānis @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 10:44
Latvijā pāreja uz ciparu radio DAB+ apraidi varētu notikt straujāk nekā Norvēģijā. Noklāt visu Latviju ar DAB+ signālu pietiktu ar 8 raidītājiem. Perifērijā varētu būt nelielas DAB+ jaudas raidītāji. Nacionāla apraide ar 16 radiostacijām, pagājušā gadsimtā varēja tikai sapņot.
Arnis @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 11:58
Tie vēl tikai plāni Arni. Vēl nekas nav nolemts. LVRTC mājaslapā ir rakstīts, ka ja šāds lēmums tiktu pieņemts pāreja notiktu no 2020-2025 gadam. Jūs taču nestrādājat par LVRTC PR.
Pat ja lēmums tiktu pieņemts. Ir jāorganizē labs, godīgs un saprotams, konkurss par DAB+ apraidi, jo iepriekšējo Digitālās TV konkursa noteikumus izstrādāja totāli diletanti. Tāpat ir jāpadomā par maznodrošinātajiem, lai viņiem būtu pieejami DAB+ uztvērēji.
Jānis @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 14:56
Jānis,lēmumu pieņems NEPLP. LVRTC neko nevar noteikt, datumi provizoriski.
Ja būs konkurss, viennozīmīgi uzvarētājs būs LVRTC. Līdz tam laikam, LVRTC testējot būs izveidojis nacionālo tīklu un piedāvās tirgū viss zemākās cenas.
DAB+ uztvērēji par pieņemamām cenām tiks piedāvāti Latvijas tirgū. Piedāvājumi segments kļūs ļoti plašs. Maznodrošinātajiem, tā pat kā neredzīgo biedrībai (jau ir saņēmuši DAB aparātus) tiks izdalīti DAB+ uztvērēji par brīvu.
Arnis @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 16:01
Jaņi, man nav skepticisms, man ir daudzu gadu pieredze tāluztveršanā. Es pat nemaz nešaubos, ka 100km attaļumā var ar ķēķa radio klausīties DAB+. Tas atkarīgs no atrašanās vietas un reljefa. Tik pat labi Ogrē, daudzdzīvokļu mājas pirmajā stāvā, digitālo radio dzird ar problēmām. Es jau teicu, radiotehnikā brīnumi nenotiek un digitālais signāls izplatās pēc tiem pašiem principiem kā analogais. Skaidrs, ka parasts lietotājs nestutēsn uz mājas jumta antenas, lai klausītos vietējo DAB+. Tapēc raidošā organizācija nodrošina drošas uztveršanas zonu, kur signaļs ir tik spēcīgs, ka to ķer jebkurš radio ar iebūvēto antenu. Cita lieta tāluztveršana, kad tiek ķertas tālas radiostacijas. Ja ar to nodarbojas, tad bez antenām nu nekādīgi neiztikt.
Minivat @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 16:21
sekss ar antenām 21 gs. nav īpaši populāra nodarbe ...
marss @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 16:33
Un atkal ķēķa radio. Man ir portatīvais FM/DAB radio un ar to var klausīties DAB un FM jebkur, ne tikai ķēķī.
Jānis @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 16:59
sekss ar antenām 21 gs. nav īpaši populāra nodarbe ...
Acīmredzot, jums ir ļoti augsta samaitātības pakāpe, ja domas par TO visu laiku sliecās tajā virzienā.
Jānis @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 17:00
Piekrītu Minivat un Marss'am - nevar ilgstoši uztvert FM (un uz augšu), no simtiem KM attāla raidītāja, tikai ar teleskopisko antenu. Pat laikos, kad ēters nebija tik pieķēzīts ar visādiem traucējumiem un pie mums FM bija tikai šņākoņa LV (80'ajos), nevarēja uztvert Zviedrus ikdienā ar teleskopisko antenu. Tam bija vajadzīga Minivat minētā yaga ar kādiem 8 elementiem. Bija pat kas uzmeeistaroja x4 8 elementu jagas un klausijās zviedrus ikdienā pilnīgi skaidri. Pec versijas ar teleskopisko antenu no Zviedrijas sanāk - ar divreiz augstāku frekvenci (100 Mhz vietā 220 Mhz), un mūsdienu piesārņotā ētera, var dzirdēt "ķēķa radio" Zviedrijas raidītājus? Nē, tas ikdienā ir nereāli, bet lai šitas absurds būtu izsmelts, Rolands arēja apstiprināt.
Sarkangalvīte @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 17:10
Minivat, ar kādu uztvērēju tika testēts DAB+ signāls Ogrē, aptuvenā vieta un laiks?
Arnis @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 17:12
Sarkangalvīt neputro ar TV tāluztveršanu.
Tajā laikā bija populāri uztvert Zviedru un Somu telecentrus un pat decimetru diapazonā. FM kad bija labi troposfēras izplatīšanās apstākļi LPSR laikos ar teleskopisko antenu uztvēra Zviedrijas radio P3 stereo variantā no Gotlandes!
Arnis @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 17:27
Arni, es neko neputroju, runa ir par FM (88 - 108) uztveršanu, atkal jau "FM kad bija labi troposfēras izplatīšanās apstākļi", es jau teicu "ikdienā ir nereāli", jo tādas izplatīšanās būs dažas reizes gadā, nevis katru dienu.
Sarkangalvīte @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 17:33
Sarkangalvīte neko neputro. Jā, krievu laikos, populārāk bija uztvert kaimiņvalstu televīzijas programas, bet bija fani, kuri, ar speciālām yagi antenām ķēra arī FM radio piemēram no zviedriem. Man arī bija pašbūvēts FM uztvērējs no Viktorijas blokiem un Ļbavas FM augstfrekvences bloka. Otrs variants, kā klausīties rietumu mūziku, bija uksembyrgas radio. Man pat pusviļņa diopla antena bija uzvilkta uz vidējo viļņu Luksemburgas raidītāja frekvences. Tā ir vesala vēsture, ko mūsdienu jaunatnei nesaprast.
Arni, par to uztveršanu Ogrē, precīzi nepateikšu. Viens paziņa uz Ziemassvētkiem bija atbraucis pie vecākiem no angļu zemes un muterītei jaunu radio uzdāvināja. Bija padzirdējis, ka mums DAB+ iet vaļā. Adresi nezinu, bet māja Ogrē, Mālkalnes prospektā. Rīgas virzienā vairākas deviņstāvenes priekšā un vēl pirmais stāvs. Man zvanīja un prasīja, kapēc tik sūdīgi iet. Nepateikšu, kas par radio, bet ne jau kas liels un kruts. Brīvlaiks beidzies un vīrs jau atpakaļ Anglijā, tā kā neko vairāk nezinu.
Minivat @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 18:20
Minivat OK,pamērīsim!
Arnis @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 18:40
Es tak te nebļaustos, ka es katru dienu dzirdu Zviedru DAB un FM! Bet ir dienas, kad tas ir iespējams. Arī ar teleskopisko antenu. Bet es saprotu, ka Jūs domājāt regulārās uztveršanas kontekstā, bet tas jau nav interesanti regulāri dzirdēt tās pašas Zviedru un Somu u.c radio stacijas.
Jānis @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 18:58
Interesantāk jau ir uztvert to, ko mēs nedzirdam regulāri.
Jānis @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 19:00
Tieši tā. Arnim ir taisnība pie labiem troposfēriskā izplatības apstākļiem ir iespējams uztvert daudzas ļoti tāli raidošas FM radio stacijas. Es ar savu mūzikas centru un 75 omu FM wire antenu uztvēru YLE SUOMI no Vuokatti, Somijā, kas ir 754 km tālu. Rolands Strautmalis maniem uztveršanas gadījumiem uzticas, jo viņš zina, ka es māku identificēt uztvertās radio stacijas.
Jānis @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 19:11
Jāni, uzliec kārtīgu grozāmu antenu un dzirdēsi gan tālākas, gan daudz vājākas radiostacijas. Salīdzinājumam, man antena parasti tiek atstāta pagriezta uz Helsinkiem un somu radio klasika es uztveru katru dienu. Nu nav tāda račiņa, kurš, ar iebūvēto teleskopisko antenu, varētu uztvert tik vāju signālu. Tas pat teorētiski nav iespējams. Antenai ir milzu spēks. Ja ir interese par tāluztveršanu, kapēc neizmantot antenas?
Minivat @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 21:32
1) Es ar savu teleskopisko antenu dzirdu Somu radio diezgan bieži iekštelpās.
2) Nav jēgas regulāri klausīties tās stacijas, kas ir dzirdamas regulāri, es jau minēju, ka daudz interesantāk ir uztvert stacijas, kuras nedzirdam regulāri.
3) Nevajag man tagad milzu antenu stutēt uz mājas jumta, esmu apmierināts ar to, kas man ir, jo decembrī caur tropo dzirdēju SR P3 93.8 Mhz no Hudiksvall, Zviedrija ar RDS.
4) Es jau te minēju, ka mēģinot uztvert Zviedriju un citas valstis no LV ar teleskopisko antenu ir vairāk kā radio sportiskais aspekts - mēģināt redzēt, cik tālu signāls var iet, kad apstākļi uztveršanai ir labi.
Somu radio klasi - noteikti, ka domājāt YLE YKSI 87,9 Mhz no Helsinkiem?
Jānis @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 21:43
SR P3 93.8 Mhz no Hudiksvall, Zviedrija - 655 km*
Jānis @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 21:44
Rolands ir tīri priecīgs, ka "šķēpi tiek lauzti" par tāluztveri tieši tēmā, kurā Arnis labsajūtā berzē ķepas.
Labi, par visu pēc kārtas.
Varbūt izklausās ķecerīgi, bet teikšu, ka DAB+ neapdraud tāluztveri, lai gan tieši pats šis formāts tā īsti nav tāluztveres subjekts tādēļ, ka tas ir ģeogrāfiski neinteresants. Vienmēr būs ko uztvert tāluztveres cienītājiem.
Jāni, manuprāt, Tu esi par daudz iededzies. Iedegties nav slikti, bet par daudz nav labi... Bet no tāluztveres viedokļa, protams, Jānis ir tieši tā persona, par ko pēdējā laikā ir prieks! Cilvēku, kas prot identificēt uztvertos signālus nav daudz.
Ar FM vai (un) DAB+ tāluztveri viss nav tik viennozīmīgi. Uztveršana ar tādu aparatūru, kādu Didzis dēvē par "ķēķa radio" tomēr arī ir tāluztvere - angliski "ultralight dxing". Es pats pietiekoši ilgi esmu nodarbojies ar kaut ko tādu, gūstot brīžiem (uz neatlaidības pamata) pat ļoti labus rezultātus, lai gan vienu no saviem, kā tagad uzskatu, "ultralight FM DX" uztvērējiem nopirku, kā ar uguni meklējot, kā vienīgo pieejamo Rīgā, bet citu speciāli OIRT FM diapazonam pasūtināju no ASV. Tas bija toreiz... Tagad iespējas izaugt ir daudz vienkāršākas. Ir SDR tehnoloģijas... Staciju atpazīšanas iespējas internetā...
Nav jēgas apšaubīt antenu nozīmi. Pat dipols un pat Rīgā atver pasauli, it īpaši tad, kad ir troposfēriskās izplatības uzlabojums. Piemēram, tajā troposfēriskās izplatības uzplaiksnījumā pagājušā gada oktobrī, kad Jānis uztvēra Vuokatti (ko es, starp citu, neesmu nekad dzirdējis), es vēl 13. oktobra agrā rītā laukos ar deviņu elementu antenu uztvēru Norvēģiju lidz 981 km. No rīta atbraucu uz Rīgu un īsā piesārņota ētera pārskrējienā ar dipolu uz piecstāvenes jumta arī uztvēru Norvēģiju līdz 853 km.
Protams, ka DAB+ 100 km no Rīgas nav gluži tāluztvere, frekvence taču ir pilnīgi brīva un jauda pietiekama. Es nerunāju par drošas dzirdamības zonu. Tomēr, ja tikai ar teleskopu, tad 195 km no Rīgas Igaunijā drīzāk ir tāluztvere. Uzskatiet, kā vēlaties!
marss, mani nemaz neinteresē, vai Tev ir seksa trūkums, vai pārbagātība, bet vienu es redzu skaidri. Un es apzināti nelietošu pēdiņas. 21. gadsimtā īpaši populāra nodarbe ir pļūtīšana interneā, un Tu esi spilgts tās pārstāvis. Ceru, ka ne seksa laikā!
73!
Rolands Strautmalis @ ceturtdien, 2017. gada 12. janvārī 22:53
Ja par DX, tad FM uz Latviju mēdz atceļot pat no tālās Itālijas, pie kam ar tādu līmeni, ka nav vajadzīga speciāla aparatūra: